Informatie over de bijzondere cultuur op Tenerife.

Bekijk de cultuur van Tenerife, over mojo, dorpjes, folklore, romerias, musea, architectuur en de lokale wijnen. En over de feesten en het Carnaval.


Als Tenerife ergens in uitblinkt dan is het wel in de grote variëteit aan cultuur en tradities. Ook tijdens uw vakantie kunt u genieten van de vele mogelijkheden die het eiland op Cultureel gebied te bieden heeft. Geniet van de tradities zoals de romeria´s, de gastronomie, de lokale feesten en de mooie wijnen. U kunt ook de theaters en auditoria bezoeken om daar de culturele evenementen te bezoeken.


deteiding.nl


De cultuur van Tenerife.

Als cultuur datgene is wat een samenleving of wat de mens schept, dan heeft Tenerife veel te bieden. Het eiland heeft een schat aan culturele attracties aan haar bezoekers te bieden. Musea en theaters, concert zalen en vele attracties.

Op Tenerife is dan ook een uitgebreide muzikale traditie die zich vroeger alleen maar uitte in lokale volkszang. Nu is er een brede waaier van muziekstijlen te beluisteren. Van Jazz tot Rap. En van de 9-e van Beethoven naar de zoet zingende beoefenaars van de lokale folklore. En natuurlijk over Carnaval met al z´n kleuren, muziek en dans. We geven u graag zo veel mogelijk informatie.

 

Tijdens uw bezoek aan lokale winkels die specifieke producten van het eiland verkopen kunnen de potjes mojo u niet ontgaan. Smakelijke sausjes die diep met de culturele historie van het eiland verbonden zijn. Op een later moment kunt u wat meer specifieke informatie over de sausjes lezen en wellicht enkele recepten.

 

U zult op de hoogste verdiepingen van de voornaamste historische huizen bijzondere balkonnetjes zien. Het is specifiek voor de Canarische eilanden dat die zo hoog aan een gebouw geplaatst zijn. In één van de hoofdstukken op De Teiding komt nog wel te staan waarom die balkonnetjes zo hoog geplaatst zijn.


Agenda van alle culturele activiteiten in theaters op Tenerife.

Als u een uitvoering in één van de grote cultuele zalen of in één van de lokale zalen wilt bezoeken voor iets bijzonders kunt u alle informatie in de Nederlandse taal vinden in het dagelijkse overzicht van Lagenda↗.

Concert- show- en toneel zalen op Tenerife.

Tenerife telt 4 grote zaalcomplexen voor het uitvoeren van de meest omvangrijke producties die bijna avond aan avond volle zalen trekken. Daarnaast zijn er in de meeste kleinere steden en dorpen auditoria met kleinere producties die optredens met kleinere producties bieden. Kleiner toneel voorstellingen, subtiele jazz-concerten, flamingo optredens en lokale festival groepen doorspekt met lokale culturele en traditionele aspecten.


1. Auditorium Adán Martín in Santa Cruz.

Het auditorium "Adán Martín" van Santa Cruz de Tenerife ligt direct aan de Atlantische oceaan en grenst aan de zuidkant van de haven. Het is ontworpen door de architect Santiago Calatrava en op 26 september 2003 in gebruik genomen.

Het gebouw biedt onderdak aan verschillende muzikale uitvoeringen, zoals Tenerife Danza, Atlantic Jazz, Wereldmuziek en Great Performers, naast het organiseren van het Orquesta Sinfónica de Tenerife, het Tenerife Opera Festival en, samen met het Teatro Pérez Galdós in Las Palmas de Gran Canaria, de sessies voor het Canarische Eilanden Muziekfestival (Festival de Música de Canarias).

Het   Auditorium heeft ook faciliteiten voor conferentie en congressen.

Adres Auditorio de Tenerife: Avenida la Constitución 1, 38003 Santa Cruz de Tenerife. Locatie↗

Meer informatie over wat er te doen is in Santa Cruz de Tenerife

Website: Auditorio de Tenerife↗


2. De Piramide de Arona bij Playa de las Americas.

Dit geheel van theater en zalen ligt vrijwel direct aan de oceaan en grenst aan het j Playa del Camison. De Piramide de Arona is een opvallend complex met elementen van de klassieke culturen, vooral goed te zien aan de immense zuilengallerij dat de voorzijde markeert.

In het theater of auditorium worden regelmatig muziek- en flamenco shows uitgevoerd op het immense podium. Verder wordt het complex  voor congressen, prijs uitreikingen en product presentaties gebruikt. De 22 zalen zijn geschikt voor vergaderingen  en voorlichtings avonden. Alle deze zalen zijn voorzien van geavanceerde audiovisuele technologie en wifi-verbinding.

De Piramide de Arona maakt deel uit van het prachtige Mare Nostrum Resort.

Adres Piramide de Arona: Avenida las Américas s/n, 38650 Playa de la Américas, Santa Cruz de Tenerife. Locatie↗

Website: Piramide de Arona↗

Meer informatie over wat er te doen is in Arona en Playa de las Americas


3. Magma Arte y Congresos in Adeje.

Dit 22.000 m-2  grote gebouw ligt tussen de snelweg en de zee en bestaat uit 12 betonnen delen die als een megalithisch monument de zalen omringen.  Het is ontworpen door Felipe Artengo, Fernando Menis, José Maria Rodriguez Pastrana en op 22 november 2005 geopend.

Zoals de naam Magma Arte & Congresos al doet vermoeden is het een multidisciplinair gebouw dat gebruikt kan worden als congrescentrum, maar ook als locatie voor culturele activiteiten als (klassieke) muziekconcerten, theater en opera.

Deze veelzijdigheid is mogelijk dankzij de verschillende ruimtes die het heeft, Daarnaast zijn de ruimtes flexibel gemaakt door middel van mobiele panelen die aangepast kunnen worden aan de gewenste afmetingen.

Adres Magma Arte & Congresos. Avenida Los Pueblos, s/n, 38660 Costa Adeje, Santa Cruz de Tenerife. Locatie↗

Website: Magma Arte & Congresos↗

Meer informatie over wat er te doen is in Adeje


4. Theatro Antonio Leal La Laguna.

Dit rijk gedecoreerde gebouw staat midden in het historische centrum van La Laguna. Het theater Antonio Leal is een ontwerp van architect Antonio Pintor en werd in 1914 geopend. Qua opzet is het een klassieke spektakelzaal.
Het theater heeft door de geschiedenis heen een vitale rol gespeeld in het culturele leven van de stad en het eiland. Tegenwoordig is het Leal Theater een van de pijlers van de cultuur op het eiland. Er worden  toneelstukken, dansshows, concerten, films en bijna elk type artistieke expressie getoond. Andere culturele activiteiten die door het theater worden georganiseerd, zijn poëzievoordrachten, ballet- en muziekshows.

Het theatro Antonio Leal is van 2008 tot 2010 geheel gerestaureerd.

Adres Teatro Leal La Laguna: Calle. Obispo Rey Redondo, 50, 38201 La Laguna, Santa Cruz de Tenerife. Locatie↗

Website: Teatro Leal La Laguna↗

Meer informatie over wat er te doen is in La Laguna


Traditionele lokale feestdagen en romeria´s.

Maar liefst 322 fiestas of lokale feesten kent Tenerife en al die fiestas staan in het teken van de traditionele cultuur die het eiland kenmerkt.
Tijdens een "dia de Fiestas" kunt u genieten van een romeria (en de knop hieronder)   waar gratis snoep en ander lekkers aan de toeschouwers wordt uitgedeeld, een balle de magos, een dans- en eet feest in traditionele klederdracht, wedstrijden in allerlei vormen en heel veel muziek en dans. Bij een aantal lokale feestdagen zijn er gezellige ferias de Artesania ofwel kunstnijverheid producten te koop. Die kunstnijverheid geeft aan dat de cultuur en de tradities van het verleden ook nu nog levend worden gehouden door de bevolking. Zelfs de culturele kunstproducten uit de tijd van de Guanches worden nu aangeboden, een verwijzing naar de oudste inwoners van Tenerife. Op de dagen met een romeria wordt traditionele folkloristische muziek gespeeld op unieke instrumenten die u terug kunt vinden op de pagina weetjes  over Tenerife. Hier noemen we de timple , 

Er zijn zoveel lokale feestdagen dat we voor elke gemeente op Tenerife een overzicht hebben gemaakt met per gemeente met tussen de 8 en 16 lokale feesten zodat u heel gemakkelijk kunt kiezen welk feest u wilt bezoeken tijdens uw vakantie op Tenerife. Ze staan allemaal vol van de lokale cultuur en tradities. Een aantal van die feesten vinden ook in relatief kleine dorpjes plaats en ook daar wordt er veel werk aan besteed.


Alle grote culturele en religieuze feestdagen.

Naast deze lokale feesten zijn er de grote religieuze en wereldlijke feestdagen die eveneens deel uitmaken van het culturele en traditionele leven op Tenerife.

Op deze feestdagen wordt er doorgaans niet door iedereen gewerkt en zijn winkels vaak gesloten. Geniet van deze bijzondere dagen waarop u verrassende momenten zult meemaken zoals bij de heilige week of "Semana Santa" met de bijzondere dag Jueves Santo als hoogtepunt van de religieuze cultuur op Tenerife. In diverse steden kunt u de Fiesta de las Cruces bekijken, lange rijen van bloemstukken zien die allemaal in de vorm van een, soms metershoog, kruis opgebouwd zijn. Een andere culturele en religieuze viering die intensief beleefd wordt is de dag Maria-Tenhemelopneming, in het Spaans de Asunción de María of Asunción de la Virgen. Deze feest- en gedenkdagen beschrijven uitvoerig op de pagina feesten op Tenerife. 

Een bijzondere dag vindt plaats in Candelaria, de religieuze hoofdstad van de archipel waar 2 keer per jaar een bedevaart naar toe gehouden wordt die ook elementen bevat van de oude Guanche cultuur.

De meest belangrijke feesten ter ere van de Spaanse staat zijn de dag van de grondwet, Día de la Constitución en de dia de Hispanidad. Die dag staat voor een viering die tegelijkertijd in alle Spaans sprekende landen gehouden wordt als een soort dag voor de vereniging van al die landen. Inmiddels is vrijwel heel Zuid-Amerika afgehaakt maar hier wordt het nog gevierd ook al is daar nauwelijks iets van de merken.

De drukste dag is wellicht Dia de Canarias waarop alle culturele tradities bij elkaar te zien zijn én van de lokale gastronomie geproefd kan worden.

Op een aparte pagina staan deze feesten per datum op een rijtje met een uitgebreide uitleg over het hoe en waarom van deze feestdagen. 


De folklore in het culturele leven op Tenerife.

Op Tenerife bestaat in het culturele leven een omvangrijke en traditionele folklore die tijdens allerlei evenementen en tentoonstellingen te zien is. Er is een eigen klederdracht, een eigen muzikale traditie met een aantal instrumenten die alleen op dit eiland voorkomen en er zijn bijzondere dansen.
Er bestaan sporten op Tenerife die nergens anders ter wereld beoefend worden. De meest bekende is Lucha, een soort worstelen waarbij men elkaar op een vriendelijke manier naar de grond probeert te drukken. In vrijwel elke gemeente is daarvoor een speciaal gebouw beschikbaar. Een andere sport is het zich met een lange stok over de bergen te verplaatsen, de salto del pastor en er worden complete ploegen opgetild, dat heet levantamiento de arado. Zelfs in de kleine dorpen kunt u die sportpaleisjes aantreffen.

Tot de folklore van Tenerife hoort ook het roosteren van kastanjes en de zand tapijten in La Orotava tijdens Corpus Cristi. De stad La Orotava is ook te beschouwen als de "hoofdstad" van de folklore op Tenerife omdat daar de meeste folkloristische evenementen van het eiland plaatsvinden en de 'plaats ook het middelpunt van de Artesania of kunstnijverheid is. Nergens wordt dat duidelijker als bij het overvloedige aanbod van lokale producten als bij het overbekende  Casa de Los Balcones↗

De bijzondere balkons van dit pand zijn op veel meer plaatsen te zien. Lees meer over de traditionele balkons van Tenerife


Artesania, de ziel van de cultuur op Tenerife.

Artesania zijn op Tenerife alle producten die behoren tot de tradities van Tenerife en ambachtelijk gemaakt zijn. De vertaling van artesania is letterlijk ambacht. De kenmerken zijn de handmatige productie, de restauratie daarvan tezamen met een functionele en traditionele waarde. Van belang is derhalve dat de producten die als artesania beschouwd worden niet met machinale processen vervaardigd zijn, ze een individuele kenmerken hebben en dat de controle er op ook per product mogelijk is. Een kleine uitzondering op het laatste zijn de ambachtelijk vervaardigde consumptie goederen zoals kazen, honing en confituur.

 

Om de zuiverheid van de geleverde producten te bewaken is er op Tenerife een "Repertorium van Ambachten" opgesteld waarin de erkende producenten 

van ambachtelijke producten en artesania zijn opgenomen. Een erkenning is ook mogelijk voor dans- en muziekgroepen die op Tenerife feesten en romeria´s optreden. Ook voor die groepen en de eventueel begeleidende wagens of dieren zijn strenge selectie criteria over uiterlijk, dansvaardigheid en muzikaal kunnen in het register opgenomen. Bekijk ook een overzicht van markten op Tenerife↗ waar u lokale artesania producten kunt kopen.


Uitbundige cultuur, het Carnaval.

Alhoewel het zeer uitbundige Carnaval van Tenerife oorspronkelijk bij de folklore van Tenerife gerekend werd neemt het toch een aparte plaats in binnen de cultuur van het eiland. Vrijwel niets van het huidige carnaval doet denken aan de traditionele culturele kenmerken van het eiland. De enorme shows staan haaks op de redelijk bescheiden uitingen van de folklore. Alles moet letterlijk schitteren en de muzikale uitvoeringen zijn vaak in een veel hoger tempo dan elke vorm van de traditionele muziek.

Toch maakt het Carnaval een onmiskenbaar en essentieel deel uit van het culturele leven op Tenerife. Er is in Santa Cruz zelfs een museum aan gewijd waar u de geschiedenis, het doel, talloze foto´s en de prachtige kostuums van de voormalige koninginnen van het Carnaval kunt bewonderen.


Ook cultuur, de rijke gastronomie van Tenerife.

Een van de beste manieren om iets van de cultuur van Tenerife te proeven is de kennismaking met de bijzondere gastronomie van het eiland. En dan gaat het niet over de restaurants die een schotel voorzetten met wat namen die een associatie oproepen met een gerecht van het eiland. Het gaat over de vele gerechten die de culinaire cultuur kenmerken in een zo oorspronkelijk mogelijke staat. De wat ruwe authentieke keuken die smaken combineert zoals u ze niet vaak zult tegen komen met als hoofdbestandsdeel de unieke en kenmerkende gofio. Gofio kan gebruikt worden voor het ochtend- middag en de avond maaltijd, ook als een ingrediënt voor toetjes. Bestelt u maar eens een mousse de gofio. Bij de kookkunst horen de gerimpelde aardappeltjes, de papas arrugadas en de onlosmakelijk daarmee verbonden mojo sauzen. U zult vanzelfsprekend ook veel lokale visgerechten tegenkomen maar aan vlees is op elke menu kaart ook geen gebrek. Als het over eten en drinken gaat moeten we ook niet de wijn, de koffie, de wijn en de sterkere dranken niet vergeten. Op elk vlak heeft Tenerife z´n eigen specialiteiten, zelfs als het om honing gaat.

Op de pagina gastronomie van Tenerife staat een link naar een lijst met alle traditionele gerechten van het eiland die u gratis kunt downloaden. Als u die meeneemt naar een echt traditioneel restaurant kunt u precies zien hoe de gerechten op een menukaart zijn samengesteld en wat de ingrediënten zijn. Die restaurants heten doorgaans guachinches en zijn vaak te vinden in wat meer afgelegen dorpjes. Laat u niet misleiden als het woord guachinches op een restaurant in een stad of groot vakantie gebied op de geven staat.


De traditionele architectuur binnen de cultuur van Tenerife.

Het wordt wel eens in vraag gesteld of Tenerife een eigen stijl in zijn architectuur heeft ontwikkeld of dat de gehanteerde stijl alleen maar een mengeling is van de architecturale vormen uit andere culturen.
Voor beide standpunten is wel iets te zeggen, maar in elk geval is de combinatie vrij uniek. Toch is de lokale mudejar-stijl geen duidelijke kopie van de Spaanse hoofdstijl maar en bijzondere eigen ontwikkeling, spaarzamer in decoratie, maar met meer harmonie.
De balkons kunnen wel iets van een Portugese stijl hebben, maar de wijze waarop ze de huizen sieren is typisch voor de cultuur van Tenerife. De barok is een architectuur stijl op zich, maar de ingetogen wijze waarop die stijl op dit eiland is vormgegeven is duidelijk anders dan gebruikelijk.
En nergens is de architectuur overweldigend of grotesk, steeds is de toepassing van versieringen ingebed in kale gevelvlakken. De enige uitbundigheid is te vinden in de houtbewerking van deuren en met name de balkons.
Het is nu niet meer na te gaan of het spaarzame gebruik van gevel detailleringen te maken heeft met een bewuste, wellicht culturele keuze of met de beperkte beschikbaarheid van (geld) middelen. Zoiets geldt zeker in de kleine dorpen.
Hoe dan ook, een wandeling door de oude steden is een unieke ervaring, juist omdat het totaalbeeld van de steden op Tenerife wel degelijk een eigen cultureel stempel draagt dat in andere landen afwezig is. De wat sobere stijl die vrijwel alle traditionele huizen en gebouwen kenmerkt vormen samen een ensemble dat ook door het kleurgebruik met elkaar in perfecte harmonie is.
Dus ja, Tenerife heeft een eigen cultuur met een bijpassende traditionele architectuur.

cultureel architectuur tenerife

De cultuur van de Guanchen op Tenerife.

In de huidige cultuur van Tenerife zijn een aantal sporen van de vroegere bewoners nog goed te herkennen, niet alleen tijdens feesten in Candelaria, maar op veel meer gebieden. Het komt terug in naamgevingen van dorpen en steden, een deel van de kunst is erop gebaseerd en het speelt een kleine rol in de religieuze feesten. Ook voor- en achternamen van bewoners kunnen nog verwijzen naar de eerste bewoners van het eiland. En natuurlijk zijn er nog een aantal grotten die aan de aanwezigheid van de Guanchen herinneren.
Om meer te ontdekken over de cultuur van de Guanchen zijn er verschillende musea op Tenerife die een groot deel of zelfs helemaal aan dit onderwerp gewijd zijn met als bekendste vertegenwoordiger het museum Museo de Naturaleza y Arqueologia↗
De guanchen kenden binnen hun cultuur een religie met eigen goden en hadden een techniek van balsemen om hun doden voor de eeuwigheid te bewaren, ze hadden een eigen taal en kenden een weinig ontwikkeld schrift. Ondanks vele inspanningen is er nog geen eenduidig bewijs dat ze over een noemenswaardige bouwkunst beschikten. Dat was wellicht ook niet nodig, overal vonden ze zachte, goed te bewerken rotsen waarin ze grotten maakten voor hun bewoning.
Een (zeer uitgebreide) beschrijving van de Guanche cultuur en hun wijze van leven staat op een aparte pagina.


Samenvatting van de cultuur op Tenerife.

Tenerife heeft een geheel eigen cultuur die niet met enige andere cultuur te vergelijken is. Dat blijkt niet alleen bij een eerste beschouwing van de feesten en de architectuur, maar ook in tweede instantie bij de beoordeling van de gastronomie, de lokale feesten, de muziek, de muziek instrumenten, de gastronomie, de folklore en de bijzondere culturele de geschiedenis van de Guanchen.

In bijna alle aspecten is de ontwikkeling van de cultuur op Tenerife een andere richting opgegaan dan in Europa gebruikelijk is. Wellicht heeft dat te maken met het heerlijke en tegelijkertijd bijzondere klimaat en de afgelegen ligging van het eiland, zeker in de tijden waarin het schip de enige mogelijkheid was om er te komen.

Nu kunnen we vliegen waardoor er een hele nieuwe cultuur op Tenerife is ontstaan, de badcultuur met een uitgelezen keur aan badplaatsen die ook geliefd is bij bezoekers en de bewoners.


Hoe dan ook, of u nu op Tenerife op vakantie gaat er overwinterd of er woont, geniet van de unieke culturele genoegens die het eiland biedt.


Video´s met een aantal elementen van de cultuur van Tenerife.


Pagina: cultuur op Tenerife

deteiding.nl