Lijst met Spaanse namen van eten en drinken op Tenerife.

De gastronomie van Tenerife is eenvoudig maar gezond. U kunt er heel goed eten en drinken maar wat is er nog meer over te vertellen?


Op Tenerife is een veelheid aan goede en minder goede restaurants te vinden, variërend van gespecialiseerde visrestaurants tot een gelegenheid met eenvoudig fastfood. In de gebieden waar het eten en drinken aangepast is aan de wensen van toeristen is de keus uit de diverse soorten restaurants het grootst maar daar zult u de traditionele restaurants van Tenerife niet zo snel vinden.

deteiding.nl


Eten en drinken op een Spaanstalige menu kaart.

Er zijn zoveel restaurants op Tenerife dat het soms een beetje moeilijk is om te kiezen naar welke u graag wilt gaan. Een aantal van die restaurants, met name de Guachinches, hebben alleen een Spaanstalige kaart waar het eten en drinken op staat. Met enige regelmaat kunt u restaurants tegenkomen waar zelfs geen menukaart is. De bediening vertelt het gewoon en wellicht begrijpt u niet wat er te lezen is of wat er gesproken wordt.

Het kan handig zijn om dan een lijst met de meest voorkomende gerechten bij u te hebben zodat u weet wat u krijgt als u iets bestelt bij een restaurant og guachinche.

Gerechtenlijst Tenerife Pdf
PDF – 32,1 KB 34 downloads

Deze gerechtenlijst kunt u downloaden en afdrukken.

Neem deze lijst mee als u niet helemaal goed weet wat de namen van de traditionele gerechten op Tenerife betekenen. U zult merken dat het een hele handige en uitgebreide lijst is over alle gerechten die u uit de traditionele keuken van Tenerife wilt gaan eten, drinken en proeven.


Kraanwater op Tenerife.

De water distributie is op Tenerife op gemeentelijk niveau geregeld en inmiddels is bijna elke gemeente gecertificeerd overeenkomstig de Europese richtlijnen. Dat betekent dat zij voldoen aan de gestelde eisen rond de behandeling van kraanwater.

Het kraantjeswater op Tenerife heeft daardoor een behoorlijk hoge kwaliteit. Die kwaliteit wordt bewaakt door een keuringsinstituut die het water periodiek analyseert en controleert of het water volledig voldoet de wettelijke normen.

Toch heeft het drinkwater regelmatig een sterke bijsmaak en dat weet niet iedereen te waarderen. 

U kunt het kraanwater dus gewoon drinken maar als u uit voorzorg of vanwege het smaakje liever flessenwater koopt is dat, gezien de voorgeschiedenis van slecht water in een aantal vakantiegebieden heel begrijpelijk. Het leidingwater is natuurlijk wel geschikt om uw tanden te poetsen, u te douchen of te wassen.


Eten en drinken in restaurants op Tenerife.

Zoals in elk populair vakantie gebied zijn er op Tenerife talloze gelegenheden waar u iets kunt eten en drinken zoals in Los Cristianos, Playa de las Américas en Costa Adeje. Het eten en drinken dat u in die gebieden kunt krijgen is sterk aangepast aan de wensen van hun bezoekers en aan de heersende mode op gastronomisch gebied. In de vakantie gebieden zijn vrijwel alle soorten en smaken van restaurants te vinden en kunt u uit een waaier van soorten eten en drinken kiezen. Op sommige plekken zoals boven het Centro Comercial Safari zitten er een behoorlijk aantal restaurants en bars bij elkaar.

Zolang u in de toeristische gebieden blijft zal het moeilijk zijn om een authentiek restaurant met oorspronkelijk eten en drinken van Tenerife te vinden. Om van de relatief eenvoudige gerechten van de traditionele keuken van Tenerife te proeven kunt u eens een keer naar de kleinere dorpen buiten de vakantiedrukte gaan kijken. Dat kan een kleine zoektocht zijn maar als u op de naam Guachinche zoekt komt u al een heel eind. Let er wel op dat u bij een originele guachinche (een beschermde naam) uitkomt en niet bij iets dat wel zo heet maar geen of bijna geen traditioneel eten en drinken van Tenerife op de kaart heeft staan. Vanwege de naam bescherming heten die restaurants vaak "guachinche moderno".

 

Zoals in elk populair vakantie gebied zijn er op Tenerife talloze gelegenheden waar u iets kunt eten en drinken zoals in Los Cristianos, Playa de las Américas en Costa Adeje. Het eten en drinken dat u in die gebieden kunt krijgen is sterk aangepast aan de wensen van hun bezoekers en aan de heersende mode op gastronomisch gebied. In de vakantie gebieden zijn vrijwel alle soorten en smaken van restaurants te vinden en kunt u uit een waaier van soorten eten en drinken kiezen. Op sommige plekken zoals boven het Centro Comercial Safari zitten er een behoorlijk aantal restaurants en bars bij elkaar.

Zolang u in de toeristische gebieden blijft zal het moeilijk zijn om een authentiek restaurant met oorspronkelijk eten en drinken van Tenerife te vinden. Om van de relatief eenvoudige gerechten van de traditionele keuken van Tenerife te proeven kunt u eens een keer naar de kleinere dorpen buiten de vakantiedrukte gaan kijken. Dat kan een kleine zoektocht zijn maar als u op de naam Guachinche zoekt komt u al een heel eind. Let er wel op dat u bij een originele guachinche (een beschermde naam) uitkomt en niet bij iets dat wel zo heet maar geen of bijna geen traditioneel eten en drinken van Tenerife op de kaart heeft staan. Vanwege de naams bescherming heten de restaurants vaak "guachinche mederno".


Eten en drinken kopen in de Supermarkten op Tenerife.

De supermarkten op Tenerife hebben een hoge kwaliteit en de meeste hebben een groot aanbod aan eten- en drinkwaren. Vaak zijn er verse afdelingen aanwezig voor kaas, vis, vlees en vleeswaren. In bijna alle opzichten verschillen de supermarkten op Tenerife niet van de supermarkten die u thuis gewend als het om eten en drinken gaat. En als er al een verschil te benoemen is dan gaat het over de veel kleinere afdelingen voor groente en fruit. Een ander verschil is dat u producten die typisch voor Nederlandstaligen zijn niet zo snel terug ziet op Tenerife maar daar staat tegenover dat er ook wel heerlijk eten en drinken te ontdekken is op Tenerife.

Producten die niet tot de de groep eten en drinken behoren vertonen ook een grote overeenstemming met wat we gewend zijn. Doorgaan zult u geen problemen hebben om het juiste product te vinden.


Eten en drinken kopen op de markt.

In de meeste, wat grotere, plaatsen zijn markten waar u vaak verse etenswaren kunt kopen. Op een aantal plaatsen is zelfs een speciale boerenmarkt met dagverse groenten en fruit. Daarnaast is er meestal vlees, vis en kaas te koop. U vind deze markten op een beperkt aantal plaatsen op Tenerife. Die markten zijn speciaal ingericht om de landbouwers in staat te stellen om hun eigen gemaakte eten en drinken tegen concurrerende prijzen op de markt te brengen. Op die markten hangt altijd een bord waarop staat wat de maximale prijzen van de producten mag zijn. Daardoor weet altijd dat het eten en drinken op een boerenmarkt niet te hoog is. 

Bij een aantal boerenmarkten zijn ook kramen aanwezig met andere producten als etenswaren waardoor de markten soms wat meer op een rommelmarkt lijken. Toch kunt u ook in gedeelten van de markt soms leuke verrassingen tegenkomen.


Oppassen met onverwachte bedragen op de rekening voor uw eten en drinken.


Moet u op Tenerife betalen voor terras-service of voor het broodje waar u niet om gevraagd heeft?

U hoeft natuurlijk niet te betalen voor eten en drinken dat u niet zelf besteld heeft en ook extra kosten mogen slechts onder voorwaarden in rekening worden gebracht.
De overheid heeft een groot aantal regels opgesteld om verrassingen op uw restaurant rekening te voorkomen. Wat zijn die regels?
We hebben de 10 meest voorkomende, onverwachte, extra kosten en eisen van horeca gelegenheden op een aparte pagina aangegeven.

Op die pagina staat ook het één en ander over het geven van fooien als bedankje oor de goede service of het heerlijke eten en drinken.


Waar komt het drinkwater op Tenerife vandaan?

In het kort gezegd komt bijna al het water op Tenerife uit de bergen waar het ontstaan is door condensatie van lucht op de dennennaalden van de Canarische den. Dit van de bomen gelekte water wordt door de poreuze bodem gefilterd en komt later, iets bewerkt, bij u uit de kraan.


In bijna alle gemeenten op Tenerife zijn er waterstromen te vinden die hoog uit de bergen komen. In de nacht slaat er door condensatie dauw neer op de dennennaalden van de Canarische den. Pinus canariensis wiki↗  Die bomen hebben maar 1/3 van het naar beneden gesijpelde condensatie water nodig. Het overige water druppelt op de grond waar doorgaans niet zo heel veel groeit. Al het water beweegt zich soms zichtbaar maar meestal onzichtbaar door de poreuze en permeabele vulkaanbodem naar beneden tot aan een ondoordringbare laag. Vanaf die laag verzameld het zich in "barrancos", een uniek geologisch kenmerk van Tenerife, diepe kloven die fungeren als natuurlijke water reservoirs. In de lager gelegen delen van Tenerife wordt het water vervolgens afgetapt en verbruikt of opgeslagen voor later gebruik.

 

Daarnaast zijn er op een groot aantal plaatsen 1051 actieve water galerijen↗ met een totale lengte van ruim 1700 kilometer in de bergen gemaakt waar water wordt afgetapt dat anders diep de bodem in zou zakken. Op weer andere plaatsen zijn bronnen aangeboord om water dat uit de bergen richting zee zakt omhoog te kunnen pompen. Op deze wijze komt 80% van het gebruikte water uit deze natuurlijke bronnen.

 

De zo ontstane natuurlijke waterstromen zijn het hele jaar een consistente en betrouwbare waterbron waarbij het niets uitmaakt als het een tijd niet regent omdat de bron condensatievocht is. Het water van Tenerife is ven een hoge kwaliteit en zuiverheid omdat het uit ondergrondse watervoerende lagen komt en zo op natuurlijke wijze wordt gefilterd wat resulteert in schoon en verfrissend helder water. Het is op die manier ook een duurzame waterbron, omdat het water voortdurend op natuurlijke wijze wordt aangevuld.

Toch is het met enige regelmaat niet voldoende en daarom is er in 1997 een hydrologisch plan gemaakt dat naar alternatieve manieren zoekt om de productie van water meer in eigen hand te nemen. De landbouw verbruikt het meeste water gevolgd door het waterverbruik van de bewoners en nog iets minder door het verbruik in de toeristische gebieden. Om water tekorten te kunnen opvangen zijn er nu ontziltingsinstallaties van zeewater en het zuiveren van afvalwater bestemd voor voor de irrigatie van landbouwgebieden.

Video met uitleg over de watergalerijen.

Video met uitleg over de waterbronnen.


Pagina:eten en drinken tenerife 

deteiding.nl