Lees de nieuwsflits van augustus over de haringdag, een puzzeltocht, nieuwe whatsapp groep en hoe een auto te kopen Klik rechtsonderaan op elke pagina.

Welke belangrijke feesten zijn er op Tenerife?

Elk jaar zijn er een aantal belangrijke feesten op Tenerife die op een groote deel van het eiland gevierd worden. Lees welke het zijn.


Dit is een niet complete lijst van de feesten die er op Tenerife toe doen. Dat wil niet zeggen dat elk feest in elke stad, gehucht of dorp gevierd wordt. Dat kan van plaats tot plaats heel erg verschillen. Dat hangt er ook van af hoe belangrijk een feest is voor die stad. Zo wordt dia del Cruz alleen gevierd in de plaatsen met het woord Cruz er in. Maar ook daar zijn weer uitzonderingen op. Año Nuevo, 1 januari.

 

Año Nueva. Net zoals overal in de wereld wordt het nieuwe jaar ook op Tenerife gevierd. Na het knallende vuurwerk op de avond van 31 december is deze dag iets rustiger. Het katholieke feest van de Heilige. Maria, Moeder van God wordt ook op 1 januari gevierd. Daarmee is er dus een wereldlijke en een kerkelijke feestdag tegelijkertijd. Deze dag is voor bijna iedereen op Tenerife een vrije dag en wordt er niet gewerkt. Alleen bij de openbare diensten, het personeel van de hotels en in de horeca wordt gewoon doorgewerkt. Voor alle anderen is het de dag om bij te komen van de oudejaarsnacht. Zoals overal sneuvelen op nieuwjaarsdag de eerste goede voornemens.


Los Reyes, 6 januari.

 

Los Reyes ofwel drie koningen en dat is op Tenerife een groots kinderfeest vergelijkbaar met het sinterklaasfeest zoals wij dat kennen. Compleet met roe en kadootjes voor de kinderen. Het zijn echter de drie koningen,  de wijzen uit het oosten Balthazar , Melchior en  Caspar. die hier de hoofdrol spelen. Zij geven die kadootjes omdat de drie koningen dat bij de geboorte van Jezus ook deden. Op de dag ervoor zijn er in veel plaatsen optochten die de intocht van de drie wijzen weergeven, Dat gaat met enig spektakel gepaard, vuurwerk en muziekkorpsen zijn er altijd bij. Ter gelegenheid van deze feestdagen wordt er gebak gemaakt in een cirkel die men de roscón de Reyes of rosca de Reyes noemt ofwel de "koningsring"., In veel gevallen bevat die gebakken ring een klein kadootje of een boon, Degene die dat toevallig in de mond krijgt is koning van de dag binnen het gezelschap en mag vervolgens alles op die dag bepalen en iedereen orders geven. Omdat de wind op de dag van Los Reyes zegeningen met zich meebrengt worden op Tenerife vaak de ramen van de huizen opengezet.

in België en Nederland heet dit feest ook driekoningen maar de benaming hoogfeest van de Openbaring van de Heer wordt vaker genoemd. Dat vindt meestal niet plaats op 6 januari maar op de eerste zondag na 1 januari.


Dia de Nuestra Señora de la Candelaria,2 februari

 

Op de Canarische eilanden is De Maagd van Candelaria de beschermheilige alle eilanden die bij de Canarische archipel horen. 2 februari is een feestdag om haar te gedenken. Dat is 40 dagen na Kerstmis, en de periode tussen de wieg en de zijn verschijning in de tempel. De hele periode van feesten en bijeenkomsten duurt vanaf eind januari tot 3 februari wanneer het feest van San Blas gevierd wordt

De feesten daaromheen worden hoofdzakelijk in de basiliek van Candelaria gevierd en op het plein daarvoor, het Plaza de la Patrona de Canarias. Rond 2 februari wordt het beeld van de maagd uit de kapel gehaald om op een processietroon te worden gezet die bezet is met zilveren versieringen. Daarna wordt ze zittend op de troon een een zijde van het centrum van de basiliek geplaatst, vlak bij de koepel. Daarmee is ze tot het einde van de feesten dichter bij de bezoeksr van de baseliek. Na afloop gaat het beeld van de maagd weer terug naar de kapel waar ze het jaar verder doorbrengt.

De lokale bevolking van Tenerife, de guanches mogen als duidelijk symbool van integratie al sinds de verovering van het eiland door de spanjaarden het beeld van de Maagd van Candelaria begeleiden en dat is één van de hoogtepunten van het feest. Vanaf 1587 was er een periode dat dit vroege gebruik was afgeschaft maar sinds 1738 is het jaarlijks weer te bewonderen op het grote plein voor de Basílica y Real Santuario de Nuestra Señora de la Candelaria zoals de kerk officieel heet.


Carnaval, tussen 1 februari en 9 maart.

 

Het meest uitbundige feest op Tenerife is zonder twijfel het Carnaval en dan met name het wekenlang durende Carnaval in Santa Cruz. Er is een uitgebreide pagina over het carnaval in Santa Cruz en enkele andere plaatsen. Lees daarvoor de pagina Carnaval op Tenerife 🡥


Semana Santa, tussen 22 maart en 25 april, 

 

Voor het het gelovige deel van de Spaanse bevolking is de belangrijkste periode voor feest- en gedenkdagen de week rond de paasdagen ofwel Semana Santa, de heilige week. Centraal staan de optochten of processies met gedragen beeldengroepen die "pasos" heten. Dit zijn Indrukwekkende maar toch ingetogen optochten die het lijden en de verrijzenis van Christus uitbeelden. Sommige van die pasos wegen meer dan 1500 kilo en worden in een ritmisch tempo door een groep mensen gedragen. De voortgang van een pasos wordt vaak onderbroken omdat de dragers te vermoeid raken. In stilte zakt de beeldengroep dan op z´n poten. Na enige tijd van totale stilte volgt een schreeuw of een klop op het hout van de pasos en plots gaat de groep weer bewegen. U wordt geacht op dat moment te applaudisseren.

Het komt echter ook voor dat zo´n beeldengroep op een onderstel met wielen wordt voortgeduwd. Probeer uit te zoeken op welk moment de gdragen variant plaats vindt omdat juist die variant de meest indrukwekkende is. U voelt de devotie bij wijze van spreken in de lucht hangen.
In de processies lopen vaak ook mensen mee met hoge puntmutsen. Die mutsen hebben hier uitsluitend een religieuze betekenis en geen politieke betekenis zoals vaak wordt gedacht.
Tijdens de Semana Santa zijn er op alle dagen processies, maar de belangrijkste optochten zijn die op donderdag, goede vrijdag en paaszondag.

Santa Cruz de tenerife en La Laguna zijn de twee plaatsen op Tenerife waar de grotere processies plaatsvinden.
Als u zo´n proceessie rond Semana Santa wilt bijwonen moet u er rekening mee houden dat het erg druk kan zijn.


Dag van de arbeid, 1 mei.

 

Dit is een feestdag op Tenerife maar er wordt niets gevierd en er wordt niets bijzonders gedaan. Een meerderheid van de kantoren en winkels zijn gesloten en dat is het enige wat u van die feestdag kunt merken.


Día de la Cruz, 3 mei.

 

Op 3 mei zijn er in drie grotere plaatsen op Tenerife feesten die te maken hebben met de Dag van het Kruis op 3 mei. Na de liturgische vernieuwing in 1969 is het feest van de Heilig Kruisvinding afgeschaft

terugvinding van het kruis waaraan Jezus gestorven zou zijn door keizerin-moeder Helena, de de moeder van de Romeinse keizer Constantijn de Grote.

 

In de hoofdstad van het eiland versiert de lokale bevolking tientallen kruizen met bloemen en fruit en plaatst ze vervolgens in de boulevards van de stad zodat iedereen ervan kan genieten. In het noorden van het eiland viert de gemeente Los Realejos de Dag van het Kruis met een spectaculair vuurwerk, een van de meest opmerkelijke in Europa en uitgeroepen tot Nationaal Toeristisch Belang. De twee hoofdstraten van de stad, Calle del Medio en Calle del Sol, strijden meer dan drie uur lang om het beste vuurwerk.

Puerto de la Cruz

De gemeente viert deze dagen het feest van haar beschermheilige met religieuze evenementen zoals missen en processies, maar ook met feestelijke evenementen die sinds afgelopen zondag plaatsvinden en waarbij de tentoonstelling van artistieke kruizen door bedrijven, collectieven en ontwerpers en schoolkinderen in verschillende delen van de gemeente opvalt.

Los Realejos

Als onderdeel van de meifeesten viert Los Realejos op 2 en 3 mei de Dag van het Kruis met zijn kruisen en vuurwerk, dat is uitgeroepen tot Nationaal Toeristisch Belang. Onder alle evenementen wordt de nacht van 3 mei afgesloten met de processie van het Heilige Kruis, waarbij het vuurwerk plaatsvindt in de Calles El Sol en El Medio. Het is drie uur lang vuurwerk dat een van de grootste pyrotechnische displays in Europa vormt.

Aan het feest in Los Realehos is een apart deel gewijd onder nr.13 op de pagina folklore.

Santa Cruz de Tenerife

En last but not least viert de hoofdstad van Tenerife de grote dag van de Fiestas de Mayo. Na het vieren van de traditionele en veelvuldige tovenaarsdans op 2 mei, begint de 3e met de wedstrijd van de kruizen en de tentoonstelling ervan in de ramblas, en 's middags de mis en de kruisprocessie met de herdenking van de 529e verjaardag van de stichting van de stad...


Dia de Canarias, 30 mei.

 

De Canarische Eilanden en dus ook Tenerife vieren hun feestdag elke 30 mei. Dat heeft een historische grondslag want op 30 mei 1481 werd het Pact van Calatayud of Handvest van Calatayud ondertekend door de katholieke vorsten, Ferdinand II van Aragon en Isabella I van Castilië en Guanarteme, een inheemse koning van Gran Canaria. Weliswaar waren toen nog niet alle Canarische eilanden gekolonaliseerd maar toch wordt die datum gezien als het moment waarop de eilanden Spaans werden.

30 mei 1983 wordt ook genoemd als de Dag van de Canarische Eilanden omdat op die datum de eerste zitting van het parlement van de Canarische Eilanden in de hoofdstad Santa Cruz de Tenerife plaats vond.
Dat gebeurde ongeveer tien maanden nadat het autonomiestatuut van de Canarische Eilanden in het staatsblad van Spanje was gepubliceerd. In feite is het zo dat de historische datum in 1481 bepalend was voor het bijeenroepen van het parlement op 30 mei 1983.

Het is een feestdag waarop alle aspecten van de Canarische cultuur worden getoond. Dan gaat het over het eten, de geschiedenis, de kleding, de liederen, de sporten en de gewoonten.
Zo zijn er op meerdere plaatsen wedstrijden over de Canarische kookkunst, de Concursos de Comidas Típicas, waarbij mocho´s en papas arugadas vanzelfspreken de belangrijkste onderdelen zijn. U kunt luisteren naar Canarische liederen die gespeeld worden op een bandurria, een mandoline-achtig snaarinstrument, de Tambor Tenerife, een typische trommel van Tenerife en de pito, die qua speelwijze veel op een dwarsfluit lijkt.

De bewoners van Tenerife kleden zich bij de feesten op 30 mei in hun typische traditionele kostuums van het platteland die heel kleurrijk kunnen zijn, vaak hoofdzakelijk primaire kleuren.

Canarische sporten die u kunt zien zijn de "salto del pastor" of herderssprong, het doel daarbij is een grote afstand te overbruggen met een stok. Garrote canario, een gevecht met stokken. Canarisch worstelen ofwel Lucha Canaria. Ploeg optillen of levantamiento de arado

U kunt op 30 mei ook wedsrijden met ossen zien zoals Arrastre de ganado ofwel het slepen van een zware last door het vee. Bij al deze activiteiten zijn er traditionele Canarische houten karren te zien, bijna altijd getrokken door twee ossen.

Veel meer over folklore, de sporten en de muziek van Tenerife kunt u lezen op de pagina folklore van Tenerife 🡥


De nacht van 23 op 24 juni. Noche de San Juan.

 

Als u van mooie vuren in de open lucht houdt kunt u dit feest niet missen. Op de hele wereld worden vreugde vuren gemaakt om de zonnenwende te vieren. Het is een magische nacht van wonderen, genezingen en de nacht van de liefde. Bijna alle volken in de geschiedenis van Egypte tot de Germanen kennen deze nacht waarin de dagen weer korter worden en de nachten langer. Het is begrijpelijk dat dit astrologische fenomeen wordt herdacht met festiviteiten. De vuren worden ontstoken gebruikt omdat vuur een zuiverende werking heeft op de ziel. In de praktijk wort het op Tenerife vooral gebruikt omdat jonge stellen zo een goed erden hebben om de hele nacht in elkaars gezelschap te vertoeven. De dag erna is het dan ook altijd wat stiller in het verkeer.


Día de la Virgen del Carmen, 16 juli maar soms iets eerder.

 

In de havens in heel Spanje is 16 juli een feestdag met een bijzondere betekenis voor vissers omdat de Virgen del Carmen, of ook wel Santa María de Monte Carmelo, de beschermheilige voor hen is. Om die reden is het in bijna alle kustplaatsen een groot en belangrijk feest met traditionele zeevaart processies en missen.

Bij al die feesten wordt in een optocht door de straten een uitbundig met bloemen versierde beeldtenis van de Virgen del Carmen in een boot of op een versierde draagbaar door de straten van kustplaatsen naar het strand of de haven gedragen.

Daarna wordt het beeld naar het water gedragen, de Bajada de la Virgen, een handeling ter ere van degenen die tijdens hun werk op zee gestorven zijn. Voor, tijdens en na deze handeling wordt de boot met de heilige omringd door andere, doorgaans versierde en/of verlichte, bootjes met vaak uitzinnige mensen erop.

Op de kade en in de haven- en kustplaatsen is dan al een waar feest losgebarsten dat vaak tot diep in de avond doorgaat en dat steevast wordt afgesloten met een vuurwerkshow.

De dinsdag voor 16 juli is de dag waarop het Dia del Carmen in Puerto de la Cruz gevierd wordt. 

De processies en het feest van de " Virgen del Carmen en San Telmo " in Puerto de la Cruz vindt altijd plaats op de dinsdag vóór 16 juli en het is een onderdeel van de juli-feesten in Puerto de la Cruz.

Als u dit hele feest wilt meemaken moet u er vroeg bij zijn want al op 8 uur in de ochtend wordt de eerste mis voor de Virgen del Carmen al gehouden gevolgd door het uitdelen van chocoladesnoepjes die het voor iedereen duidelijk moeten maken dat het een feestdag is.

Tijdens de vieringen wordt de maagd naar het kleine strand in de haven gebracht om van daaruit op een boot verder het water op te gaan. Bij deze "tewaterlating" is het beeld helemaal omringd door feestvierders die mee het water in gaan en zullen proberen om de beeltenis van de Virgen del Carmen nat te malen met het zoute water.

Na vele omzwervingen door de straten van Puerto wordt een groots vuurwerk ontstoken  keert het beeld terug naar haar vaste standplaats in haar kerk.

 

Naast het enorme feest in Puerto de la Crus wordt in Candelaria het "Fiesta de la Virgen de Candelaria". U kunt daar een bedevaart zien met duizenden mensen die gekleed in traditionele Canarische klederdracht naar de Basiliek van Candelaria gaan terwijl tijdens een processie de beeltenis van de maagd del Carmen rondgedragen wordt onder begeleiding van traditionele Canarische muziek.

In Santa Cruz is een processie te zien waarbij een beeld van de Maria del Carmen te water gelaten wordt waarbij er kransen voor de gevallenen op zee ter nagedachtenis in het water gelegd worden.


Asunción de María o Asunción de la Virgen, 15 augustus.

 

De Maria tenhemelopneming of de Maria Hemelvaart gedenkt het moment waarop de maagd Maria, de moeder van Jezus Christus, haar aardse leven voltooide en met lichaam en ziel werd opgenomen in de hemel. Deze overdracht wordt Assumptio Beatae Mariae Virginis Noot, Dit feest ter ere van Maria wordt al sinds de 6e eeuw gevierd.
In Spanje en op Tenerife betekent dat alle kerken open zijn en de plicht plegingen uitvoeren die bij dit feest horen. Om dat ook voor de gelovigen mogelijk te maken is 15 augustus een vrije dag voor iedereen die niet bij de openbare diensten werkt of om andere redenen nodig is om te werken.

Candelaria is de plaats waar op die dag een processie gehouden wordt met het beeld van de Maagd en met het beeld van de Maagd van Candelaria die de beschermheilige van de Canarische eilanden is.
In de Basiliek van Candelaria vinden er ter gelegenheid van Maria tenhemelopneming eucharistievieringen plaats om 5:00, 6:00, 7:00, 8:00, 12:00 en 18:00 uur en een Heilige Rozenkrans om 17.15 uur. De plechtige eucharistieviering voorgezeten door bisschop Álvarez van Tenerife is op 15 augustus in een directe uitzending te volgen via het programma La 2 de TVE op Tenerife en op de hele Canarische Eilanden via TV Canaria, Cope Canarias en Candelaria Radio.
Als u op die dag Candelaria wilt bezoeken moet u rekening houden met een enorme drukte van bedevaartgangers die de stad bijna letterlijk overbevolken.


Fiesta Nacional de España of Dia de Hispanidad, 12 oktober.


De Nationale Dag van Spanje is een feestdag waarop de eenheid en de spaanse verwantschap door onder meer de taal bevestigd worden. Het is ook een dag waarop de geschiedenis en de successen van Spanje herdacht en gewaardeerd worden.

De datum is gekoppeld aan 12 oktober 1492, de dag dat Christoffel Columbus "Amerika" ontdekte. Die datum is daarmee een historisch belangrijk moment voor de uitbreiding van de spaanse invloedsfeer en de ontwikkeling van het Spanje in die tijd. Die dag en het huidige feest symboliseren het gemeenschappelijke erfgoed dat Spanje nog steeds met de Latijns.Amerikaanse landen deelt. Om die reden is dia de Hispanidad ook een feestdag in een aantal andere spaanstalige landen.

Op Tenerife weten we dat alle ontedekkingsreizigers voor hun vertrek naar Amerika de Canarische eilanden bezochten. De archipel was immers het eerste overzeese gebied dat de spanjaarden wisten te veroveren. Overigens werd Tenerife pas in november 1494 door Spanje veroverd dus daar kon Columbus in 1492 niet terecht.

Er vinden op 12 oktober grote evenementen plaats in Madrid en een aantal andere spaanse steden maar op Tenerife is weinig van die dag te merken, afgezien van enkele formele plichtplegingen in Santa Cruz de Tenerife.ten behoeve van het Fiesta Nacional de España


Día de la Constitución, de dag van de spaanse gondwet, 6 december.

 

Op 29 december 1978, drie jaar na de dood van Franco,
trad de nieuwe grondwet van Spanje in werking die geratificeerd was in een referendum op 6 december.
Alhoewel het bevestigen van de spaanse grondwet de overgang van een repressieve dictatuur naar een liberale democratie markeerd leeft die gedachte nog maar weinig in Spanje en al helemaal niet op Tenerife.
Het zal dan ook niet verbazen dat er u er weinig van merkt. Toch is het een nationale feestdag en derhalve zijn de meeste winkels en kantoren gesloten.
Afgezien daarvan doen de bewooners van Tenerife niets bijzonders op deze dag.


De onbevlekte ontvangenis van Maria ofwel Inmaculada Concepción, 8 december.

 

Bij dit feest wordt gevierd dat Maria, de moeder van Jesus, bij de verwekking van haar zoon niet 'besmet' werd door de erfzonde. Dat is een belangrijk gegeven binnen het katholieke geloof en waarop iedereen die niet noodzakelijk moet werken een vrije dag heeft. Het is een feest waar u niet veel van zult merken als u niet ter kerke gaat maar in La Laguna wordt het uitgebreider gevierd.
Het kerstfeest, 25 december.

 

Dit is het meest bekende feest ter wereld en het wordt dus ook op Tenerife uitgebreid gevierd. In de noordelijke landen van Europa is het kerstfeest het belangrijkste Christelijke feest van het jaar maar in Spanje is dat niet zo. De Heilige week of Samana Santa komt die eer toe. Dat wil echter niet zeggen dat de kerstdagen op Tenerife onbelangrijk zijn. De kerken zitten vol en er zijn uitgebreide vieringen ter ere van de geboorte van Jezus. De grote maaltijden op kerstavond, eerste en tweede kerstdag zoals wij die kennen ontbreken op Tenerife wel. Men kent ook geen tweede kerstdag op Tenerife terwijl dat in een aantal andere deelstaten van Spanje wel het geval is.

Net zoals overal worden de straten in een speciale sfeer gebracht met slingers en verlichting, zijn er bijzondere kerstmarkten en koopavonden en zult u overal kerststallen  of "Belen" tegenkomen die ook door particulieren voor de ramen uitgestald worden.

Een bijzonderheid is het grote "Concierto Extraordinario de Navidad" dat op 25 december in de haven van Santa Cruz opgevoerd wordt en waar duizenden bezoekers aanwezig zijn. Het is niet altijd even eenvoudig om daarvoor een kaartje te bemachtigen, waarschijnlijk omdat het toch wel een hele bijzondere en unieke belevenis is.


Oudjaar, 31 december.

 

Ook op Tenerife is de viering van het oude jaar en het begin van het nieuwe jaar een moment waarop vrijwel iedereen zich voor de televisie verzameld en op klokslag 24.00 uur naar buiten gaat om elkaar te feliciteren en elkaar een in alle opzichten goed nieuwjaar toewenst. Aan geen enkel feest op de wereld nemen zoveel mensen deel als aan de viering van oud en nieuw. De gebruiken zijn op Tenerife wel iets anders dan wij in onze oorsprongslanden gewend zijn. Natuurlijk zijn er taartjes, gebak en ander snoepgoed en op het juiste moment drinken de inwoners van Tenerife ook cava of champagne maar het eten van 12 druiven op elke klokslag van 12 uur is een typische Spaanse gewoonte. Het lukt niet iedereen om de druiven in de gewenste tijd naar binnen te krijgen maar dat wordt u zeker niet kwalijk genomen. U moet echter niet smokkelen want dan zal het nieuwe jaar wat minder goed voor u aflopen.

Eenmaal buiten zult u zien dat er op veel plaatsen, net zoals overal elders op de wereld vuurwek wordt afgestoken door overheden en particulieren. Dat duurt niet zo heel lang en daarna gaat men naar een groots feest of genieten van de shows die er op alle televisiekanalen te zien zijn.


En zo komt u weer bij het nieuwe jaar met de eerste feestdag van dat jaar.

Pagina: feesten op Tenerife

deteiding.nl