Zoekt u de meest complete reisgids van Tenerife?

Met ruim 500 bezienswaardigheden, musea, dorpjes en steden kunt u met deze reisgids het beste van Tenerife ondekken. Pitoreske dorpjes en topattracties.

deteiding.nl


Ofschoon Tenerife maar 2.034,38 km² groot is heeft het eiland veel bezienswaardigheden te bieden. In deze reisgids is geprobeerd ze bijna allemaal op te nemen.

Er zijn aparte beschrijvingen van de mooiste stranden op Tenerife, er is informatie over de flora van Tenerife, de lokale folklore wordt beschreven, de cultuur beoefening krijgt aandacht, u vindt de belangrijkste winkelcentra en de bezienswaardigheden in de dorpen en steden komen aan bod.

Bijna alle bezienswaardigheden, attracties, steden, dorpjes en natuurbelevenissen kunt u ook vinden op de twee interactieve kaarten in deze reisgids.

Algemene informatie en enkele bijzonderheden uit deze reisgids die u niet mag missen als u Tenerife wilt kennen en verkennen.lees ook alle reisinformatie↗


Het zonnige zuiden.

Tenerife kent voor bezoekers van het eiland verschillende gebieden met elk z´n eigen aantrekkingskracht. Het meest bezocht gebied is de strand en hotel zone die zich globaal uitstrekt van Los Gigantes in het westen via Los Cristianos tot aan El Medano in het zuiden. Die laatste plaats staat bekend als één van de beste surf gebieden van de wereld met een vrijwel permanent waaiende wind. Zoals uit deze reisgids zal blijken hebben andere plaatsen naast mooie en verzorgde stranden ook goed  uitgeruste jachthavens en promenades. De zee excurcies in het zonnige zuiden zijn talloos en erg gewild en bieden de mogelijkheid om het zeeleven te bekijken waarbij het zoeken en bekijken van dolfijnen en "walvissen" heel geliefd is.

Volgens schattingen bevinden zich in die zone 87% van de hotelbedden, de meeste stranden en veruit het hoogste aantal bars en restaurants van het eiland bij elkaar. Tenerife kent één van de beste klimaten ter wereld en in die regio is de zon- en strandbeleving optimaal. Elk jaar trekken vele miljoenen mensen naar de stranden bij  El Medano, Los Cristianos. Costa del Silencio, Playa de las Américas, Costa Adeje, Bahía del Duque,  Las Galletas, Los Gigantes, Playa San Juan en de stranden van vele mooie kleinere dorpjes. De liefhebbers van de stralende zon, het verkoelende water en het zachte zand komen bijna nergens op aarde zo´n bevoorrecht gebied tegen als het zuiden van Tenerife. U kunt er veel over lezen in deze reidgids.


In deze reisgids zijn enkele belangrijke plaatsen in het zonnige zuiden van Tenerife opgenomen.

Güímar, Fasnia, Poris de Abona, El Medano,  Costa del Silencio, Los Cristianos, Arona, Adeje, puerto de santiago en Los Gigantes.

Lees er meer over in de reisgids van het zonnige zuiden.


De stedelijke regio van Tenerife of área metropolitana.

De meeste stedelijke bebouwing met z´n winkelcentra, z´n monumenten, parken, pleinen en musea bevindt zich aan de oostelijk kant van Tenerife. Die stedelijke rand begint bij Candelaria en loopt via Santa Cruz tot aan La Laguna en Tegueste. In deze metropool wonen bij elkaar ongeveer 380.000 inwoners die in het gebied werken in de hoofdkantoren van de Canarische archipel, de haven en de talloze kantoren van de dienstverlening. Het klimaat in Candelaria en aan de zeezijde van Santa Crus is vergelijkbaar met het klimaat in het zuiden maar wordt frisser en vochtiger zodra de bebouwing hoger tegen de indrukwekkende bergen aan ligt. Eenmaal in La Laguna aangekomen is er sprake van een ander klimaat.

Dit meest verstedelijkte gebied van Tenerife heeft met afstand de meeste bezienswaardigheden te bieden. Zoek in de reisgids bij de centra van de grootste steden naar de talloze monumentale huizen temidden van indrukwekkende kerkelijke gebouwen en stadspaleizen voor de overheid. Waardige en oude pleinen geven lucht aan het leven in de stad en musea staan stil te wachten op hun ciltuurminnende bezoekers.

De stedelijke regio of área metropolitana van Tenerife is ook de plek om uitgebreid te kunnen winkelen. Met name Santa Cruz de Tenerife kent grote winkelzones in het centrum en daarbuiten met als extra bezienswaardigheid de monumentale versmarkt Mercado de Nuestra Señora de África.


In deze reisgids zijn de plaatsen in de stedelijke regio van Tenerife opgenomen, de área metropolitana.

Santa Cruz, La Laguna, San Andrés, Santa María del Mar, Radazul, Las Caletillas, Candelaria.

Lees meer over deze plaatsen in de reisgids over de stedelijke regio.


Het groene noorden.

Zodra u over de bergen bij La Laguna of Santiago del Teide heen bent ziet u de weelderige vegetatie van dit deel van Tenerife al snel langs weerskanten van de weg liggen. Centraal in dit gebied ligt de oude stad La Orotava met z´n talloze monumenten en prachtige oude straten. Van gelijke orde zijn de centra van dorpen als Buenovista del Norte, Los Silos, Icod de los Vinos en Los Realejos, Aan de kust in het groene noorden van Tenerife liggen de toeristische badplaatsen Garachico en Puerto de la Cruz. Aan de westelijke kant van het groene noorden bevindt zich het Teno gebergte dat voorbij Los Gigantes overgaat in het meer steppe achtige klimaat van de westkust,

De bergen met hun zware en vaak weelderige bossen zijn vaak een ontspannen wandeling waard waarna het heerlijk uitblazen is in één van de eenvoudige maar voedzame restaurants die hier guachinches heten. Die guachinches zouden een aparte reisgids waard zijn. Het wandelgebied is te volgen vanaf de naaldbossen van La Esparanza tot aan de heuvels van het Teno gebergte. Er zijn  veel reidgidsen die deze wandelingen als onderwerp hebben. Daartussen kunt u door vaak wat slordig aangelegde dorpen en over soms niet al te beste tweebaans wegen de lokale cultuur leren kennen. In die dorpen kunt u geen buitenlandse kranten kopen en zit u vaak als enige niet canariër op het terras of in een restaurant. In dit groene noorden kunt u het meest ontdekken en ziet u Tenerife op z´n mooist.


In dit deel van deze reisgids zijn de bekendste plaatsen in het groene noorden van Tenerife opgenomen,

La Orotava, Garachico, Punta del Hidalgo, Bajamar, Tacoronte, El Sauzal,  Santa Ursula, Puerto de la Cruz, Los Realejos, Los silos, Buenavista del Norte, San Juan de la Rambla, San Marcos, La Matanza en La Victoria.

Lees meer over deze plaatsen in de reisgids over het groene noorden.


De vulkanen en het centrale berggebied.

Waar u ook bent, vrijwel overal ziet u de bergen van Tenerife hoog oprijzen en op heel veel plaatsen kunt u de top van de 3.718 meter hoge stratovulkaan Echeyde volgens de guanches, thans Pico del Teide of simpel El Teide zien, de trots van veel bewoners. Aan de zuid- en oostzijde liggen de 150.000 jaar oude Cañadas, een grote caldera met jongere vulkanen, de sommavulkanen. Het hele gebied is ondergebracht in een nationaal park,  het 18.900 hectare metende Parque Nacional del Teide dat goed toegankelijk is over de TF-21, een goed onderhouden weg.  Overal ziet u de meest verschillende landschappen, soms in opzienbarende kleuren. Op sommige plekken ziet u het glinsterende wit van het observatorio del teide dat daar staat voor het onderzoeken van de zon. Er is in de reisgids een speciale pagina besteed aan de Cañadas en de Teide ofschoon het geen eigen gemeente is maar behoort tot de gemeente Orotava.

Naast de Teide zijn enkele andere hoge vulkanen de Guajara, 2.718 meter, de Montaña Blanca 2.748 meter, de in 1909 uitgebasrten Chinyero van 1.556 meter en de Pico Viejo van 3.135 meter hoog. Rondom de indrukwekkende toppen van Teneife liggen overal prachtige bossen en spectaculaire landschappen. Het is een waar genoegen om het gebied stap voor stap te ontdekken en de talloze uitzichtpunten of miradores te bezoeken voor adembenemende vergezichten.  Enkele bijzondere van die uitzichtpunten zijn Boca Tauce, El Llano de Ucanca, los Roques de García, El Tabonal Negro en de Mirador La Crucita. De meest bijzondere Mirador is de op 3555 meter hoogte gelegen Rambleta del Teide, tevens het eindpunt van de kabelbaan.


In dit deel van de reisgids zijn de bekendste plaatsen in het gebied van de vulkanen en het centrale berggebied opgenomen,

La Esparanza, Vilaflor, Santiago del Teide, Arafo, Granadilla de Abona, La Guancha en El Tanque.

Lees meer over deze plaatsen in de reisgids over het centrale berggebied en de vulkanen.


Macizo de Anaga, het gebied van de nevelwouden.

Deze reisgids zou niet compleet zijn als het Anaga bergmassief of het Macizo de Anaga geen aandacht zou krijgen. Het is het oudste deel van Tenerife en ongeveer 7 tot 9 miljoen jaar geleden uit vulkanen ontstaan. De Noordkand ligt in een zone waar voortdurend wolken tegenaan komen waardoor prachtige zilverlaurierbossen ontstaan zijn die en de nevelwouden is gaan noemen. Om die bijzondere natuur is het gebergte een nationaal park, het Parque Rural de Anaga. Het is geen hoog gebergte, het hoogste punt is Cruz de Taborno op 1024 meter hoogte.

In de bergen zijn uitgebreide wandel mogelijkheden in de soms druipende nevelwouden mogelijk met spectaculaire uitzichten op de lager gelegen delen en de zee. Op veel dorpjes hoeft u niet te rekenen. De bescheiden bewoning concentreert zich in de kleine plaatsenTaganana, Afur, Chinamada, Chamorga en Igueste de San Andrés.


In dit deel van de reisgids zijn de bekendste plaatsen in het gebied van de Macizo de Anaga, het gebied van de nevelwouden opgenomen, Taganana en Chamorga. Er zijn ook 2 uitzichtpunten genoemd.


Overal rond Tenerife is de zee.

De reisgids over de zee is anders dan andere delen. Er komen geen plaatsen in voor, maar het gaat over de flora en de fauna van de zee, De zeezoogdieren die u bij Los Gigantes kunt bewonderen, de vissen, de krabben, de inktvissen en de octopussen die u bekend voorkomen omdat ze ook in de restaurants te vinden zijn. Het gaat ook over het "klimaat" en de temperaturen van de zee. Op veel plaatsen in de zee kunt u zwemmers, pootje baders en surfers zien. De enige sport die u vrijwel niet kunt zien zijn de duikers die Tenerife op een heel andere manier waarnemen dan u zich voor kunt stellen. Daarmee is de bedoeling van dit deel van de reisgids ook duidelijk. We laten u graag kennismaken met de wonderen van het leven onder water rondom Tenerife.


Een reisgids is nooit compleet zonder iets over het klimaat te schrijven. Zeker op Tenerife is dat belangrijk omdat er op het eiland verschillende klimaatzone´s zijn. Er kan sneeuw liggen op de hoogste bergen terwijl u vanaf die bergen kunt zien dat er mensen aan de kust zwemmen. Tenerife ligt midden in de Atlantische oceaan en dat heeft tot gevolg dat het weer aanzienlijk milder is dan in de Sahara woestijn die op dezelfde hoogte op de aardbol ligt. Tenerife ligt in een noordelijk zeestroming en de overheersende windrichting is Noord-oost. Dat heeft invloed op elke plaats en daarom geven we het weer en klimaat ook per plaats aan. U kunt dus voordat u op vakantie gaat naar Tenerife of er wilt overwinteren kijken welk klimaat of weer er is in de plaats waar u graag naar toe wilt. Er staan op die pagina in de reisgids ook 15 veel gestelde vragen over het weer en het klimaat


De Teiding is dus een reisgids waarin de talloze bezienswaardigeheden van Tenerife zijn opgenomen.

De website "De Teiding" is één grote reisgids en heeft over alle vijf delen van het eiland Tenerife uitgebreide beschrijvingen en bezienswaardigheden van de steden en dorpen die zich daar bevinden. Op de kaart (link) van het Tenerife kunt u van elk van die plaatsen beschrijvingen vinden.  Maar het is ook een reisgids waarin u per plaats de weersverwachting en wat er per plaats te doen is kunt vinden.


Er is niet één andere reisgids waar alle 323 lokale feesten op Tenerife aangegeven zijn.

Lokale feesten zijn de feestelijke bijeenkomsten die alleen in één dorp of stad worden gevierd. Allemaal bij elkaar zijn dat er heel veel, variërend van een processie, een boerenmarkt, een romeria tot het immense Carnaval. Langzaam maar zeker hebben we ze (bijna) allemaal gevonden en op de website gezet. Vooral voor vakantie gangers is het een openbaring om eens zo´n feest mee te maken en van de unieke sfeer te proeven die de feesten met zich meebrengen. heeft u ooist gezien dat er talloze huisdieren en vee hun eigen zegeningen van de lokale pastoor krijgen? Of een gammel bootje waarop het beeld van een heilige in de haven bijna omslaat? Op Tenerife kan het allemaal.


Reisgids met video´s van Tenerife.

Bij veel plaatsen is een video geplaatst waarmee u een nog betere indruk kunt krijgen hoe de omgeving eruit ziet. Ook is per plaats aangegeven op welke hoogte ze liggen, hoeveel mensen er wonen en bij elke plaats staat een kleine kaart om de ligging aan te geven.

In de reisgids staan ook bijna 100 video´s over tenerife op speciale pagina´s. De "video club Tenerife.


Folklore van Tenerife.

In andere delen van de reisgids vind u informatie over de folklore van Tenerife. Een speciale pagina verwijst u naar een aantal aspecten van de rijke folklore van Tenerife. Niet alleen de kleding maar ook de oude gewoonten die tijdens romeria´s en dorpsfeesten worden getoond worden beschreven.


Flora van Tenerife.

Op Tenerife groeien bomen en planten die u elders niet ziet. In deze reisgids staan een aantal unieke plantensoorten. struikken en bomen beschreven die uniek zijn voor dit eiland of de Canarische eilanden. De bekendste is natuurlijk de Canarische den die ervoor zorgt dat bosgebieden altijd groen blijven.


In vrijwel alle reisgidsen staat een beschrijving van de lokale gastronomie en hier is dat niet anders. We schrijven over de geschiedenis van de lokale gastronomie welke producten en gerechten er traditioneel gegeten worden. Daar staat ook een gerechtenlijst die u eenvoudig kunt downloaden en af kunt drukken zodat u tijdens u vakantie bij een bezoek aan een lokaal restaurant ongeveer weet wat elk gerecht bevat. Maar u kunt ook lezen over de lokale wijnen, honing, kastanjes en likeuren.


Alle informatie over tenerife.

We schrijven ook over alle aspecten van het overwinteren op`dit  "eiland van de eeuwige lente"  we schrijven over de cultuur, u kunt informatie vinden over de stranden en vulkanen van het eiland en er is zelfs een pagina gewijd aan het houden van een spreekbeurt of het maken van een werkstuk over Tenerife.


Er staan tal van praktische zaken waarover u kunt lezen in deze reisgids.

Het zou niet compleet zijn als we in de reisgids geen aandacht zouden besteden aan uw persoonlijke welzijn. Er is informatie over huisartsen, ziekte en erger, ziekenhuizen, gevonden,  en verloren voorwerpen. Over noodhulp en kleine criminaliteit.

 

We besteden aandacht aan het openen van en bankrekening, aan verzekeringen. aan de belastingen voor residenten en niet residenten als het om uw huis gaat. Er is in deze reisgids aandacht voor legitimatie bewijzen en 50 of 65 plus kaarten

 

We schrijven in de reisgids ook heel concreet over het kopen of huren van een huis op Tenerife, de manier waarop u zich kunt registreren als resident, hoe u zich kunt vestigen op Tenerife, hoe u met het met de verhuizing moet regelen, hoe het met de tijdzones en de elektriciteit zit en hoe u een telefoon en internet aansluiting regelt.

 

Hoe zijn de regels voor het verkeer en hoe handelt u het best bij een aanrijdingen, over pechhulp en  over alcohol en drugs in het verkeer. Er zijn tips over afwijkende verkeersregels op Tenerife en wat zijn de boetes als u toch iets verkeerds doet. Lees het in onze reisgids.

 

En als u alleen een klein beetje Spaans spreekt zijn er ook wat pagina´s in de reisgids besteed aan Spaanse woorden, situaties en de uitspraak van letters en woorden in het Spaans. Er is een aparte pagina voor de gewoontes in bars, cafe´s en restaurants en welke onverwachte situaties u daar tegen kunt komen.


Als u zich nog meer wilt verdiepen in alles wat er over Tenerife te zeggen is kunt in deze reisgids ook het één en ander lezen over de geschiedenis van Tenerife en haar oorspronkelijk bewoners. Wie waren zij en wat was hun cultuur. Welke oude beschavingen zochten hen op en hoe verliepen de contacten tussen de lokale bewoners en de Spanjaarden. Op al die vragen geven we uitvoerige antwoorden op drie lange pagina´s met illustraties.


Tot slot, er is één ding waar deze reisgids geen aandacht aan besteed en dat is dat u tijdens uw vakantie of overwinterings periode op het eiland Tenerife heerlijk tot rust kunt komen tijdens een uw welverdiende verblijf.

pagina: reisgids Tenerife

deteiding.nl