Bezienswaardigheden in Arafo en wat is er te doen?

Bekijk alle bezienswaardigheden en attracties in Arafo en lees wat er te doen of te bezoeken is als u op Tenerife met vakantie bent. Bekijk het in deze  reisgids.

Er zijn niet veel bezienswaardigheden in Arafo maar als u in de buurt bent kunt u zeker kijken of het u schikt om ze te bekijken. De aandacht in het dorp wordt direct getrokken door de Iglesia de San Juan Degollado. De twee andere kerkgebouwen in Arafo zijn de Capilla del Señor del Pino en Parroquia de Nuestra Señora del Carmen. In het dorp zelf valt het oude huis Casona de la Esquina de los Carros op en is er de agro-culturele markt "Centro de Ocio, Artesanal y del Agricultor" te vinden. Net buiten Arafo is een klein maar mooi monument recent gerestaureerd, de publieke wasplaats in Arona ofwel de Lavaderos públicos. Uitzichtpunten kunnen niet in deze reisgids ontbreken en vlakbij Arafo vind u de Mirador de Chimague en de Mirador La Crucita. De weg van het zuiden via Arafo naar La Laguna of Tacoronte (zie elders in deze reigids) in het noorden is een mooie rit. Het voert u door een gebied waar tienduizenden bomen in oude landbouwvelden zijn geplant.


Iglesia de San Juan Degollado.

Op de fundamenten van een oudere ermita uit 1676 is rond 1900 deze kerk gebouwd. Het is één van de weinige bezienswaardigheden van Arafo maar als u er bent ga er dan zeker even kijken. Het heeft altaarstukken van onze Vrouwe van Smarten en de Onbevlekte Ontvang-enis. Er zijn  schilderijen van San Agustín, de Maagd van de Rozenkrans met Santo Domingo, San Francisco en Santo Domingo Penitente, alle daterend uit de 18e eeuw,

Het torentje is één van de mooiste van Tenerife.


Mirador de Chimague.

Om deze spectaculaire uitzicht plaats te kunnen bezoeken moeten we een stukje over smalle bochtige wegen. Er komen dan ook geen toeristenbussen. Het is indrukwekkend om 1820 meter boven de "zee van wolken" te zijn die door de passaat worden gevormd. botsen. 

U kunt hier  de grootsheid van het bezienswaardige landschap van Tenerife bijna inademen.


Mirador La Crucita.

Hier zijn vergezichten tot aan de krater van Pedro Gil, waar de vulkaan Arafo ligt. Off die van Las Arenas, die in 1705 voor het laatst tot uitgebarsting kwam. Aan de voet ervan zie je hoe de vallei van Güímar zich ontvouwt,

Dit punt wordt ook gebruikt door pelgrims uit La Orotava die de Maagd van Candelaria elke 15e  augustus bezoeken. Het is hier dat zij de bergkam oversteken.

TF–24 KM 30. Arafo


Casona de la Esquina de los Carros of Karrenhoekhuis.

Op het kleine plein voor dit huis vertrokken de ossekarren  van Arafo naar de andere dorpen of steden van Tenerife en hier kon dus ook wat vracht mee gegeven worden. Aan die functie dank dit oude huis zijn naam. Het heeft de stijl van de traditionele landelijke architectuur van Tenerife en dateerd uit de late 18e eeuw. De toegang naar het huis is op de eerste verdieping en met een rechte trap bereikbaar. Daaronder vormen twee grote  deuren de toegang tot voormalige opslagruimtes.


Capilla del Señor del Pino.

Bij deze ermita staat een grote Canarische den die ouder is dan de Spaanse aanwezigheid op Tenerife. Ergens in de 18e eeuw zijn bij de boom 3 houten kruizen geplaatst die gezamelijk de naam El Calvario kregen. Dat betekent martelgang en lijdensweg. Het werd zo de rustplaats van de processies in de heilige week ofwel Semana Santa.
Halverwege de 19e eeuw werd op die plek de huidige kapel gebouwd nadat een bewoner een kruidbeeld van Cristus bij de boom had geplaatst. Het is één van de meest charmante kerkelijke gebouwen van Tenerife.


Parroquia de Nuestra Señora del Carmen.

Hoewel onmiskenbaar een modern gebouw heeft deze kerk zowel aan de buitenzijde als binnenin een romantische uitstraling. Het is ook gebouwd met de karakteristieke lokale bouwmaterialen. Binnen met een houten plafond en buiten met de natuurstenen randen op pleisterwerk die doorlopen in de kleine klokkentoren boven de ingang.. De kerk ligt in een  wijk van na 1950 en was eerst één schip breed maar is in 1962 uitgebreid met een tweede schip.  In 2006 werd het een parochie kerk.


Lavaderos públicos, de publieke wasplaats in Arona.

Dit kleine gebouw is één van de meest bezienswaardige en belangrijke monumenten in Arafo. Het bestaat uit een openbare wasplaats waar gewassen kon worden met het water dat iets hoger werd gebruikt om een watermolen aan te drijven. Het gebouwtje heeft 2 rijen wasplaatsen met in het midden de goot waardoor het water stroomt. Door de vorm van het dak kan de wasplaats ook regenwater opvangen. Op deze plek is ook het aquaduct en de watermolen van Arafo te zien.


Centro de Ocio, Artesanal y del Agricultor

Het recreatie-, ambachts- en landbouwcentrum heeft als oorspronkelijke bedoeling het tonen en verkopen van typische producten van de regio. Er zijn dus ambachtelijke beurzen, boerenmarkten en markten over de traditionele ambachten Arafo. Het is gebouwd in 4 niveaus, deels overdekt, met op elke laag een ander aspect van de tentoongestelde waren.Daaronder zijn de tuinen, een fontein en een kinderspeelplaats ingericht. De Capilla del Señor del Pino ligt in hetzelfde gebied.


Een andere bezienswaardigheid en beslist leuk om eens te doen is een bezoekje aan de lokale markt, de Mercadillo del Agricultor de Arafo.


Fiestas en Feestdagen bij Arafo.

Ook rondom bezienswaardige fiestas, romerias, markten en feestdagen is er veel te doen want in Arafo zijn 6 lokale feestdagen, fiestas en andere evenementen waar u altijd gratis naar toe kan gaan. Bovendien zijn alle cafe´s, bars en restaurants vaak open en is er extra horeca wat u veel onverwachte genoegens biedt.
Hou er rekening mee dat het op die dagen druk kan zijn en dat het parkeren bij die evenementen soms lastig kan zijn.


De gemeente Arafo heeft geen kantoor voor toeristische informatie over bezienswaardigheden of wat er te doen is. U kunt wel een email sturen naar: turismo@arafo.es

Of het gemeentehuis benaderen:

  • Casa Consistorial de Arafo,

  • Calle Amilcar González Díaz 1, 38550 Arafo, 
  • Telefoon: 922 511 711

Telefoon taxi Arafo: 922 511 971

Zorg ervoor dat u het exacte adres van uw bestemming kent voordat u in de taxi stapt tenzij het een heel bekend gebouw of locatie is. Dat voorkomt onnodig zoeken en kosten.


Pagina: doen in Arafo

deteiding.nl