Wilt u graag meer zien van het carnaval op Tenerife?

Bekijk sfeerbeelden van het spectaculaire carnaval zoals dat in Santa Cruz gevierd en beleefd wordt. De koninginnen, de dansers, de murgas en de cabalgatas.

deteiding.nl


Een aantal korte korte video´s geeft een beeld dan van het Carnaval.

Onder de video´s taat een uitgebreide beschrijving van het feest en een volledige videoopname van het Concurso Ritmo y Armonía de Carnaval. 


Beschrijving van het carnaval in Santa Cruz de Tenerife.

Elk jaar komen honderdduizenden mensen bij elkaar in Santa Cruz de Tenerife om te genieten van het belangrijkste carnaval van Europa met in 2023 400.000 bezoekers op de belangrijkste dag, de Piñata-zaterdag.

Het carnaval bestaat uit twee delen: het "officiële" carnaval en het straatcarnaval. Het officiële deel kent meer dan 100 optredende groepen met elk gemiddeld 50 leden: murga's, comparsas, kostuumgroepen, rondalla's en muziekgroepen, bij elkaar zijn dat ruim 5.000 mensen die op de straten licht-, geluids- en kleurenshows opvoeren.

Bij het straatcarnaval doen de bewoners van Santa Cruz zelf aan het feest mee door te dansen en zich te verkleden en, niet te vergeten, te drinken. Dit gaat vrijwel alle dagen door. Daarvan kunt u het beste genieten tijdens de "dia´s de Carnaval" dat op 2 dagen overdag plaats vindt.

Een belangrijk deel van het feest is het gala voor de verkiezing van de carnavalskoningin waarbij tientallen zeer uitbundig uitgedoste kandidaten strijden om de eer de mooiste koningin in één van de categorien te zijn. De kostuums vergen maandenlang handwerk en kosten in een aantal gevallen meer dan 10.000 euro.
Het is opmerkelijk dat er een maximum maat voor het "kostuum" van de koninginnen is: Groter dan 5 meter breed, 4.30 meter hoog en 6 mete lang mag het kostuum niet zijn.

Aan het officiele gedeelte doen ook een groot aantal comparsa's mee, groepen muzikanten, zangers, zangeressen, danseressen en dansers in soms oogverblindende kostuums die spectaculaire shows opvoeren.
Zo zijn er ook de murga´s, groepen van artiesten die ritmische liedjes componeren die tijdens carnaval door de straten van de stad worden gezongen en waarvan de teksten over het algemeen over sociale en politieke onderwerpen gaan.

De begravenis van de sardine ofwel de "entierro de la sardina" is een evenement dat tussen officieel en onofficieel in hangt. Het hele programma is officieel maar de deelnemers in de stoet zijn de verklede inwoners van Santa Cruz. Dit spektakel vind plaats op de avond en in de nacht van aswoensdag en geldt als één van de hoogtepunten van het carnaval. Het is belangrijk om te weten dat het eindeloos lang kan duren voordat de sardine verbrand wordt. Daaraan vooraf gaat een ellenlange stoet "huilende" mensen tergend langzaam door de straten heen, op weg naar het einde van de sardine, midden in de nacht.

De rondalla's zijn lyrisch-muzikale groepen die, op de klank van speciale canarische gitaren en trommels traditionele muziek maken waarbij een zangeres met een schrille stem diverse liederen zingt. Tussen de diverse rondalla´s wordt een competie georganiseerd. Dit element van het Carnaval in Santa Cruz komt verder nergens voor.

Tussen al die typisch carnavaleske optredens door treden er ook nog muziekgroepen op met latiijns amerikaanse of internationale muziek die vaak met oorverdovende muziek de massa´s amuseren.

Tijdens alle dagen is het centrum van Santa Cruz de tenerife grotendeels afgesloten voor verkeer, trijden de trams met dubbele tramstellen en is de hele binnenstad een vortgangers paradijs waar het heel druk kan zijn.

Nog een laatste tip: als u het hele spektakel van dans, muziek, show en alle koninginnen wilt zien gaat u naar het Cabalgata of Concurso Ritmo y Armonía Carnaval Santa Cruz de Tenerife.
Hieronder kunt u een voorproefje uit 2023 bekijken.


Wanneer wordt het Carnaval gevierd?

Het carnaval in Santa Cruz wordt op dezelfde dagen gehouden als alle andere carnavals festiviteiten in de wereld. Hou er echter rekening mee dat het wat eerder begint en (veel) later eindigt dan de meeste carnavals feesten. De periode van het carnavalt valt altijd tussen 1 februari en 9 maart.


Waar wordt het Carnaval op Tenerife nog meer gevierd?


Het carnaval Arona en Los Cristianos.

Enige tijd na Santa Cruz komt een gedeelte van het carnaval daar naar Arona - Los Cristianos om het daar op eveneens grootse wijze te vieren. Er zijn prachtige optochten met mooie lokale groepen die een wervelende show opvoere. In omvang is het op één na grootste carnaval van Tenerife en het trekt maar dan honderduizend bezoekers waaronder uiteraard vele toeristen die graag kome omdat het in Santa Cruz vaak veel te druk is.


Het Carnaval in Puerto de la Cruz.

Kort na het feest in Santa Cruz  wordt het carnaval in Puerto de la Cruz gehouden. Tijdens optochten komen groepen uit die stad en wijde omgeving om het te carnaval daar te vieren in optochten met prachtig uitgedoste deelnemers. Een gedeelte van de deelnemende groepen en andere deelnemers uit Santa Cruz zijn daar dan ook te vinden om hun shows daar nog eens over te doen.


Pagina: carnaval-tenerife

deteiding.nl