Waarom is een gestor op Tenerife wenselijk voor u?

Als u op Tenerife bezittingen heeft of belastingplichtig bent kunt u de hulp van een gestor of gestoria goed gebruiken. Wat doen zij voor u?


De gestor is te beschouwen als een behulpzame schakel of een tussenpersoon tussen de bewoners en de overheid of het staatsbestuur. Wellicht bent u niet bekend met een dergelijke dienstverlening maar het inschakelen van een gestoria maakt u het leven op Tenerife een stuk eenvoudiger.


Als u bezittingen heeft of belastingplichtig bent op Tenerife kubt u bijna niet zonder een gestor. Maar als u graag een NIE wilt hebben of bij de plaatselijke overheid ingeschreven wilt staan is een gestoria vaak gewenst als schakel tussen u en de overheden. Bij het afsluiten van een huurcontract kunt u beter een advocaat inschakelen die dan een gestor voor u zoekt.

 

Wat kan een gestor allemaal voor u doen?

  • In het algemeen. Een gestor helpt u bij het invullen van staatsgerelateerd papierwerk en geeft u daarbij de zekerheid dat uw papierwerk correct is ingevuld, dat er geen formulieren per ongeluk zijn weggelaten en dat u niet in de problemen komt met het openbaar bestuur.
  • Het NIE is het identificatienummer dat u als niet Spanjaard nodig heeft bij veel overheden en vaak ook bij bedrijven zoals banken. De gestoria weet precies wat u nodig heeft voor het aanvragen van een NIE en zal vaak de benodigde afspraken voor u regelen.
  • Indien u een huis huurt of bezit wilt u natuurlijk ook van de nutsvoorzieningen gebruik makan zoals water, stroom, internet, telefoon en de publieke vuilophaaldiensten. Een gestor kan die zaken allemaal voor u regelen als u dat zelf liever niet doet.
  • Voor een bankrekening is hetzelfde van toepassing. U kunt dat zelf wellicht ook maar u kunt het wenselijk vinden om dat via een gestor te doen. Dan weet u in elk geval zeker dat alles goed geregeld is.
  • Een gestor verorgt vaak ook de administratieve afhandeling als u een huis gekocht heeft zoals de inschrijving bij het kadaster. Het kan ook zo zijn dat uw advocaat dat voor u doet.
  • Onder een aantal omstandigheden zoals woningbezit of wanneer u meer dan 183 dagen op Tenerife woont bent u belastingplichtig in Spanje. De Spaanse belastingdienst is niet makkelijk en stuurt u geen aanslag. Een gestor voorkomt onenigheid tussen u en de balastingdienst.
  • Als u uw rijbewijs moet vervangen door een Spaans rijbewijs, nadat u twee jaar op Tenerife hebt gewoond, is het inschakelen van een gestor handig als u niet weet hoe u dat zelf moet doen. Voor verlenging van uw Spaanse rijbewijs heeft u geen gestor nodig.
  • Het "Certificado de Registro de Ciudadano de la Union Europea", dat voorheen Residencia heette heeft u nodig als u langer dan 3 maanden aaneengesloten op Tenerife verblijft. Het is een kleine groene kaart waarmee u zich identificeert als inwoner van Tenerife en is 5 jaar geldig. 


Het grootste voordeel van een gestor is hun kennis van de bestaande systemen en hoe alles daaromheen werkt. Bij de behandeling van aanvragen en papierwerk weten gestors exact hoe alle formulieren correct ingevuld moeten worden en in welke volgorde de verschillende stappen genomen moeten worden om uw doel zo snel mogelijk te bereiken. Dat geld zeker als u op Tenerife bezittingen heeft of belastingplichtig bent.


Verwante pagina´s:

pagina: de gestor op tenerife

deteiding.nl