Boodschappen doen op Tenerife.

Op Tenerife zijn veel kleine winkeltjes te vinden voor uw boodschappen. We helpen u graag op weg met een overzicht welke winkels er zijn en hoe ze heten.

deteiding.nl


supermarkt Tenerife
supermarkt Tenerife
supermarkt Tenerife

Supermarkt of lokale winkels?

Bij het doen van onze noodzakelijke boodschappen zijn we vaak geneigd om in een drafje naar een supermarkt te gaan. Begrijpelijk want daar zijn veel artikelen te vinden en er hoeft slechts één keer afgerekend te worden. De kwaliteit is doorgaans goed.

Een andere mogelijkheid is het bezoeken van de lokale winkeltjes die overal te vinden zijn. Toch doen we dat wat minder vaak.

Dat kan komen door de taalbarrière of door een beetje drempelvrees en dat is jammer want die kleine winkels leveren doorgaans waren die wat verser zijn en op Tenerife in de lokale grond gegroeid zijn.


Welke winkels zijn er zoal? Onderstaand staan alle soorten lokale winkels voor uw dagelijkse boodschappen op Tenerife met een kleine beschrijving.


Fruteria, Frutas & Verduras, de groentewinkel.

groente en fruit winkel tenerife

In vrijwel elke plaats op Tenerife zijn er groente- en fruitwinkeltjes die verschillende namen kunnen dragen. Op de gevel staat fruterias, Frutas & Verduras of Cestita de la Huerta. Huerta betekent moestuin en cestita betekent mand. Ofwel mandje van de moestuin. De kwaliteit van de aangeboden waren is hoog en de producten zijn doorgaans heel vers. De meeste van de groentewinkeltjes hebben een systeem met zelfbediening en dus kunt u de groenten en fruit zelf uitzoeken. De prijzen zijn concurrerend. Bijvoorbeeld kiwi´s en diverse soorten groenten zijn vaak 30 - 40% goedkoper dan bij een supermarkt. 


Mercadillos del Agricultor, de boerenmarkt.

boerenmarkt tenerife

Een aparte categorie zijn de boerenmarkten. de Mercadillos del Agricultor waar een keur aan verse waren te koop is die u direct door de boeren worden aangeboden. Deze boerenmarkten zijn alleen in de weekeinden open en worden streng gecontroleerd op versheid en op de artikelen mogen geen sporen van pesticiden e.d. zitten. Die markten zijn heel levendig en wellicht alleen daarom al de moeite van een bezoek waard. Veelal zijn er ook lokale kazen en vleeswaren te koop en dat alles tegen hele goede prijzen..

Bekijk ook de pagina met alle markten op Tenerife↗


Mercadillo of Mercado?

Een Aercadillo del Agricultor of Mercadillo in het algemeen moet niet verwisseld worden met een Mercado die ook vaak in de dorpen te vinden zijn. Een Mercado is een klein winkelcentrum waar winkels met  verse waren bij elkaar gevestigd zijn en die door de lokale overheden worden gesubsidieerd.

Een mercadillo heeft vaak een regionale functie om één of enkele dagen per week de land- en tuinbouwers uit de verre omgeving in staat te stellen om hun verse producten op en eenvoudige wijze te verkopen aan dorps of streekgenoten.
Een mercado is veel kleiner dan een mercadillo, doorgaans alleen plaatsgebonden en in de meeste gevallen 7 dagen per week geopend met verse waren in winkeltjes die permanent in de mercado gevestigd zijn. In veel gevallen zijn is er in een mercado ook een kleine supermarkt gevestigd en kunnen er functies zijn voor reparaties aan kleding e.d.

In een typische mercado zijn doorgaans dus vrijwel alle dagelijkse boodschappen te verkrijgen. Verse viswinkels zult u er echter maar zelden tegenkomen, maar ingevroren vis is er vaak wel te koop.


De Panadería. de bakker.

bakker tenerife

Brood kunt u kopen bij een Panadería of een Horno de Pan. Het assortiment van deze bakkers is doorgaans behoorlijk en de producten zijn altijd vers. In Spanje is men (nog) niet gewend aan volkorenbrood dus dat zult u er meestal niet vinden. Maar ook de supermarkten verkopen geen volkorenbrood. Zulk brood is echter wel vaak te koop bij bakkerijen met een Duitse klank zoals Panadería Alemana of Aleman. In Spanje is het verplicht om op volkorenproducten "100% integral" te vermelden alleen dan is het echt volkoren. Een apart soort dat “pan de molde” heet. Dat betekent brood uit een bakvorm maar doorgaans gaat het om verpakt en gesneden brood uit een fabriek.


De Dulceria, de banketbakker.

patissier banketbakker tenerife

Op Tenerife zijn er ook banketbakkers of patissiers die men hier een dulceria ofwel een “winkel met zoetwaren” noemt. En dat is terecht, de lokale bewoners houden van zoete taartjes waar vaak felle kleuren als decoratie op gebruikt worden. De aangeboden taartjes, gebakjes, koffiekoeken en andere versnaperingen zijn vrijwel altijd vers en met zorg bereid. De kwaliteit is altijd beter dan u in een supermarkt kunt kopen.


De Carnicería, de slager.

slagerij beenhouwer tenerife

In vrijwel elke plaats kunt u een Carnicería vinden en dat is wat wij beenhouwer of slager noemen. Deze slagers kopen een heel dier en verwerken het dan zelf tot de producten die u er kunt kopen en dus is het werkelijk vers vlees. Net als bij de andere kleine winkels is de kwaliteit goed maar vaak is het assortiment niet heel groot. Als u graag eens stoofvlees, suddervlees of draadjesvlees wilt eten koopt u bij de slager “palomita”. De meeste slagers verkopen ook een kleine hoeveelheid vis, dat heet dan meestal "churros de pescado", stukjes vis in een laagje deeg.


De Tienda de congelados, de diepvrieswinkel.

diepvries tenerife

Voor goede diepvries artikelen zijn er Congelados die altijd een systeem met zelfbediening hebben zodat u rustig uit kunt zoeken wat u graag wilt eten. Het assortiment aan diepvrieswaren is doorgaans vrij groot en de prijzen zijn relatief laag bij een hoge kwaliteit. U vind er groenten en allerlei vlees- en vissoorten. De bekendste maar zeker niet de enige is 5 Océanos↗. U kunt deze dieovries verkoper op vrij veel plaatsen op Tenerife tegenkomen.


De polleria, de poelier.

kippetjes tenerife

Naar een Poelier zult u tevergeefs zoeken. Bij gebrek aan wild en gevogelte is daar ook geen bestaansbasis voor. Er zijn op Tenerife wel een aantal restaurants waar vers gegrilde kippetjes verkocht worden. U herkent ze eenvoudig een de gril installatie die aan de buitenkant vaak goed zichtbaar is.

In andere delen van Spanje bestaat weleens een Polleria als een soort van kippenhandelaar en op markten kunt u dergelijke leveranciers ook tegenkomen, maar het gaat dan altijd om een handelaar in kip en kalkoen.


De mercado Nuestra Señora De África.

 markt tenerife

De Cooperativa Mercado Nuestra Señora De África in Santa Cruz is van de buitencategorie. In dat zeer bezienswaardige gebouwencomplex vind u een veelheid aan winkels met verse producten waaronder een grote visafdeling in de kelder. Maar zijn ook lokale wijnen, noten, kazen, huishoudspullen en bloemen te koop. Parkeren is niet moeilijk want de parkeergarage zit eronder en die heeft vrijwel altijd plaats.


De Hiperdino of Dino.

supermarkt tenerife

Hiperdino of Dino is een supermarktketen die op Tenerife ontstaan is en de organisatie er achter is volledig in handen van de oprichters. Dino is niet duurder dan andere supermarkten want de prijzen zijn zeker concurrerend. Overigens, met hun vlees en vleeswaren steekt de Dino met kop en schouders boven de andere supermarkten uit. Het assortiment groente en fruit is vaak groter dan andere supermarkten. De website van deze supermarktketen is hiperdino.es↗


De Pescaderia, de viswinkel.

pescaderia de viswinkel tenerife

U vind het misschien vreemd dat er op Tenerife niet veel Pescaderias ofwel viswinkels zijn. Om er één te vinden zult u echt even moeten zoeken. 20 jaar geleden waren ze nog overal te vinden. Het zij de eerste lokale winkeltjes die door de supermarkten weggedrukt zijn. Als u graag uit een groot assortiment verse vis wilt kiezen is de onderste verdieping van de Mercado Nuestra Señora De África in Santa Cruz de Tenerife de aangewezen plek. Tientallen aanbieders hebben daar elke dag een grote sortering vers aangevoerde vis.


Daarover nog iets meer.

De kleine winkeltjes en de Dino vestigingen zijn heel goed voor de toch al slechte werkgelegenheid op Tenerife. In de kleine winkels met verse artikelen werken namelijk veel meer mensen per vierkante meter dan in de supermarkten. Bovendien verkopen de Dino en al die lokale winkels veel meer lokaal geproduceerde producten.

boerenmarkt tenerife

Afbeelding: de boerenmarkt van Tequeste.


Supermarkten.

Er zijn een groot aantal supermarkten op Tenerife, doorgaans zijn ze modern uitgerust en is er een groot assortiment aan kruidenierswaren, frisdranken en verse producten. Ze zijn schoon en er wordt niets aan het toeval overgelaten om u een zo duidelijk mogelijk beeld te geven van wat er allemaal te koop is. Er zijn bijna altijd parkeerplaatsen of parkeer garages bij zodat u nooit ver met uw boodschappen hoeft te lopen. Supermarkten zijn vaak de makkelijkste keus als u een groot assortiment, gemiddeld redelijke prijzen, eenvoudige parkeermogelijkheden en het gemak van een zelfbedieningswinkel zoekt tijdens uw vakantie op Tenerife.


Zijn de supermarkten op Tenerife duur?

Vanwege de lage belastingen op Tenerife zijn de supermarkten op Tenerife wat lager geprijsd dan in België of Nederland. Met name artikelen waar accijns op zit zijn goedkoop zoals alle alcoholische dranken en parfums.


Welke supermarkten zijn er op Tenerife?

HiperDino.

Dit is de enige supermarkt keten die z´n oorsprong op Tenerife en de andere eilanden heeft. Deze winkels zijn er van heel groot tot vrij klein en de prijzen kunnen, afhankelijk van de locatie variëren. In diverse tests is deze keten als de goedkoopste op Tenerife aangemerkt. De versafdelingen van groente, vlees en vis gelden als de best uitgeruste van het eiland vanwege het ruime assortiment en de goed gecontroleerde versheid van de voedingswaren.

Mercadona.

De bekendste keten in Spanje is Mercadona dat overal in het land vestigingen heeft. Tot voor kort waren de winkels niet al te groot en kon het er wel eens vis ruiken. Tegenwoordig zijn vrijwel alle vestigingen heel modern en goed uitgerust. Het assortiment is in de grotere winkels royaal en van een prima kwaliteit. De wijn afdelingen van deze keten zijn de moeite waard om eens te bekijken.

Lidl.

Uit Duitsland zijn een tiental jaren geleden de Lidl supermarkten naar Tenerife gekomen. Dit zijn doorgaans grote winkels met een goed standaard assortiment, maar met relatief weinig verswaren. Toch is het in korte tijd een populaire winkel geworden, mede veroorzaakt door het vrij grote aanbod van goedkope artikelen die buiten het traditionele supermarkt assortiment vallen, zoals kleding en gereedschappen.

Alteza.

Dit zijn doorgaans kleinere supermarkten die in de dorpjes op Tenerife te vinden zijn. Door hun omvang is het assortiment niet heel groot maar alle basis producten zijn er te vinden. Opmerkelijk is dat het assortiment van groente, fruit, vlees en vis vaak groter is dan dat bij een grote supermarkt keten. Het prijsniveau is nauwelijks hoger dan bij andere ketens. Ook voor Alteza geldt dat er altijd een royale parkeer mogelijk is.

Al Campo.

Dit is meer een warenhuis waar van alles te koop is op het gebied van kleding, apparatuur, speelgoed en tuin artikelen. Al Campo heeft alleen maar hele grote vestigingen op industrie terreinen bij een paar grote plaatsen op Tenerife. De keten is niet duur en behoort binnen het land tot de goedkoopste winkels. Het assortiment aan levensmiddelen is omvangrijk, maar de kwaliteit is matig.

Carrefour.

Wat voor Al Campo geldt is in nog grotere mate geldig voor deze bekende winkelketen. Hoewel het een bekende naam heeft is het met twee vestigingen niet heel goed vertegenwoordigd op Tenerife. Naast een supermarkt gedeelte is er een groot warenhuis deel dat wat chaotisch aan doet. De prijzen zijn heel redelijk, maar de kwalitiet, met name kleding, is van een laag niveau.


Het kan zo zijn dat in de supermarkten en andere grote winkels uw mobiele telefoon niet goed werkt terwijl u uw boodschappen doet.

Dat komt omdat een supermarkt vaak heel groot is en er veel metalen stellingen in de ruimte staan waardoor het signaal zwak wordt en als er veel mensen boodschappen doen komen de signalen niet eens buiten omdat ze binnen het gebouw overal tegen reflecteren. Als u toch in een supermarkt wilt bellen kunt u het beste bij de ingang gaan staan want op die plek is doorgaans wel bereik.


Pagina: boodschappen doen op Tenerife

deteiding.nl