Lees de nieuwsbrief van februari over de boulevards, de nationale parken en waarom u elke dag Tenerife op de kaart ziet staan. Klik rechtsonderaan op elke pagina.

Overal rond Tenerife is de zee. Bekijk de reisgids.

Waar u ook bent op Tenerife, overal kunt u de zee zien. wat leeft er in die zee, wat is er te zien en wat kunt er doen.

Een waarchuwing voor gevaarlijke en onverwachte golven staat onderaan deze pagina.


De zee rondom Tenerife is, naast het klimaat, één van de aantrekkelijkheden voor Nederlandstaligen die graag op het eiland verblijven, voor vakantie, overwinteren of om er permanent te wonen. Het is warm en heerlijk om er in te baden, om er met de voeten een strandwandeling in te maken of om te genieten van het uitzicht dat de zee rondom Tenerife u biedt. Naast de informatie over het zonnige zuiden, het groenen noorden, de steden, de vulkanen en de bossen van het Anaga gebergte is de zee het zesde deel van deze reisgids.


Zeewater temperaturen bij Tenerife.

Het hele jaar rond komt de temperatuur van het water nooit onder de 18 graden en vrijwel nooit boven de 25 graden. Gemiddeld is de temperatuur van het zeewater tussen de 19.5 en 23.5 graden. Dit kleine verschil dankt Tenerife aan de stabiele golfstroom die het eiland altijd omringt.

Opmerkelijk is dat er ook geen noemenswaardige verschillen zijn tussen de gebieden op het eiland. Overal is de temperatuur ongeveer gelijk in alle seizoenen.


Zeezoogdieren bekijken, dolfijnen walvissen en grienden.

De zee herbergt ook een rijke flora en fauna onder het wateroppervlak leven. De bodem van de zee is rijk aan voedsel en dat zorgt ervoor dat er talloze planten- en dierensoorten bestaan die daarvan leven. Rond de elanden van de hele Canarische archipel zijn mede daardoor altijd walvisachtigen zoals de dolfijnensoorten grienden, tuimelaars, de Ruwe tanddolfijn en de gevlekte dolfijn er te zien. Veel minder vaak zijn de grote walvissen als potvissen, bultruggen, blauwe vinvissen of orka's te zien. Het gebied tussen La Gomera en Tenerife ligt op de trekroutes van de walvissen en omdat hun geliefde voedselsoort, inktvissen, er veel voorkomen.

In Los Gigantes worden er speciale uitstapjes en excursies georganiseerd om u te laten genieten van een blik op al deze soorten zeezoogdieren waarbij de dolfijnsoorten verreweg het meest waargenomen kunnen worden.

Het hele zee-gebied rondom de fauna van de archipel is kwetsbaar en daarom is het bekijken van de dolfijnen en walvissen aan strenge regels gebonden. Ook al omdat de zee een aantal bedreigde diersoorten bevat. Dat zijn onder andere de zee-egel, de groene schildpad, de onechte karetschildpad, de karket schildpad de Hamerhaai en de duivelsrog.

Gelukkig zij er ook veel vissen in de oceanen rondom Tenerife die vrij talrijk aanwezig zijn. De bekendste daarvan zijn:
barracuda, blauwe marlijn, grootoogtonijn, papegaai vis, schemerige tandbaars, goudgestreepte zeebrasem, schorpioenvis, wrakvis, mediterrane murene, pijlstaartrog en de zeeëngel. Deze laaste is een haai.

Naast deze grote tot middelgrote vissen leven er nog talloze kleinere visjes, garnalen, inktvissen en octopussen, kreeftachtigen en krabben.
Overal rond flora van het onderzeese Tenerife zijn de rotsen of de bodem begroeid met algen, wieren, watergrassen en andere planten die zich thuis voelen tot de diepten waar het daglicht nog kan doordringen.


Sporten in de zee rondom Tenerife.

Bij sporten op Tenerife denken we vaak aan zwemmen, wandelen en fietsen en die sporten worden ook veel beoefend op Tenerife. Maar als u naar El Medano gaat is er een andere wereld te zien als u naar de zee kijkt.
Talloze sporters zijn op de zee druk bezig met het beoefenen van hun favouriete sport, wind- of kitesurfen. De vrijwel altijd aanwezige wind in dat gebied maakt het tot één van de beste surfgebieden ter wereld.
Aan de andere kant van Tenerife, bij Bajamar en Punta de Hidalgo zijn bijna altijd golfsurfen actief vanwegen de prachtige hoge golven in het noord-oosten van het eiland.

Onder de oppervlakte van de zee zijn liefhebbers van een andere sport, het diepzee duiken en snorkelen actief. Op de bodem van de zee rondom Tenerife is een uitgebreide flora en fauna te vinden die een groeiende groep enthousiastelingen weet te waarderen. Er zijn verrasend veel soorten vissen, kreefachtigen en inktvissen te zien temidden van het prachtige onderwaterlandschap met een bijzondere flora en fauna die u eenvoudig onder water kunt bekijken als u kunt zwemmen en een beetje kunt snorkelen.


Charcos en piscinas naturales op Tenerife.

.Natuurlijke zwembaden ofwel "charcos" en "piscinas naturales" op Tenerife. Charcos zijn door vulkaanrotsen omsloten stukjes zeewater die bij elke golf vers water naar binnen krijgen. Ze zijn miljoenen jaren geleden ontstaan en u zult verbaasd zijn over de grillige vormen die zoiets gevaarlijks als een vulkaan heeft gecreëerd als lava in contact komt met water. Charcos behoren bij de natuurlijke schoonheid van Tenerife. De verbluffende kleuren creëren bij elke charco een authentiek paradijsje van water en vulkanisch gesteente. In de charcos kunnen vissen en kreeftachtigen verblijven. Die ziet u soms maar ze zullen niet in uw buurt komen als u er zwemt.

.Piscinas naturales zijn een soort grote charcos waar met wat muurtjes en ander metselwerk een openlucht zwembad van gemaakt is. De piscinas naturales hebben dus wel de kenmerken van een charco maar zijn door mensenhanden afgewerkt. Vaak liggen ze ook wat hoger dan de zee en ze hebben vaak trappen die de toegang tot het water vergemakkelijken zonder de natuurlijke omgeving waarin ze zich bevinden te bederven. Veelal zijn er ook toiletservices en douches en stenen of houten terrassen waar u kunt genieten van een heerlijk aperitief.

.Deze "charcos" en "piscinas naturales" met hun zoute water kunnen uw dag aan zee tot een bijzondere ervaring maken. Omringd door rotsen, draagt ​​het kristalheldere blauwe water en de ontspannende beweging van de zee bij aan een uniek gevoel dat u moet ondergaan om het te kennen.


De zee op tafel.

De wrakvis kunt u kennen omdat die vis in restaurants "cherne" heet.
De papagaaivis staat op de menukaart als "vieja".
De "dorada" is gelijk aan de goudgestreepte zeebrasem.

Calamaris zijn de inktvissen,
Met pulpo worden octopussen aangeduid.
Camarones zijn garnalen en met cangrejos zijn krabben.

Als u deze laatstgenoemde waterdieren op de kaart ziet staan moet u er rekening mee houden dat er tientallen soorten octopussen en inktvissen in de wateren rondom Tenerife zwemmen waarbij elke soort een andere smaak heeft. Die verschillen liggen dus niet aan de kok maar aan de verschillende soorten.


Waarschuwing:

Als u bij de zee komt op plaatsen waar geen golfbrekers voor het strand zijn kunt u geconfronteerd worden met onverwacht hoge golven. Deze ontstaan als de deining van de zee accumuleert met de dan aanwezige golven die door de plaatselijk heersende winden worden veroorzaakt. Zo´n gevaarlijke, extra hoge golf, kunt u, na een aantal kleinere golven, om de 4 tot 6 minuten verwachten maar soms ook veel later.

Wees ook voorzichtig als u een aantal meters boven de zee op een rotskust staat. Vaak zijn  de grote golven hoog genoeg om u de zee in te sleuren. Het is dus verstandig om eerst een kwartiertje aan te zien tot welke hoogte de grootste golven komen voordat u op die kust gaat staan. Als u eenmaal in de zee terecht komt is het vrijwel onmogelijk om daar op eigen kracht weer uit te komen. Indien een golf u verder de rotsen op stuwt kunt u ernstige verwondingen oplopen. 

Pagina: reisgids de zee tenerife

deteiding.nl