De nieuwsflits van juli is verschenen over aanhoudingen door de Guardia Civil. Klik rechts onderaan op elke pagina.

Home » Informatie » plaatsen op tenerife » doen in Garachico

Bezienswaardigheden, wat is er te doen in Garachico?

Bekijk alle bezienswaardigheden en attracties in Garachico en lees wat er te doen of te bezoeken is als u op Tenerife met vakantie bent.

.


Plaza de la Libertad.

Dit is een plein met een rechthoekig plan dat omgeven is door enkele van de meest belangrijke gebouwen van Garachico die allen op zich al een bezienswaardigheid zijn. Maar in het midden staat de muziekkiosk, het belangrijkste deel van het plein. Het houten gebouw heeft 2 verdiepingen met onder het podium een café. Het plein is het middelpunt van het culturele leven in het stadje en er zijn elk jaar een groot aantal evenementen te bewonderen.


Casa Palacio de los Condes de La Gomera

Dit type gebouw met veel lokaal natuursteen is één van de voornaamste huizen van Garachico.  Het ligt aan de  voorkant van de Plaza de la Libertad en is gebouwd vanaf 1570 met later aangebrachte toevoegingen. Aanvankelijk behoorde het tot de almachtige familie Ponte, maar het werd toegevoegd aan het erfgoed van de familie Codes de la Gomera door huwelijk.


Castillo fortaleza San Miguel.

De precieze bouwdatum van dit fort is niet beken omdat de verschillende bronnen elkaar tgenspreken maar in 1552 had het één stuk artillerie, in 1575 werd het certificaat met de instructies uitgegeven, in 1587 wordt het als voltooid beschouwd en in 1589 hat het al zeven stuks geschut. Het fort heeft de tijd vrijwel  ongewijzigd doorstaan. De wapenschilden boven de ingang zijn bezienswaardigheden op zich.,


Casa de los Molinos

In Garachico is één watermolen voor koren in  stand gebleven. Het ligt wat lager dan de straat en je ziet het dus snel over het hoofd. Het gebouwtje is een restant van een groter geheel dat  al heel lang verdwenen is. In deze molen is een klein museum over de vulkanologische geschiedenis in de gemeente en handeld voor een groot deel over de vulkaan uitbarsting in 1706 die een aanzienlijk deel van de stad en de haven verwoeste. 


Iglesia matriz de Santa Ana.

De kerk, voltooid in 1542, werd zwaar beschadigd bij de vulkaanuitbarsting van 1706 en is destijds zonder grote wijzigingen van de oorspronkelijke plannen hersteld zodat we hier een goede indruk hebben van een bezienswaardig kerkelijk gebouw uit de 16e eeuw op Tenerife. De kerk werd in 1520 gesticht door  Cristóbal de Ponte op inspiratie van zijn vrouw, Ana de Vergara. Zij stamden uit een destijds voorname familie uit Garachico. 

De Iglesia de Santa Ana heeft 3 eenvoudige beuken die onderling verbonden zijn door pilaren met natuurstenen bogen. Het plafond heeft een houten casette plafond, gedeeltelijk uitgevoerd in de lokale mudejar stijl. De kerk kent verschillende (zeer) barokke altaarstukken en kostbare gravures in haar kapellen. Een andere bijzonderheid is het marmeren doopvont uit de 17e eeuw.

Opmerking: de beschrijvingen dat de hele kerk uit het begin van de 16e eeuw stamt lijkt betwijfeld te kunnen worden omdat o.a. de plaats Garachico destijds bij lange na niet het inwonertal had dat bij de huidige omvang hoort. En zeker de toren is van een (veel) later datum.


Casa de los Ponte.

Dit 45 bij 30 meter grote complex is één van de grootste huizen van Tenerife. Het was het eigendom van de familie Ponte. Het was deze familie die de stad Garachico gesticht en tot bloei gebracht hebben.  Op dezelfde plek als dit "nieuwe huis" stond het eerste huis van de familie Ponte maar na een brand is dit huis in de 18e eeuw gebouwd. Na een zeer omvangrijke restauratie is het thans in gebruik als hotel.


Convento de concepcionistas Franciscanas.

Dit klooster heeft alle rampen in Garachico redelijk ongeschonden doorstaan. Het is ontstaan in 1643 en doorstond de vulkaan uitbarsting van 1706. In 1709 was er een grote brand die in het gebouw geen grote problemen opleverde en de stormvloed van 1856 heeft het begouw niet noemenswaardig aangetast. De architectuur van het gesloten klooster is uiterst sober. Alleen de natuursteen omlijsting van de portalen in een late renaissance stijl vallen op.


Andere interessante bezienswaardigheden in Garachico zijn: Convento Agustino de San Julián  -  Plaza Juan Gonzalez de la Torre  -  Casa del Marqués de la Quinta Roja  -  Convento de San Francisco  -  Iglesia de San Juan del Reparo  -  La Casa de Piedra  -  Iglesia Nuestra Señora de los Ángeles  -  Museo de Arte Sacro  - Piscinas Naturales El Caletón  en nog enkele andere gebouwen en natuurgebieden.