Bezienswaardigheden en wat is er te doen in Santa Cruz?

Bekijk alle bezienswaardigheden en attracties in Santa Cruz en lees wat er te doen of te bezoeken is als u op Tenerife met vakantie bent. Bekijk het in deze reisgids.

Santa Cruz de Tenerife kent een behoorlijk groot aantal bezienswaardige kerken, kapellen zoals de iglesia San Francisco de Asis, Bezienswaardig zijn ook de vele pleinen zoals het Plaza de los Patos ofwel het Plaza 25 de julio. Uit de zestiende eeuw zijn in Santa Cruz de Tenerife niet zo veel monumenten bewaard gebleven maar het Castillo de San Juan Bautista is een echte bezienswaardigheid en staat er mooi gerestaureerd bij. Van een heel andere orde is het enorme Tenerife Espacio de las Artes als toonbeeld van moderne kunst en als huisvesting van de bibliotheek van Santa Cruz. Deze reisgids over Tenerife zou niet compleet zijn als we een echte belevenis als de Mercado la recova of mercado de la nuestra señora de Africa zouden pverslaan, een markt waar echt veel te doen is en die u zeker moet bezoeken. Mocht u in de week voor Pasen ofwel de Jueves Santa op Tenerife zijn dan kunt u een bezoek aan Santa Cruz eigelijk niet overslaan om de processies in die week te zien. 

Vanwege de vele bezienswaardigheden in deze stad is er lager op deze pagina een verdeling per onderwerp gemaakt. Voor elk onderwerp is er een doorverwijsknop.


Iglesia de San Francisco de Asís.

Dit is een kerk voor oecumenische diensten die oorspronkelijk de kerk van een Franciscaans klooster was. De voorgevel van deze kerk is goed voorbeeld van de lokale barok architectuur uit de 17e eeuw. Met drie beuken en kolommen gehouwen in Canarische steen is het een grote hallenkerk. Een aantal bogen in de kerk zijn bewerkt met beeldhouwwerk. Het beeld van de Heer der Verdrukkingen wordt vereerd omdat het in 1893 in processie werd genomen tijdens een cholera-epidemie waarna de ziekte op wonderbaarlijke wijze ophield. 


In Santa Cruz de Tenerife zijn nog meer bezienswaardige kerken, kloosters en kapellen.


Plaza 25 de julio  of  Plaza de los Patos.

Het Plaza de los Patos is genoemd naar de acht kikkers die de centrale fontijn omringen en van water voorzien. Het plein bezienswaardige plein is gebouwd tussen 1913 en 1917 en lijkt veel op het María Luisa-park in Sevilla. In totaal heeft het plein een oppervlakte van circa 1.330 vierkante meter. Het plein is betaald met het geld van de advertenties die op de banken van het plein staan. Op al die banken staan de aanbiedingen van de fabrikanten in geglazuurde tegels afgebeeld.


In Santa Cruz de Tenerife zijn nog meer bezienswaardige pleinen en parken.  


Castillo de San Juan Bautista.

Dit in 1643 voltooide fort bestaat het uit een ronde toren met een open esplanade (het plein voor een gebouw of vesting) en het heeft aan de zeezijde een anderhalve meter dikke borstwering met schietgaten waar vijf stuks artillerie opgesteld kunnen worden. Aan de landzijde is er slechts een beperkte borstwering van houten palen. Er zijn twee gewelven waarin manschappen en munitie kunnen worden opgeslagen. Rond het fort is een gracht gegraven. De vroegere ophaalbrug daarover is vervangen door een stenen brug.

In Santa Cruz de Tenerife zijn nog meer bezienswaardige historische gebouwen.  


Tenerife Espacio de las Artes.

Het TEA ofwel het Tenerife Espacio de las Artes staat aan de rand van de barranco de los Santos op een centraal punt in de stad. De plaats en het ontwerp zorgen ervoor dat de diverse wijken van de stad met elkaar verbonden zijn en op een openbaar toegankelijk binnenplein van het gebouw samenkomen. Dat binnenplein geeft licht aan de lager gelegen ruimtes die zo verbonden raken met het binnenplein. Op die manier worden bezoekers verleid om het gebouw binnen te komen.

In Santa Cruz de Tenerife zijn nog meer bezienswaardige musea, theaters en tentoonstellingen.


Mercado la recova of mercado de la nuestra señora de Africa.

Met afstand de beroemdste markt op Tenerife met een overweldigend aanbod van verwaren in een unieke sfeer van drukte met orientaalse beleving. Alles wat u maar vers wilt kopen wordt er aangeboden. De onderste verdieping is voor een groot deel alleen voor verse vis ingeruimd. Beenhouwers, groente- en kaas stalletjes vindt u verspreid in het gebouw. De markt is  omgeven door bars en kleine restaurants waar het goed toeven is.


Jueves Santa.

Wellicht de meest indrukwekkende avond van Semana Santa of zelfs het jaar. De processiebaren worden op die dag op de schouders gedragen van blootvoets lopende vrouwen en mannen, aangemoedigd door het publiek. Daarbij worden doodstille rustmomenten ingebracht om de schouders even te ontlasten. Met een zware klop op de baar wordt de baar weer in 1 keer opgetild waarna het lopen weer een aanvang neemt. Op witte donderdag.


Een andere bezienswaardigheid en beslist leuk om eens te doen is een bezoekje aan de lokale markten, de Mercadillo en de rastro van Santa Cruz de Tenerife.


Fiestas en Feestdagen in Santa Cruz de Tenerife.

Ook rondom bezienswaardige fiestas, romerias, markten en feestdagen is er veel te doen want in de buurt van Santa Cruz zijn maar liefst 8 lokale feestdagen, fiestas en  andere evenementen waar u altijd gratis naar toe kan gaan. Bovendien zijn alle cafe´s, bars en restaurants vaak open en is er extra horeca wat u veel onverwachte genoegens biedt.
Hou er rekening mee dat het op die dagen druk kan zijn en dat het parkeren bij die evenementen soms lastig kan zijn.


Voor meer bezienswaardigheden en informatie over wat er te doen is kunt u terecht bij de toeristische kantoren in Santa Cruz de Tenerife.

Bureau voor toeristische informatie in het centrum van Santa Cruz de Tenerife:

 • Adres: Plaza de la Candelaria 9,  38002 Santa Cruz de Tenerife. Dit is het met planten beklede gebouw aan het Plein.
 • Routecode: FQ82+VW   Locatie ↗
 • Telefoon 615 15 33 51
 • E-mail info@elcorazondetenerife.com
 • Openingstijden ma-vr 09.30-16.00 za en zo 10-13.00. Gesloten op: 25 december, 1 en 6 januari.

Bureau voor toeristische informatie in het busstation van Santa Cruz de Tenerife, het Intercambiador de Titsa:

 • Adres: Avenida Tres de Mayo 3,  38003 Santa Cruz de Tenerife.
 • Routecode: FP5X+P9    Locatie ↗️
 • Telefoon 922 299 749
 • E-mail info@elcorazondetenerife.com
 • Openingstijden ma - zo: 11:00 - 15:00. Gesloten op: 25 december, 1 en 6 januari.

Bureau voor toeristische informatie in de cruise terminal van Santa Cruz de Tenerife:

 • Adres: Av. Francisco la Roche 29,  38001 Santa Cruz de Tenerife
 • Routecode: FQC3+W9   Locatie ↗
 • Telefoon 922 89 29 03
 • E-mail info@elcorazondetenerife.com
 • Openingstijden Alleen cruisedagen: 09:00-11:00. Gesloten op: 25 december, 1 en 6 januari.

Pagina: doen in Santa Cruz de Tenerife

deteiding.nl