Voedselveiligheid, allergiën en vakantie op Tenerife.

In warmere gebieden, zoals Tenerife  is het van belang om extra goed te letten op bederfelijke etenswaren. Dat geldt zeker voor gevoelige producten.


Doorgaans zijn er op Tenerife ook geen problemen met de voedselveiligheid en voldoen vrijwel alle restaurants en eetgelegenheden aan de Europese hygiënestandaarden. Ook als het gaat om de verplichting om voedingsmiddelen op de kaart te vermelden die een allergene werking kunnen hebben.


Voedselveiligheid, allergiën en vakantie op Tenerife.

Deze pagina gaat over voedselveiligheid in warme landen en dus ook in Tenerife en geheel Spanje. Sommige adviezen op deze pagina lijken een beetje overdreven maar als u een gevoelige of zwakke maag hebt kunt u beter het zekere voor het onzekere nemen. Uw vakantie op Tenerife wordt immers ruw onderbroken als u een paar dagen op bed moet doorbrengen en niet kunt genieten van alle bezienswaardigheden die er op Tenerife te zien zijn.

Wat zijn de gevoelige producten in vakantie gebieden?

 

 In warmere gebieden, zoals Tenerife  is het van belang om extra goed te letten op bederfelijke producten. Dat geldt zeker voor gevoelige producten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan producten als:
  • Vis
  • Schaal- en schelpdieren
  • Vlees
  • Zuivel
  • Gesneden verse groenten
Als u ziet dat deze producten niet gekoeld bewaard worden betekent dat schadelijke bacteriën heel snel gaan groeien en zo een gevaar vormen voor de voedselveiligheid. Dat geldt ook voor producten die verhit zijn en niet verhit blijven.
Risico´s bij een buffet.

Let goed op warme voedingsmiddelen als die niet op een verwarmde temperatuur gehouden worden. Gehaktballetjes, worstjes, spek en gepaneerde vis stukjes zijn lekker maar zijn riskant als ze al geruime tijd niet meer verhit worden en ook niet in een koeling liggen. Dat geldt ook voor alle eierproducten zoals gebakken eieren en omeletten en tortilla´s. Ook met groente taarten of quiches moet u om dezelfde reden opletten.

 

Al dit soort etenswaren moeten in warme dan wel koude staat gehouden worden met een apparaat zoals bak met onderin warm water zoals een tafelkomfoor, een warmhoudplaat of een kookplaat. Dan weet u zeker dat de keuken er alles aan doet om het voedsel op de juiste temperatuur te houden. Voor producten die juist koel gehouden moeten worden moeten ze in een koelapparaat staan. Samengevat moet warm voedsel warm blijven en koud voedsel moet koud blijven.

Vers geperst of anderszins verse fruitsappen kunt u ook beter niet nemen als ziet dat deze producten niet goed gekoeld zijn.

 

In schalen waar met uw eigen lepel of vork een gerecht uit moet nemen kunt u beter voorzichtig zijn omdat u niet weet welke besmetting uw voorganger heeft achter gelaten. De regel op Tenerife is dat elke schaal in een buffet een eigen opscheplepel of vork moet hebben. Vraag erom als die op het buffet niet aanwezig is.

Voedselveiligheid bij gerechten die u aan tafel geserveerd worden.

Alle wat bij het buffet staat geldt ook voor gerechten die aan tafel geserveerd worden. Toch zijn er veel minder risico´s omdat de door u gekozen gerechten kort van te voren gekookt of anderszins gemaakt zijn.  Maar ook daar geldt dat u voorzichtig moet zijn met producten die niet helemaal gaar zijn. Indien u paella wilt eten moet dat gerecht nog goed warm zijn als u het op uw bord krijgt en niet opgewarmd. Zoiets geldt eigenlijk voor alle warme gerechten. Het is tevens verstandig om voorzichtig te zijn met eierschotels die niet helemaal warm zijn. Voorzichtigheid is ook geboden bij koude gerechten als pastasalades of gerechten als salades die met kraanwater schoon gemaakt zijn. In warme landen zijn de leidingen vaak warmer dan we gewend zijn ook al omdat ze vaak maar net onder het oppervlak van de tuinen en straten liggen.

Indien u ondanks al uw voorzorgen onverhoopt toch klachten krijgt kunt u meer over vakantie ziektes en de behandeling daarvan lezen op de pagina Ziekte of erger


Allergieën.

Op basis ven een Europese verordening over voedselinformatie aan consumenten zijn alle eetgelegenheden verplicht om informatie over allergene grondstoffen in gerechten te vermelden op de menukaart of als dat niet zo is daar mondeling informatie over te geven. Als u een voedselallergie tegen bepaalde producten heeft kunt u dus altijd de informatie daarover lezen of vragen. De ingrediënten waar voor de verplichting bestaat zijn zuivel (inclusief lactose), gluten, noten (pinda´s) mosterd, soja, schaaldieren, weekdieren, eieren, vis, selderij, sesamzaad, zwaveldioxide, sulfieten en lupine.


Algemene hygiëne.
Om eventuele maagproblemen te voorkomen is het In alle warme landen verstandig om te kijken of in een restaurant, bar of café er voldoende op algemene hygiëne gelet wordt en of het eten goed gaar is. Als u op vakantie op Tenerife bent kunt u toch altijd wat voorzichtiger zijn met alle producten die in kraanwater schoon gemaakt zijn zoals rauwe salades. 

 

U kunt op Tenerife ook altijd even de wc´s bekijken. Als die er schoon en fris uitzien is het doorgaans met de algemene hygiëne in het restaurant of de bar ook goed gesteld.

Overige informatie over de voedselveiligheid op Tenerife.

De Spaanse overheid heeft een aparte dienst voor de voedselveiligheid in het leven geroepen met de  naam Spaanse Agentschap inzake Voedselveiligheid en Voeding, in het Spaans is dat de Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición  (AECOSAN) die haar informatie weer baseert op de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid


Pagina: voedselveiligheid op Tenerife

deteiding.nl