Kent u de meest bijzondere natuur van Tenerife al?

Tenerife kent door z´n ligging midden in de diepe oceaan, z´n hoge vulkanische bergen en z´n verkoelende winden een bijzondere natuur. Bekijk het hier.


De natuur op Tenerife kan zich van een hele vriendelijke kant laten zien maar ook onheildpellend zijn. Te midden van glooiende berghellingen groeien de mooiste druiven en de vele uitzichtpunten of miradores laten prachtige vergezichten zien over rustieke landschappen met een weelderigen vegetatie. Vanaf het uitzichtpunt Mirador de la Cruz del Carmen kunt u  de glooiende heuvels tussen La Laguna tot aan de Teide zien. Dit is precies het deel van het eiland dat van noord- tot zuidkust de vriendelijke weiden- en wijngebieden bevat. Hoe verder u naar het westen of naar het oosten gaat hoe ruiger en onheispellender het terrein wordt.


Op de Teide en in het Anaga gebergte heeft de natuur dus een heel ander gezicht. Scherpe rotspartijen op onbegroeide bergen kenmerken het ruige landchap. Een wandeling door de Cañadas doet denken aan een wandeling over een verre planeet waar nooit een mens is geweest. Op vrijwel geen plek op aarde is zo´n sterke afwisseling van de verschillende landschappen zo dichtbij elkaar te zien.  Als u met de kabelbaan of teleferico vrijwel naar de top van de Teide gaat kunt u op de voorgrond de ruige vulkaangronden zien en in de richting van de zee kunt u weer de glooiende terreinen zien. Een bijzonder uitzichtpunt op Tenerife om de prachtige en bijzondere vormenrijkdom van de cañadas te kunnen zien is het uitzichtpunt Roques de garcia.


Op de terugweg naar de kust komt u voor een groot deel weer door glooiende heuvels, slechts af en toe nog onderbroken door scherpe rotsen. Maar aan de kusten van Tenerife kan het weer ruig worden want daar zijn de door gestollen lava gevormde natuurlijke zwembaden te zien die de Canariërs "charcos" noemen. Bij het bezienswaardige stadje Los Gigantes kunt u een bijzondere charco zien en in Garachico kunt ze in een lange rij zien liggen en ervan genieten. Op andere plaatsen zijn er charcos waar de uitbarstigen van de vulkanen zelfs tunnels hebben gemaakt, onder de scherpe rotspartijen door.

Het is opvallend dat de natuur van Tenerife ervoor gezorgd heeft dat vlakke stranden en ruige rotsen heel dicht naast elkaar kunnen liggen. Er zijn op het eiland meer dan genoeg prachtige vlakke zandstranden waarvan de 30 mooiste stranden bij elkaar op deze site staan.


De flora van Tenerife is ook een bijzonder deel van de natuur op op dit eiland. Planten en bomen die nergens op de wereld voorkomen kunt u hier zien. Dat varieert van het Teide viooltje tot de Canarische den, bekend over de wereld omdat die den na een forse brand niet doodgaat maar in enkele jaren weer helemaal groen is. Tussen die twee uitersten zijn er op dit eiland altijd groene loofbomen,  boomheide soorten, coniferen, verschillende struiken en talloze bloemen soorten die we voor een groot deel beschreven hebben op een aparte pagina over de flora van Tenerife. Het is nog lang niet compleet maar zodra er zich een kans voordoet beschrijven we weer een   mooie soort boom, struik of plant die specifiek in de flora op dit eiland voorkomt.


Enige tijd geleden schreven we over het mysterieuze geluid dat in het voorjaar in de avond en soms midden in de nacht te horen is. Dat kwam omdat er met enige regelmaat vragen kwamen over dit bijzondere geluid. U kunt dat geluid nog eens horen op de korte beschrijving die we toen gaven als weetje nr. 38. Het geluid staat onder het plaatje van de vogel.

Nadat we in dat stukje schreven dat het geluid gemaakt werd door de Scopoli's pijlstormvogel of op z´n Canarisch de Pardela kwamen de vragen op kleinere en grotere bijeenkomsten pas echt. Merendeels of we beeldmateriaal konden tonen.

Na wat stevig zoekwerk is dat gevonden.

Op onderstaande video over de natuur op Tenerife kunt u de oudervogels overdag zien jagen van 22.50 min. tot 26.00 min en iets later kunt u nachtopnames zien van de kuikens en de oudervogels. Dat duurt van 27.10 min tot 29.00 minuten. De vogels worden in de video Scopoli´s sheerwaters genoemd.

Maar beter is de video helemaal te bekijken om een deel van het bijzondere natuur en het zeeleven rond de eilanden te zien. 

(We hopen dat youtube u niet met al te veel reklames onderbreekt.)


Pagina: bijzondere natuur op Tenerife

deteiding.nl