Wat kunt u doen bij kleine criminaliteit op Tenerife?

Lees hier waar u als slachtoffer van kleine criminaliteit als roof van gsm of smartphone, diefstal, geweld, inbraak of autodiefstal terecht kunt.

Afhankelijk van wat er is gebeurd, moet persoonlijk of telefonisch/via internet aangifte doen. De plaats van het misdrijf bepaalt naar welk politiebureau u moet gaan. Het gebied van Los Cristianos tot La Caleta valt bijvoorbeeld onder de Policía Nacional (waar ook NIE's worden uitgegeven) en de Costa del Silencio onder de Guardia Civil. Geef aan dat u een - gratis - tolk wilt.

Van diefstal zonder geweld met een onbekende dader moet u per computer of telefonisch aangifte doen. Dit kan in het Spaans, Engels, Frans en Duits op https://denuncias.policia.es/OVD/ of in het Engels, Frans, Duits en Italiaans via telefoonnummer 902 102 112 (Engels 8-20 uur, overige talen 8-14 uur, elke dag). Na een spraakwaterval in het Spaans krijgt u op een gegeven moment “For English, press 2” enz. U krijgt na het doen van de aangifte een referentienummer waarmee u binnen 48 uur bij het gekozen politiebureau de aangifte kan afhalen.

 

In de volgende gevallen moet u persoonlijk aangifte doen:

- Als er geweld of bedreiging aan de diefstal te pas is gekomen. Een afgerukte halsketting is een twijfelgeval.

- Bij fraude en misbruik van een gestolen bankpas. Neem een duidelijke uitdraai van de afboekingen mee.

- Als u de dader goed hebt gezien en op een foto zou kunnen herkennen.

- Als u gegevens van getuigen hebt.

- Als het slachtoffer minderjarig is.

- Als het om een geweldsmisdrijf of sexueel getinte misdrijven gaat.

- Als u de dief op heterdaad betrapt. In dat verband:

 

Noodnummers die 24 uur per dag zijn te bereiken: 112 (meertalig) en voor de politie ook 091 (Spaans).

 

Als uw identiteitsbewijs gestolen is en u heeft niet veel tijd om telefonisch aangifte te doen omdat u een vlucht moet halen, mag u altijd persoonlijk aangifte doen op het politiebureau. Geef de reden duidelijk aan, anders wordt u weggestuurd. Vrijwel alle luchtvaartmaatschappijen accepteren de originele aangifte als document om in te checken, maar vraag het voor de zekerheid na. Vliegt u met Ryanair, dan moet u contact met het consulaat opnemen voor een nooddocument.

 

Is uw rijbewijs gestolen, dan geldt de aangifte als tijdelijke rijvergunning, maar wacht geen maanden met het regelen van een nieuw rijbewijs.

 

Is uw gsm gestolen, achterhaal dan het IMEI-nummer. De code staat op de doos en anders weet uw provider het wel. Handiger is het, om het IMEI-nummer nu al op een vindbare plaats te noteren. Het staat in uw telefoon achter de batterij of bel *#06# dan verschijnt het op uw scherm. De politie neemt in principe geen aangifte op zonder dit nummer omdat er in het verleden te vaak is gefraudeerd met zogenaamde diefstal.

 

Gaat het om een geweldsdelict, dan wil de politie graag een medisch rapport zien, ook al gaat het om een blauwe plek of lichte schaafwonden waarvoor u normaal niet naar een arts zou gaan.

 

De volgende waarschuwingen klinken wat afgezaagd, maar ik maak te vaak mee dat het misgaat: Heren doen er verstandig aan hun portemonnee niet in hun achterzak te bewaren en ook niet in een zijzak op het dijbeen, zelfs niet met de knoop of rits dicht. Zakkenrollers zijn ware gooche­laars. Rugzakken zijn een risico, stop uw portemonnee diep weg of in een afsluitbaar binnenvak. Het beste is een rugzak met een rits achter uw nek op aan de rugkant. Damestasjes niet te nonchalant aan de schouder hangen. Sluit op populaire uitkijkpunten altijd de auto af, ook als u maar een paar minuten de auto verlaat. Neem uw belangrijke spullen mee en verstop ze niet onder uw autostoel. Berucht zijn de parkeerplaats bij de dikke den van Vilaflor en de stopplaatsen bij de Teide.

 

Tekst en informatie zijn van Etteke de Boer.  www.tenerifetaal.com