12 keer wat te doen op Tenerife.

Voor veel mensen is Tenerife een eiland waar je in de bekende badplaatsen heerlijk kunt genieten van de zon, het eten en de zee....... Wat is er nog meer te doen?


Tenerife is een fantastisch eiland om te genieten tijdens een welverdiende vakantie. Het "eiland van de eeuwige lente" is daar ook heel geschikt voor. Er zijn prachtige stranden, een overvloed aan restaurants, bars en cafés waar u kunt genieten terwijl de zon overvloedig schijnt. Maar er zijn ook veel andere genoegens waarmee u zich kunt ontspannen op "de gelukzalige eilanden" zoals de oude Grieken het noemden. Er is een overweldigende natuur, prachtige steden en verstilde dorpjes.  Overal op het eiland is de inmense strato vulkaat De Teide te zien waar een ongekende wereld van bijzonderheden zich voor uw ogen ontplooit.

De zee is niet alleen de zee van de stranden maar ook van de vissersdorpjes, de natuurlijke zwembaden en de grillige rotsformaties die door de eeuwenoude lavastromen hun vorm gekregen hebben. Er zijn wijngaarden en bodega´s met heerlijke wijnen en bijzondere markten waar u de verukkingen van de plaatselijke landbouw kunt kopen.

Er staan bijna 350 bezienswaardigheden, dorpen en steden op een kaart van het eiland. Zie de link hieronder.


12 keer wat te doen op Tenerife


1. Parque Nacional del Teide en de Cañadas.

Het Parque Nacional del Teide is het meest bijzondere dat Tenerife te bieden heeft. De 3715 meter hoge stratovulkaan is het enige deel van het eiland dat u vanuit alle richtingen kunt zien. Bekijk de grillige rotsformaties en de scherp afgetekende bergen er omheen of bewonder de lava zeeën die zich aan de westkant van de vulkaan bevinden. Nog spectaculairder is een tocht omhoog met de kabelbaan voor een ongelofelijk uitzicht over het eiland vanaf 3550 meter hoogte. Of neem uw wandelschoenen mee en maak een wandeling door het soms woestijnachtige landschap van de Cañadas. Zeker voor liefhebbers van spectaculaire natuur is hier overal wel wat te doen.

Als u een tocht naar de top van de vulkaan wilt maken moet u wel over een goede conditie beschikken en er aan denken dat u een vergunning nodig heeft. U kunt dan kiezen tussen een wandeling vanaf de kabelbaan of vanaf een lager punt maar in dat laatste geval moet u in een apart daarvoor gemaakte rustgelegenheid overnachten. Maar overal waar u komt zult u verrast zijn door de spectaculaire natuur, niet in het minst door de enorme tajinastes als die in april in bloei staan. De Teide is de op twee na hoogste vulkaan ter wereld en als het van de zeebodem is gerekend zelfs de hoogste ter wereld.

Zo hoog dat de Pico del Teide, zoals de top van de vulkaan heet, in de winter volledig met sneeuw bedekt kan zijn of dat ten minste gedeeltelijk elk jaar is.


2. San Cristobal de la Laguna.

Dit is de oudste stad van Tenerife en behoort tot het werelderfgoed. Overal in de oude stad kunt u nog de sfeer proeven van de 16e en 17-e eeuw, de glorietijd van de stad. U kunt een keur aan kerken, musea en vooral statige woonhuizen bekijken die destijds door de belangrijkste handelaren van de stad zijn gebouwd. Een groots aantal daarvan verkeert nog in een goede of gerestaureerde staat en een behoorlijk aantal daarvan zijn te bezoeken. Aan het Plaza de Adelantado staan de belangrijkste gebouwen waaronder een voornaam klooster en het schitterende Palacio de Nava met unieke plafonds in de lokale "mudejar" stijl.

Aan de andere kant van het oude centrum staat de enorme kerk van de parroquia de Nuestra Senora de la Concepcion aan het plaza de Olivera. Rondom dit plein bevinden zich de meeste cafés en restaurants. Tussen die twee pleinen staat aan een kleiner plein de imponerende kathedraal van La Laguna. Langs en tussen die pleinen bevinden zich de oude straten die nu voor een deel gevuld zijn met cafés en winkels. Iets uit de route, zuidelijk van het Plaza de Adelentado staat de iglesia de Santo Domingo de Guzman, een kerk met zeer bezienswaardige fresco´s in de zuidmuur.

Overal in de oude stad is wel wat te doen dat de de moeite van het bezichtigen waard is. Als u tijdens uw vakantie een dagtocht wilt ondernemen is La Laguna zeker een geschikt doel.


3.  Barranco del Infierno.

In deze spectaculaire barranco kunt u één van de weinige waterstromen op Tenerife zien tijdens een lange wandeling tussen de rotsen bij het Corona Forestal met zelfs een kleine waterval. Tijdens de wandeling kunt vanaf talloze punten over het gebied rond Adeje met prachtige uitzichten over de oceaan. De Barranco del Infierno is één van de meest bezochte wandel attracties van het eiland en is een unieke belevenis om eens te doen als u van wandelen in de natuur van Tenerife houdt, Afhankelijk van de hoogte komt u een uitlopende vegetatie tegen die steeds verrast.

Het gebied is archeologisch erg belangrijk, omdat er honderden grotten zijn waar veel inheemse Guanchen woonden en er zijn ook veel grotten met gravures. De toegang tot de kloof wordt geregeld door een beperking van het aantal dagelijkse bezoekers maar u kunt online reserveren. Indien u van plan bent om de indrukwekkende wandeling te maken is het verstandig ook verstandig om eerst op de website van de wandeling te kijken want soms willen de weer condities zo zijn dat de kloof gesloten is. De website is; www.barrancodelinfierno.es

Juist omdat de barranco del infierno zo dicht bij de drukste vakantie gebieden ligt is het een voor de hand liggend doel om tijdens uw verblijf wat te doen dat net iets sportiever is dan een gewone wandeling.


4. Het wijnmuseum in El Sauzal.

Op een eiland waar zoveel mooie wijnen worden gemaakt zou het jammer zijn als u een bezoek aan dit museum annex voorlichtingscentrum zou missen. Er is veel te doen en van alles te leren over de wijnbouw en de bodega´s van Tenerife en de meeste wijnen zijn er ook te proeven. Als u een wijn heel smakelijk vind kunt u er ook een paar flessen van kopen om ze op uw (tijdelijke) terras te drinken. Het centrum is gevestigd in een oude en monumentale finca die helemaal gerestaureerd is en waarin zich nog een oude wijnpers bevind. Het zal u verbazen hoe groot zo´n pers is en met welke krachten de druiven worden geperst.

Het centrum ligt in de plaats El Sauzal dat bekend staan als het dorp dat bijna een park is. Het is niet groot maar al wandelend kunt u er bijzondere ontdekkingen doen zoals het park Los Lavaderos, genoemd naar de plek waar vroeger de was werd gedaan. Bijzonder is dat het water daar uit een zichtbare bron in de rotsen stroomt. Het hoog aan zee liggende park La Garañona is tevens één van de mooiste uitzichtpunten op Tenerife vanwaar u een goed uitzicht heeft op de noordkust en de plaats Mesa del Mar. Er is een heel vriendelijk en rustig restaurant bij gevestigd.


5. Dolfijnen bekijken in Los Gigantes.

Los Gigantes staat bekend om z´n 600 meter hoge kliffen die bijna steilrecht uit de zee oprijzen. Onder het oppervlak van de oceaan lopen die rotsen door en daardoor is er een rijk zeeleven ontstaan met talloze kleinere vissoorten en schaal- en schelpdieren. Meerdere vissen leven van die enorme hoeveelheid kleine dieren en de dolfijnen doen zich tegoed aan al die zeevruchten. Los Gigantes is zo een plaats waar vrijwel altijd dolfijnen te zien zijn. Zo vaak dat de rederijen die excursies naar de dolfijnen organiseren de garantie geven dat u dolfijnen zult zien.

Vaak wordt er ook aangegeven dat u walvissen kunt zien maar dat zijn grote dolfijnen die wij grienden noemen. Ze lijken echter op kleine potvissen en daar komt de vergelijking met walvissen vandaan. U kunt de rederijen vinden op weg naar de haven van het dorp. In Los Gigantes is een klein maar doorgaans levendig centrum waar u in de restaurants, bars en cafés tijd genoeg heeft om nog te genieten van uw ontspannen tocht op de boot. Wees niet verrast als de boot even aan land gaat tussen de kliffen. Soms halen ze wandelaars op die de tocht naar zee tussen de kliffen door hebben gemaakt vanaf Masca, een andere, bekende en zeer bezienswaardige plaats.


6.  De hoofdstad Santa Cruz de Tenerife.

Uren, zo niet dagen kunt u doorbrengen in de hoofdstad van het eiland. De talloze winkelcentra met evenzoveel winkels lokken vele bezoekers naar Santa Cruz de Tenerife. Daarnaast zijn er de vele lommerrijke pleinen en monumenten die stuk voor stuk de moeite waard zijn. Overal kunt u de vele gezellige terrassen bezoeken die u in elke straat en op elk plein kunt vinden. Bijzondere pleinen zijn het Plaza San Francisco met de prachtige Iglesia de San Francisco de Asís die achter de enorme ficusbomen verscholen gaat.

Op het Plaza de los Patos of Plaza de 25 julio zijn banken te vinden met tegels die nodig waren om het plein te kunnen betalen. Let u op de prachtige geglazuurde advertenties van de sponsoren. Het grote Plaza de España met z´n ronde meer en grote fontein is tezamen met het Plaza de Candelaria het middelpunt van de stad alhoewel het vrijwel aan zee ligt. Aan het einde van de hoofdwinkelstraat, de calle Castillo ligt het Plaza del general Weyler. Tussen die pleinen in kunt u het Plaza del Príncipe de Asturias bewonderen met een fraaie kiosk of paviljoen te midden van enorme bomen.


7. Zwemmen in een natuurbad van de oceaan.

In de rustige oude toeristenplaats Punta del Hidalgo is een goed bereikbaar zwembad, het El Arenisco, dat tussen de boulevard en de rotsen van die plaats als natuurlijk zwembad door de vulkaan uitbarstingen gevormd is. In het Spaans heet zo´n zwembad "piscina natural". Het is een belevenis op zich om in het frisse oceaanwater te zwemmen zonder de invloed van de golven die u normaal in zee ervaart. Overal op het eiland zijn deze natuurzwembaden of Charcos te vinden maar bijna nooit hebben ze zo´n goede ligging als in Punta del Hidalgo. Net naast het vissershaventje is een rots die dienst doet als startpunt voor surfers.

Na uw duik biedt het plaatsje voldoende gelegenheid om u te laven aan een verfrissend glas of een kop koffie op de ernaast gelegen boulevard. De plaats dankt z´n bekendheid aan de jaren 60 toen het de drukste badplaats van Tenerife was het met talloze dansgelegenheden een mondain oord was waar een keur aan beroemdheden en zelfs de Beatles op vakantie gingen. Het is nu een mooi en verzorgd dorp dat wat rustiger is dan toen maar de sfeer is nog te herkennen. Als u de tijd en energie hebt kunt u vanuit Punta del Hidalgo wandelingen in de ruige bergen van de Anaga maken.

Het hele gebied zo net achter het Anaga gebergte is een heerlijk doel om tijdens uw vakantie van de ruwe zee aan een ruige kust te genieten


8.  Wandelen in de oerbossen bij Tacoronte.

Tenerife kent uitgestrekte wandelgebieden tegen de berghellingen aan. De wandelingen door de oerbossen zijn daarbij het meest geliefd omdat ze u kennis laten maken met een begroeiing die u alleen op dit eiland kunt zien. Deze laurier bossen of zoals de Spanjaarden zeggen lauren silva bossen is een type bos of woud dat behoort tot de enig  overgebleven oerbossen op het eiland. Het is een soort vochtig subtropisch bos dat gekenmerkt wordt door met mos begroeide wortels en stammen die vaak kronkelend omhoog reiken tot aan een wat transparant bladerdek.

Bij Tacoronte is een goed bereikbare en illustratieve wandeling mogelijk. Het voert u langs laurierbomen die tezamen met hun gedeeltelijk boven de grond uitstekende wortelgestel soms wel een omvang van 10 meter bereiken. Er kunnen plotselinge grote hoogteverschillen zijn die bij Tacoronte vrijwel altijd voorzien zijn van natuurlijke traptreden door middel van stenen en stammetjes zodat geen groot risico loopt om te vallen of uit te glijden. Als u voor vakantie of een langer verblijf op Tenerife bent en het fijn vind om in de spectaculaire natuur te wandelen is dit een goede mogelijkheid om een indruk te krijgen van het eiland voordat de cultuurlandschappen ontstonden.

In het weekeinde is het te druk bij die bossen zodat u beter een wandeling in de week kunt maken. 


9.  De oude havenstad Garachico.

Tot 1706 was Garachico de belangrijkste havenstad van Tenerife maar de grote vulkaanuitbarsting van de vulkaan Trevejo in dat jaar maakte daar een einde aan. De haven werd volledig overstroomd met lava en een groot deel van de stad werd verwoest. De sporen daarvan zijn nu nog zichtbaar aan de zuidkant van het Plaza Juan Gonzalez de la Torre. U kunt daar een aantal trappen af om in de diepte enkele delen van de oude haven te zien.

De stad heeft ook een groot aantal bezienswaardigheden waaronder tot hotels gerestaureerde voormalige woonhuizen, indrukwekkende kloosters en kerken. Aan de zeekant bevinden zich meerdere door vulkaan erupties ontstane natuurbaden of "charcos". Die baden zijn heel geliefd bij zwemmers en zeer druk bezocht. Een wandeling door de stad is een belevenis op zich waarbij de lommerrijke omgeving van de Iglesia Matriz de Santa Ana een hoogte punt is. Ook al omdat u daar gezellige cafés, restaurants en bars aan treft.

Voor vakantiegangers zijn er voldoende gelegenheden om te overnachten, zowel in prachtige of comfortabele hotels als in centraal gelegen appartementen. Voor b&b verblijven is er inmiddels voldoende aanbod in deze historische en charmante stad die nog niet zo heel lang geleden als een toeristische parel werd ontdekt.


10.  Het Palmetum.

Het Palmetum is een botanische tuin met een omvang van 120.000 m² waar 600 verschillende soorten palmen staan te midden van watervallen, vijvers en beekjes. De soorten komen uit alle wereld delen en zijn geplaatst in biogeografische gebieden. De tuin ligt direct aan de oceaan op een heuvel. Vanaf de ingang gaat een rondgang heel geleidelijk omhoog en vanaf het hoogste punt kunt u met een trap of de lift naar beneden richting de uitgang gaan. U kunt natuurlijk ook teruglopen om een aantal delen nogmaals te bekijken.

Er zijn ook bomen en struiken van andere plantensoorten om de hele botanische tuin zo natuurlijk mogelijk weer te geven. De tuin wordt onderhouden zonder pesticiden en zonder kunstmest. Als u de bomen inkijkt of goed luistert kunt u verschillende soorten wilde vogels zien waarvan een aantal bijzondere. De informatie over de palmen en hun groeiwijzen kunt u bekijken in een klein museum dat helemaal gewijd is aan palmen. In bepaalde tijden van het jaar is de palmentuin ook bij donker open, de palmen zijn dan op een bijzondere wijze verlicht.

Op veel plaatsen op het eiland zijn palmen te zien, daar zijn enkele soorten bij die hier thuisohoren  maar de meeste zijn geïmporteerd, zeker de palmbomen in particuliere tuinen, hotels, de omgeving van uw vakantie verblijf en het Palmetum. Maar die verscheidenheid maakt het Palmetum nu zo interessant.


11.  Wandelen langs de stranden.

Er loopt een lange boulevard van de stranden van Los Cristianos tot aan Playa El Beril in Adeje die helemaal langs de stranden aan de ene kant en langs de hotels en appartementen aan de andere kant de moeite waard is om eens te lopen. De totale lengte is zo´n 8 kilometer. Tussendoor kunt u de jachthaven van Puerto Colon bezoeken waar de wandeling doorheen voert. Langs de hele wandeling zijn er gelegenheden om een bad in de oceaan te nemen of een restaurant, café of bar te bezoeken. Vrijwel elke denkbare soort horeca is er gevestigd zodat u werkelijk niets te kort hoeft te komen. Intussen kunt u genieten van het vele groen dat langs de boulevard aangelegd is.

De stranden waar u langs loopt en waar veel te doen is zijn Los Cristianos, Las Vistas, El Camison, Las Américas, Troya,  Del Bobo, Del Pinta, Colon, Torviscas, Fanabe, Del Duque en El Beril. Na dat laatste strand kunt u nog een stukje doorlopen om het Zen Stones Meditation Beach te bekijken. Het oudste strand van dit gebied is het strand bij de haven van Los Cristianos waar de eerste bezoekers kwamen vanwege de helende werking van het zand tegen verschillende ziektes. Toen de ligging en het klimaat van dat strand aantrekkelijk bleek voor toeristen werd al snel het Playa Las Americas aangelegd. De andere stranden ontstonden  in de loop der tijden in de richting van de wandeling.


12. Loro parque in Puerto de la Cruz.

Dit is het oudste park van Tenerife en nog steeds het meest bezochte park van het eiland. Begonnen als een klein park met papagaaien waarmee u op de foto kunt (dat kan nog steeds) is Loro parque uitgegroeid tot één van de meest geliefde dierenparken van de wereld. De laatste toevoeging is een enorme, half verduisterde hal waarin een grote pinguin kolonie een onderkomen heeft gevonden. Het deel waarin de pinguins verblijven wordt koel gehouden zodat de omstandigheden voor de dieren zo optimaal mogelijk gehouden worden. De verduistering van het deel voor het publiek zorgt ervoor dat de pinguins u niet kunnen zien.

Loro park is de drukst bezochte attractie voor vakantie gangers op Tenerife met jaarlijks bijna 1,5 miljoen bezoekers. Kaartjes voor het park kunt u wat voordeliger kopen als u tegelijkertijd een kaartje voor het Siam park koopt.

Op een andere plek dan het park is de fundacion Loro Parque gevestigd, een stichting zonder winstoogmerk die als enig doel heeft om papagaaiensoorten die met uitsterven bedreigd worden in stand te houden middels een gericht fok programma dat op die locatie én op de natuurlijke locaties overal in de wereld wordt uitgevoerd. De eigenaren van het dierenpark steunen deze stichting met zeer hoge bedragen. De overige inkomsten bestaan uit schenkingen die het park van vele donateurs, overheden en bedrijven ontvangt. Dit park is niet toegankelijk voor het publiek.


Dit zijn slechts 10 van de belangrijkste mogelijkheden om wat te doen op Tenerife. Er zijn echter nog honderden andere ontdekkingen die u kunt doen op dit eiland in de oceaan, variërend van kleine pittoreske dorpjes waar u geen buitenlandse kranten kunt kopen maar waar u wel op aangename terrasjes iets kunt drinken, waar u de oorspronkelijke bewoning nog goed kunt herkennen en waar u een rustige wandeling kunt maken of foto´s kunt nemen om later nog eens aan dit veelzijdige eiland terug te kunnen denken of om ideeën te hebben om nog eens terug te komen naar dit bijzondere eiland van de eeuwige lente. Alle gemeenten van Tenerife staan op 1 pagina bij elkaar. Ook daar kunt u meer ontdekken wat er allemaal te doen is op dit bijzondere eiland dat eigenlijk in Afrika ligt.

In elke plaats op Tenerife is natuurlijk ook het nodige te doen. Bekijk dat hieronder in elk gebied, stad of dorp..Pagina: wat is er te doen op Tenerife

deteiding.nl