Lees de nieuwsbrief van juni met informatie over 65+ kortingenĀ op Tenerife, bijzondere verkeersregels en informatie over verloren voorwerpen. Klik rechtsonderaan op elke pagina.

Home » reisgids-tenerife

Zoekt u de meest complete reisgids van Tenerife?

Met ruim 500 bezienswaardigheden, musea, dorpjes en steden kunt u met deze reisgids het beste van Tenerife ondekken. Pitoreske dorpjes en topattracties.


Ofschoon Tenerife maar 2.034,38 km² groot is heeft het eiland veel bezienswaardigheden te bieden. In deze reisgids is geprobeerd ze bijna allemaal op te nemen.

Er zijn aparte beschrijvingen van de mooiste stranden op Tenerife, er is informatie over de flora van Tenerife, de lokale folklore wordt beschreven, de cultuur beoefening krijgt aandacht, u vindt de belangrijkste winkelcentra en de bezienswaardigheden in de dorpen en steden komen aan bod.

Bijna alle bezienswaardigheden, attracties, steden, dorpjes en natuurbelevenissen kunt u ook vinden op de twee interactieve kaarten in deze reisgids.

Algemene informatie en enkele bijzonderheden uit deze reisgids die u niet mag missen als u Tenerife wilt kennen en verkennen.


Het zonnige zuiden.

Tenerife kent voor bezoekers van het eiland verschillende gebieden met elk z´n eigen aantrekkingskracht. Het meest bezocht gebied is de strand en hotel zone die zich globaal uitstrekt van Los Gigantes in het westen via Los Cristianos tot aan El Medano in het zuiden. Die laatste plaats staat bekend als één van de beste surf gebieden van de wereld met een vrijwel permanent waaiende wind. Andere plaatsen hebben naast mooie en verzorgde stranden ook goed  uitgeruste jachthavens en promenades. De zee excurcies in het zonnige zuiden zijn talloos en erg gewild en bieden de mogelijkheid om het zeeleven te bekijken waarbij het zoeken en bekijken van dolfijnen en "walvissen" heel geliefd is.

Volgens schattingen bevinden zich in die zone 87% van de hotelbedden, de meeste stranden en veruit het hoogste aantal bars en restaurants van het eiland bij elkaar. Tenerife kent één van de beste klimaten ter wereld en in die regio is de zon- en strandbeleving optimaal. Elk jaar trekken vele miljoenen mensen naar de stranden bij  El Medano, Los Cristianos. Costa del Silencio, Playa de las Américas, Costa Adeje, Bahía del Duque,  Las Galletas, Los Gigantes, Playa San Juan en de stranden van vele mooie kleinere dorpjes. De liefhebbers van de stralende zon, het verkoelende water en het zachte zand komen bijna nergens op aarde zo´n bevoorrecht gebied tegen als het zuiden van Tenerife


De stedelijke regio van Tenerife.

De meeste stedelijke bebouwing met z´n winkelcentra, z´n monumenten, parken, pleinen en musea bevindt zich aan de oostelijk kant van Tenerife. Die stedelijke rand begint bij Candelaria en loopt via Santa Cruz tot aan La Laguna. In dit gebied wonen bij elkaar ongeveer 380.000 inwoners die in het gebied werken in de hoofdkantoren van de Canarische archipel, de haven en de talloze kantoren van de dienstverlening. Het klimaat in Candelaria en aan de zeezijde van Santa Crus is vergelijkbaar met het klimaat in het zuiden maar wordt frisser en vochtiger zodra de bebouwing hoger tegen de indrukwekkende bergen aan ligt. Eenmaal in La Laguna aangekomen is er sprake van een ander klimaat.

Dit meest verstedelijkte gebied van Tenerife heeft met afstand de meeste bezienswaardigheden te bieden.In de centra van de grootste steden staan talloze monumentale huizen temidden van indrukwekkende kerkelijke gebouwen en stadspaleizen voor de overheid. Waardige en oude pleinen geven lucht aan het leven in de stad en musea staan stil te wachten op hun ciltuurminnende bezoekers.

De stedelijke regio van Tenerife is ook de plek om uitgebreid te kunnen winkelen. Met name Santa Cruz de Tenerife kent grote winkelzones in het centrum en daarbuiten met als extra bezienswaardigheid de monumentale versmarkt Mercado de Nuestra Señora de África.


Het groene noorden.

Zodra u over de bergen bij La Laguna of Santiago del Teide heen bent ziet u de weelderige vegetatie van dit deel van Tenerife al snel langs weerskanten van de weg liggen. Centraal in dit gebied ligt de oude stad La Orotava met z´n talloze monumenten en prachtige oude straten. Van gelijke orde zijn de centra van dorpen als Buenovista del Norte, Los Silos, Icod de los Vinos en Los Realejos, Aan de kust in het groene noorden van Tenerife liggen de toeristische badplaatsen Garachico en Puerto de la Cruz. Aan de westelijke kant van het groene noorden bevindt zich het Teno gebergte dat voorbij Los Gigantes overgaat in het meer steppe achtige klimaat van de westkust,

De bergen met hun zware en vaak weelderige bossen zijn vaak een ontspannen wandeling waard waarna het heerlijk uitblazen is in één van de eenvoudige maar voedzame restaurants die hier guachinches heten. Het wandelgebied is te volgen vanaf de naaldbossen van La Esparanza tot aan de heuvels van het Teno gebergte. Daartussen kunt u door vaak wat slordig aangelegde dorpen en over soms niet al te beste tweebaans wegen de lokale cultuur leren kennen. In die dorpen kunt u geen buitenlandse kranten kopen en zit u vaak als enige niet canariër op het terras of in een restaurant. In dit groene noorden kunt u het meest ontdekken en ziet u Tenerife op z´n mooist.


De vulkanen en het centrale berggebied.

Waar u ook bent, vrijwel overal ziet u de bergen van Tenerife hoog oprijzen en op heel veel plaatsen kunt u de top van de 3.718 meter hoge stratovulkaan Echeyde volgens de guanches, thans Pico del Teide of simpel El Teide zien, de trots van veel bewoners. Aan de zuid- en oostzijde liggen de 150.000 jaar oude Cañadas, een grote caldera met jongere vulkanen, de sommavulkanen. Het hele gebied is ondergebracht in een nationaal park,  het 18.900 hectare metende Parque Nacional del Teide dat goed toegankelijk is over de TF-21, een goed onderhouden weg. Overal ziet u de meest verschillende landschappen, soms in opzienbarende kleuren. Op sommige plekken ziet u het glinsterende wit van het observatorio del teide dat daar staat voor het onderzoeken van de zon.

Naast de Teide zijn enkele andere hoge vulkanen de Guajara, 2.718 meter, de Montaña Blanca 2.748 meter, de in 1909 uitgebasrten Chinyero van 1.556 meter en de Pico Viejo van 3.135 meter hoog. Rondom de indrukwekkende toppen van Teneife liggen overal prachtige bossen en spectaculaire landschappen. Het is een waar genoegen om het gebied stap voor stap te ontdekken en de talloze uitzichtpunten of miradores te bezoeken voor adembenemende vergezichten.  Enkele bijzondere van die uitzichtpunten zijn Boca Tauce, El Llano de Ucanca, los Roques de García, El Tabonal Negro en de Mirador La Crucita. De meest bijzondere Mirador is de op 3555 meter hoogte gelegen Rambleta del Teide, tevens het eindpunt van de kabelbaan.


Anaga, het gebied van de nevelwouden.

Deze reisgids zou niet compleet zijn als het Anaga gebergte of het Macizo de Anaga geen aandacht zou krijgen. Het is het oudste deel van Tenerife en ongeveer 7 tot 9 miljoen jaar geleden uit vulkanen ontstaan. De Noordkand ligt in een zone waar voortdurend wolken tegenaan komen waardoor prachtige zilverlaurierbossen ontstaan zijn die en de nevelwouden is gaan noemen. Om die bijzondere natuur is het gebergte een nationaal park, het Parque Rural de Anaga. Het is geen hoog gebergte, het hoogste punt is Cruz de Taborno op 1024 meter hoogte.

In de bergen zijn uitgebreide wandel mogelijkheden in de soms druipende nevelwouden mogelijk met spectaculaire uitzichten op de lager gelegen delen en de zee. Op veel dorpjes hoeft u niet te rekenen. De bescheiden bewoning concentreert zich in de kleine plaatsenTaganana, Afur, Chinamada, Chamorga en Igueste de San Andrés.