Ontdek de mooiste dorpjes op Tenerife.

Tenerife kent veel kleine maar mooie dorpjes en stadjes. Ontdek ze hier.

deteiding.nl


Eén van de meest charmante bezienswaardigheden in het land waar u graag wat meer van wilt zien zijn de kleinere dorpjes en stadjes en naast de drukke toeristische gebieden heeft Tenerife daar geen gebrek aan.

Vaak zijn  deze kleine woonoorden echter moeilijk te vinden en liggen ze niet aan de doorgaande wegen. Toch zijn het juist die plaatsen die zich bij uitstek lenen voor mooie fotomomenten van een geslaagde vakentie op het eiland.

In deze reisgids tonen we een aantal dorpen war u geen buitenlandse kranten kunt kopen, de cafe´s, bars en restaurants niet zijn ingesteld op het toerisme en waar de tijd stil gestaan lijkt te hebben.


1. San Miguel de Tajao bij Arico.

In bijna het meest onbegroeide deel van Tenerife ter hoogte van afrit 46 op de TF-1 ligt aan zee één van de dorpjes die zeker op deze pagina horen. San Miguel de Tajao is met zijn bijzondere restaurants en het kleine centrum een plaats om niet te missen als u op Tenerife bent. In het mooiste deel, vlak bij het strand is een uitloper van de baranco de Guama en aan weerszijden van die baranco heet het gebied Plaza el Charco de Guama. Op dat plekje vindt u een aantal restaurants die gedeeltelijk achter grote bomen verscholen liggen. Het dorp is een mooie tussenstop als u op weg bent naar een ander deel van het eiland of om in de avonduren van een mooi maal op een bijzondere plek te genieten.

Route beschrijving:

Op de TF-1 neemt u afslag 46 en rijdt u de TF-632 op. Die weg leidt rechtstreeks naar San Miguel de Tajao. In het dorp gaat u bij een kleine rotonde naar links en volgt de bocht naar rechts. Over een heuveltje ligt rechts het Plaza el Charco de Guama en links het strand.

Meer informatie over wat er te doen is in Arico


2. Santa Catalina in La Guancha.

De calle Real is de enige straat in het oude deel van St. Catalina en is ongeveer 200 meter lang. De straat begint bij een pleintje en een kleine kapel, de Ermita de Santa Catalina, met een opmerkelijk gebogen dak. Aan de andere kant staat een podium van de gemeente. Je zou kunnen zeggen dat staat en kerk hier nogal duidelijk gescheiden zijn. Links en rechts zijn er in de straat mooie doorkijkjes en een steegjes te zien.  Die straat is zo smal dat auto´ś elkaar niet kunnen passeren. U parkeert het beste ergens voordat u die straat in gaat. U kunt natuurlijk ook voor het avontuur gaan en de straat inrijden.

Route beschrijving:

Santa Catalina is bereikbaar door op de TF-5, net westelijk van San Juan de la Rambla, de TF-352 te nemen. De eerste afslag rechts is de Calle Real.

Meer informatie over wat er te doen is La Guancha


3. Las Lagunetas in Buenavista del Norte.

Eén van de meest verrassende dorpjes of liever het gehucht op Tenerife is Las Lagunetas. Na een route over een slingerende weg omhoog vanaf Buenavista komt u in het dorp. Uw bezoek is nooit voor niets want de Bodegón Patamero gaat door als één van de beste restaurants van Tenerife. Vandaar even naar links en omhoog lopen loont de moeite. Als u goed zoekt kunt u mooie doorkijkjes en pitoreske huisjes zien. In het eerste deel van het gehucht staat een klein kerkje met een kleurige speelplaats. Vanuit Las Lagunetas zijn heerlijke wandelingen te maken onder andere naar de moeder van het water, La Madre del Agua.

Route beschrijving:

Vanaf de TF-42 in Buenavista del Norte neemt u de TF-436 naar Palmar. Na El Palmar nog even de weg volgen en het gehucht is te vinden aan de linkerzijde van de weg in een bocht. Die straat heet Camino del Ojita en u kunt daar het beste direct parkeren.

Meer informatie over wat er te doen is Buenavista del Norte


4. Teno Alto in Buenavista del Norte.

Heel klein en toch de moeite waard om te bekijken is Teno Alto dat u via een zeer bezienswaardige weg vanuit El Palmar kunt bereiken. Al heel snel is links één van de mooiste picknick plaatsen van Tenerife te bezoeken. De smalle, kronkelige weg eindigt in Teno Alto dat slechts een klein plein en een paar huizen, een winkeltje en twee kroegen groot is. Als u richting de zee loopt ziet u een landschap dat aan Ierland doet denken en waar u ontspannen kunt wandelen met prachtige vergezichten. Dit gebied is een deel van het Teno gebergte.

Route beschrijving:

Vertrek vanuit Buenavista (Zie route Las Lagunetas.) Net voorbij de bebouwing van Palmar neemt u een weg rechts de bergen in die u volgt tot in het dorpje.

Meer informatie over wat er te doen is Buenavista del Norte


5. Taganana in het Anaga gebergte.

Taganana is een vrij onbekend maar idyllisch dorpje dat tegen de hellingen van het Macizo de Anaga aan ligt. Er gebeurt niet veel, de lokale bevolking is voor haar inkomsten afhankelijk van de omliggende steden maar voornamelijk van La Laguna. Er is wat wijn- en landbouw in de omgeving maar dat levert vrijwel geen werk op. Aan een klein plein staat de kerk van Nuestra Señora de Las Nieves ofwel onze vrouwe van de sneeuw en de kleine hermitage van Santa Catalina . In de kerk staan fraaie beelden en er zijn goede schilderijen. Het verdere architectonische erfgoed bestaat uit de vele tradiitionele huizen en enkele stenen wijnpersen.

Route beschrijving:

Tagana is te bereiken vanaf La Laguna via de weg naar het Mercedes gebergte, de TF 12 waarna u na verloop van tijd via de TF-123  en de TF-134 vanazelf in Taganana uitkomt.

Meer informatie over wat er te doen is het Anaga gebergte


6. La Rambla in San Juan de la Rambla.

Geen auto te zien en vrijwel onbekend zijn kenmerken van dit aan zee gelegen authentieke dorpje in de gemeente San Juan de la Rambla. Het kent slechts één straat dat grotendeels te smal is voor verkeer dat er ook niet mag komen als het niet strikt noodzakelijk is. De huisjes liggen tegen elkaar aan maar er tussendoor zijn prachtige doorkijkjes naar de zee te zien. In een piepklein centrum staat een kapel met daarnaast een overdekt podium voor de dorpsbijeenkomsten. Op enkele plekken in La Rambla kunt u kleine steegjes zien waarin nog meer huisjes te zien zijn. Het schilderachtige geheel is één van de pareltjes op het eiland.

Route beschrijving:

La Rambla is te bereiken via de TF-5 tussen Los Realejos en Icod de los Vinos. Tegenover de Zona Recreativa Barranco de Ruiz neemt u een zijweg richting de zee. Aan einde van die weg is een kleine parkeerplaats waarvandaan u via een korte weg richting de zee het dorpje bereikt.

Meer informatie over wat er te doen is San Juan de la Rambla


7. San Juan del Reparo in Garachico.

Hoog in de heuvels boven Garachico ligt dit kleine dorpje waar de sfeer van 50 jaar geleden nog goed te proven is. De kleine maar prachtige kerk met het kleine plein ervoor is het middepunt van het dorpje. Daarom heen liggen enkele charmate straatjes waarvan een aantal huizen nog een stevige opknapbeurt nodig hebben. Aan de hoofdstraat langs de kerk bevinden zich een aantal cafés waar de klok stilgestaan lijkt te hebben. Ondanks het ontbreken van een parkeerplaats kunt u er altijd uw auto langs de weg parkeren. San Juan del Reparo is voor liefhebbers een plek die wellicht onbekend maar zeker niet onbemind is.

Route beschrijving:

Om San Juan del Reparo te bereiken rijdt u op de TF-42, de weg  van Los Silos  naar Garachico, richting El Tanque / Los Gigantes de  TF-421 op. Als u na veel haarspeldbochten aankomt bij een T-splitsing neemt u naar links de TF-82. Die weg loopt door het dorp heen.

Meer informatie over wat er te doen is Garachico


8. La Matanza Alto in La Matanza de Acentejo.

Als u door La Matanza de Acentejo rijdt zie u vrijwel alleen maar betonbouw. Het oudere centrum ligt veel hoger tegen de bergen aan. Dát La Matanza is een lange weg met de koninklijke naam "Camino Real" die begint bij een fraaie kerk met een leuk plein. Die weg is de moeite van een wandeling waard. Talloze oude huisjes vragen steeds uw aandacht. Kleine woningen, werkplaatsen, een klein kerkje en enkele grote huizen zijn de moeite van het bekijke waard. Het oude langgerekte centrum vanaf de kerk toont de opbouw van een dorp op Tenerife door de eeuwen heen. Links en rechts zijn er doorkijkjes in de zijstraten. 

Route beschrijving:

Het oude La Mtanza is te bereiken via de afslag 23 op de snelweg Santa Cruz de Tenerife naar Puerto de la Cruz. In La Matanza gaat u na het tweede huis aan uw rechterkant een weg in links naar boven. Dat is de Cl. San Diego.  Dan neemt u de derde straat naar links. (de 2e is doodlopend). U bent dan op de Cl. Obispo Pérez Cacéres. Bij de T-spliting bent u in La Matanza alto. Ga bij de T-spliting naar links, 1e rechts, weer 1e rechts en u bent op het kerkplein.

Meer informatie over wat er te doen is La Matanza


9. Arico el Nuevo in Arico.

Er zijn drie dorpjes met de naam Arico. Het plaatsje "El Nuevo" is de meest bezienswaardige van die drie. Het zijn hoofdzakelijk witte huizen met groene luiken die vrijwel allemaal mooi in de verf zitten. Vanaf de TF-28 valt het dorpje nauwelijks op en lijkt het gelijk aan één van de vele andere kleine plaatsjes op Tenerife. Maar als u de hoofdweg verlaat komt u direct in de gemoedelijke sfeer van het langgerekte dorp. In het midden is een klein plein met een kerkje achter hoog geboomte. Het is opmerkelijk dat er maar zo weinig toeristen komen om van al het moois te genieten.

Route beschrijving:

Op de TF-28 ligt de ingang van Arico el Nuevo in een scherpe bocht iets ten zuiden van Arico Viejo.

Meer informatie over wat er te doen is in Arico


10. Chamorga in  het Anaga gebergte.

U moet voor dit dorp een behoorlijk stuk door het zeer bezienswardige Macizo de Anaga  reizen en pas aan het einde van de weg ligt dit stille gehucht, Er is niet veel te doen en er is slechts één café. Direct aan het begin is rechts een klein pleintje met een kapelletje en een stukje verder staan nog wat huisjes. Eigenlijk is het niet zo heel bijzonder maar de weg ernaar toe en de ligging geven een beeld van hoe een klein dorp toch door de eeuwen stand kon houden. Geniet van de rust, de uitzichten of een wandeling in de omgeving.

Route beschrijving:

Vanuit La Laguna neemt u de TF-12 het Anaga gebergte in.  Nadat u geruime tijd door de bossen bent gereden kunt u links af naar Chamorga via de TF-123. Deze weg eindigt in Chamorga.

Meer informatie over wat er te doen is het Anaga gebergte


De onderstaande kleine dorpjes en stadjes zijn ook de moeite waard. Over enige tijd staan ze hier allemaal met foto´s.

igueste in candelaria  /  Aripe en Chirche in Guia de Isora  /  Icor, Cisnera  en Teguedite in Arico  /  La Hoya in San Miguel de Abona  /   Icod del Alto  in Icod   /  Dehesas, Florida, Pinoalto  en  Barroso in Aguamansa   / Las Dehesas, La Florida, Barroso in Aguamansa   /  Tamaimo in Santiago del Teide   /  Tijoco, Taucho en Ifonche  in  Adeje   /  Las Carboneras, Los Batanes  en  Chinamada in Anaga   /  Aripe en Chirche in Guia de Isora    /    El Varadero de Baranco Honda in El Rosario   /  Caserio Masca in Buenavista del Norte   /  El Caleton  in La Matanza   /   El Pris in Tacoronte   /   Punta Prieta in  Güimar   /  La Cumbrilla  of  lomo de las bodegas  in Anaga   /  Afur in Anaga.


Pagina: ontdek de mooiste dorpjes op tenerife

deteiding.nl