Hoe kunt u in het Spaans dranken bestellen op Tenerife?

Als u voor het eerst op Tenerife bent is alles wennen. Toch komt u al vrij snel op een terras, wat zijn de dranken en wat kunt u het beste zeggen om iets te bestellen.


Als u in Tenerife het terras van een café of restaurant opgaat kunt u verwachten dat er iemand van de bediening op u afkomt die "buenas dias", goedemorgen, "buenas tardes", goedemiddag of "hola que tal" roept. Dat s een standaard begroeting en het betekent "Hallo hoe gaat het". Er wordt niet verwacht dat u daarop ingaat maar simpel "Bien" zegt.

 

Na die begroeting roept de bediende soms, maar niet altijd, "para comer o tomar" en dat betekent "voor eten of drinken". soms roept de bediening alleen "digami" ofwel "vertel mij".


Voor nu gaan we er even van uit dat u wat wilt drinken en we komen dan later terug op het eten.


Wat de ober ook zegt, u kunt daarna simpel aangeven wat u te drinken wenst. Hieronder staan een aantal mogelijkheden als u graag koffie drinkt.

 

-- Café solo, dat is hetzelfde als een expresso, een koffie zonder smaaktoevoegingen..

-- Café solo doble neemt u als u de inhoud van een solo te weinig vindt.

-- Café con leche is een koffie met een intense koffiesmaak en de romige afdronk van de melk. Dit is de klassieke nederlandse koffie met opgeschuimde melk.

-- Americano, dat is een koffie met net zoveel water als koffie. Het is bekender in Zuid America waar het guayoyo, guarapo, o café aguarapao heet.

--Cortado is een Koffie met een klein scheutje melk in een klein glas of kopje.

-- Cortado largo is een grotere hoeveelheid van hetzelfde.

-- Cappuccino bevat gestoomde melk, espresso, en melkschuim in gelijke delen en in die volgorde. Het verschil met Café con leche is dat die koffie uit 2 delen

     bestaat, koffie en gestoomde melk.

-- Barraquito of zaperoco heeft een laagje gecondenseerde melk, met daarop Licor 43 waarop melkschuim gedaan is met daarbovenop warme melk met

     melkschuim. Soms komt daar nog kaneelpoeder op. Di t is een specialiteit van Tenerife.

-- Cafe leche leche is een koffie met gecondenseerde melk op de bodem met een laag koffie daarboven en op de top nog wat gestoomde melk.

Alle koffies kunt u als descafeinado bestellen. U vraagt dan de gewenste koffie met de toevoeging van descafeinado de máquina.

 

Als u geen koffie wenst kunt u fris. of alcoholische dranken bestellen die geen vertaling behoeven. We zijn nog niemand tegen gekomen die niet wist wat "vino blanco, vino tinto, agua of cerveza " betekent. Frisdranken kunt u gewoon bij hun naam noemen, Cola, limon, 7-up e.d. Sinaasappelsap is "zumo de naranja" in het Spaans.

 

Na uw bestelling kan de bediende nog "algo mas" of "nog meer" vragen. Als u niets meer wenst kunt u vriendelijk "No, gracias" antwoorden.

Zodra u het plan heeft om het terras of restaurant te verlaten vraagt u de rekening met het zinnetje "la cuenta, por favor?".