Lees de nieuwsflits van mei met de stranden die in 2023 een blauwe vlag gekregen hebben en er komt een Vlaamse dag met stoofvlees en friet. Klik rechtsonderaan op elke pagina.

Wat zijn de 20 mooiste boulevards op Tenerife?

Veel mensen genieten van een wandeling over de boulevard van een badplaats, zicht op zee, een heerlijk windje. Lees meer om ze te vinden.


Bijna iedereen die wel eens een badplaats bezoekt houdt van een wandeling aan zee. Begrijpelijk want het is gezond en verfrissend voor lichaam en geest. De zeewind, de zeelucht en heeft een kalmerende invloed en geeft je een oppepper waar de u de rest van de dag van kunt genieten, zeker als u het kunt combineren met een bezoek aan een terrasje om wat te drinken of te eten. Zulke plekken zijn er genoeg op Tenerife. We zochten de 20 beste voor u uit.


1. Van Los Gigantes naar Puerto Santiago.

Ongetwijfeld de meest charmanre wandeling kunt u in Los Gigantes maken in de richting van Puerto Santiago. Dat is eigenlijk geen boulevard maar een wandelweg langs zee die u langs rotsen, stranden en groenstroken voert. Uw wandeling begint dan bij het hotel Barceló Santiago aan de zuidkant van Los Gigantes. Aan de straatzijde neemt u een trap omhoog en loopt vervolgens om het hotel de boulevard op. Na een kort stukje loopt u even de een charmat straatje, de Cl. Agustín León. Vandaar heet het de boulevard van Puerto de Santiago waarlangs u de wandeling kunt vervolgen langs Playa de Piedra. Daarna loopt u achter een hotel en wat huizen langs waarna u wandelt tot aan het einde van Playa de la Arena. In totaal kunt u zo 1800 meter van de boulevard genieten.


2. Van Puerto Colon naar Playa del Duque.

Als u voor luxe gaat is de wandeling van de haven van Puerto Colon naar Playa del Duque de beste keuze. Beginnend bij de haven loopt eerst langs het relatief eenvoudige Playa de la Pinta en blijft u naar links de zee volgen waarna u bij Costa Adeje komt met eerst Playa del Bobo, Playa de Torviscas en daarna playa op Fañabé. Langs al die drie stranden kunt bovenlangs de boulevard volgen of iets lager naast het strand lopen. Als u langs het strand loopt gaat u naar rechts de boelevard op en volgt die weer. Iets verder gaat u naar links om een groot zwembad heen waar de stranden ophouden maar de boulevard doorloopt. U komt dan bij een baai zonder strand. Nadat u om een groot huis bent gelopen komt u op Playa del Duque met prachtige groene begroeing langs de boulevard. Deze slingerende heeft veel mogelijkheden tot vertier en is het einde van de wandeling. U kunt echter nog verder lopen om Playa El Beril te bekijken.


3. Puerto de la Cruz: van Playa de Martiánez Punta del Viento.

Winkelen en wandelen tegelijkertijd kan in Puerto de la Cruz. De lange boulevard van Puerto heeft aan de ene zijde de zee en het tropische parque Martianez en aan de andere zijde een keur aan winkels, bars en restaurants. Als u van winkelen houdt is dit één van de meest aantrekkelijkste wandelingen die u kunt maken. Op elk gewenst moment kunt u uw wandeling onderbreken voor een bezoek aan een winkel of een terras. En dat bijna een kllometer lang. Op de wandeling is voor een gedeelte van uw tocht aan de zeekant het Lago Martiánez te vinden, een subtropisch zwemparadijs dat ontworpen is door de bekenden kunstenaar César Manrique.  Alle bij elkaar bezien is dit één van de meest afwisselende boulevards op Tenerife en om die reden zeker een aanrader.


4. Los Cristianos via playa Las Vistas en de haven van Puerto Colon.

Los Cristianos, het eerste toeristiche gebied van zuidelijk Tenerife heeft een prachtig strand en een kleine haven. De boulevard begint aan de Playa de los Hippies waar doorgaans voldoende parkeergelegenheid is aan het einde van de Avd. Juan Carlon 1. Lopend in de richting van Los Cristianos is er eerst een strand met een overdaad aan stenen maar iets verder komt u bij het Playa De Los Tarajales, een strand met ook nog vrij veel stenen. Na wat gebouwen aan de linkerkant komt u op het hoofdstrand, Playa de Los Cristianos wat een prachtig breed zandstrand is. Daar loopt u helemaal langs, rechtsaf om de gebouwen bij de haven en onder een brug en tunneltje door. Na de tunnel bent u op het mooi aangelegde Playa de Las Vistas met eveneens een mooi zandstrand. Aa


5. Garachico.

Vanuit de oude haven van Garachico kunt u een heerlijke wandeling langs zee maken en maar ook het bekende  "Piscinas Naturales de El Caletón" bekijken, het langste natuurlijke zwembad van Tenerife. Dat is een naast de boulevard gelegen natuurlijk zwembad complex dat zo gevormd is door de vulkaanuitbarsting in 1706 en zo´n 100 meter lang is. Over de gehele lengte is de Caletón (Spaans voor inham) aan de zeekant goed beschermd door een rotspartij waarachter de zee schuilgaat. Als u bij de oude haven vertrekt ligt iets landinwaarts het Playa de Garachico, een klein strand met zwart zand. Links daarvan is een klein maar charmant plein. Vandaar loopt u weer rischting de haven en zo verder. Net na de haven loopt u de vervallen loodsen voorbij en na de bochten staat de oude verdedigingstoren en daar net voorbij begint het natturlijk zwembad.  Vervolgens loopt u de boulevard van Garachico af zover u dat leuk vind. Er zijn veel zijstraatjes die u naar de monumentale binnenstad van Garachico voeren, één van de meest monumentale steden van Tenerife.


6.  Playa las Galletas via marina del Sur - Las Galletas - dorp..

De boulevard van Las Galletas begint bij het rustige strand las Galletas terwijl u steeds de blik hebt op de jachthaven. Het is de moeite waard om ook even de kades te bekijken. Voornij de jachtheven begint de echte wandelpromenade van Las Galletas waar u een aantal restaurants naast elkaar kunt vinden om even wat te drinken op te eten.  Aan het einde van de kade kunt u naar links gaan want parallel is er aan de achterzijde een fraaie avenue met grote bomen en een klein pleintje die de Rambla Dionisio Gonzalez heet. Aan het einde daarvan komt u weer op het strand uit. Het centrum van het dorp heeft ook nog een aardig winkelgebied. Om daar te komen moet u niet de draai naar de avenue nemen maar langs het water blijven lopen, bij de lagere huisjes naar links, direct recht en weer naar links gaan. In dit dorp ligt ook één van de oudste toeristische wooncentrum van Tenerife, TenBel.


7. La Caleta.

De kleine boulevard van La Caleta is waarschijnlijk de bokoorlijkste van Tenerife. Mooi aan zee gelegen  met een omgang rond enkele restaurants en bars, een klein strand met een kabbellende zee, uitzicht op witte Canarische huisjes ziet het er schilderachtig uit. Denk dan ook aan het klimaat van La Caleta dat waarschijnlijk het beste van Tenerife is en dan is het enthousiasme voor dit plaatsje compleet. De wandelpromenade langs de zee is zo´n 350 meter lang en loopt langs een aantal restaurants en bars zodat u op veel plaatsen van de omgeving kunt genieten.  Via een hele kleine verbinding kunt u ook nog wandelen bij playa el varadero komen, een klein rotsstrandje waar de bootjes van de lokale vissers nog liggen. Parkeren bij deze heerlijke badplaats kunt u op de terreinen als u bij het dorpje aankomt.


8. Punta del Hidalgo.

50 tot 60 jaar geleden flaneerden de hipste pop en beat muzikanten hier. Dat is al lang verleden tijd maar de mooie boulevard is er nog steeds met goede hotels, bars en restaurants. Langs de wandelpromenade is een heerlijk natuurlijk zwembad waar de Beatles en vele andere muziekanten nog gezwommen hebben. Aan de westelijke zijde is een startpunt voor surfers die de golven willen trotseren en aan de oostkant is een langgerekte wandeling langs de zee een heerlijk onspannen genoegen. Dat geeft u ook de gelegheid om de vuurtoren te bekijken die ontworpen is in een hele moderne stijl. Punta del Hidalgo ligt in een uithoek van het eiland maar als bezienswaardigheid zeker de moeite waard om eens te bezoeken. De naam Punta del Hidalgo betekent overigens de plek van de heer. In dit geval was een Hidalgo een niet zo belangrijke heerser van een klein Guanche gebied op Tenerife.


9. Playa punta Larga Las Caletillas - Candelaria.

Dit is een wandeling over een boulevard waar veel lokale bewoners komen. Het kan er, zeker in de weekeinden, erg druk zijn. De totale lengte van de wandelstrook is zo´n 1400 meter langs en loopt helemaal langs de zee en het strand. Vanaf afrit 15 op de TF-1 rijdt u er recht op af maar u kunt beter ruim voor het strand een parkeerplek zoeken. De boulevard heeft een groot aantal restaurants, cafe´s en bars waar u op de terrassen wat kunt eten of drinken. Als in zuidelijke richting loopt kunt u tussen de huizen dor in de richting van Candelaria wandelen om tenslotte uit te komen op het bekende Plaza de la Patrona de Canarias terecht te komen. Dit is het plein van de beschermheilige van de Canarische eilanden, In de aan het plein gelegen Basílica de Nuestra Señora de la Candelaria kunt u het beeld van deze heilige bewonderen.


10. Playa San Juan.

Dit is een wat stillere badplaats met een klein centrum en een wandelpromenade in 3 delen.  Rond het heventje loopt het oudere deel van de promenade in een mooie, 100 meter lange  u vorm. Het nieuwere  deel loop vanaf de haven naar het zuiden, is royaal aangelegd en 250 meter lang. In het gebied liggen twee zandstranden die niet met elkaar verbonden zijn, slechts een pier, dicht bij het centrum,  scheid de twee stranden. De baai is goed beschut tegen de oceaan door een dijk in zuidelijke richting die 200 meter ver de zee insteekt en waarop uw u wandeling voort kunt zetten of just de andere kant op kunt gaan want daar ligt het derde deel van de boulevard, de 350 meter lange Av. Emigrante  waar u een aantal gezellige bars en restaurants vinden en waar u zich kunt laven aan spijs en drank.


11. Poris de Abona.

Dit zijn eigenlijk 2 wandelpromenades aan zee die gescheiden zijn door een strand dat ontstaan is door de baranco Atalaya. Op die plek kunt u een looppad van planken  over en er liggen doorgans ook schilderachtige bootjes in de uitloper van de baranco. De totale wandellengte lengte is 700 meter en de bestrate delen zijn goed beloopbaar. In dit gebied zijn aan de noordkant van de baranco twee bars te vinden waar u ook wat kunt eten. Eén daarvan heeft een indrukwekkende verzameling sterke drank achter de toog staan. Een baranco is op Tenerife een waterloop die het regenwater uit de bergen afvoert naar zee. Doorgaans zijn ze droog maar na regebuien kunnen ze gevaarlijke hoeveelheden water vervoeren en blokkeren daarbij regelmatig wegen of zorgen voor overstromingen.


12. Mesa del Mar.

Verscholen achter een tunneltje ligt in een grote baai een mooi zandstrand waarlangs een brede wandelpromenade loopt. De landzijde bestaat uit rotsen begroeid met canarische dennen en laag struikgewas. Het strand van deze badplaats heet Playa de la Arena ofwel het zandstrand en is een natuurlijk strand dat sinds mensenheugenis bestaat. Er zijn nergens restaurants of barretjes te ontdekken en dat is vrij zeldzaam op Tenerife. Dat maakt dat u er alleen kunt wandelen, zonnen of zwemmen en als u dat wilt gaan doen  moet uzelf uw verteringen meenemen. Als naar het gebied toegaat komt u eerst op een groot parkeerterrein achter de natuurlijke zwembaden, de piscina narturales, van het gebied liggen. Aan de westkant ligt het tunneltje onder een bergmassief met een vlakke bovenkant. Vanwege die vlakte heet het gebied "de tafel van de zee: Mesa del Mar. Aan die zijde is 1 barretje te vinden met bijzondere toiletten.


13. El Medano.

Dit is met zekerheid de meest sprortieve wandelboulevard van Tenerife die gedeeltelijk over de verharde delen gaat maar voor het grootste deel loopt u op een breed pad van planken. De hele wandeling is ruim 700 meter lang. Daarna kunt u over een erg onregelmatig pad nog verder richting de rode berg ofwel de La Montaña Roja. Tijdens de wandeling bij deze badplaats komt u een klein pleintje, meerdere stranden, bars, restaurants en surfwinkels tegen. In El Medano, wat "het duin" betekend waait het vrijwel altijd en dat is precies de reden waarom er duinen zijn als zijn die niet zo hoog. Het kan heel gezellig in het gebied zijn met straatoptredens en levenden muziek bij de barretjes. Op zee kun t u genieten van de capriolen die de surfers met hun windsurf planken allemaal kunnen. Het geheel is de moeite waard om eens te bezoeken.


14. los Abrigos.

Met nog geen 200 meter is deze bulevard één  van de korste boulevards van Tenerife en eigenlijk is het gewoon een deel van het haventje. Toch heeft het een eigen charme door het bochtige verloop van de wandelpromenade, de restaurants en de bomen en planten die er aangelgd zijn. U kunt voor eten en drinken goed terecht langs de hele kade vanaf Restaurante El Mirador de los Abrigos tot aan het heerlijke winkeltje met verse vis Lonja Pesquera. Voor het overige zijn er niet veel bezienswaardigheden in Los Abrigos en is er niet veel te doen. Maar aan de zeekant is het wel een bekoorlijk geheel.


15. San Marcos

In één van de oudste toeristen gebieden ligt aan een prachtige baai de kleine boulevard van de badplaats San Marcos. Het was in die tijd vrij bekend vanwegen de sculpturen op de waterzijde van de wandelpromenade die maar net 100 meter lang is. Om die beelden te zien kunt u het beste naar het haventje van San Marcos lopen en in de buurt van de kraan naar de kade kijken. In het verleden was er een veel langer strand maar door de tijden heen is dat steeds kleiner geworden. Langs de kade en in de buurt van het haventje zijn er verschillende restaurants en bars waar u redelijk goed kunt eten.  Tussen de restaurants in is een kleine kapel die bijzonder is omdat het interieur in de "jasper" stijl uitgevoerd is. Parkeren kan het beste net voordat u het centrum bereikt.


16. Puerto de la Cruz: Punta Brava  - playa Jardin  Castillo San Felipe.

Dit is wellicht de mooiste wandelpromenade van Tenerife. Het heeft aan de ene zijde het strand en de zee en aan de andere zijde een langgerekt park en heet in z´n geheel Playa Jardin en is ruim 700 meter lang. De wandeling begint bij het deel Castillo San Filipe bij het Playa del Castillo, het volgende deel heet Playa Chica, dan volgt Playa Maria Jiménez of Playa Grande. U bent dan in het plaatsje Punta Brava. Aan de andere kant van de straat ligt Loro Parque. Aan het begin, in het midden en aan het einde van de wandeling zijn cafe´s waar u wat kunt eten of drinken. In het park zijn hoogteverschillen en diverse paden die alternatieve wandelingen mogelijk maken. Als u door Punta Brava heen loopt is er aan de achterzijde nog een pad pal boven de zee en direct achter de huizen dat ook de moeite waard is om te bekijken

boulevard playa Jardin puerto cruz

17. San Andrés.

Een rechte 250 meter lange boulevard met een aantal (vis) retaurants kenmerken de korte wandeling die u in de badplaats San Andres kunt maken. U kunt aan de zee kant wandelen maar ook aan de kant van het dorp. Aan de oostzijde kunt u over een baranco naar het enorme 1300 meter lange Playa de las Teresitas wandelen, een geel zandstrand dat kunstmatig is aangelegd voor de inwoners van Santa Cruz de Tenerife en waar u op het strand en onder de vele bomen door de daar altijd rustige zee kunt zien. Langs het hele strand zijn kiosken met drankjes en eten. Op doordeweekse dagen is er meer dan voldoende parkeerruimte maar in het weekeinde kan het overvol zijn. De wandeling kan over de weg achter het strand maar natuurlijk ook door het zand of aan de waterkant.


18. El Pris.

Eén van de kleinste maar ook één van de meest bekoorlijke wandelpromenades ligt in het kleine plaatsje El Pris. De kade is nog heel authetiek met twee visrestaurants waar comfort ontbreekt maar het eten heel lekker is. In het piepkleine haventje liggen vissersbootjes die nog steeds de zee opvaren en de metalen korvenliggen gewoon op de kade. Nergens op Tenerife kun je dat nog aantreffen als in El Pris. Er staat een heel moderne kleine kerk die in de wereld van de architectuur grote bekendheid geniet. Het is een rond gebouwtje met een verticale spleet op het rotsachtige woonwijkje aan de westkant van de boulevard. Dit dorp is een echte aanrader om te bezoeken al zult u er maar heel weinig toeristen tegenkomen.


19. Costa de El Sauzal.

Twee dingen tegelijkertijd, een heerlijke wandeling langs de zee aan de ene kant en grotwoningen aan de andere kant plus een kapel voor zeelieden die helemaal alleen staat. Er zijn  een paar kleine steenstrandjes. Een waarschuwing vooraf. De weg naar de Costa de El Sauzal zit vol met haarspeldbochten en er kunnen geen twee auto´s langs elkaar zodat u moet wachten of terugrijden naar een uitwijkplaats. Hopelijk doet uw tegenligger dat. Die weg ligt niet in El Sauzal zelf maar aan de lokale weg aan de zeekant tussen La Matanza en El Sauzal. Deze wandeling heeft als enige op Tenerife behoorlijke hoogteverschillen maar is toch echt de moeite waard. Het hele traject is 1500 meter lang en loopt helemaal langs de zee.


20. Santa Cruz de Tenerife - Playa de las Teresitas.

Als u voor de langste wandeling gaat kunt u ook Santa Cruz gaan. Daar kunt u vanaf het Palmetum ruim 9 kilometer lopen naar het vissersplaatsje het strand bij San Andres, Net voorbij die plaats ligt het met palmbomen beplante gele zandstrand strand van Las Terasitas. Met een wandeling langs de boulevard van dat strand kunt u nog eens anderhalve kilometer bij tellen zodat uw totale wandeling meer dan 10 kilometer lang is.

U begint de wandeling bij het Palmetum, één van de grootste palmenparken ter wereld met honderden soorten palmen in de collectie. Onderweg gaat de wandeling niet altijd langs het water, u komt aan de zeekant het zwemparadijs Parque Marítimo César Manrique, industriegebouwen, een jachthaven, de cruise terminal en haven installaties tegen.

Aan de landzijde komt u kantoorgebouwen, parken, het grote Plaza de España en een lange weg met enorme Indische ficussen tegen waaraan talloze bars, cafe´s en restaurants liggen. Verderop liggen aan de linker kant de hoge rotsen van het Anaga massief tot u bij San Andres bent.

Vandaar wandelt u zoals boven beschreven bij San Andres.  Bij het Auditorium kunt u royaal parkeren. Als u terug wilt naar het Auditorium kunt u de bus nemen naar het Intercambiador, het centrale bus station van Santa Cruz. Vandaar is het nog maar een kort stukje naar het Palmetum.


Er zijn nog meer zeepromenades op Tenerife maar die zijn te klein of te weinig interessant. Ook zijn er nog andere wandelingen langs de zee mogelijk maar dat zijn meer rotspaden of kleine lokale wegen die heel goed zijn voor een wandeling maar die we de naam boulavard niet kunnen geven. Een voorbeeld is de wandeling van Mesa del Mar naar El Pris, een mooie korte wandeling langs de zee overigens. Deze wandelingen staan op een andere pagina met de naam wandelingen langs zee. Eén van de bekendste loopt van Puertito de los Silos naar de vuurtoren van Buenavista del Norte. Op die route komt u ook een aantal prachtige en bijna stille Charco´s tegen.


Verwante onderwerpen:

Pagina: wandelen op een boulevard.

deteiding.nl