Boodschappen doen op Tenerife.

Op Tenerife zijn veel kleine winkeltjes te vinden voor uw boodschappen. We helpen u graag op weg met een overzicht welke winkels er zijn en hoe ze heten.


supermarkt Tenerife
supermarkt Tenerife
supermarkt Tenerife

Supermarkt of lokale winkels?

Bij het doen van onze noodzakelijke boodschappen zijn we vaak geneigd om in een drafje naar een supermarkt te gaan. Begrijpelijk want daar zijn veel artikelen te vinden en er hoeft slechts één keer afgerekend te worden. De kwaliteit is doorgaans goed.

Een andere mogelijkheid is het bezoeken van de lokale winkeltjes die overal te vinden zijn. Toch doen we dat wat minder vaak.

Dat kan komen door de taalbarriere of door een beetje drempelvrees en dat is jammer want die kleine winkels leveren doorgaans waren die wat verser zijn en op Tenerife in de lokale grond gegroeid zijn.


Welke winkels zijn er zoal?


De fruteria, Frutas & Verduras.

groente en fruit winkel tenerife

In vrijwel elke plaats op Tenerife zijn er groente- en fruitwinkeltjes die verschilende namen kunnen dragen. Op de gevel staat fruterias, Frutas & Verduras of Cestita de la Huerta. Huerta betekent moestuin en cestita betekent mand. Ofwel mandje van de moestuin. De kwailiteit van de aangeboden waren is hoog en de producten zijn doorgaans heel vers. De meeste van de groentewinkeltjes hebben een zelfbedienings systeem en dus kunt u de groenten en fruit zelf uitzoeken. De prijzen zijn concurerend. Kiwi´s zijn vaak 30 - 40% goedkoper dan bij een supermarkt-


Mercadillos del Agricultor.

boerenmarkt tenerife

Een aparte categorie zijn de boerenmarkten. de Mercadillos del Agricultor waar een keur aan verse waren te koop is die u direct door de boeren worden aangeboden. Deze boerenmarkten zijn alleen in de weekeinden open en worden streng gecontroleerd op versheid en op de artikelen mogen geen sporen van pesticiden e.d. zitten. Die markten zijn heel levendig en wellicht alleen daarom al de moeite van een bezoek waard. Veelal zijn er ook lokale kazen en vleeswaren te koop en dat alles tegen hele goede prijzen..


Mercadillo of Mercado?

Een Mercadillo del Agricultor moet niet verwisseld worden met een Mercado die ook vaak in de dorpen te vinden zijn. Een Mercado is een klein winkelcentrum waar winkels van verswaren bij elkaar gevestigd zijn en die door de lokale overheden worden gesubsidieerd.


De Panadería.

bakker tenerife

Brood kunt u kopen bij een Panadería of een Horno de Pan. Het assortiment van deze bakkers is doorgaans behoorlijk en de producten zijn altijd vers. In Spanje is men (nog) niet gewend aan volkorenbrood dus dat zult u er meestal niet vinden. Maar ook de supermarkten verkopen geen volkorenbrood. Zulk brood is echter wel vaak te koop bij bakkerijen met een duitse klank zoals Panadería Alemana of Aleman. In Spanje is het verplicht om op volkorenproducten 100% integral te vermelden alleen dan is het echt volkoren. Een apart soort dat “pan de molde” heet. Dat betekent brood uit een bakvorm maar doorgaans gaat het om verpakt en gesneden brood uit een fabriek.


De Dulceria.

patissier banketbakker tenerife

Op Tenerife zijn er ook banketbakkers of patissiers die men hier een dulceria Ofwel een “zoetwinkel” noemt. En dat is terecht, de lokale bewoners houden van zoete taartjes waar vaak felle kleuren als decoratie op gebruikt worden. De aangeboden taartjes, gebakjes, koffiekoeken en andere versnaperingen zijn vrijwel altijd vers en met zorg bereid. De kwaliteit is altijd beter dan u in een supermarkt kunt kopen.


De Carnicería.

slagerij beenhouwer tenerife

In vrijwel elke plaats kunt u een Carnicería vinden en dat is wat wij beenhouwer of slager noemen. Deze slagers kopen een heel dier en verwerken het dan zelf tot de producten die u er kunt kopen en dus is het werkelijk vers vlees. Net als bij de andere kleine winkels is de kwaliteit goed maar vaak is het assortiment niet heel groot. Als u graag eens stoofvlees, suddervlees of draadjesvlees wilt eten koopt u bij de slager “palomita”.


De Tienda de congelados.

diepvries tenerife

Voor goede diepvries artikelen zijn er Congelados die altijd een zelfbedienings systeem hebben zodat u rustig uitkunt zoeken wat u graag wilt eten. Het assortiment aan diepvrieswaren is doorgaans vrij groot en de prijzen zijn relatief laag bij een hoge kwaliteit. U vind er groenten en allerlei vlees- en vissoorten. De bekendste maar zeker niet de enige is 5 Océanos.


De pollero.

kippetjes tenerife

Naar een Poelier zult u tevergeefs zoeken. Bij gebrek aan wild en gevogelte is daar ook geen bestaansbasis voor. Er zijn op Tenerife wel een aantal restaurants waar vers gegrilde kippetjes verkocht worden. U herkent ze eenvoudig een de gril installatie die aan de buitenkant vaak goed zichtbaar is.


De mercado Nuestra Señora De África.

 markt tenerife

De Cooperativa Mercado Nuestra Señora De África in Santa Cruz is van de buitencategorie. In dat zeer bezienswaardige gebouwencomplex vind u een veelheid aan verswinkels waaronder een grote visafdeling in de kelder. Maar zijn ook lokale wijnen, noten, kazen, huishoudspullen en bloemen te koop. Parkeren is niet moeilijk want de parkeergarage zit eronder en die heeft vrijwel altijd plaats.


De Hiperdino of Dino.

supermarkt tenerife

Hiperdino of Dino is een supermarktketen die op Tenerife ontstaan is en de organisatie er achter is volledig in handen van de oprichters. Dino is niet duurder dan andere supermarkten want de prijzen zijn zeker concurerend. Overigens, met hun vlees en vleeswaren steekt de Dino met kop en schouders boven de andere supermarkten uit. Het assortiment groente en fruit is vaak groter dan andere supermarkten.


U vind het misschien vreemd dat er op Tenerife niet veel Pescaderias ofwel viswinkels zijn. Om er één te vinden zult u echt even moeten zoeken. 20 jaar geleden waren ze nog overal te vinden. Het zij de eerste lokale winkeltjes die door de supermarkten weggedrukt zijn.


Daarover nog iets meer.

De kleine winkeltjes en de Dino vestigingen zijn heel goed voor de toch al slechte werkgelegenheid op Tenerife. In de kleine winkels met verse artikelen werken namelijk veel meer mensen per vierkante meter dan in de supermarkten. Bovendien verkopen de Dino en al die lokale winkels veel meer lokaal geproduceerde producten.

boerenmarkt tenerife

Afbeelding: de boerenmarkt van Tequeste.

Pagina: boodschappen doen op Tenerife

deteiding.nl