Bezienswaardige kerken, kloosters kapellen in Santa Cruz.

Bekijk alle bezienswaardige attracties in Santa Cruz  zoals kerken, kloosters en kapellen als u die stad bezoekt of er met vakantie bent.

.


Iglesia de San Francisco de Asís.

Dit is een kerk voor oecumenische diensten die oorspronkelijk de kerk van een Franciscaans klooster was. De voorgevel van deze kerk is goed voorbeeld van de lokale barok architectuur uit de 17e eeuw. Met drie beuken en kolommen gehouwen in Canarische steen is het een grote hallenkerk. Een aantal bogen in de kerk zijn bewerkt met beeldhouwwerk. Het beeld van de Heer der Verdrukkingen wordt vereerd omdat het in 1893 in processie werd genomen tijdens een cholera-epidemie waarna de ziekte op wonderbaarlijke wijze ophield. 

Daarom is dit het meest gerespecteerde religieuze beeld in de hele stad en wordt het de "Heer van Santa Cruz" genoemd. Deze zeer bezienswaardige kerk is één van de belangrijkste religieuze gebouwen in de stad omdat het een verzameling religieus houtsnijwerk van grote artistieke en devotionele waarde herbergt. Het centrale altaarstuk bevat afbeeldingen van San Francisco de Asís, de Onbevlekte Ontvangenis en van Santo Domingo. Andere belangrijke stukken zijn: Santa Rita de Cassia, een beeld dat elke dag vele toegewijde bezoekers trekt, en de gravures van San Antonio de Padua en de Cristo de la Buena Muerte naast vele andere afbeeldingen die deze rijke kerk vullen.


La Iglesia-Parroquia Matriz de Nuestra Señora de La Concepción.

Deze kerk is de belangrijkste van Santa Cruz en staat op dezelfde plek als de eerste kapel die direct na de verovering van Tenerife werd gebouwd. In 1500 werd door pater Juan Guerra de kerk gewijd aan het Heilig Kruis ofwel Santa Cruz. Ongeveer in 1638 werd de naam Santa Cruz vervangen door die van Nuestra Señora de la Concepción. In 1652 werd de kerk door brand verwoest. In 1653 begon de herbouw.

Een van de meest opvallende elementen is hoge toren uit uit 1786 en de Canarische balkons op de voorgevel zijn eveneens bijzonder voor een kerk. In de loop der jaren van de wederopbouw in de zeventiende eeuw werd  het gebouw uitgebreid tot 5 beuken breed, inclusief de zijkapellen, met in het midden een koepelvormig transept. De buitenkant van de kerk is sober en eenvoudig maar het interieur is een mooi staaltje van Canarische barok met veel kunstig gesneden donker houtwerk uit het einde van de 17e eeuw. Het plafond daarentegen heeft een uitvoering in de lokale Mudejar stijl. Het hoofdaltaar is in een uitbundige en kleurijke barok stijl uitgevoerd. Bijzonder is het orgel in 1862 gemaakt door de engelse orgelbouwer Bevington and Sons. In de kerk bevindt zich het kruis dat bij de verovering in 1494 op het strand getimmerd is door Alonso Fernández de Lugo. Het kruis heeft later een zilveren rand gekregen en zo is het na eeuwen nog steeds zichtbaar in deze zeer bezienswaardige kerk. In deze kerk bevindt zich een beeld van María Santísima de la Esperanza Macarena, vergezeld door Nuestro Padre Jesús Cautivo van de Koninklijke Broederschap van La Macarena de Santa Cruz de Tenerife. Naast het altaarstuk van Santiago el Mayor (de patroonheilige van de stad) staat een icoon van de Maagd van Altijddurende Bijstand. Ook de Heilige Christus van de Goede Reis staat in de kerk. Op het altaar van de Virgen del Carmen is een relikwie aanwezig, de ganzenveer van de heilige Clemens I van Rome, Het één van de meest vereerde relikwieën in de stad. De kapel van de familie Carta dateert uit het jaar 1740. Matías Rodríguez Carta liet de kapel bouwen. Deze kapel is een van de grote schatten van de kerk.


Capilla de la Venerable Orden Tercera.

Deze kapel van de seculiere derde orde verkeert in de staat waarin het oorspronkelijk gebouwd is. Het is één van de meest onbekende schatten in de stad. De kapel werd in 1763 door rijke Ierse families gesticht die 2 eeuwen eerder naar Tenerife kwamen omdat zij moesten vluchten voor de vervolgingen tijdens de regering van Elizabeth I van Engeland. In de kapel is een kruis van ebbenhout ingelegd met parelmoer dat volgens verhalen gedragen werd door Mary Stuart toen ze werd onthoofd.

Het voert te ver om de schatten in deze kapel hier te noemen. Klik 2x   op de afbeelding voor een overzicht.


Parroquia de San José.

Van deze kerk is alleen de voorzijde te bewonderen, de zij- en achterkant zijn ingeklemd tussen andere gebouwen. Het gebouw werd in 1942 ontworpen door José Enrique Marrero Regalado in een historiserende stijl waarbij enkele elementen uit de oude architectuur van Tenerife of de Canarische eilanden terug komt. Het interieur van de kerk is eenvoudig en weinig decoratief. Alleen wat dubbele zuiltjes met een blokvormig kapiteel en enkele houten hekwerken zijn wat frivool.


Capilla de las Siervas de María.

Deze kapel wordt ook wel Iglesia Castrense Nuestra Señora de La Salud genoemd. Dit eclectische gebouw dateert uit 1930 en staat op de plaats van het voormalige klooster van de Congregatie van de Dienaren van Maria. Het heeft één beuk met achterin het hoogaltaar waarop zich een houten en gouden altaarstuk bevinden. De wanden zijn met marmerimitaties in stroken geverfd met verschillende kleuren. Het eenvoudige houten dak wordt gedragen door bogen die decoratief geschilderd zijn.


Iglesia de San Jorge.

In 1897 werd begonnen met de bouw van deze Engelse kerk in Santa Cruz en 17 jaar later in maart 1914 was de kerk af. Zoals bij een Engelse kerk te verwachten is heeft de kerk een mooie tuin. In tegenstelling tot de steenachtige buitenkant is aan de binnenkant veel hout verwerkt zowel aan het lage schuine dak, de balken daarvan als aan de lambrizering. Het licht in de kerk wordt verstrooid soor prachtige glas-in-loodramen. In 1989 was het ledental zo klein dat de kerk werd gesloten.


Iglesia de Nuestra Señora del Pilar.

Op de plaats van een eenvoudige ermita werd door de priester José Guillén Pirón deze kerk gebouwd met het beeld van de Virgen del Pilar dat door hem uit Zaragoza meegebracht werd. Op 2 februari 1750 is de kerk gezegend door bisschop Juan Francisco Guillén Isso.
Tijdens een uitbreiding van de kerk tussen 1962 en 1967 werden 2 zijbeuken gebouwd die het interieur vrijwel geheel van z´n oude glorie hebben ontdaan. Bij die gelegenheid is ook de gevel "vereenvoudigd".  Alleen het koor en 2 kleine zijkapellen zijn nog in de orginele staat.