Wat betekenen de vlaggen op de stranden van Tenerife?

Op de vaak bezochte stranden van Tenerife staan vlaggen die u informatie geven over de situatie in zee of op het strand. Lees hier wat ze betekenen.


Met gekleurde vlaggen geven de strandwachten op Tenerife aan wat de situatie van het strand en de zee is en daarmee informeren ze u of het strand en de zee veilig zijn of niet. In het spaans heten de strandwachten op het strand "socorristas".

 

De bekendste vlag is ongetwijfeld de blauwe vlag. Dat is ook de enige vlag die niet door de socorristas opgehangen wordt. De blauwe vlaggen  worden toegekend door een internationale jury van de Foundation for Environment Education (FEE). De vlag staat symbool voor de internationale milieu- en reinheidskenmerken en wordt jaarlijks toegekend aan stranden en jachthavens. 

De stranden op Tenerife met een blauwe vlag voldoen aan een aantal voorwaarden. Dat zijn:

 

  • Het zwemwater moet van een uitstekende kwaliteit zijn
  • Het strand moet goed worden schoongehouden
  • Op het strand moeten voldoende toiletten en afvalbakken zijn
  • Reddingsmaterialen en een EHBO-post moeten op het strand aanwezig zijn.

 


Groene vlag.

Als de groene vlag op het strand wappert is er een kalme zee waarin u velig kent zwemmen.

 

Gele vlag.

Wanneer u een gele vlag ziet mag u alleen in de zee gaan totdat u niet verder kunt lopen zonder net uw hoofd onder water te komen. De gele vlag wordt op Tenerife gehesen als het niet veilg is om wat verder in zee te zwemmen. Vaak is er dan een wilde onderstroming die u niet met het blote oog kunt zien. Dus u mag zwemmen maar wees voorzichtig.

Bij een gele vlag zijn de middelen waarop u kunt drijven, zoals een luchtbed,  verboden.

 

Rode vlag

Bij een rode vlag mag u de zee niet in, uiteraard ook niet op een luchtbed of een ander drijvend voorwerp. Zwemmen in zee bij een rode vlag kan uw leven in ngevaar brengen door de hogere golven en de sterke onderstroming. Alhoewel juridisch omstreden kunt u in een aantal gemeenten bekeurd worden vanwege onverantwoord gedrag. Het verschilt per gemeente maar de boete ervoor kan oplopen tot meet dan 1000 euro. De rode vlag wordt ook gehesen als er gevaarlijke dieren in de buurt van het strand zijn zoals haaien en kwallen.

 

Vlag met kwallen of een bord met "peligro medusas".

Deze vlag zult u op Tenerife maar zelden zien maar het betekent dat er grote kwallen met meters lange tentakels zijn van een levensgevaarlijke reuzenkwal die we het 'Portugees oorlogsschip noemen. Als het een witte vlag met de afbeelding van kwallen is kunt u nog wel gaan zwemmen. Bij een rode vlag met kwallen is zwemmen verboden.

 

Zwarte vlag

Deze vlag is zeldzaam op Tenerife . De vlag geeft aan dat het extreem gevaarlijk is om in de zee te gaan of op het strand te komen. Vaak is het strand onder die omstandigheden ook gesloten.

 

Oranje vlag,

Een andere zeldzame vlag is oranje. Dat is niet omdat dat strand dan exclusief voor Nederlanders bedoeld is maar om aan te geven dat er even geen strandwacht aanwezig is. Op Tenerife zijn er meestal meerdere strandwachten op het strand zodat een dergelijke situatie zich niet vaak voordoet.