Bezienswaardigheden en wat is er te doen in Puerto de la Cruz?

Bekijk alle bezienswaardigheden en attracties in Puerto de la Cruz en lees wat er te doen of te bezoeken is als u op Tenerife met vakantie bent.

.


De watervallen van Parque Taoro.

Naast Hotel Taoro ligt deze spectaculaire watertuin, één van de meest onbekende bezienswaardigheden van Puerto. Het vallende water ontstaat  via een brede waterval die zich splitst in steeds kleinere waterstromen.

Daartussen bevinden zich op de verschillende niveau´s vijvers die een pracht aan waterlelies bevatten. Via bruggetjes  is elk hoekje van het park te bereiken. Als u goed kijkt zijn er tussen de meest verschillende bloemen en planten vaak vlinders en libellen te zien.


Loro Parque.

Loro Parque is samen met zijn vader in de jaren 70 opgericht door  de toen 33-jarige Wolfgang Kiessling en is op 17-12-1972 officieel geopend. Het was toen bijna 1,5 ha groot en bezat zo´n 150 papagaaien. In de jaren daarna. In de jaren daarna werd de papagaaien  collectie uitgebreid tot 300 soorten papegaaien en kwam er het broedstation  "la vera" met nu de grootste - papagaaien - genenreserve ter wereld. 

Het houden, kweken en beschermen van de verschillende papegaaiensoorten is tot op heden een formele doelstelling van het Loro Parque. In 1987 kwam het dolfinarium erbij en in 1989 het orchideeënhuis en het kaaimanbekken. In 1992 kwamen de gorilla´s en het pinguinarium is in 1999 geopend.  De oppervlakte van Loro Parque meet nu 135.000 m² met in totaal zo´n 4500 dieren in 570 soorten.


Lago Martiánez.

Lago Martiánez is zwemparadijs met ongekende mogelijkheden. Het is ruim 100.000 m2 groot en bestaat uit een kunstmatig meer met een reeks zwembaden, tuinen en terrassen, Het is ontworpen door César Manrique. In zijn ontwerp domineren de kleuren wit en donkere lavastenen samen met details als wachthuisjes en palenrijen. Het park ligt direct aan zee en heeft een haar ingang aan de boulevard van Puerto de la Cruz.


Playa Jardín.

Dit is toch het bekendste strand van Puerto de la Cruz geworden. Het is een schoon zwart zandstrand met alles wat nodig is om er een heerlijke stranddag van te maken. Er zijn bars en restaurants, douches, verkleedruimtes, wandelpaden, speelatributen en groen, heel veel groen. Het water is schoon maar je moet voorzichtig zijn i.v.m. de stromingen die er in de oceaan zijn. Er zijn veel P-plaaten maar dat is in de zomer soms toch onvoldoende.


Plaza del Charco.

Het drukste plein van Puerto is sinds lang populair onder liefhebbers van eettentjes en kroegjes. Het plein heeft enorme palmen en grote laurier bomen die een heerlijke schaduw geven als het wat te warm is. Het plein ligt dicht bij het kleine haventje en heeft een directe toegang naar een aantal uitgaans- en winkelstraten. In het midden staan speeltoestellen waar kinderen heerlijk  hun energie op kwijt kunnen.


Sitio Litre, de orchideeëntuin in Puerto de la Cruz. Dit park is niet gratis.

Oorspronkelijk was het huis achterin de orchideeëntuin een een herenhuis dat in 1730 als klooster gebouwd is en 44 jaar lang als zodanig gebruikt is.  Veel later, in 1996 kocht ene John Lucas het huis van de engelse Molly Smith die er sinds jaar en dag liederijke feesten gaf.

De nieuwe eigenaar stelde de tuin tegen betaling open voor publiek  en sinds die tijd kunt u de uitbundige en sierlijke tuinen bezoeken. 

Een deel van de tuin staat vol met ruim 200 soorten orchideeën. Daarnaast staan er bougainvilles, bromelia's, palmen, hibiscussen, flamboyants en een veelheid aan soorten bloemen die elke hoek van de tuin een andere geur geven.


Jardín Acuatico Risco Bello.  Na verkoop aan een andere eigenaar is dit park voorlopig gesloten.

De "Risco Bello Aquatic Garden" heeft een collectie van vijfhonderd exotische, tropische en subtropische planten. Het landhuis heeft een park van ruim 2 hectare dat verdeeld is in vijf terrassen in verschillende stijlen waarin waterstromen zich voortbewegen temidden van weelderige vegetatie, bruggen, grotten, fontijnen en watervallen terwijl zwanen, ganzen en andere vogels zijn die zich tegoed doen aan het talrijke groen dat er groeit.


Parque de la Sortija.

Dit park is ongeveer 40.000 m2 groot terwijl het hele Taorogebied 100.000 m2 heeft. Dit bezienswaardige park is heel overzichtelijk aangelegd en wordt goed onderhouden. De vele paden, gazons en perken zijn omzoomd met hogere vegetatie waaronde majestueuze palmbomen en uiteenlopende soorten subtropische en inheemse planten van Tenerife. Binnen het park zijn er vijvers met fontijnen, een rozentuin en een speeltuin.


Jardín Botánico.

De ontdekingen in andere continenten zorgden ervoor dat deze prachtige botanische tuin in Puerto de la Cruz op Tenerife kwam. Het werd in 1792 aangelegd door de Marqués de Villanueva del Prado in opdracht van koning Carlos III met als doel om de planten te beoordelen en ze (vorstvrij) te kweken alvorens ze naar Madrid over te brengen. De naam acclimatisatietuin is aan deze procedure ontleend.

In de 19e en het eerste deel van de 20e eeuw was een wandeling door de tuinen een graag geziene bezigheid om te flaneren temidden van de (aangelegde) natuur.
In de jaren 1980 tot 2010 echter verloren botanische tuinen een groot deel van hun bezoekers omdat het toerisme zich meer en meer bewoog naar strand en zon toerisme en niet zozeer naar exotische en botanische tuinen. Inmiddels is de interesse in dit type tuinen weer aan het toenemen door de algemene belangstelling voor de waarden van de natuur. De tuinen bevatten meer dan 500 soorten bomen, struiken, palmen en planten en in de hete zomer is het een verrukking om onder het dichte en koele bladerdak te wandelen. 

Tegenwoordig maakt de zeer bezienswardige Jardín Botánico deel uit van een collectief van tuinen dat over de hele wereld verspreid is met het doel om planten te onderzoeken en een zaadbank op te zetten.


Iglesia de Ntra. Sra. de la Peña de Francia.

Iglesia de Ntra. Sra. de la Peña de Francia

In Puerto de la Cruz is dit de voornaamste kerk. Het gebouw ligt in het centrum van de stad aan het Plaza de la Iglesia en is helemaal omringd door voetgangersgebied. De kerk werd in 1697 in eerste aanleg gebouwd als één compact gebouw met kleine vensters en twee kleine torentjes die de voorgeven links en rechts flankeerden.

Door giften van parochianen werd de kerk in de 18e eeuw uitgebreid met een tweede en een derde beuk tot een hallenkerk met verschillende zijkapellen in een laat romaanse stijl. In het gebouw worden de beuken gescheiden door kolommen met halfronde bogen. Het plafond heeft een Mudejar-cassetteplafond in de lokale variant waarboven een dak is gemaakt van Arabische tegels. De huidige klokkentoren is in een onduidelijke maar fantasievolle neostijl gebouwd in 1898.

Binnenin heeft de kerk een rijk interieur van een artistiek hoog nivo. Het altaarstuk van het hoofdaltaar is gemaakt in een barokke stijl met als belangrijkste stuk het titulaire beeld van Onze Lieve Vrouw van de Peña de Francia. Dit is een beeld uit de zeventiende eeuw waarin zij een mantel heeft die geschonken is door de Cubaanse dichter Dulce María Loynaz. Aan de linkerzijde daarvan is de kapel van de Grote Macht van God, waarin een klassiek altaarstuk staat dat uit de 17e eeuw dateerd. Rechts van het midden staat het altaarstuk van de Virgin de los Mareantes, de maagd van de opvarenden. Vermeldenswaard zijn verder de gravures van de Virgen del Carmen en San Pedro Penitente en een groots tuk van Nuestra Señora de la Soledad. In de kerk staat ook het symbool van de stad, een met zilver bekleed houten kruis.


Een andere bezienswaardigheid en beslist leuk om eens te doen is een bezoekje aan de lokale markt, de Mercadillo de Puerto de la Cruz.


Fiestas en Feestdagen Puerto de la Cruz.

Ook rondom bezienswaardige fiestas, romerias, markten en feestdagen is er veel te doen want in Puerto de la Cruz zijn maar liefst 7 lokale feestdagen, fiestas en  andere evenementen waar u altijd gratis naar toe kan gaan. Bovendien zijn alle cafe´s, bars en restaurants vaak open en is er extra horeca wat u veel onverwachte genoegens biedt.
Hou er rekening mee dat het op die dagen druk kan zijn en dat het parkeren bij die evenementen soms lastig kan zijn.


Andere interessante bezienswaardigheden in Puerto de la Cruz zijn:

Plaza de Europa - Paseo de San Telmo - Plaza Concejil o del Pozo - Paseo marítimo de Playa Jardín - Plaza de la Iglesia - Plaza Dr. Víctor Pérez - Plaza de Benito Pérez Galdós o La Placeta - Plaza Escultor Angel Acosta Martín - Calle de La Verdad - Plaza De San Francisco - Paseo Río Guadiana - Mercado Municipal Puerto de la Cruz - El Peñón del Fraile.

Iglesia Anglicana de Taoro - Iglesia de San Francisco y Ermita de San Juan - Ermita de San Telmo - Ex-Convento de Santo Domingo - Iglesia de Ntra. Sra. de la Peñita - Capilla del Calvario - Ermita de San Amaro - Capillas de la Calle Mequínez - Cruz de la Calle Nueva - Parroquia de San Amaro - Ermita de San Juan Bautista  - Iglesia Ntra. Señora de la Paz.

Museo Arqueológico - Museo de la Porcelana - Museo parroquial de arte sacro  - Museo Del Pescador  -  Museum of Contemporary Art Eduardo Westerdahl.

Castillo de San Felipe - Casa de la Real Aduana - Casa Consistorial y Ayuntamiento de Puerto de la Cruz - Batería de Santa Bárbara - Centro de Congresos Puerto de la Cruz - Casa Posada Hermano Pedro - Oficina de Turismo de Puerto de la Cruz - Casa Iriarte - Casa Cólogan de La Paz - Casa Abaco - El Torreón de Ventoso -  La Casa Amarilla  -  Casa Valois S. XVIII  -  Casa Protección Civil.

Faro de Puerto de la Cruz  -  Mirador de la Paz - Mirador y Paseo de La Paz - Ventanas al mar  -  Muelle del Puerto de la Cruz. en nog enkele andere gebouwen en natuurgebieden.

Het zal nog wel even duren voordat deze allemaal op de site staan.


Voor meer bezienswaardigheden en informatie over wat er te doen is kunt u terecht bij de toeristische kantoren in Puerto de la Cruz.

Bureau voor toeristische informatie in Puerto de la Cruz:

  • Adres: La Casa de la Aduana, C/ Las Lonjas, s/n. 38400, Puerto de la Cruz,
  • Routecode: CF92+63,    Locatie ↗
  • Telefoon 922 38 60 00
  • E-mail manuelp@tenerife.es
  • Openingstijden ma.-vr. 09.00 - 14.00. Za. 09.00 - 13.00 uur. (juli, augustus en september). ma.-vr. 09:00 - 18:00 uur. Za. 09.00 - 13.00 uur. (De rest van het jaar) Zon- en feestdagen gesloten.

Bureau voor toeristische informatie CIT Puerto de la Cruz:

  • Adres: C. Puerto Viejo, 13, 38400 Puerto de la Cruz,
  • Routecode: CC8X+95,     Locatie ↗
  • Telefoon 922 38 60 00
  • E-mail manuelp@tenerife.es
  • Openingstijden ma.-vr. 09.00 - 15.00 uur.  In de weekeinden en op feestdagen gesloten.

Pagina: doen in Puerto de la Cruz

deteiding.nl