Bezienswaardigheden in Arico en wat is er te doen?

Bekijk alle bezienswaardigheden en attracties in Arico en lees wat er te doen of te bezoeken is als u op Tenerife met vakantie bent. Bekijk het in deze reisgids.

Eén van de meest bezienswaardige plaatsen in deze reisgids is Arico el Nuevo. Het dorpje is zeer bezienswaardig en ouder dan Arico Viejo alhoewel de naam anders doet vermoeden. Een kleine kerk, de Iglesia de Nuestra Señora de la Luz staat aan een klein romantisch plein. In het haventje van Poris de Abona is wat meer te doen tussen de charmante huizen. In villa de Arico staat de Iglesia San Juan Bautista met een barokke gevel. De gemeente Arico heeft een drietal weinig bezienswaardige natuurlijke stranden, Playa Tajao, Playa Poris de Abona en Playa Grande Poris de Abona. Verder kunt u de vuurtoren van Arico, de Faro de Abona bezoeken en het Sanatorio de Abona, het verlaten spookdorp bij Arico waar nooit wat te doen is geweest.


Poris de Abona.

Deze kustplaats is al heel oud als het om de haven en enkele huizen gaat. Het was de haven van Arico in de tijd dat vervoer over water het meest efficient was. Poris de Abona heeft net als Arico Nuevo nog een aantal charmante huizen in die oude stijl van witte huizen met groene kozijnen. Thans heeft het ruim 2000 inwoners, verdeeld over het dorp zelf en de wijken La Sarnosa en de Urbanización Casa Blanca. Het heeft enkele stranden.


Iglesia San Juan Bautista.

Aan het kleine dorpsplein van Arico staat het stadhuis en deze kerk. Het is een oude kerk in de vorm van een latijns kruis met een laat 18e eeuwse rococo gevel. De toren is wat ouder en heeft een typerende Canarische stijl. Een groot deel van de originele houten kap is uitgevoerd in een lokale variant van de mudéjar stijl. Binnenin de kerk is de achterwand van het altaar een bezienswaardigheid op zich door de wat fors aangezette rococo decoraties.

Let ook op de prachtige altaren in de zij kapelletjes.


Playa Tajao.

Dit door roysen omgeven en onbekende strand is doorgaans erg rustig omdat het weinig bekend is. Het merendeel van de bezoekers komt uit de omgeving. Tijdens eb heeft het aan de zeekant een breed bruin strand dat bij vloed veel minder breed is. Het is ongeveer 150 meter lang. Er zijn geen voorzieningen behalve een kleine kraan waar u wellicht uw voeten kunt wassen. Het dorp Tajao heeft ook een kleine vissershaven.


Playa Poris de Abona.

Het charmante Poris de Abona heeft nog een authentiek  strand en straalt de oude sfeer van vissers uit. , je vanaf het eerste ogenblik betoveren. Dit gedeelte van de kust wordt beschermd door een pier die jaren geleden een aanlegplaats voor vissers was. De ankerplaats is bewaard gebleven en het strand heeft een boulevard en accommodaties. Als je gaat duiken, vind je hier spectaculaire zeebodems.


Playa Grande Poris de Abona.

Dit is een mooi strand waar vaak veel wind is. Dat maakt het wat ongeschikt om een zonnebad te nemen maar als het windstil is het er voor ontspannen momenten prima toeven. Het heeft lichtbruin zand, kristalhelder water en uitzicht op de Teide. Doorgaans is het er rustig en daarom is er slechts een kleine parkeerplaats waar meerdere auto's passen. Als dat vol is parkeren de bezoekers aan de randen van de weg waar zolang ze het verkeer niet storen.


Arico el Nuevo.

Arico el Nuevo betekent het nieuwe Arico en het dorpje is ontstaan in de 18e eeuw langs de weg die La Degollada verbond met de Porís de Abona, de lokale haven. Dit dorp ligt tussen de baranco´s van La Atalaya en Lere of Los Caballos, ongeveer op 350 meter hoogte. Het ontstond naast Villa de Arico vanwege vanwege de schaarste aan toevoerwater daar. Het werd tussen 1924 en 1929 zelfs even de hoofdstad van de gemeente.

Arico el Nuevo is een pitoresk geheel met overwegend wit geschilderde huizen met groene kozijnen en er zijn vrijwel geen moderne woningen.  Door de ouderdom en de charme is dit een heel bezienswaardig dorpje.


Iglesia de Nuestra Señora de la Luz in Arico.

Kerk van Onze Lieve Vrouw van Licht is de naam van deze kleine kerk. Het is gebouwd als eenvoudige Ermita in 1768 en staat in het pitoreske centrum van Arico el Nuevo. In e 19e en 20e eeuw kreeg het gebouw zijn huidige uiterlijk. In de kerk staat een beroemd beeld van Onze Lieve Vrouw van het Licht, dat uit de 16e eeuw dateert. Naast de kerk is een klein plein met grote bomen waar het voor een kleine pauze aangenaam toeven is.


Faro de Abona.

De vuurtoren van Punta Abona ligt op een kleine uitstulping met dezelfde naam. Het is één van de zeven vuurtorens op Tenerife. In 1978 werd de oude "toren" uit 1902 vervangen door de huidige vuurtoren waarbij de lichtbundel een bereik kreeg van 48.5 mijl. Het voormalige gebouw staat naast de nieuwe toren en is gerestaureerd. De oude lichtbron bovenop dat gebouw is origineel en technisch bezienswaardig.


Sanatorio de Abona, het spookdorp bij Arico.

In 1940 was er een uitbraak van lepra op Tenerife en daarom  wilde men dit sanatorium bouwen. Ver van grote bevolkingscentra om besmetting te voorkomen. Het geplande centrum werd nooit afgebouwd maar werd verlaten en begon aan een langzame achteruitgang. Ook de grote, geheel van beton gemaakte, kerk staat als een lelijk karkas te midden van de 30 onvoltooide gebouwen. Thans is er voor dit complex geen enkel plan.

Bezoek ook eens de Caserio de Icor.


Fiestas en Feestdagen bij Arico.

Ook rondom bezienswaardige fiestas, romerias, markten en feestdagen is er veel te doen want in Arico zijn maar liefst 10 lokale feestdagen, fiestas en andere evenementen waar u altijd gratis naar toe kan gaan. Bovendien zijn alle cafe´s, bars en restaurants vaak open en is er extra horeca wat u veel onverwachte genoegens biedt.
Hou er rekening mee dat het op die dagen druk kan zijn en dat het parkeren bij die evenementen soms lastig kan zijn.


Voor meer bezienswaardigheden en informatie over wat er te doen is kunt u terecht bij het toeristische kantoor in Arico.

Bureau voor toeristische informatie in Arico:

  • Adres: Calle Benítez de Lugo 1, 38580 Villa de Arico.
  • Routecode: 5F8X+JC  Locatie ↗
  • Telefoon 922 161 133
  • Openingstijden ma.-vr. 09:00 - 14.30 uur. Gesloten in het weekeinde en op feestdagen.

Telefoon taxi Arico: 922 768 278

Zorg ervoor dat u het exacte adres van uw bestemming kent voordat u in de taxi stapt tenzij het een heel bekend gebouw of locatie is. Dat voorkomt onnodig zoeken en kosten.


Pagina: doen in Arico

deteiding.nl