Wat zijn de bekendste badplaatsen op Tenerife?

Lees over alle badplaatsen op Tenerife als u wilt weten welke van de bekende en de beste badplaatsen het beste bij u voorkeur passen 

deteidng.nl


Tenerife is voor een groot deel gericht op toerisme en dat uit zich in een veelheid aan badplaatsen waarvan de bekendste aan de zuid- en westkust liggen.

Op een lange rij liggen Los Cristianos, Playa de las Americas, Adeje en iets hoger Los Gigantes. Aan de noordkust genieten de oude en historische badplaatsen Garachico en Puerto de la Cruz grote faam onder de vele toeristen die naar dit "Eiland van de eeuwige lente" komen voor hun vakantie. Tussen die gebieden in het zuidwesten en het noorden bestaan grote verschillen als het gaat om de omgeving. Zelfs de zee is anders. Ook daarin heeft iedereen zijn eigen voorkeur. Meer informatie daarover staat elders in deze reisgids op de pagina´s over het zonnige zuiden en het groene noorden. Het is altijd handig om die te lezen.

Tussen al die gebieden liggen een groot aantal kleinere dorpen aan zee die elk hun eigen aantrekkingskracht voor vakantiegangers kunnen hebben door hun oude dorpscentra, bezienswaardigheden, wat er te doen is of specifieke voorzieningen zoals El Medano een waar paradijs is voor surfers is.

Er zijn kleinere plaatsen met vaak hele goed voorzienigen en waarvan sommigen tot de beste badplaatsen van het eiland behoren. Playa Abama bijvoorbeeld. Op andere delen van het eiland zijn er prachtige stranden waar veel te doen is maar waar weinig voorzieningen zijn. Een goed voorbeeld daarvan is Playa Las Teresitas bij San Andrés wat vlakbij Santa Cruz de Tenerife ligt. Sinds enige tijd zijn daar nu wel toiletten en enkele goed verzorgde bars. Tot slot zijn er gebieden waar niets is behalve de zee en het zand. Dat zijn de"playas" waar we het niet over hebben omdat die simpelweg geen badplaatsen kunnen zijn. Een mooi voorbeeld is Playa de la Arena bij Mesa del Mar in Tacoronte. Onderaan deze pagina staan de stranden bij Almáciga en Puertito de Adeje, daar zijn en paar barretjes in de plaatsjes die er bij liggen of in rijdende bars aan de weg.


1. Playa de las Americas in Arona.

Alleen de naam al spreekt velen tot de verbeelding. Dit bijna ultieme vakantiegebied is tussen 1965  en 1980 ontstaan net ten noorden van het oudere Los Cristianos. Playa de las Americas heeft van alle badplaatsen op Tenerife de meeste voorzieningen en het meest uitbundige uitgaansleven. Winkelcentra, disco´s, bars, cafe´s en restaurants, het is er allemaal overvloedig aanwezig. Er zijn heel veel hotels en appartementen waarvan een deel geschikt is voor grote families. Ook uw leeftijd maakt niet uit. Deze plek is geschikt voor bijna iedereen die graag naar een plek aan zee toe wil waar veel te doen is. Als voorbeeld van een geslaagde toeristische badplaats is Playa de las Americas een echte bezienswaardigheid waar veel te beleven is.

Meer informatie over wat er te doen is in Playa de la Playa de las Americas en Arona


2. Los Cristianos.

De eerste badplaats in het zonnige zuiden van Tenerife was oorspronkelijk slechts een kleine haven en vissersplek voor het hoger gelegen stadje Arona. Nu is het een goed ontwikkelde plaats aan zee waar veel te doen is met een groot strand en goede voorzieningen. Het heeft een heerlijk klimaat en gold vroeger als een heilzaam voor de gezondheid en was daarom een uitstekend kuuroord. Het strand is van een uitstekende kwaliteit en er is een lange, goed verzorgde boulevard waar u een heerlijke wandeling kunt maken te midden van bomen en terrasjes. In het oude centrum zijn gezellige winkels, cafe´s, bars en restaurants waar u goede dagschotels kunt verkrijgen. Van alle badplaatsen op Tenerife is Los Cristianos wellicht de meest veelzijdige.

Meer informatie over wat er te doen is in Los Cristianos


3. Los Gigantes.

In deze rustige badplaats overheersen de bezienswaardige Los acantilados de los Gigantes, enorme kliffen die recht uit de zee omhoog gaan tot indrukwekkende hoogtes. Samen met die enorme rotsen zijn de tochten naar de zeezoogdieren als dolfijnen en kleine walvissen de belangrijkste toeristische trekpleisters . Het gebied leent zich om die reden ook goed voor dagtochtjes voor vakantiegangers uit andere gebieden. Net noordelijk van de jachthaven, die voor allerlei vormen van watersport geschikt is, ligt een klein maar charmant strand. Het dorp zelf is rustiger dan veel andere badplaatsen en is zo goed van opzet dat het bijna als een origineel dorp oogt. Restaurants, bars, en cafe´s zijn er genoeg maar toch valt dat niet zo op. Vanuit dit dorp loopt een rustieke boulevard naar Puerto Santiago en voor de wandelaars kunt u na een korte bootreis gaan wandelen naar Masca. Door de rust, de opzet en de doorgaans goede hotels en appartementen is het een ideale plek is voor een heerlijke vakantie in een prachtige klimaat.

Meer informatie over wat er te doen is in Los Gigantes


4. Puerto de la Cruz.

Als u in het centrum van Puerto wandelt kunt u aan alles merken dat dit het oudste toeristenoord en de oudste badplaats van Tenerife is met als één van de oudste attracties het Loro Parque dat er al was voordat ook maar één toerist in Los Cristianos vakantie kon vieren en kon overnachten. Een andere bezienswaardigheid is de botanische tuin die in 1788 vanwege het ideale klimaat destijds opgericht is. De stad heeft diverse stranden waarvan Playa Jardin de belangrijkste is. Dat strand grenst over de volle lengte aan een fraai park en een prachtige wandel boulevard. Vanuit Puerto zijn talloze uitstapjes, dagtochtjes en excursies te maken omdat het noorden van het eiland zoveel te bieden heeft aan cultuur, folklore en natuur, De zee is doorgaans wat wilder dan in het zuiden en westen maar dat kan ook een extra attractie zijn. Rondom Puerto is veel historie en een prachtige flora en fauna te vinden. De mooiste dorpjes van Tenerife liggen in de omgeving. Als u van winkelen houdt is de boulevard aan zee een prachtige kans om te vinden wat u zoekt terwijl u overal cafe´s, bars en restaurants kunt vinden. De keuze aan appartementen en hotels is groot en van goede kwaliteit.

Meer informatie over wat er te doen is in Puerto de la Cruz


5. Costa Adeje.

Met dit heerlijke oord is op Tenerife een badplaats gemaakt die wat meer allure heeft dan de meeste andere toeristen gebieden. Dat betekent ook dat de prijzen van hotels, appartementen en de restaurants wat hoger liggen. De omgeving van Adeje biedt één van de mooiste stukjes - zo niet het mooiste stukje - van de toeristische gebieden in het zuiden en westen van Tenerife. Het is dan ook later tot stand gekomen dan Los Cristianos en Playa de las Americas waardoor de hele omgeving veel mooier oogt. Het playa del Duque en de andere stranden in de omgeving hebben samen een prachtig en gevarieerd strand met een charmante wandel boulevard in een gebied met een kalme zee. Door het heerlijke klimaat en de rustige ligging is het geliefd bij toeristen die het wat kalmer aan willen doen. Het aanbod aan attracties, excursies en dagtochtjes is vaak wat exclusiever dan in andere vakantie plaatsen. Costa Adeje is een bezienswaardigheid op zich maar er is niet zo heel veel te doen. Winkelen en eten kan er echter goed. Er zijn in Costa Adeje winkels met de meest luxueuze artikelen en merken naast exclusieve restaurants in het hogere prijsniveau.

Meer informatie over wat er te doen is in Adeje


6. El Medano.

El Medano is wellicht het meest ontspannen vakantieoord van Tenerife, Het heeft prachtige en rustige stranden, een leuk uitgaansgebied en de beste wind en zee voor surfers. Zowel kite-surfers als wind surfers zijn er vrijwel altijd actief. Het zijn dan ook veel beoefenaars van die sport die in het dorp vakantie vieren en dat geeft de unieke sfeer aan het dorp waar veel te doen is. Playa del Médano en Playa de Montaña Roja vormen het centrum van het surfers paradijs terwijl het iets westelijker gelegen Playa de la Tejita door zijn charme de moeite van een uitstapje waard is. Er is een goede wandel boulevard maar die is door het gebruik van hout dat op het zand ligt op eigenzinnige wijze anders dan de wandel promenades in andere badplaatsen.
Door de wind is het klimaat dus iets anders dan elders op Tenerife maar het is er doorgaans warm en er valt weinig regen. Vanuit El Medano vertrekken een aantal uitstapjes en excursies die een wat sportiever karakter hebben dan elders.
Als u de sfeer van dit sportieve en bezienswaardige dorp wilt proeven is het een ontspannen dagtocht waard.

Meer informatie over wat er te doen is in El Medano


7. Garachico.

Deze plaats is heel anders dan de andere badplaatsen op Tenerife omdat het alleen maar een klein strand heeft. De meeste badgasten gaan echter de zee in op de rotskust direct voor het centrum van de stad aan zee. Daar ligt een langgerekte, bijna honderd meter lange charco met de naam El Caletón. Een charco is een natuurbad of in het Spaans een piscina natural. De plaats Garachico is heel bezienswaardig en telt talloze monumentale gebouwen en een rijke culturele geschiedenis. Er zijn mooie kloosters, kerken, gerestaureerde handelshuizen en antieke overheidsgebouwen. Die vele gerestaureerde huizen is een bijzonderheid die u in andere badplaatsen niet ziet. Er is veel te doen en u kunt er goed winkelen, vooral op het gebied van folklore kunt u leuke artikelen vinden. Als u trek heeft in eten is er op de lommerrijke pleinen, de wandel boulevard en de smalle straatjes een goede keus tussen de vele restaurants, bars en cafe´s waarvan een aantal goede tapas kan serveren. Direct boven de stad beginnen de bergen en een ruige natuur. De stad is in al z´n verscheidenheid een goed doel voor een heerlijk dagtochtje.

Meer informatie over wat er te doen is in Garachicoo


8. San Andres  -  Las Teresitas bij Santa Cruz.

Dit is een relatief kleine plaats maar het kan er wel behoorlijk druk zijn omdat het in feite de badplaats van de stad Santa Cruz de Tenerife is, de hoofdstad van Tenerife. Als u het dorp inloopt zijn er nog een beperkt aantal leuke straatjes. De plaats is tevens één van de beginpunten voor een tocht of een excursie naar het Anaga gebergte. Verder is er niet veel te doen. Langs de boulevard zijn een aantal restaurants en bars waar doorgaans vismaaltijden te koop aangeboden worden. Het strand van San Andres is playa de las Teresitas, één van de grootste stranden van het eiland. Het is bijna een kilometer lang en heel breed maar het heeft geen echte boulevard. Het deel waar u kunt wandelen is meer een soort wandelpad tussen de geparkeerde auto´s en het strand. In zee, op ruime afstand van het strand ligt een lange golfbreker waardoor het zwemmen geschikt is voor iedereen, oud en jong. Op het strand zijn voldoende eet- en drink gelegenheden en er staan op diverse plekken fraaie palmbomen en andere bomen en planten. Het hele gebied is niet geschikt voor watersporten.

Meer informatie over wat er te doen is in Santa Cruz de Tenerife


9. La Caleta bij Adeje.

Deze plaats geeft u het gevoel dat u in een oud stadje loopt maar het grootste gedeelte is nieuw. Door de ligging aan een baai, of eigenlijk 2 baaien en een paar restaurants die aan de noordkant van de grootste, zuidelijk gelegen baai liggen wekt het een hele authentieke indruk, In beide baaien is een strand en die worden met elkaar verbonden via de Calle el Muelle. Als u die straat richting de zee ingaat lijkt het erop dat u aan het einde niet naar rechts kunt om de noordelijke en kleinere baai te bereiken maar via trappen kunt u daar wel komen. De boulevard aan de zeekant loopt gedeeltelijk door de terrassen van de restaurants heen en dat is een bijzondere ervaring. In elk geval is La Caleta een bezienswaardige plaats tussen al de andere toeristenoorden in het zuiden en westen van Tenerife. Die zijn wel dichtbij maar een wandeling daarnaar toe is toch niet zo eenvoudig en dat verklaart gelijk de relatieve rust die hier heerst. Net zoals een aantal andere badplaatsen is het een leuke plek voor een heerlijk dagtochtje.

Meer informatie over wat er te doen is in Adeje


10. Candelaria - Las Caletillas.

Dit is een niet zo bekende badplaats bij toeristen maar mag zeker niet in deze reisgids ontbreken. Het heeft één van de belangrijkste stranden voor de Spaanse bewoners van Tenerife. Het bestaat uit 3 stranden die gedeeltelijk zijn beschermd tegen de zee door golfbrekers die voor de lange rij stranden liggen. De totale lengte is ruim 500 meter. Langs de boulevard zijn vrij veel bars en restaurants gevestigd. Las Caletillas is niet één van de gezelligste plaatsen, het is nieuw aangelegd en er is weinig sfeer. Toch kan het er in de weekeinden heel druk zijn maar op de dagen in de week is het veel rustiger en kunt u er heel goed terecht. Een bezoek aan deze stranden is heel goed te combineren met een dagtocht naar Candelaria en de basiliek waarin de patroonheilige van de Canarische eilanden staat. Tussen Candelaris en Las Caletillas komt u nog een jachthaven, een vissershaven en het oude strand Playa de Olegario tegen dat nog steeds erg druk kan zijn.

Meer informatie over wat er te doen is in Candelaria


11. Playa San Juan in Guía de Isora.

Een vissershaven die is omgevormd naar een aantrekkelijke badplaats met een heel plezierig strand achter een grote golfbreker. Dat is het Playa San Juan zoals we dat nu kennen. Het dorp en strand hebben dus dezelfde naam. In 2017 is er een mooi stuk strand en een korte boulevard bij gekomen en dat heeft het gebied veel goed gedaan. Het bestaande centrum heeft nu voldoende capaciteit voor alle liefhebbers van een iets rustiger omgeving terwijl het wel een aantal leuke restaurants en cafe´s heeft in het oude gedeelte van het dorp dat aan zee ligt. Er komen nog niet zo heel veel toeristen en omdat het niet op een logische route aan de kust ligt, je moet het weten te vinden. Er zijn wat hotels en appartementen maar dat is op een relatief kleine schaal. In de vroege ochtend komen de vissers boten binnen om hun vangst te lossen en op de kade zie je regelmatig vissers die met hengels ook wat vissen proberen te vangen. Iets ten zuiden van Playa San Juan ligt het Playa Agua Dulce dat als een goed naaktstrand bekend staat.

Meer informatie over wat er te doen is in Guia de Isora


12. Punta del Hidalgo.

Deze plaats geniet bekendheid als de eerste "moderne" badplaats van Tenerife. Vanwege de natuurlijke zwembaden, de spectaculaire golven en de prachtige rotskust werd het een aantrekkelijk gebied voor talloze jonge beroemdheden uit de wereld van de Merseybeat en dat trok veel jongeren aan die in een "hippe" plaats op de wereld aan het strand wilden dansen en die zich met sport, baden, eten en drinken op een exotische locatie wilden vermaken.

Het leidde tot de bouw van het enorme Hotel Océano waar ongeveer iedereen die mee wilde tellen een kamer boekte. De Beatles brachten zelfs een bezoek aan Tenerife maar hun aanbod om gratis op te treden werd geweigerd omdat ze nog onbekend waren op Tenerife. Nu is Punto del Hidalgo veel rustiger en je ziet er weinig buitenlandse toeristen tussen de vele Spanjaarden die het gebied koesteren. Langs een heel lang en vrijwel onbenut strand staat een enorme en modern ontworpen vuurtoren die een bezienswaardigheid voor liefhebbers van architectuur is geworden.

Meer informatie over wat er te doen is in Punta del Hidalgo


13. Playa San Marcos, het strand van Icod de los vinos.

Badplaatsen kunnen ook heel klein zijn en daarvan is San Marcos een goed voorbeeld. Het strand is klein en steenachtig maar de omgeving is prachtig. De baai stuit het strand grotendeels van de zee af en daarboven groeien de bananen aan de linkerkant en aan de rechterkant ligt het mooie moderne gebouw van Club Nautico Playa San Marcos. De visserij wordt nog actief beoefend in het haventje en als u vroeg genoeg bent kunt u de vangsten uitgeladen zien worden. Op de boulevard zijn enkele restaurants en bars. De paar hotels en appartementen zijn bijna altijd volgeboekt vanwege het kleine aanbod en de hoge vraag naar een rustig dorp aan zee met goede parkeer voorzieningen. Net boven het strand op de wandelpromenade is nog een piepkleine bezienswaardige kapel te zien.

Meer informatie over wat er te doen is in San Marcos en Icode de los Vinos


14. El Puertito de Adeje.

Wellicht bestaat dit hele kleine dorpje met het rustige strand over een paar jaar niet meer omdat er vergevorderde plannen zijn voor een omvangrijk resort.

Op dit moment is het nog heel bekoorlijk en ontbeert het vrijwel alle voorzieningen behalve een tweetal bars. De bebouwing van de huizen is niet mooi maar bij elkaar oogt het wel zoals een groot deel van Tenerife eruit ziet en dat heeft zeker ook z´n charme. Door dit alles is het voor nu iets heel bijzonders in een omgeving met massa toerisme en omvangrijke badplaatsen als Playa de las Americas, Playa el Duque en Los Cristianos. Laten we hopen dat dit kleine dorpje en het mooie strand voor de toekomst behouden blijft. Al is het maar om de historie van een klein dorpje aan zee te laten zien zoals het ooit op de andere plaatsen in het zuiden en westen eens was.

Meer informatie over wat er te doen is in Adeje


15. Almáciga, in de gemeente La Laguna.

Dit kun je geen badplaats noemen want het ligt op 500 meter lopen van de zee op een hoogte van 100 meter. We noemen het toch omdat het het enige dorpje is in de buurt van 4 stranden die in vrijwel geen enkele reisgids staan. Toch zijn die stranden, zeker in het weekeinde, heel druk omdat de bewoners van de stad La Laguna het als hun stranden gebruiken. Het zijn Playa del Roque de las Bodegas, Playa de Almáciga en Playa de Benijo, Er komen is ook al niet zo gemakkelijk. De route gaat via La Laguna en Taganana, een prachtige en bezienswaardige rit door het Anaga gebergte. Aan de weg langs de stranden zijn hier en daar guachinches en bars te vinden, wat tevens de enige mogelijkheden zijn om van sanitair gebruik te maken. 

Afgezien van wandelen is er In de omgeving vrijwel niets te doen maar de natuur is overweldigend.


Elders in de reisgids staat uitgebreide informatie over de meeste van de bovenstaande badplaatsen, wat er allemaal te doen is en welke bezienswaardigheden er zijn.

Hieronder vindt u de link naar al die plaatsen.


Tussen de diverse plaatsen waar u een bad kunt nemen zijn ook grote verschillen als het gaat om het aantal winkels, disco´s, bars, cafés en restaurants. Wilt u liever veel drukte, vertier of vermaak of houdt u het liever rustiger met wat te drinken op uw terras met zeezicht. Playa de Los Cristianos heeft een hele dynamische omgeving en Playa San Juan geldt als rustig. Playa de los Guios bij Los Gigantes geldt als een goede plek voor uw vakantie als u van de de natuur op land en in de zee houdt. Als u van een uniek en rustig gebied in de buurt van vele bezienswaardigheden houdt kunt u naar de stranden bij Punta del Hidalgo op vakantie gaan.

Bij alle badplaatsen hoort het woord strand en Tenerife heeft prachtige stranden en bekende plaatsen aan zee in vele soorten en maten en van verschillende samenstelling. Soms van prachtig zacht zand, zoms kiezelachtig en regelmatig van gladde ronde keien. Er zijn echte gele zandstranden, lichtgele, en zwarte stranden. Ook de beschutting van de stranden verschilt sterk per plaats. Bij een aantal plaatsen liggen er strekdammen om u tegen al te hoge golven van de zee te kunnen beschermen en op andere plekken komen de golven uit zee direct naar u toe.

Het is dus lastig om aan te geven wat de beste plek voor uw vakantie is omdat iedere vakantieganger zo zijn eigen voorkeuren heeft.


Verwante pagina´s

pagina: badplaatsen op Tenerife

deteiding.nl