Lees de nieuwsflits van augustus over de haringdag, een puzzeltocht, nieuwe whatsapp groep en hoe een auto te kopen Klik rechtsonderaan op elke pagina.

15 veel gestelde vragen over het weer op Tenerife en informatie over het weer per dorp of stad op Tenerife.

deteiding.nl


Verwante onderwerpen:

De 15 veel gestelde vragen over het lweer staan onder de weerkaart.

Bekijk nu de meest actuele gegevens over het weer op Tenerife. Met een overzichtelijke kaart is in één oogopslag de weersverwachting per dorp of stad te zien.

Klik op een blauw thermometertje op de kaart van Tenerife om te weten wat het weer en de weersverwachting nu zijn voor dat gebied, dorp of stad is.  Als het thermometertje in zee rond Tenerife op de kaart staat gaat het steeds over het weer of de weersverwachting in de plaats of stad daar het dichtst bij. (Het gaat dus niet om het weer op of in zee.)

Op deze kaart staan ook veel bezienswaardigheden op Tenerife. Hoe verder u in zoomt hoe meer bezienswaardigheden u in de dorpjes en steden kunt zien.

Klik op de blauw thermometertjes,

15 veel gestelde vragen over het weer op Tenerife.


Waar is het beste weer op Tenerife?

Het weer op Tenerife is eigenlijk overal goed. Het eiland heet niet voor niets het eiland van de eeuwige lente.

Als u op vakantie op Tenerife bent is het weer aan de zuid en westkant het beste als u daar in de winter bent.  Aan die kant liggen ook de meeste badplaatsen, Los Cristianos, Playa de las Americas, Adeje, La Caleta en Los Gigantes.

Voor bewoners van Tenerife is het weer aan de noordzijde wellicht beter omdat daar de zomer temperaturen behaaglijker zijn.

Door de afwezigheid van wind heeft de westkust wellicht het beste klimaat alhoewel het daar in de zomer weer te heet kan zijn. 


Wat is het warmste gedeelte van Tenerife?

Het weer is zomer en winter het warmst in het hele gebied tussen Santa Cruz de Tenerife en Los Gigantes. Dat is dus vrijwel de hele zuid- en westkust. De noord en oostkust zijn ook warm maar daar rijzen de bergen vrij snel omhoog waardoor de warme strook in die gebieden beperkt blijft tot enkele honderden meters landinwaarts. Boven de driehonderd meter hoogte is het klimaat zomer en winter al snel een paar graden kouder.


Hoe fel schijnt de zon op Tenerife?

Tenerife ligt in Afrika vrij dicht bij de evenaar ter hoogte van de Sahara. Dat betekent dat de zon er vrij recht aan de hemel staat en dus ook heel krachtig is. Uw schouders en voorhoofd verbranden al snel als u zich niet goed beschermd. Gebruik dus een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor op alle delen van het eiland maar wees nog voorzichtiger als u de hogere bergen in gaat als de zon schijnt, met name bij de vulkaan El Teide.


Waar is de meeste wind Tenerife?

In El Medano waait de meeste wind op Tenerife. Dat komt omdat de wind uit het noordoosten daar daar tussen de bergen van Tenerife en Gran Canaria door geperst wordt. El Medano is ook daarom een paradijs voor windsurfers. Het hele dorp is er op in gesteld. Het hele gebied war het harder waait dan op de rest van het eiland loopt van Porís de Abona tot en met El Medano.


Waar is de minste wind op Tenerife?

De minste wind op Tenerife waait in het gedeelte tussen costa del silencio en Los Gigantes. Dit is het deel van het eiland dat volledig in de luwte van de nooroostelijke winden ligt. Dat maakt het ook al watr warmere klimaat daar nog plezieriger.


Waar is de meeste zon op Tenerife?

De meeste zon is er aan de zuid en west kusten Costa del Silencio, Palm Mar, Los Cristianos, Playa de las Americas, Costa Adeje, Playa Fañabe, Playa San Juan en Los Gigantes en aan de andere kant in Santa Cruz de Tenerife, De smalle kuststrook in het noorden en oosten heeft ook veel zon, met name de gebieden rondom Punta del Hidalgo, Tacoronte, El Sauzal, Santa Ursula, Puerto de la Cruz en de hele strook van de gemeente Buenavista de Norte. Door de grote hoogte boven de wolken is het weer in het gebied rondom de vulkaan El Teide ook heel zonnig.


Wat is het droogste gebied op Tenerife?

De hele kuststrook van Tenerife is vrij droog maar het droogste gebied van Tenerife is ruwweg de strook tussen Güímar en Los Gigantes, het zonnige zuiden en westen van het eiland. Het landschap is daardoor ook wat droger en heeft minder landbouw gebieden. Buenavista del Norte is eveneens een vrij droog gebied. De minst droge zone is het hogere berggebied aan de noordkant van het eiland.


Waar valt de meeste regen op Tenerife?

De algemene regel in het klimaat op Tenerife is dat het langs de hele kust van Tenerife weinig regent maar dat de kuststrook waar weinig regen valt in het zuiden en westen vrij breed is en in het noorden  en oosten een vrij kleine strook is. Dat komt omdat de bergen in die laatste gebieden al dicht op de kust omhoog rijzen. In het zuiden en westen is de "vlakke" strook veel breder. De meeste regen valt in de bergegebieden boven een hoogte van z´n 300 meter.

Jaarlijkse regenval op Tenerife.


Hoe is het winter weer op Tenerife in december?

In december is het weer in het zuiden en westen mild en zonnig. De temperaturen kunnen oplopen tot 27 graden maar het gemiddelde is zo´n 22 graden en er valt niet nauwelijks regen. De nacht temperatuur kan er zakken tot 14 graden. In noorden en oosten zijn de dagtemperaturen iets lager, van 20 tot 26 graden maar zijn de nachten wat warmer dan in het zuiden en westen. Het wordt daar vrijwel nooit kouder dan 16 graden in de nacht.


Hoe is het hoog zomer weer op Tenerife in juli?

In juli is het in het noorden en oosten vrij behaagelijk met maximale temperaturen tot zo´n 28 graden overdag en zo´n 22 graden in de nacht. In het zuiden en westen kunnen in juli de temperaturen oplopen to ver boven de dertig graden bij een nachtelijke temperatuur van tegen de derdig graden.


Wat is de temperatuur van het zeewater rondom Tenerife?

Het hele jaar rond komt de temperatuur van het water nooit onder de 18 graden en vrijwel nooit boven de 25 graden. Gemiddeld is de temperatuur van het zeewater tussen de 19.5 en 23.5 graden. Dit kleine verschil dankt Tenerife aan de stabiele golfstroom die het eiland altijd omringt. Opmerkelijk is dat er ook geen noemenswaardige verschillen zijn tussen de gebieden op het eiland. Overal is de temperatuur ongeveer gelijk in alle seizoenen.


In welke badplaatsen is het weer op Tenerife het beste?

Door de beschutting van het hoge Teno gebergte hebben de plaatsen Playa San Juan tot en met Los Gigantes en de gebieden daartussen zoals Puerto de Santiago net wat minder regen en wind dan de meer zuidelijk gelegen delen van de westkust terwijl de temperaturen hetzelfde zijn. Dat maakt het verblijf in die dorpen een beetje aangenamer maar het verschil met de andere badplaatsen is niet groot en juist in die andere plaatsen zijn de voorzieningen veel uitgebreider.


Hoe is het klimaat in de bergen van Tenerife?

In de bergen is het heerlijk wandelen als de zon schijnt maar kil als de zon niet schijnt. Tussen de bomen is het altijd wat vochtiger en daar merkt u niets van in het zonnetje. Maar zodra het bewolkt is voelt de lucht koud en vochtig aan. Er is echter een soort wolken grens waarboven de zon vrijwel altijd schijnt. Die lijn loopt ruwweg tussen la Esperanza en Vilaflor tot en met Santiago del Teide. Ook de weg tussen die plaatsen ligt vrijwel altijd in de zon.


Hoe is het weer op de vulkaan El Teide?

Als u eens sneeuw op Tenerife wilt zien is El Teide de enige mogelijkheid. Elk jaar in de winter zal de top besneeuwd zijn en om de paar jaar valt er ook  sneeuw in de Cañadas en zelfs in de wat lager gelegen berg gebieden. In de lente verdwijnt de sneeuw al snel en wordt het klimaat weer heerlijk door de vrijwel altijd schijnende zon rondom de vulkaan. Als u echter de kabekbaan  naar 3500 meter hoogte neemt moet u wel iets warms meenemen.


Komen er ook stormen voor op Tenerife?

Net zoals elk ander gebied op aarde kan er een storm op Tenerife komen maar het is een zeldzaamheid. Een echte storm, windkracht 9 of meer, komt minder dan 1 keer per 10 jaar voor. Windkracht 8, stormachtig, kan 1 keer per jaar voorkomen waa bij altijd een deel van het eiland in de luwte van de vulkaan ligt. Bij zuidwestelijke wind ligt het gebied rond Puerto in de windschaduw en bij noordoostelijke wind ligt Los Cristaianos in de windschaduw. Windkrachten van 7 op de schaal van beaufort komen 2 tot 3 keer per jaar voor, met name in de herfst.


Heeft Tenerife het beste klimaat ter wereld?

Misschien wel, misschien niet. Maar het is wel zeker dat Tenerife één van de beste klimaten ter wereld heeft. Het is er overdag nooit kouder dan zo´n 20 graden en bijna nooit warmer dan zo´n 30 graden. Regen valt er aan de kusten niet veel en de luchtvochtigheid is er zelden te hoog of te laag, Dat bij elkaar zorgt voor een heel stabiel mediterraan klimaat dat in de zomer wat koeler is en de winter behoorlijk warmer is dan de landen rondom de middellandse zee.


Het weer en het klimaat van Tenerife

Tenerife is het grootste eiland van de Canarische eilanden en heeft de hoogste bergketens. De rug van de bergen loopt globaal van het uiterste oosten tot aan het Teno gebergte. Deze bergen zorgen ervoor dat het weer en het klimaat aan de noord en zuidzijde van Tenerife verschillend is. In het zuiden heerst een klimaat dat vergelijkbaar is met het warme steppeklimaat van Köppen. Hij noemde dit het aride klimaattype met als systeem aanduiding een BWh-klimaat.

In het noorden is er het zachtere weer in de zomer en in het zuiden van Tenerife is er het warmere weer in de winter. Andersom is het weer in het noorden in de winter koeler dan in het zuiden maar zijn de nachten in de winter in het noorden wat warmer dan in het zuiden.
Daarmee lijkt het weer in het noorden van Tenerife op het Csa-klimaat ofwel het warme mediterrane klimaat.

Het weer op heel Tenerife wordt beïnvloed door weer stromingen uit Afrika en dus door het weer in de Sahara. De luchtstromingen uit de Sahara kunnen heel fijn zand bevatten die het weer op het eiland op een bijzondere manier beïnvloeden. De lucht temperatuur wordt dan door het woestijn klimaat beïnvloed waardoor het op het hele eiland heet wordt en een laag met poederachtig zand neerdaalt en alles bedekt op Tenerife. Dit weer fenomeen heet calima.

Het weer in het gebergte wordt bepaald door de bewolking die overal op Tenerife aanwezig is en daar voor een vochtig klimaat type zorgt. Dat is in het Noorden meer het geval dan in het zuiden. Het weer in het Noorden zorgt ervoor dat er al vanaf een hoogte van 400 meter prachtige bossen zijn met een weelderige natuur.

Over het algemeen is het weer op Tenerife overal zacht en vriendelijk te noemen. Het weer in het zuiden is in de winter echter warmer waardoor het weer in dit deel van Tenerife heel geschikt is voor vakanties en overwinteringen in de maanden oktobet t/m april. Vaste bewoners kiezen er vaak voor om in het noorden  te gaan wonen omdat het weer daar in de maanden mei t/m september zomer veel draagelijker is.

Het weer op Tenerife behoort onbetwistbaar tot de beste klimaat gebieden van de wereld. Velen weten dat al en komen graag voor het weer (en meer) naar dit prachtige eiland.

Als u het weer nog niet ervaren hebt nodigen we u uit om snel van het weer op Tenerife te komen genieten!


Tenerife, de plek waarop de geest en het lichaam zich verheugen.

Verwante onderwerpen:


Pagina: het weer op Tenerife

deteiding.nl