Bezienswaardigheden en wat is er te doen in Güímar?

Bekijk alle bezienswaardigheden en attracties in Güímar en lees wat er te doen of te bezoeken is als u op Tenerife met vakantie bent. Bekijk het in deze reisgids.

Güímar is wellicht het meest bekend vanwege de "piramide" antropoloog Thor Heyerdahl en het museum dat aan hem en aan zijn tochten gewijd is. In veel reisgidsen komt de Sala de Navegación Primitiva niet voor maar dit is voor liefhebbers iets waar echt wat te doen is. Vanouds de bekendste bezienswaardigheid in Güïmar is het Etnografisch park van de Piramides van Güímar. Aan de kust ligt Puertito De Guimar dat met z´n lange strand de moeite waard om eens te bezoeken. U komt daar ook het monumento a los radioaficionados de El Puertito de Güímar tegen, een monument voor radio amateurs. In Güímar zelf staat een monumentaal gemeentehuis, het ayuntamiento de Güimar en iets verder de monumentale kerken San Pedro Apóstol Güimar en de Iglesia de Santo Domingo de Guzmán. Verder naar het westen komt u de pitoreske Capilla de San Pedro Arriba tegen. Een ware attractie voor de bewoners van Tenerife is de Cueva de Chinguaro, de eerste plaats waar de Guanchen het beeld van de Maagd van Candelaria aanbaden.


Sala de Navegación Primitiva.

In een grote tent op het etnografisch park van de Güimar (zie hieronder) staan enkele middelgrote replica's naast de zeer indrukwekkende“ Ra II ”, de papyrusboot waarmee Thor Heyerdahl in 1970 de Atlantische oceaan overstak. Er staat tevens een kleinere replica, de "Kon Tiki" waarmee Heyerdahl eerder de Stille oceaan overstak. De derde bezienswaardigheid is de Tigris die voor de afgebroken reis over de Indische oceaan model staat.

Met deze drie schepen heeft Thor Hyerdahl bewezen dat overtochten over de oceanen daadwerkelijk mogelijk zijn. Hoe indrukwekkend ook, daarmee is nog niet bewezen dat het in het verre verleden ook gebeurd is. Maar in elk geval is deze ruimte een bezoek maar dan waard omdat het laat zien dat met primitieve hulpmiddelen, boten en een enorm doorzettingsvermogen mogelijk is om oceanen te bedwingen. De Sala de Navegación staat dichtbij de Piramides van Güímar.


Etnografisch park over de Piramides van Güímar.

Dit park is in 1991 aangelegd door Thor Heyerdahl, eigenaar van het land. Het bestaat uit een reeks verspringende piramides die hij naar verluidt vond tijdens archeologische opgravingen in het gebied. Hij ontwikkelde de theorie dat ze verband houden met die van Mesopotamië, Peru of Mexico, een theorie die algemeen als twijfelachtig en weinig  waarheidsgetrouw wordt gezien.

De wetenschappelijke consensus over de Piramides van Güímar is dat de piramides door boeren gemaakt zijn met de door hen gevonden stenen tijdens het ploegen. Zij stapelden die stenen naast hun veld om ze, indien nodig, later te kunnen gebruiken. Deze handelswijze gebeurde veel op Tenerife en de Canarische Eilanden. De meeste piramides stammen uit het midden van de 19e eeuw, de oudste vermelding is 1881. Vroeger waren er op veel meer plaatsen op het eiland piramiden te zien volgens de lokale bevolking. Deze zijn veelal afgebroken en gebruikt als bouwmateriaal. Ook de lokale universiteit van La Laguna linkt na zorgvuldig onderzoek de pyramides aan lokale activiteiten aan het einde van de 19e eeuw. Toch is het zeer de moeite waard om het hele park van de Piramides van Güímar te bekijken.


Puertito De Guimar.

El Puertito is een wijk van Guimar aan zee, een echte aanrader om te bezoeken. Het hoofdstrand wordt beschermd door enkele dijken verder in de zee  om, sterke golven te vermijden.

Als je wilt ontsnappen aan de stress van de ultra-toeristische gebieden van Tenerife, is Puertito de Guimar de goede plek om eens naar  toe te gaan. 

Het heeft kleine haven en een lange boulevard waarachter een wijk met lage flats staat. Er zijn voldoende eet en drink gelegenheden voor maaltijden van gemiddelde kwaliteit.


El monumento a los radioaficionados de El Puertito de Güímar.

Het monument voor radioamateurs van El Puertito de Güímar is het eerste monument ter wereld dat voor liefhebbers van radiografie is opgezet. De lokale afdeling van de Unie van Spaanse Radioamateurs (URE) in Güímar werd opgericht in 1968. Ze waren zo actief dat de gemeenteraad van Güímar in 1974 ermee instemde om dit monument voor de radioliefhebber op te richten. Het is José Enrique Dávila. Het monument is al heel lang een ontmoetingsplaats voor radioamateurs uit Spanje en van over de hele werled.


Monumentale geneentehuis, het ayuntamiento de Güimar.

Het gebouw waarin nu het gemeentehuis van de gemeente zit, werd in 1649 gebouwd als Dominicanenklooster. De patio heeft een koloniale sfeer, typisch voor kloosters maar het is niet meer voorzien de traditionele houten gallerijen maar betonnen bogen en gaanderijen, De entree heeft een hoog midden resaliet vanaf basis tot de dakrand. Binnen markeren twee halfronde bogen de gang naar de patio. De trap, rechts hiervan voert baar de boven gelegen gallerijen. Het gemeentehuis staat aan een decoratief groen plein.


Capilla de San Pedro Arriba.

Deze kapel heeft een vierkante plattegrond werd gebouwd behoort tot het culturele erfgoed van Tenerife. Het werd in 1794 gebouwd heeft een oppervlakte van ongeveer 42 m2. De kapel heeft een gedecoreed houten voorportaaltje met daarin 2 goed bewaard gebleven houten deuren. Het dak van de kapel zelf is ondanks het kleine opervlak uitgevoerd in de lokele mudejar stijl. Binnen zijn de wanden met oude fresco´s bedekt die allemaal verwijzen naar christelijke deugden.

De kapel heeft prachtig beeldhouwwerk van de Maagd van het water (Virgen de las Aguas), er is een afbeelding van een Christus vastgebonden aan de zuil en een kleine afbeelding van San Pedro Apóstol. die bij de bevolking bekend staat als "San Pedro el chiquito", de kleine heilige Peter. Hoe klein ook, de kapel is de moeite van een bezoek waard.


Iglesia de San Pedro Apóstol Güimar.

Deze parochiekerk, in basis uit 1606 en vergroot in 1794 heeft drie beuken van gelijke hoogte die gescheiden zijn halfronde bogen en zuilen met Toscaanse kapitelen.
Het front heeft in het midden beeldhouwerk in een laat-barokke stijl. Deze resaliet is bekroond met het wapen van Sint-Pieter. De neoklassieke toren uit de 19e eeuw is maar iets hoger dan de kerk.
Binnenin staat een beeld van San Pedro Apóstol,uit de 18e eeuw en een afbeelding Nuestra Señora del Socorro, patroonheilige van de gemeente.

Naast deze afbeeldingen heeft de kerk prachrig houtsnijwerk waaronder een zeer bezienswaardige preekstoel. De wanden zijn weinig gedecoreerd, 


Iglesia de Santo Domingo de Guzmán.

Deze kerk hoorde oorspronkelijk bij het Dominicaanse klooster uit 649 dat nu het gemeentehuis bevat. Het huidige uiterlijk dateert uit 1775 maar bedacht moet worden dat de kerk een paar decenia geleden gemoderniseerd is. Bij die gelegenheid zijn de retabels die oorspronkelijk in een rococo stijl uitgevoerd waren aangepast en gedeeltelijk opnieuw gemaakt in een moderne stijl. Delen daarvan kunnen u aan de stijl van draaiorgels doen denken.


Cueva de Chinguaro.

In oude bronnen is te lezen dat menceyes of Guanche-koningen van Güímar zich in de grot van Chinguaro bevonden. Het was ook de eerste plaats waar de Guanchen het beeld van de Maagd van Candelaria aanbaden dat ze op het strand van Chimisay gevonden hadden voordat de Spanjaarden het eiland veroverden. Nadat twee Guanché-herders het beeld van de Maagd van Candelaria op het strand van Chimisay hadden gevonden, besloot de koning van Güímar Acaimo het te verplaatsen.

Hij vervoerde het naar zijn grot in Chinguaro. Dat complex werd daarna vergeten totdat in 2001 besloten werd om er een gedenkplaats met een nieuwe kapel te maken. Deze nieuwe hermitage werd door door bisschop Bernardo Álvarez Afonso op 20 oktober 2007 ingewijd waarbij het schilderij van de Maagd van Chinguaro werd geplaatst. Deze bezienswaardigheid heeft geen relatie met de Piramides van Güímar zoals wel eens te lezen is.


Een andere bezienswaardigheid en beslist leuk om eens te doen is een bezoekje aan de lokale markt, Mercadillo del Agricultor de Güímar.


Overige bezienswaardigheden: Museo arqueologico y etnografico del Tagoror en Sala Fonda Medina.


Fiestas en Feestdagen bij Güimar.

Ook rondom bezienswaardige fiestas, romerias, markten en feestdagen is er veel te doen want in de buurt van Güimar zijn maar liefst 17 lokale feestdagen, fiestas en  andere evenementen waar u altijd gratis naar toe kan gaan. Bovendien zijn alle cafe´s, bars en restaurants vaak open en is er extra horeca wat u veel onverwachte genoegens biedt.
Hou er rekening mee dat het op die dagen druk kan zijn en dat het parkeren bij die evenementen soms lastig kan zijn.

De beroemde romeria Socorro van Güímar is opgenomen in de lijst met bekende romeria´s op Tenerife↗.


Voor meer bezienswaardigheden en informatie over wat er te doen is kunt u terecht bij het toeristische kantoor in Güímar.

Bureau voor toeristische informatie in Güimar:

  • Adres: Avenida Obispo Pérez Cáceres, 18,  38500 Güímar,
  • Routecode: 8H8Q+7W  Locatie ↗
  • Telefoon 922 511 590
  • Openingstijden ma.-vr. 09:00 - 15.00 uur. Gesloten in het weekeinde en op feestdagen.

Pagina: doen in Güímar

deteiding.nl