Tenerife!

De teiding.nl geeft informatie over tenerife en alleen maar over tenerife. Onafhankelijk, deskundig en compleet.

deteiding.nl


Tenerife is één van de fijnste vakantiegebieden die er te bedenken is. Zon, zee, strand, sport en historie en een enorme vulkaan.

Op de ruim 2000 vierkante kilometer die het eiland groot is valt alles te beleven dat u zich maar wensen kunt.Wikipedia geeft veel feitelijke informatie over Tenerife: 

We wonen hier, we leven hier, we gaan hier op vakantie, we overwinteren hier en we dromen hier


Algemene informatie over Tenerife.

Tenerife ligt in de Atlantische Oceaan net iets ten westen van Afrika, in geografische termen tussen 17 graden 38´ en 29 graden 35´ noorderbreedte en 13 graden 20´ en 18´ graden 14´ westerlengte. De meest zuidelijke punt "Punta Salema" ligt exact op de 26-ste breedtegraad. De coördinaten van het eiland als geheel zijn 28° 16′ noorderbreedte 16° 36′ westerlengte. De kust van Marokko ligt op 291 kilometer afstand van het kleine schiereiland "Punta de Antequera" in het zuidelijke Anaga massief. Tenerife heeft een oppervlakte van 2.034,38 vierkante kilometer en een omtrek van 342 kilometer. De grootste lengte is 81 kilometer en de grootste breedte is 45 kilometer. Het eiland heeft een vulkanische oorsprong en dat is met de vele aanwezige vulkanen overal goed te zien. De hoogste vulkaan van het eiland is de stratovulkaan El Teide, die met 3718 meter de hoogste berg van Tenerife is. 

Tenerife is het grootste en meest bevolkte eiland van de archipel. 43% van de inwoners van de Canarische eilanden woont op dit eiland.

Landschappelijk gezien is Tenerife te verdelen in Het zonnige zuiden, het groene noorden, het centrale berggebied, het Anaga massief en de stedelijke regio of zoals de Tinerfeños het noemen de Area Metropolitana de Tenerife.

Het eiland Tenerife heeft een eigen regering, de "Cabildo Insular de Tenerife" en die zetelt in een groot gebouw aan het Plaza de España in Santa Cruz de Tenerife, Dit gebouw dat vrijwel direct aan de haven ligt is ontworpen door de architect José Enrique Marrero Regalado, en de bouw ervan begon in 1935. De klokkentoren van het Cabildo-gebouw is een van de meest herkenbare symbolen van de stad. De huidige president van de eiland regering van Tenerife is Rosa Dávila Mamely.

De afbeelding toont het gebouw van de regering van het eiand Tenerife

De Canarische Eilanden kennen twee hoofdsteden, Las Palmas op Gran Canaria en Santa Cruz de Tenerife op Tenerife. Sinds 1927 zijn die 2 steden om de vier jaar de hoofdstad van de Canarische archipel.

Om Tenerife zo goed en leesbaar mogelijk te beschrijven is deze informatie als een populair-wetenschappelijke tekst opgeschreven.


Bestuurlijke indeling van Tenerife.

In 2019 had Tenerife 917.841 inwoners. verdeeld over 31  gemeenten. Ongeveer een kwart van de bevolking woont in Santa Cruz de Tenerife.

De hoofdstad en het omliggende gebied Santa cruz de tenerife


Verkeer en vervoer op Tenerife.


Autowegen.

Het vierbaans snelwegnetwerk bestaat uit de TF-1, de TF-2 en de TF-5.

De TF-1 gaat van Santa Cruz de Tenerife via vliegveld zuid, Los Cristianos en Adeje naar Santiago del Teide.

De TF-2 gaat van Santa Maria del Mar naar La Laguna.

De TF-5 gaat van Santa Cruz de Tenerife naar Puerto de la Cruz.

De TF-11 gaat van Santa Cruz de Tenerife naar San Andres

De doorgaande tweebaanswegen zijn:

De TF-5, maar dan tweebaans van Puerto de la Cruz naar Santiago del Teide.

De TF-21 van La Orotava naar Villaflor.

De TF-24 van La Laguna naar El Portillo (begin Cañadas).

De TF-28 door de dorpen van Santa Cruz naar Playa de las Americas.


Busvervoer.

Op Tenerife bestaat een uitgebreid busnetwerk dat beheerd wordt door Titsa, Transportes Interurbanos de Tenerife SA.

Voor meer informatie is er de pagina Busvervoer ↗


Veerboten.

Er zijn twee haven in Tenerife waar veerdiensten onderhouden worden, Santa Cruz de Tenerife en Los Cristianos.

De veerdiensten vanuit Santa Cruz varen naar Gran Canaria, La Gomera, El Hierro, La Palma, Fuerteventura, Lanzarote binnen de Canarische archipel en naar Huelva en Cádiz in het vaste land van Spanje.

De veerdiensten vanuit Los Cristianos varen naar La Gomera, El Hierro en La Palma.

De veerdienstmaatschappijen zijn; Armas, Fred Olson en Trasmediterranea.


Vliegvelden:

Luchthaven La Reina Sofía ofwel Tenerife Zuid (TFS), voor internationale vluchten. Deze luchthaven ligt in de gemeente Granadilla de Abona.

Dit vliegveld verzorgt alle internationale verbindingen van en naar Tenerife. Het gaat daarbij in hoofdzaak om toeristen die in Tenerife op vakantie gaan. Binnelandse vluchten worden er in kleine aantallen ook afgehandeld.
Luchthaven Los Rodeos ofwel Tenerife Noord (TFN), voor vluchten binnen het Spaanse grondgebied en tussen de Canarische Eilanden onderling. Deze luchthaven ligt bij La Laguna.

Op Tenerife is dit vliegveld in hoofdzaak belast met het binnenlandse vliegverkeer naar een aantal grote Spaanse luchthavens. De grootste groep gebruikers zijn de toeristen ui Spanje die op Tenerife hun vakantie willen door brengen. Een substantiëel deel van de passagiers op Los Rodeos zijn mensen die voor zaken of voor familiebezoek van en naar Tenerife reizen. Vanaf de luchthaven Noord kunt u elk eiland van de Canarische archipel per vliegtuig bereiken.

Op dit vliegveld vond de Tenerife luchtramp plaats. Voor meer informatie daarover zie: vliegtuigramp Tenerife ↗


Geschiedenis.

Tenerife heeft een rijke maar voor wat betreft het vroegste deel een mystieke maar ook een rijke en gevarieerde geschiedenis. Lang voordat de eilanden in de 15e eeuw door Spaanse kolonisten werden gekoloniseerd, werd het al bewoond door een andere bevolking: de Guanchen. 

Zie het hoofdartikel over dit onderwerp.


Economie van Tenerife.

Tenerife heeft sinds de ontwikkeling van het toerisme tot het huidige niveau een eenzijdige economie. 76% van de werkenden is werkzaam in de dienstensector waarvan het toerisme het leeuwendeel vertegenwoordigt.

In het jaar 2022 kwamen 5.800.000 toeristische bezoekers naar Tenerife en daarmee is het toerisme goed voor 58% van het bruto nationale product van Tenerife. Het toerisme maakte in 2022 een omzet van ruim 1.5 miljard euro en van de totale staatsinkomsten. Daarmee is 80% van de inkomsten van het eiland Tenerife gerelateerd aan het toerisme, Afhankelijk van het seizoen werkte 58% van de werkenden in de toeristische industrie. De enorme oververtegenwoordiging van het toerisme in de economie ziet het eilandbestuur niet als een probleem.

De primaire sector, landbouw en veeteelt neemt nog geen 2% van het BNP voor haar rekening en leeft van de productie van bananen, granen, groenten en fruit. Naast deze producten zijn ook kazen, met name geitenkaas en een zware rode wijn van belang. Tenerife heeft rond El Sauzal een belangrijk wijngebied. De wijnbouw is in opmars en het eiland beschikt al over een behoorlijk aantal interessante wijnen. De mooiste wijnen dragen het keurmerk Denominación de Origen Tacoronte-Acentejo

De veeteelt is binnen de economie van Tenerife nauwelijks van belang, producten als melk, vlees en boter moeten geïmporteerd worden. De vroeger zo belangrijke visserij is sterk in belang afgenomen sinds de rijke visgronden voor de Marokkaanse kust niet meer gebruikt mogen worden. De meeste vis wordt nu gevangen tussen de Afrikaanse kust en de Canarische archipel, vooral sardines en tonijn.

De industriële sector of secundaire sector biedt met 1.306 bedrijven aan zo´n  67,000 mensen werk. De bouwsector neemt daarvan het leeuwendeel voor z´n rekening met ruim 9% van het BNP.  De overige industrie is goed voor een kleine 3%. Daarnaast ontwikkelt zich een markt voor kunstnijverheid-souvenirs (‘artesanía’) die nog nauwelijks enige betekenis heeft. De eerder zo omvangrijke havensector in Santa Cruz de Tenerife is grotendeels stilgevallen ten gunste van de inmiddels grotere haven van Las Palmas op Gran Canaria. De ontwikkeling van de  nieuwe haven van Tenerife in Granadilla de Abona staat vrijwel stil. Beide havens concentreren zich nu op onderhoud en reparaties aan booreilanden. De enige succesvolle sector in de economie van de haven zijn de binnen komende cruiseschepen.

De tertiaire sector, alle commerciële dienstverlening in winkels en kantoren is met 18% goed vertegenwoordigd. Er zijn op Tenerife hoofdkantoren van Tubillete, Hospiten, Binter,Grupo Loro Parque, Grupo numero uno, Cofarte, Jesuman, Treexor, Encuentro moda, Grupo Fedola, Grupo CIO, , Grupo Montesano, Disa, Fred Olsen en Balmes Sistemas. Met Hyperdino beschikt Tenerife over een eigen supermarktketen met ruim honderd supermarkten. Het internet knooppunt D-ALIX op het terrein van ITER is inmiddels een belangrijk internationaal communicatie centrum geworden en beschikt over de tEIDE-HPC supercomputer, de tweede computer in omvang van Spanje. Het beheer is in handen van Atos.

De quartaire sector, overheid e.d neemt 10% van het BNP voor haar rekening. Dat lage cijfer komt voor een deel omdat de gezondheidszorg gedeeltelijk in particuliere handen is. Ouderenzorg, revalidatie centra en psychiatrische zorg ontbreken vrijwel geheel.

Volgens de laatste cijfers van het Active Population Survey (EPA) zijn er 424,500 werkenden in op Tenerife, het percentage werkenden op Tenerife is daarmee 57%.van de populatie.

Er zijn 79,400 personen werkloos op Tenerife, dat is net iets boven de 15%. (Cijfers van 2022).

De Canarische eilanden en dus ook Tenerife kennen geen belasting toegevoegde waarde, BTW of de Spaanse variant daarvan de Impuesto al valor agregado, IVA. In plaats daarvan heft men een lokale belasting, de Impuesto General Indirecto Canario IGIC. Het bijzondere daaraan is dat de opbrengsten van die belasting niet naar de centrale staat toegaan maar naar de deelstaat Canarias. Die regeling is mogelijk omdat de Canarische eilanden binnen de Europese regelgeving een ultraperifeer gebied (UPG) zijn. Binnen die regeling zijn wel de Europese wetten geldig maar kunnen er op maat gemaakte uitzondering toegepast worden. Binnen diezelfde regeling valt Tenerife buiten de douane-unie maar wel binnen het schengen gebied. Dat betekent dat inkomende reizigers zonder beperkingen naar Tenerife kunnen reizen maar hetgeen ze mee brengen niet. Alles wat reizigers meebrengen valt onder de douane regels, net zoals elke in- of uitgaande post- of vrachtzending.

De economie van de Canarische eilanden en dus ook van Tenerife is ondanks de enorme toeristen stromen niet sterk genoeg om elke inwoner een minimum bestaan te garanderen. Om die reden is een uitgebreid subsidiestelsel ontwikkeld waarbij de Europese Unie en de Spaanse staat de eilanden financieel steunen. Om dezelfde reden worden kostbare infra-structurele projecten ondernomen om de economie te helpen ontwikkelen.

En alhoewel Tenerife graag zelfstandig al zijn beslissingen zelf neemt staat het economische beleid van het eiland om bovengenoemde reden onder voortdurend toezicht van de Spaanse en de Europese toezichthouders. Dat was in het (verre) verleden niet anders. Ook toen stond Tenerife onder toezicht van een corregidor ↗


Het toerisme op Tenerife.

Uit het overzicht bij economie blijkt al dat het toerisme een belangrijke bron van werk en welvaart is op Tenerife. De invloed van het toerisme is overal en werkt in de hele economische keten door.  Bijzonder is dat het toerisme vanwege het milde klimaat - dat het hele jaar rond het weer bepaald - vrijwel geen seizoenen kent. Daardoor blijft het hele jaar de stroom toeristen op peil en daarmee de bestaanszekerheid van talloze micro-, kleine en middelgrote ondernemingen die direct of indirect actief zijn in de waardeketen van het toerisme. Veel bedrijven uit de secondaire sector, de bouw en de daaraan gerelateerde toeleveranciers voorop, zijn direct of indirect afhankelijk van de toeristische industrie. Maar ook de ijscoman die aardbeienijs verkoopt zorgt ervoor dat er elders op het eiland vruchten geteeld worden, er verpakkingen worden gemaakt en het ijs lokaal geproduceerd en getransporteerd wordt. De Tinerfeños drinken graag bier maar er zou geen brouwerij kunnen bestaan zonder het toerisme.

Het hotel- en appartementswezen kent twee grote concentraties waar omheen zich 90% van het toerisme zich groepeert. De grootste is de zuid-westhoek vanaf El Medano tot Los Gigantes waar zich 65% van de totale beddenvoorraad van Tenerife bevindt.  De kleinere concentratie is het noordelijke deel van het eiland tussen La Orotava ( Puerto de la Cruz tot aan Garachico. Het toerisme is in de twee grootste steden, La Laguna en Santa Cruz, alleen van belang voor dagjes toerisme en dan met name door veelvuldige aanwezigheid van cruiseschepen. Een uitzondering is het Carnaval van Santa Cruz dat elk jaar honderdduizenden bezoekers kent.

Illustratief voor het succes van het toerisme op Tenerife is dat de gemeente Adeje de grootste concentratie aan 5-sterrenhotels van Europa kent.

Opmerkelijk is dat Tenerife vrijwel elke toeristische activiteit kan aanbieden. Bekend zijn natuurlijk de zon, de stranden en de zee met volop watersportactiviteiten en duikmogelijkheden maar het aanbod omvat ook wielrennen, bergbeklimmen, grottentochten, wandelen, golf, folklore en (veel) historisch erfgoed. In de winter zijn wintersport activiteiten mogelijk op de besneeuwde gebieden rond de stratovulkaan El Teide die in de winter wit kleurt. Culturele activiteiten zoals musicals, opera, jazzfestivals en symfonische muziek zijn in de stad Santa Cruz en in mindere mate in Playa de las Americas vertegenwoordigd.


Weer en klimaat op Tenerife.

Zie het hoofdartikel over dit onderwerp.


De geologie van Tenerife.

Zonder vulkaan uitbarstingen zouden de Canarische eilanden helemaal niet bestaan. Elke stap die u op Tenerife zet is een stap op de resten van een vulkaan uitbarsting. Het zwarte zand op de stranden zijn niets anders dan overblijfselen van de uitgestoten materie.  Het steenmassa waaruit Tenerife nu bestaat was ooit roodgloeiende lava die stomend, rollend en sissend en donderend vanaf de toppen van de vulkanen de oceaan in gleed.

De Canarische eilanden vormen nu één archipel maar zo is het niet begonnen, Miljoenen jaren geleden was er nog maar één eiland uit de zee gerezen door vulkanische activiteit. Het eiland Fuerteventura ontstond langzaam maar zeker door de talloze uitbarstingen op die plek in de Oceaan. Daarna ontstond Lanzarote en vervolgens Gran Canaria.

 

Pas zo´n 11 miljoen jaar geleden ontstond Tenerife, eerst alleen het Anaga gebergte, iets later nog twee eilanden en die drie eilanden werden 12 miljoen jaar geleden samengevoegd door de uitbarstingen van de enorme stratovulkaan die we nu de Teide noemen.

Nog wat later kwam La Gomera uit de zee omhoog en pas ongeveer 2 miljoen jaar geleden ontstonden La Palma en het nieuwste eiland El Hierro.

 

Zeven miljoen jaar geleden ontstonden de eerste zichtbare rotsen op Tenerife. Voor die tijd waren er al zoveel uitbarstingen van onderzeese van de vulkanen geweest dat er langzaam materiaal boven de zeespiegel uitkwam in het gebied dat nu het Anaga massief heet. Niet lang daarna kwamen er delen van de vulkanen ook boven het huidige Teno massief boven het water uit. Het derde "oude" gebied van Tenerife noemen we nu het Adeje gebergte, Dit zijn de drie vroegste geologische gebieden van het eiland. Deze drie gebieden bevatten in hoofdzaak uitvloeiingsgesteenten als ryoliet, trachiet, kwartsporfier, trachybasalt, puimsteen en tufsteen. Dit eerste deel van het ontstaan van Tenerife eindigt met basalt rotsen die de bovenste lagen vormen van het  Anaga massief.

Drie miljoen jaar geleden begonnen de centrale gebieden van het eiland te ontstaan en de vulkaanuitbarstingen in dat deel zorgde er langzaam voor dat het silhouet van Tenerife  ontstond. Het vulkanisme in deze periode bestaat uit lava fonteinen van uitbarstings spleten met uitvloeiingsgesteenten die basaltisch van samenstelling zijn. Alle onderzoek lijkt er op te wijzen dat er in eerste instantie een bergketen ontstond met een grotere concentratie lava aan de beide uiteinden waartussen een vallei ontstond, Dat zijn nu de valleien van La Orotava en Güímar. De uitgestoten materialen zijn in hoofdzaak, naast basalt, tranquieten en fonolieten.

De enorme bergwanden die de vulkanen destijds maakten zijn door de inmense druk in de hoge kraterpijpen uiteindelijk geëxplodeerd waardoor tientallen kubieke meters materiaal is weggeblazen en de kraters ineen gestort zijn. De caldera Las Cañadas herinnert aan die catastrofale gebeurtenis.

Een half miljoen jaar geleden begon het vulkanisme van Tenerife weer toe te nemen en werden Pico Viejo, El Teide en talloze kleinere vulkanen gevormd in de caldera van Las Cañadas en ver daaromheen. De uitvloeiingsgesteenten in deze periode zijn naast veel basalt trachiten, fonolieten en puimsteen of "zahorra" steen dat te koop is als picon. De meeste van deze vulkanen zijn door hun jonge leeftijd nog goed herkenbaar. Het dit stadium waarin het huidige uiterlijk en geografie ontstond. Dit is de algemeen aanvaarde theorie.  Andere theorieën geven aan dat grote aardverschuivingen de valleien van Güímar en La Orotava hebben gevormd. Deze opvatting wordt vooral op Tenerife zelf aangehangen.

De vulkanische oorsprong is nog overal waarneembaar, basalt gebieden, lava tunnels, veel verstilde lavastromen, kraters en caldera´s zijn op veel plaatsen nog goed waar te nemen.


Gastronomie op Tenerife.

Zie het hoofdartikel over dit onderwerp.


De natuur van Tenerife.

Voor de verovering van Tenerife door de Spanjaarden was het hele gebied van Tenerife zwaar bebost, Van kust tot kust domineerden de wouden van de Canarische den, en de vochtige gebieden op grotere hoogte kwamen laurierbossen veelvuldig voor. Met de introductie van de suikerrietteelt op de zuidelijke hellingen werden de bossen gekapt om plaats te maken voor suikerrietplantages met als gevolg dat er op die plaatsen erosie ontstond die de vruchtbare bodem wegspoelde. Zolang er bos op een helling staat houden de wortels en de onder begroeiing de grond vast en bewaren het regenwater als een spons. Zodra de bomen weg zijn erodeert de grond, verdwijnt het bodemmateriaal en spoelen stenen en rotsen langzaam naar beneden. Uiteindelijk is een kale rotsbodem het enige dat nog overblijft. De laatste tientallen jaren is de overheid op Tenerife begonnen met het herbebossen van de hellingen teneinde de oorspronkelijke situatie weer enigszins te herstellen. De snelle verspreiding van de bosbranden op Tenerife in 2023 wordt onder andere toegeschreven aan die eenzijdige beplanting van de Canarische den tussen verdroogde onder begroeiing.


Evolutie van de endemische soorten.

De Canarische eilanden maken staatkundig wel maar biologisch en geografisch gezien geen deel uit van Europa, maar behoren in die zin tot Macaronesië. Dat gebied omvat ook de Kaapverdische eilanden, de Azoren en Madeira.

Door hun isolement verschillen deze eilandgroepen biologisch de oostelijk gelegen continenten Afrika en Europa.

De flora en fauna op deze vulkanische eilanden is in de loop van miljoenen jaren over zee en door de lucht op deze eilandgroepen terecht gekomen en heeft zich door evolutie langzamerhand aangepast en veranderd in aparte (onder)soorten die zelfs van eiland tot eiland kunnen verschillen.

Dat verklaart het grote aantal endemische soorten die alleen in deze beperkte gebieden leven waardoor Tenerife zo´n grote natuurwaarde heeft.

Er zijn in de endemische land- zee- en kustvogels, zeezoogdieren, endemische hagedissen, bijzondere schildpadden, vleermuizen en vlinders te midden van rotskloven, rotswanden, zoetwaterplasjes, grillige kusten, het maanlandschap van de Cañadas, de endemische laurierbossen en het Canarisch dennenbos.

Een groot deel van dei natuurwaarden op de Canarische eilanden is ongeschonden, 35% van de oppervlakte van Tenerife is beschermd natuurgebied. In de zee zijn grote onderwater reservaten die deels niet bereikbaar zijn vanaf land.


De flora van Tenerife

Ondanks de honderden jaren geleden verdwenen bossen op de zuidelijke hellingen kent Tenerife nog vrij veel endemismen, dieren of planten die specifiek en uitsluitend in een bepaald deel van de wereld leven. Bij Tenerife wordt daar het hele gebied van Macaronesië ↗toegerekend. Dat gebied omvat de Canarische archipel, de Kaapverdische eilanden, de Azoren en Madeira. 

Binnen de flora van Tenerife zijn de meest bekenden endemische soorten: drakenbloedboom (Dracaena draco), banaan (Musa Cavendishii), de Canarische laurier (Laurus novocanariensis), Canarische hulst (Ilex canariensis), Canarische den (Pinus canariensis), Teide bezem / retama del teide (spartocytisus supranubius), Canarische Bellenplant (Canarina canariensis), rode tajinaste (Echium wildpretii), Teide viooltje (Viola cheiranthifolia), Teide-muurbloem (Erysimum scoparium), hanekam (Isoplexis canariensis), lindebomen (Ocotea foetens), teidebrem (Spartocytosus supranubius),  witte stok (Picconia excelsa), ajoneragras (Descuraina bourgaeana), Canarisch vingerhoedskruid (Digitalis canariensis) en de Canarische winde (Convolvulus canariensis).

Zie het hoofdartikel over dit onderwerp.De fauna van Tenerife.


Vogels (Aves).

Tot de endemische fauna van Tenerife worden een aantal vogels gerekend, Laurierduif (Columba junoniae), Tenerifse blauwe vink (Fringilla teydea), Bolles laurierduif (Columba bollii), Canarische tjiftjaf (Phylloscopus canariensis), Tenerifse of Afrikaanse Pimpelmees (Cyanistes teneriffae). Tenerife roodborst Erithacus superbus, Canarische grote bonte specht, (Dendrocopos major canariensis).

Een aantal andere soorten vogels zijn endemisch voor Macaronisië, Berthelots pieper (Anthus berthelotii), Kanarie (Serinus canaria), Madeiragierzwaluw (Apus unicolor), Scopoli's pijlstormvogel (Calonectris diomedea), 

De overige vogelsoorten zijn niet endemisch en zijn op veel andere plaatsen in de wereld ook te vinden, buizerd, torenvalk, Atlantische geelpootmeeuw, Canarisch goudhaantje, merel, roodborst, vink en zuidelijke klapekster, Barbarijse valk, Kleine Zwartkop, Barbarijse patrijs, ohoe, gele kwikstaart en de zeldzame visarend.


Zoogdieren (Mammalia).

Zoogdieren hebben Tenerife door de afgelegen plek midden in zee nooit op eigen kracht kunnen bereiken en ontbreken op het eilend op enkele uitzonderingen na. Er is één vliegend zoogdier endemisch, de Canarische grootoorvleermuis (Plecotus teneriffae), één van de drie vleermuizen die op de Canarische eilanden voorkomen. De andere twee, geïntroduceerde vleermuizen zijn Savi's dwergvleermuizen (Pipistrellus savii) en de nijlroezet (Rousettus aegyptiacus).

Het enige endemische landzoogdier is de Canarische spitsmuis (Crocidura canariensis).

Verdere zoogdieren die op het eiland voor komen zijn het wilde konijn, gewone muizen, de wimperspitsmuis, ratten, de moeflon en geiten. Op Tenerife komen onder de zoogdieren geen grote predatoren voor.


Reptielen (Reptilia).

Alle reptielen die op Tenerife voorkomen zijn endemisch. en komen alleen op dit eiland voor of alleen op de Canarische eilanden. Vermoedelijk zijn deze dieren of hun voorgangers, vijftien tot twintigmiljoen jaar geleden met de stroming meedrijvend op boom- en plantmateriaal op de archipel terecht gekomen toen Fuerteventura en Lanzarote, de oudste eilanden, ontstaan zijn. Uit de toen aangekomen reptielen zijn de huidige soorten geëvolueerd.

De nu aanwezigen soorten zijn  De Delalandes gekko (Tarentola delalandii), Oost-Canarische gekko (Tarentola angustimetalis), Delalandes gekko (Tarentola delalandii), West-Canarische skink Chalcides viridanus, Tenerifse hagedis (Gallotia intermedia), Canarische hagedis (Gallotia galloti),

Op Tenerife komen geen slangen en schorpioenen voor.


Welke schildpadden zijn er op Tenerife?

Schildpadden (Testudines)

Rondom Tenerife komen een aantal schildpadden voor die het dierenleven verrijken met een aantal zeldzame soorten.

Kemps zeeschildpad (Lepidochelys kempii),  Warana of de dwergschildpad (Lepidochelys olivacea), karetschildpad (Eretmochelys imbricata), onechte karetschildpad (Caretta caretta), lederschildpad (Dermochelys coriacea), groene schildpad (Chelonia mydas)

Op Tenerife is in La Esperanza, gemeente El Rosario, een zorg- opvangcentrum voor gewonde of verzwakte schildpadden op Tenerife, El Centro de Recuperación de Fauna Silvestre La Tahonilla. Dit zorgcentrum zorgt ook voor vogels die hulp nodig hebben en is daarmee een belangrijk overheidsinstrument voor het behoud van wilde dieren, voor  milieueducatie en voor het in stand houden van de biodiversiteit van het eiland.

Zeedieren

Tenerife heeft heel veel zee rondom het eiland en daarin leeft een enorme soortenrijkdom en niet voor niets geldt Tenerife als een duikersparadijs. Bekender zijn de zeezoogdieren waar veel vakantiegangers naar gaan kijken tijdens hun bezoek aan één van de badplaatsen.


Welke dolfijnen en walvissen komen op Tenerife voor.

Dolfijnen (Delphinidae)

Indische grienden (Globicephala macrorhynchus), tuimelaar (Tursiops truncatus), Atlantische gevlekte dolfijn (Stenella frontalis), gewone dolfijn (Delphinus delphis), snaveldolfijn (Steno bredanensis), gestreepte dolfijn (Stenella coeruleoalba), gramper dolfijn (Grampus griseus), zwarte zwaardwalvis (Pseudorca crassidens), orka of zwaardwalvis (Orcinus orca)

Video Orca´s bij Tenerife.

Walvissen, baleinwalvissen (Mysticeti of Mystacoceti)

gewone vinvis (Balaenoptera physalus), noordse vinvis (Balaenoptera borealis), Edens vinvis (Balaenoptera edeni), 

potvissen (Physeteridae)

potvis (Physeter macrocephalus)


Internationaal bekende en beroemde mensen op Tenerife.

Tenerife blijkt heel aantrekkelijk te zijn voor mensen die internationaal bekend en beroemd zijn. Daar zijn veel redenen voor maar het klimaat en de geschiktheid van Tenerife voor het maken van films met beroemde actrices en acteurs is er één van.  Maar het eiland trek ook vrij gemakkelijk auteurs en musici aan.

Zie het hoofdartikel over dit onderwerp.


Tenerife is alles bij elkaar genomen een eiland met een boeiend maatschappelijk leven, een bijzondere natuur, een mooie en traditionele gastronomie en een heerlijk klimaat dat vroeger al, maar nu des te meer, talloze liefhebbers van het eiland naar zich toetrekt. Dat zijn de redenen waarom Tenerife nu bijna 6 miljoen toeristen per jaar trekt. De wijze waarop men hier ontspannen kan leven en genieten van al het moois dat het eiland te bieden heeft zijn uitzonderlijk en laten zich maar met weinig andere gebieden vergelijken,

Onze lijfspreuk is daarom: Tenerife, de plek waarop de geest en het lichaam zich verheugen.

Pagina: Tenerife

deteiding.nl