Nieuws lezen over Tenerife uit de beste nieuwsbronnen?

Lees alle nieuws over Tenerife via de beste nieuwsbronnen die hier op de site bij elkaar staan en die u met 1 klik kunt bereiken. 

Bekijk het nieuws op Tenerife, in België, Nederland, Spanje en de rest van de wereld

Elke dag is er nieuws op Tenerife, over de economie, de politiek, het weer en talloze andere zaken. Er is geen enkel blad of website dat alle nieuwtjes heeft. Daarom staan ze hier allemaal bij elkaar. Daarnaast is er in Spanje natuurlijk ook het één en ander te doen. Lees ook daarover. Tot slot staat ook de wereld in België en Nederland niet stil. Op deze pagina heeft u de belangrijkste nieuwsbronnen uit die landen ook bij elkaar. Zo bent u steeds op de hoogte van al het nieuws dat u wellicht wilt weten.

deteiding.nl


Revitalisatie van toeristische gebieden.

Nieuws 22 mei, 15.54 uur.
De regering van Tenerife heeft vandaag samen met de de gemeentes van Adeje, Arona (Los Cristianos) Puerto de la Cruz, Santiago del Teide (Puerto Santiago) en San Miguel de Abona een planopzet gemaakt dat bedoeld is om de verouderde toeristische voorzieningen te revitaliseren en te moderniseren.
De ter beschikking gestelde geldmiddelen bedragen in totaal 18 miljoen euro, waarvan de Cabildo Insular de Tenerife , (deregering van Tenerife) 70% ofwel 12,5 miljoen euro zal bijdragen. Het resterende bedrag zal door de genoemde gemeenten worden bijgedragen.

Dit initiatief is één van de projecten die Tenerife naar een vernieuwd toeristisch model gericht op “kwaliteit en duurzaamheid” niveau moet brengen dat in lijn is met de andere plannen met hetzelfde doel, zoals het zeeplan en het plan voor de verbetering van toeristische producten en het optimaliseren van de vakantie gebieden. In het nieuwe plan zullen de voetgangers gebieden en de groene ruimten veel meer aandacht krijgen dan tot dusver het geval is. Nieuw in het plan zijn de "park-and-ride-faciliteiten" die de bereikbaarheid van de badplaatsen een nieuwe impuls moeten geven.
Het doel van alle, tot nu toe gepresenteerde plannen is om Tenerife te promoten als een ‘premium bestemming’, in lijn met de al jaren eerder ingezette gebiedsplannen voor alle toeristische gebieden op Tenerife.


Huurprijs stijgingen 2023 op Tenerife.

Nieuws 21 mei, 15.11 uur.

Op Tenerife is de gemiddelde huurprijs in 10 jaar gestegen met 137%. Dit is in een onderzoek vastgesteld door Fotocasa, de grootste marktplaats voor woningen. In de studie wordt aangegeven dat de gemiddelde huurprijs is gestegen van 464 euro per maand in april 2014 tot 1.101 euro in april 2024 voor een gemiddelde woning van 80 vierkante meter. De hoogste huurstijging op Tenerife is gemeten in de stedelijke regio.

Met die stijging heeft Tenerife qua stijging de derde plek in een lijst met steden. Alleen op de Balearen (158%) en in Valencia (139%) is een nog sterkere stijging geconstateerd. 

Over de afgelopen 10 jaar bedroeg de landelijke stijging gemiddeld 78%. In huurprijzen steeg het bedrag  afgelopen tien jaar met 78% gestegen, waardoor de gemiddelde maandelijkse kosten voor een huurwoning van 80 vierkante meter van 663 euro naar 984 euro stegen tussen april 2014 en april 2024.

Fotocasa benadrukt dat dit de hoogste stijging in 10 jaar is geweest in de afgelopen tientallen jaren en dat daardoor de beschikbaarheid van relatief goedkope huisvesting voor grote groepen onbereikbaar wordt.

Het is opvallend dat het huidige prijsniveau 33% boven de huurprijzen liggen die aan het begin van de vastgoedzeepbel in 2007 lagen.

De oorzaak van de hogere prijzen wordt gezocht in het beperkte aanbod en de toenemende vraag naar huisvesting. Dit gegeven speelt over het hele grondgebied van het land. Fotocasa verwacht op korte termijn nog geen einde aan de stijgende prijzen.


Spitssnuitdolfijnen bij Radazul.

Nieuws 20 mei, 17,34 uur.

Een zeldzaam verschijnsel deed zich op eerste pinksterdag voor want er kwam een grote groep spitssnuitdolfijnen tot vlakbij de kust van Radazul. Naar schatting waren er zo´n 50 tot 60 dieren tot op 70 meter van de kust te zien. Het zien van deze zoogdieren trok een grote menigte kijkers naar de kust om met eigen ogen te zien hoe ze zwemmend en duikend urenlang hun kunsten lieten zien.

Het vermoeden is dat er op dat moment ook een grote hoeveelheid inktvissen in het water en op de bodem van de zee waren want spitssnuitdolfijnen leven grotendeels van deze dieren of andere zachte zeevruchten. Ze eten dit voedsel door hun het naar binnen te zuigen en dat is gelijk de reden waarom deze soort hun tanden vrijwel geheel verloren hebben

Deze dolfijnensoort kan overigens heel diep duiken, de diepste duik die ooit is geregistreerd is 2.992 meter diep.

De vermoedelijk soort die hier gezien is de spitssnuitdolfijn van Gervais  of Mesoplodon europaeus   die 5 meter lang kan worden en als volwassen dier 2,6 ton kunnen wegen. Ze hebben smalle kop, een middelgrote snuit en een goed zichtbare bult op hun voorhoofd. De kleur is zoals bij veel dolfijnen blauwgrijs met een iets lichtere buik met grijze of witte stippen.

Volgens één van de aanwezigen zijn er tientallen video opnames van het tafereel gemaakt door zowel vakantiegangers als bewoners van Tenerife. Deze dolfijnensoort is op die plek maar heel zeldzaam te zien en vrijwel nooit zo dicht bij de kust. De plek waar ze veel te zien zijn is de westkust van Tenerife en dan met name bij de bezienswaardige plaats Los Gigantes  omdat de zee bij de enorme kliffen zo diep is. Bij die plaats is rondom dolfijnen dan ook veel te doen en te beleven.


Vuurtoren van Punta de Teno gerestaureerd.

Nieuws 18 mei, 14.21 uur.
De gemeente Buenavista del Norte en de dienst Natuurlijk Milieu van hebben een overeenkomst gesloten om de oude vuurtoren van Punta de Teno te renoveren. Zeker ook omdat Punta del Teide een geliefde plek voor toeristen is, samen net de Acantilados van Los GIgantes, vrij vertaald de kliffen van de reuzen.

Deze oude vuurtoren van Punta de Teno is sinds 1978 niet meer in gebruik omdat er in dat jaar een nieuwe, meer geavanceerder scheepsbaken in gebruik werd genomen. Het bleef wel in het bezit van het havenbedrijf en is ook steeds goed onderhouden. Het gebouw dateert uit 1897 en verkeert over het algemeen in zeer goede staat. Het maakt deel uit van de Spaanse Catalogus van Vuurtorens met Culturele Waarde van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Sport.

De renovatie omvat werkzaamheden ten bedrage van € 1.646.651,= waarvoor het gebouw van water en een nieuwe elektriciteitsinstallatie wordt voorzien en om de indeling van het gebouw aan te passen voor een cafetaria of restaurant. De restauratie en herbestemming wordt gefinancierd uit het Next Generation Funds. De gemeente Buenavista del Norte stelt 300.000 euro aan om een informatiecentrum ten behoeve van de oude vuurtoren en de omgeving van Punta de Teno te creëren

Voor de eilandregering maakt het project deel uit van het Toeristisch Duurzaamheidsplan voor het Teno Rural Park. De doelstellingen daarvan zijn het betrekken van de lokale bevolking en de toeristische sector van de regio bij de ontwikkeling van een duurzaam toeristisch model.


De gastronomie van de zee.

Nieuws 17 mei, 21.27 uur.
Wetenschappers, gastronomen en landbouw vertegenwoordigers komen vanaf 19 mei drie dage bij elkaar in het kader van de vijfde "Meeting of the Seas". Vijf chef-koks met in totaal tien Michelinsterren, zijn komende zondag aanwezig op de conferentie met een zinderende start in Puerto de la Cruz
Chef-koks en de wetenschappers zullen met elkaar spreken over het behoud van de in de oceanen aanwezige zeevruchten in het aankomende decennium.
De koks zijn: Erlantz Gorostiza, Quique Dacosta, Albert Adriá, Ángel León en Nacho Manzano, de wetenschappers zijn Alexandra Cousteau, de derde generatie van de beroemde familie van vooraanstaande oceanografen en Mina Epps, een van ‘s werelds toonaangevende specialisten op het gebied van de ontwikkeling en behoud van zeedieren.
Het doel van de bijeenkomst is het verenigen van gastronomie, toerisme, cultuur sport met het gezonde behoud van al het maritieme leven rondom Tenerife. Het congres heeft tevens als doel om Tenerife te positioneren als een bestemming die geassocieerd wordt met geweldige ervaringen en daarnaast het eiland zichtbaar te maken als een gastronomische vakantie bestemming van hoge kwaliteit.


Plant geen lampenpoetsersgras in uw tuin.

Nieuws 15 mei, 22.04 uur.

Overal op Tenerife duikt de invasieve grassoort pennisetum setaceum Nederlands lampenpoetsersgras op. De ooit voor tuinen geïntroduceerde soort komt op steeds meer plaatsen voor door de verwaarlozing van landbouwgebieden en het verdwijnen van begrazing door vee.
Deze plantensoort vormt nu een bedreiging voor de inheemse flora en de eilandregering wil dat een halt toeroepen. Teneinde de uitbreiding van de soort te stoppen pleiten de lokale overheden voor het opnieuw inzetten van kuddes geiten en schapen.
Tijdens de branden in het najaar van 2023 is ook duidelijk geworden dat dit zich snel voortplantende gras ook bijgedragen heeft aan de snelle verspreiding van het vuur.
Immers, deze soort kan duizenden zaden produceren die verspreid kunnen worden door wind, water, dieren, schoenen en voertuigen. De plant is goed goed bestand tegen vertrappen, snijden of vuur, het groeit snel en kan al na drie maanden na de ontkieming bloeien.
Tot dusver heeft alleen de gemeente Güímar een plan gemaakt om het lampenpoetsersgras te bestrijden.
Indien u van plan bent om het gras in uw tuin te plaatsen zal de plant uw tuin ook gaan overwoekeren.


Verbrande kastanje percelen worden weer aangeplant.

Nieuws 14 mei, 18.23 uur.

Als gevolg van de recente bosbranden op Tenerife zijn de gemeenten Arafo, Candelaria, La Orotava, El Rosario, Tacoronte, El Sauzal, La Matanza, La Victoria en Santa Úrsula zwaar getroffen door het verbranden van de uitgestrekte kastanjeboomgaarden in die gemeenten waarin 75% van alle kastanjebomen van het eiland stonden en die beheerd werden door 15.000 kleine gaardeniers.

Een extra probleem bij het schadeloos stellen van deze boeren is het gebrekkige kadaster waardoor het van belang is om precies de juiste gaardenier bij elk gebied te vinden. Zodra dat gebeurt is zal er een kwekerij opgezet worden om op termijn weer nieuwe kastanjebomen op de getroffen percelen te planten. Het Agricultural Conservation Centre of Tenerife CCBAT zal een centrale rol spelen bij het kweken van de bomen.

Importeren van grotere bomen kan niet omdat daarmee het risico groot is dat er ziektes mee komen.

In de winter hebben kastanjes op Tenerife een gastronomische en culturele rol omdat het een vaste gewoonte is om in die tijd geroosterde kastanjes in kleine kraampjes te verkopen.


Voorzichtig met zwemmen in Adeje.

Nieuws 12 mei, 14.26 uur.

De gemeente Adeje heeft een advies gegeven om de komende dagen niet het zeewater in te gaan vanwege
de aanwezigheid van microalgen on de overgebleven resten daarvan in kleine gedeeltes van de de stranden. Door de getijde werking loopt het gebied dat deze microalgen kan bevatten tot aan de vloedlijn.
De geelkleurige microalgen is ook in andere kustgebieden van Tenerife aangetroffen.

Er is een gemeentelijk laboratorium in Adeje dat steeds analyses maakt van het zeewater en de kwaliteit ervan in de gaten houdt. Het ontstaan van een massale opbloei van algen is onvoorspelbaar en dat betekent dat de aanwijzingen van de badmeesters of op de waarschuwingsborden goed opgevolgd moeten worden omdat de situatie plotseling kan verslechteren, mede door de soms snel wijzigende stromingen van het oceaanwater.


Aanzienlijke drugsvangst bij Granadilla de Abona.

Nieuws 10 mei, 18.44 uur.

Met een goed gecoördineerde actie heeft de Guardia Civil aan de kust bij Granadilla de Abona 2.185 kilo hasj onderschept die verpakt was in 60 balen. Bij de inbeslagname is 1 persoon in hechtenis genomen.
Het Marokkaanse directoraat-generaal voor Toezicht op het Marokkaanse grondgebied (DGST) was de informatiebron die leidde tot de opsporing van de lading hasj die per schip uit Marokko vervoerd zou worden naar Tenerife.
Naar aanleiding daarvan zijn de politiediensten aan het werk gegaan om de boot op te sporen en de landingsplaats vast te stellen. Rond 02.00 uur in de ochtend ontdekte de SIVE (sistema-integrado-de-vigilancia-exterior)  een boot en twee terreinvoertuigen die met hoge snelheid over een onverharde weg nabij het playa de los Tarajales reden. Beide voertuigen werden staande gehouden waarbij in het ene voertuig 29 balen werden gevonden en in het andere voertuig 31 balen. 1 persoon, een bekende drugshandelaar, werd aangehouden maar de bestuurder van het andere terreinvoertuig wist te ontsnappen door een ravijn in te springen.
De hasj, de twee aangepaste voertuigen en de opblaasboot zijn in beslag genomen.
Deze operatie toont het belang aan van een goede samenwerking tussen de Marokkaanse autoriteiten en de opsporingsdiensten van Tenerife bij de bestrijding van de drugshandel in de zee tussen Marokko en Tenerife.

Kampeerwagens worden steeds vaker huizen,

Nieuws 9 mei, 16.12 uur.
In en rond de vakantie gebieden bij Los Cristiano, Playa de las Américas en Arona worden steeds vaker kampeerwagens als vast verblijf gebruikt door mensen die in die plaatsen werken maar de huizen er te duur vinden. Op zich is dat legaal. Een kampeer auto mag overal parkeren waar een andere auto dat ook mag. Wat buiten de specifieke kampeerzones niet mag is het buiten de kampeerwagen plaatsen van stoelen, tafels en wasrekjes.

Er is enige bezorgdheid over het gegeven dat deze kampeerwagens essentiële voorzieningen missen zoals elektriciteit en drinkwater en doorgaans niet voldoen aan de eisen voor een permanent verblijf. 
Om het aantal kamperwagens te achterhalen en de gevolgen voor de toekomst in te kunnen schatten heeft de gemeenteraad van Arona besloten om het aantal kampeerwagens binnen de genoemde plaatsen te tellen en er een gemeentelijke regeling voor op te stellen zodra de inventarisatie af is. Tot dat moment kunnen alle kampeerwagens blijven staan.


Het project Cuna del Alma kan weer doorgaan.

Nieuws 7 mei, 13.07 uur.
José Miguel Rodríguez Fraga, burgemeester van Adeje heeft aangegeven dat de voorbereidingen voor de bouw van het hotel- en appartementencomplex Cuna del Alma kunnen doorgaan. Dit plan heeft een omvang van 3.600 bedden op een oppervlakte van 455.000 m2. 

Hij verklaarde dat de belangrijkste “drijfveer” voor het project bij Costa Adeje  het toerisme is en dat men zich niet moet laten beïnvloeden door de gebeurtenissen van 20 april, toen het stopzetten van Cuna del Alma een van de eisen van demonstranten was. Het ging toen om ontevredenheid van de burgers over de infrastructuur, de woningschaarste, de mobiliteit en de economische situatie van de inwoners op Tenerife.

De burgemeester rechtvaardigde het akkoord voor het verder ontwikkelen van het vakantie project ook door te benadrukken dat de gemeente niet in een positie verkeert om de kosten te dragen die het stopzetten van het project met zich mee zou brengen. De gemeenteraad van Adeje beschouwt Cuna del Calma als “een geweldig project” dat de beschikbare openbare ruimte in het gebied zal vergroten en de toegang tot het strand zal verbeteren. Daarom moet het project vooruitgaan en alle aspecten omvatten die stedenbouwkundig en ecologisch van belang zijn. Het project wordt gebouwd rond Playa Del Puertito De Adeje


Hoogste temperaturen op Tenerife sinds 1961.

Nieuws 6 mei, 15.21 uur.

In de afgelopen maand april was de gemiddelde temperatuur op Tenerife 19,2 graden, 2,7 graden hoger dan normaal. Daarmee is op Tenerife in april bijna opnieuw een weerrecord gebroken. Dit is de hoogste temperatuur die ooit in april is gemeten sinds 1961. Er viel overigens 27% minder neerslag dan normaal en daardoor was april de twaalfde droogste maand sinds 1961. Bron:  Aemet.es

De hoogste temperatuur was 24,6 graden op 27 april en de laagst gemeten temperatuur was op 1 april met 10,2 graden. April was eveneens een hele zonnige maand met 270 uur ofwel 9 uur per dag. Dat is een kleine 17% meer dan gemiddeld.

Hopelijk blijft het weer op Tenerife  nog even zo.


Mei feesten in Los Realejos.

Nieuws 6 mei, 10.51 uur.

Het is bekend dat de stad Los Realejos maar liefst 80 grote en kleinere festivals per jaar kent, dat is er gemiddeld één per 4 dagen.
Dit enorme aantal is ontstaan bij de samenvoeging van de twee Realejo Alto en Realejo Bajo die elk hun eigen feesten hadden en die beiden ook over een groot aantal gesepareerde buurten beschikten met elk hun eigen kleine kerk of kapel. Al die religieuze instituten behielden elk jaar hun eigen unieke tradities en festivals die eeuwen teruggaan en die dus, bij elkaar geteld, zijn opgelopen tot dat hoge aantal. Deze levendige vieringen ontstonden bij de oprichting van kleine kapellen en kerken die later uitgroeiden tot buurten met elk hun respectieve festiviteiten.
De maand mei is helemaal gewijd aan het kruis en aan de lokale feestdagen in Los Realejos ter ere van de Maagd van Carmen, Sint Vincent en de bedevaart van San Isidro Labrador.
Een van de meest iconische vieringen is het kruisenfestival dat Los Realejos samen met Santa Cruz wil uitbouwen tot een internationaal bekende festiviteit. Het gaat erom dat bewoners, scholen en andere instanties de mooiste kruizen maken waaruit het publiek de mooiste kan kiezen. Met name in de straten El Medio en El Sol zijn spectaculaire kruizen van soms meters hoog te bewonderen.
Een ander festiviteit is gewijd aan de Maagd van Carmen, de beschermheilige van de zeelieden die een uiterst rumoerig en druk hoogtepunt kent op het strand van Playa Socorro met een niet aflatende ijver en enthousiasme van de bewoners.
Een ander hoogtepunt is het uren durende vuurwerk of eigenlijk een wedstrijd tussen 2 vuurwerkfabrieken in de zelfde straat die elkaar proberen te overtreffen met het meest spectaculaire vuurwerk dat ze kunnen produceren.
Alle feesten in Los Realejos bij elkaar vormen een enorme economische impuls voor de lokale horeca en de gemeente van ongeveer 3,5 miljoen euro op jaarbasis.

Nieuwe milieuparken op Tenerife.

Nieuws 5 mei, 17.02 uur.

Dit jaar, in 2924 dus start de regering van Tenerife met een aantal milieuparken om het afvalbeheer te verbeteren bij het Complejo Ambiental Tenerife Sostenible in Arico. Locatie    De Raad van Bestuur heeft het bouwproject onlangs toegewezen aan het bedrijf Obras Desarrollos y Asfalto SLU met een opdrachtwaarde van 690.000 euro. Het project moet in over acht maanden klaar zijn. Di gebeurt met een subsidie van de Next Generation EU-fondsen in het kader van het Recovery, Transformation, and Resilience Plan

Het milieupark krijgt een platform voor het scheiden van de verschillende afvalstoffen met daaronder een lager platform voor het efficiënte verwerking daarvan. Ook komt er een overdekte opslagruimte die gevaarlijke stoffen tegen de zon zal beschermen en een aantal containers voor het deponeren van verschillende soorten afval.

Er zijn al soortgelijke milieuparken in Jagua (Santa Cruz), Torres de Taco, Güímar, Adeje, Buenavista del Norte, La Guancha, La Orotava (Puerto de la Cruz) en Arona.

Er zijn nog 8 nieuwe milieuparken gepland, in Los Rodeos (La Laguna), Fasnia, Granadilla, San Miguel, Vilaflor, Guía de Isora en Tegueste.

Milieuparken zijn voorzieningen die speciaal zijn ingericht voor het gescheiden, gecontroleerd en veilig inzamelen van huishoudelijk afval. Zie ook milieupark op wikipedia


2 miljoen euro voor bos herstel op Tenerife.

Nieuws 4 mei 2024 16.12 uur.
In de zwaarst door de bosbranden van augustus t/m oktober getroffen gemeenten Los Realejos, La Orotava, Santa Úrsula, La Victoria, La Matanza, El Sauzal, Tacoronte, El Rosario, Candelaria, Arafo en Güímar komt een subsidie beschikbaar om extra hard getroffen gebieden financieel te ondersteunen. Dat geldt met name voor de getroffen oeroude Laurierbossen in het gebied 
Cueva de Toledo bij Agua Garcia. De subsidie van precies € 2.012.984,15 komt van het ministerie van toerisme en werkgelegenheid. Dit bedrag komt bovenop de structuur subsidies die eerder door de Spaanse overheid toegezegd zijn. De werken die betaald worden met die subsidies zijn inmiddels in volle gang.
De subsidie is, naast het herstelwerk, ook bedoeld om 63 werklozen in dienst te nemen, met name voor groepen mensen die moeite hebben bij het vinden van werk, zoals langdurig werklozen, ouderen van 45 jaar en mensen met een handicap.
Het werk dat nu belangrijk is zijn de herstellingen van de infrastructuur zoals wandelpaden en trappen die steile hellingen moeten overbruggen. Net zo belangrijk is het werken aan de gebieden die gevoelig zijn geworden voor erosie in het groene noorden↗. Dat zal voornamelijk met herbeplanting moeten gebeuren.
Het is de bedoeling dat het tijdelijke project klaar moet zijn vóór 30 december 2024.

Zie ook: de gevolgen van de bosbranden op Tenerife↗


Cruisepassagiers gaven 141 miljoen euro uit op Tenerife.

Nieuws 3 mei 2024, 15.35 uur.

Santa Cruz de Tenerife verwelkomde in 2023 meer dan 3,2 miljoen cruisepassagiers die bedrag van 44 euro per persoon uitgaven. Op jaarbasis is dat bij elkaar 141 miljoen euro.

Gemiddeld kwamen er dus zo´n 8800 toeristen per dag aan die overigens niet allemaal van boord gaan.

Die cijfers geven aan dat het aantal vakantiegangers per schip 31.5 % hoger is in 2019 en 15% hoger is dan in 2022.

De groei sinds 2019 betekent dat er sprake is van een exponentiële vooruitgang in het toerisme per schip naar de haven van Santa Cruz de Tenerife↗

In de eerste twee maanden van 2024 zijn de aantallen passagiers nog hoger dan in 2023 waarbij in januari en februari ruim 22.000 toeristen meer worden ontvangen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De haven autoriteiten verwachten dat die stijgende trend zich in heel 2024 zal voordoen. 

Ook voor toeristen die niet per cruiseschip aankomen wordt Santa Cruz de Tenerife↗ met z´n vele bezienswaardigheden een steeds geliefder vakantie doel en dat is goed te merken aan de hotelbezettingsgraad, die in januari en februari 2024  71,4% bereikte.


Herstel standbeeld van pater Anchieta.

Nieuws 2 mei, 14.25 uur.
Wie tot een jaar geleden over de snelweg langs La Laguna reed kon bovenop een viaduct het enorme standbeeld van Pater Anchieta zien staan.
Het beeld is tijdelijk weg om een derde laag op het viaduct te bouwen t.b.v. voetgangers. Locatie↗
Dit standbeeld is een symbool van de stad La Laguna en het geldt als een van de meest belangrijke vertegenwoordigers van het monumentale erfgoed van die stad.
Inmiddels is er een onderzoek gestart om het beeld te restaureren.
De gemeenteraad van La Laguna↗ heeft het bedrijf GEA opgedragen om de technische testen, analytische studies te doen en reinigingstests uit te voeren op het standbeeld.
Zodra het restauratieplan klaar is volgt zo snel mogelijk de aanbestedingsprocedure om het beroemde beeld te restaureren.

Pater Anchieta  (19 maart 1534 - Anchieta, 9 juni 1597) was een jezuïet-missionaris en is een rooms-katholieke heilige die de Braziliaanse stad São Paulo stichtte en het eerste contact had met de Tapuia-indianen die in de buurt van de nieuwe stad woonden.


Extra aandacht voor belasting bij verhuur tweede woning op Tenerife.

Nieuws 2 mei, 12.15 uur.

In 2024 gaat de Spaanse belastingdienst extra letten op het betalen van belastingen voor verhuurde tweede woningen. Daarvoor gebruikt de belastingdienst gegevens die zij van het internet plukt, de gegevens die de dienst krijgt van gas-, water- en stroomverbruik van de woning of eenvoudig via aanvragen voor subsidies t.b.v. de tweede woning.
Voorzichtige schattingen geven aan dat van de 2,5 miljoen tweede woningen die Spanje telt er voor ongeveer 1 miljoen tweede woningen geen belasting wordt aangegeven bij de fiscus.
U moet zelf het initiatief nemen om belasting te betalen over uw eigen huis of woning op Tenerife↗
Toch kan het niet opgeven van de verhuurinkomsten bij de Spaanse belastingdienst op Tenerife behoorlijk kostbaar worden want wie geen opgave van die inkomsten doet kan boetes verwachten tot 150% van het niet opgegeven bedrag en dat is dan nog exclusief de rente die erover verschuldigd is.
Bovendien kan de belastingdienst de verzwegen opbrengsten extrapoleren naar eerdere jaren.
Indien u uw huurinkomsten wel op geeft aan de Spaanse fiscus kunt u kosten van de tweede woning aftrekken. U moet dan denken aan de servicekosten, de onderhouds- en reparatiekosten en de kosten voor de makelaar als u die heeft betaald. In een aantal gevallen kunt u zelfs de hypotheek kosten (gedeeltelijk) aftrekken van uw inkomsten.

Belangrijk: ook als u niet verhuurd en of niet in Tenerife woont bent u verplicht een forfaitaire waarde of huurwaardeforfait over uw woning te berekenen, u moet dat ook doen als u geen (huur)inkomsten uit uw tweede woning in Tenerife heeft. Lees meer op de webpagina van Mondi.nl↗


De Universiteit van La Laguna lanceert een nieuwe bacheloropleiding in vastgoedbeheer.

Nieuws 1 mei 2024, 9.50 uur.

Er is een samenwerking ontstaan tussen de universiteit van La Laguna en het college van vastgoedbeheerders op Tenerife teneinde in 2025 een nieuwe bacheloropleiding Vastgoedkunde en Vastgoedmanagement te kunnen ontwikkelen. Deze samenwerking vereist nog wel de goedkeuring van de Algemene Raad van het College van Vastgoedbeheerders van Spanje voordat de opleiding gestart kan worden.

Het curriculum en de werving van docenten zijn voorbereid en het studieprogramma wordt vanaf nu gezamenlijk ontwikkeld. 

Dat programma bestaat uit 28 vakken met in totaal 180 studiepunten en omvat kennis op het gebied van kopen en huren↗ van huizen en vastgoed, recht, sociologie, management, belastingen , gegevensbescherming, en conflictoplossing. Dit programma zal volledig online ontwikkeld worden voor studenten uit Tenerife en Spanje.


HiperDino beste online supermarkt op Tenerife.

Nieuws 30 april 2024, 9.24 uur.

HiperDino heeft na het uitvoeren van meer dan 1.000 enquêtes onder de supermarkt klanten op Tenerife een uitzonderlijke positieve aanbeveling gekregen over haar online boodschappen↗ service op Tenerife. Deze erkenning beloont het streven van HiperDino naar uitmuntendheid en klanttevredenheid via al zijn kanalen.

Door gebruikt te maken van de Net Promoter Score↗ (NPS), een wereldwijde standaard voor het beoordelen van klantenloyaliteit, heeft de keten aangetoond dat zij in staat is hoogwaardige diensten te bieden.

Van alle ontvangen reacties, allemaal van klanten die via de HiperDino-app en www.hiperdino.es een on-line aankoop hebben gedaan, heeft 72% deze service beloond met een beoordeling van 9 uit 10. Dat resultaat geld zowel voor de thuisbezorging als voor de afhaalservice bij tankstations waarmee waarmee de Click & Collect-service is uitgebreid. Geen enkele andere supermarkt op Tenerife haalde dezelfde hoge resultaten.


Drukke romeria in Tegueste.

Nieuws 28 april 2024, 21.03 uur.
In Tegueste↗ is op 28 april de eerste romeria↗ van 2024 gehouden en net zoals in andere jaren is het er druk, heel druk geweest terwijl er slechts een mager zonnetje was die werd afgewisseld door lichte regen. De ter ere van San Marcos Evangelista gehouden romeria werd opgeluisterd door talloze, door ossen getrokken boerenkarren waarvan de 5 karren met enorme zeilen de meeste aandacht trokken. De bewoners en vakantiegangers zullen het vele gratis snoepgoed hebben weten te waarderen want aan het einde van de tocht met karren was alles op.

Locatie↗


Vermissing echtpaar op Tenerife.

Nieuws 25 april 2024 20.34 uur

Sinds maandag 22 april zijn de 71-jarige Marc Olbrechts en de 66-jarige Laura Trappeniers vermist. Hun auto, een donkerblauwe Opel Mokka met een kenteken dat eindigt op JNG, is ook verdwenen.

Lees meer↗


Tenerife overweegt om belasting voor toeristen in te voeren in specifieke gebieden.

Nieuws 23 april 2024 10.16 uur.

De regering van Tenerife↗ en de andere eilanden overwegen het invoeren van een ecologische toeristenbelasting met het doel om de bijzondere natuur van Tenerife beter te kunnen beschermen en daarmee een betere toeristische ervaring voor vakantiegangers te kunnen bieden. Als het voornemen van de regering een volledige goedkeuring krijgt zal deze toeristische belasting al ingaan op 1 januari 2025.

De natuurgebieden die in eerste instantie voldoen aan de eisen voor ecologische bescherming zijn het Teide Nationaal Park↗, het dorp Masca, het Anaga massief

Indien de plannen werkelijkheid worden zal dit de eerste toeristenbelasting op Tenerife zijn.

De doelstelling van de belasting is om duurzaam toerisme te bevorderen, de natuurlijke schoonheid van Tenerife te bewaren voor toekomstige generaties, het bevorderen van milieueducatie, het onderhouden en opwaarderen van faciliteiten en infrastructuur in natuurgebieden teneinde een betere bescherming van de beschermde natuurgebieden te kunnen garanderen voor bewoners en degene die op Tenerife op vakantie zijn.


Op Tenerife zijn een record aantal medicijnen niet meer beschikbaar.

Nieuws 23 april 2024, 8.15 uur.

Als u naar de apotheek↗ op Tenerife wilt gaan kan het zo zijn dat de medicijnen die u wilt hebben niet meer te krijgen zijn. Het gaat daarbij om 619 soorten medicijnen die niet meer te koop zijn, maar waarvoor in veel gevallen wel een alternatief voorhanden is.
Het tekort kan komen door de grote vraag naar sommige medicijnen of een grondstoffentekort bij de fabrikant. Vaak is echter de inkooppolitiek van de overheden de reden van het tekort aan medicijnen.
Mocht u bepaalde medicijnen niet kunnen verkrijgen overleg dan met de apotheker wat u het beste kunt doen.


Demonstraties tegen nieuwe hotelcomplexen op Tenerife.

Nieuws 20 april 2024, 16.38 uur.
Op de Tenerife vinden op zaterdag 27 april demonstraties plaats tegen het massatoerisme op Tenerife. Het gaat de demonstranten om de leefbaarheid op het eiland waarbij zij aangeven dat de grens van wat Tenerife aan kan bereikt is.
De bouw van 2 grote vakantiecomplexen is de aanleiding voor de dag van protest omdat juist die twee resorts in bijzondere natuurgebieden↗ liggen.
De demonstranten geven aan dat zij niet tegen de toeristen zijn, maar dat zij de huidige natuur- en kustgebieden vanaf nu onaangetast willen laten.
Lokale afdelingen van het Wereld Natuur Fonds↗ en Greenpeace hebben zich om die reden aangesloten bij de demonstranten.
Tenerife werd in 2023 door zo'n 5,5 miljoen toeristen bezocht waaronder ruim 211.000 Nederlanders die op Tenerife van hun vakantie genoten.


Los Cristianos op Tenerife krijgt er een nieuwe wijk bij.

Nieuws 18 februari 2024, 11.58 uur.

Tussen de TF-1 en de Avenida de Chayofita ligt links en rechts van de Avenida Juan Carlos 1 een groot braak liggend terrein met alleen maar enkele wegen.
Over enige tijd wordt hier eindelijk gestart met de aanleg van een nieuwe wijk met de naam “El Mojón Los Cristianos”, wat zoiets als de mijlpaal van Los Cristianos↗ betekent.
Na meer dan 30 jaar overleg en bureaucratie is de procedure nu zover gevorderd dat de bouw van woningen, appartementen, winkels, kantoren alsmede sport- en educatieve projecten kan gaan beginnen op het terrein van ruim 100 hectare.

Locatie↗


Verplichte milieusticker.

Nieuws 28 december 2023, 12.24 uur.

Vanaf 1 januari 2024 heeft u een milieusticker op uw auto nodig om in bepaald gebieden op Tenerife te mogen rijden: Hoe werkt dat?

Alle steden in Spanje met meer dan 50.000 inwoners hebben vanaf 1 januari 2024 een Zonas de Bajas Emisiones↗ of ZBE of lage-emissiezone waar u met een wat oudere auto niet in mag.U kunt deze lage-emissiezones alleen inrijden als uw auto een milieusticker, in het Spaans: etiquetas medioambientales of distintivo ambiental heeft. Nieuwe verkeersborden geven aan welke voertuigen deze zones mogen inrijden.

Lees meer↗


Gevolgen bosbranden Tenerife.

Nieuws 1 september 2023, 17.44 uur.

Op het eerste gezicht is de schade aan de natuur van Tenerife enorm, Een groot gedeelte van het Corona Forrestal↗ heeft gebrand. Welke schade is er aan de flora en fauna en kan de natuur zich herstellen van deze enorm aangrijpende gebeurtenis.

Lees meer↗


Bosbranden Tenerife.

23 oktober 2023, 22.05 uur.

De afgelopen maanden zijn we getroffen door grote branden die zich vanuit het gebied Candelaria - Arafo verder ontwikkeld hebben in de richting Orotava en La Matanza. Hoe heeft de brand zich ontwikkeld en welke problemen kwamen de brandweerlieden tegen.

Lees meer↗


Anderstalig nieuws over Tenerife

Actuele brandstof prijzen via El Dia

Nederlandstalig nieuws Spanje

Landelijk nieuws België

Landelijk nieuws Nederland

Landelijk nieuws Spanje


Pagina:  Nieuws over Tenerife

deteidng.nl