Reisgids, de vulkanen en het centrale berggebied.

Tenerife reisgids berggebied, La Esparanza, Vilaflor, Santiago del Teide, Arafo, Granadilla de Abona, La Guancha en El Tanque.

Zodra de velden en heuvels op Tenerife overgaan in bossen komen we in het centrale berggebied waar wggen steiler worden en de bebouwing schaars wordt. Daar zijn de lange wandelingen en de dorpen en steden die vroeger van de bsbouw leefden. Dat levert nu niet voldoende inkomen op waardoor de meeste inwoners buiten hun woonplaats werk vinden. Voor de bezoeker speelt dat allemaal geen rol want de nu onaangetaste boomopstanden op de steile berghellingen lenen zich voor lange en afwisselende wandelingen. Op een aantal plaatsen zijn de vulkanen nog zonder begroeing aanwezig zoals bij het ongekend mooie  gebied rond de Montaña Negra, een     nog immer zwarte en onbegroeide vulkaan waar de Arenas Negras door de natuur omheen gedrapeerd zijn. Een aantal van de wandelingen liggen zo hoog dat u boven de wolken loopt.  Dat is op zich een belevenis maar is een extra uitkomst als u op regenachtige dagen toch wilt wandelen. U kunt via diverse wegen de vulkanen en het berggebied ook met de auto verkennen. Op veel plaatsen zijn uitzichtpunten met een fascinerende blik op de omgeving en de oceaan.

De 7 belangrijkste plaatsen in het centrale berggebied van Tenerife staan hieronder-


1. La Esperanza.

De gemeente El Rosario waarvan La Esperanza een groot gebied van de oostelijke hellingen tot haar grondgebied kan rekenen ligt gedeeltelijk in het stedekijke gebied en gedeeltelijk in het centrale bergegebied. Dat begint al met een klein bos in La Esperanza zelf. Een bos waarin het hout groeide voor het gereedschap ten behoeve van de bosbouw, Vanuit het dorp naar de Teide toe komt u vrij plotseling in de dichte bossen terecht. Het dorp La Esparanza is zeker een kleine wandeling waard.


2. Vilaflor.

Net zoals La Esperanza is Vilaflor één van de toegangen tot de teide. Het is het hoogst gelegen dorp van Tenerife en ligt temidden van een fraai natuurgebied. In het dorp is niet zo jeel veel te doen maar als u net van een tocht door de Cañadas terug komt is et heerlijk om in Vilaflor wat te ontspannen. Een rondwandeling is ook zeker de moeite waard.


3. Santiago del Teide.

Dit levendige dorp is één van de vertrekpunten voor wandelingen op Tenerife en juist daarom zijn er een vrij groot aantal cafe´s, bars  en restaurants gevestigd. De bergen rondom deze hooggelegen plaats lenen zich bij uitstek voor een mooie wandeltocht zoals naar Masca. Op grotere hoogten is het wat vulkanischer zoals bijvoorbeeld de vulkaar Chinyero waar in 1909 de laatste uitbarsting op Tenerife plaats vond.

4. La Guancha.

La Guancha is een centraal gelegen dorp tegen de hellingen aan. U komt eerst door een klein lager deel van het dorp en daar eindigt het dus niet. Rij door en bekijk het  bijzonder charmante centrum, met name achter de kerk. Behalve die kerk zijn er nog 4 kapellen in het dorp. De omgeving rond de recreatie zone El Pinalete is één van de fraaiste ontspannings gebieden van Tenerife.


5. El Tanque.

Dit is een echt paradijs voor wandelaars en liefhebbers van uitzichtpunten. Die vind u daar met prachtige vergezichten over de oceaan en Garachico.  Het dorp is hoog in de bergen gelegen en heeft niet heel veel  bezienswaardigheden. Het lager gelegen El Tanque bajo is wel heel fraai. Het ligt op de mooie route naar Garachico. Net iets terzijde van die weg ligt het kleine bezienswaardige dorpje San Juan del Reparo.


6. Arafo.

Bij Arafo moet u aan muziek en natuur denken. De bewoners staan bekend als de meest begaafde musici van het eiland en hun romeria met veel zang geldt als de meest geldt als de meest indrukwekkende romeria van Tenerife. De natuur rondom Arona heeft indrukwekkenden natuurmonumenten zoals Siete Lomas, de Volcán de las Arenas en de Barranco de Amance. Stuk voor stuk zeer bezienswaardige natuurgebieden.


7. Granadilla de Abona.

Ver weg van de zee, aan de randen van de Cañadas begint de gemeente Granadilla de Abona. Door die hoge ligging, ver weg van de kust bezit die gemeente uitgestrekte natuur gebieden die een grote varieteit aan landschappen tonen. Van het spectaculaire Los Derriscaderos tot de parken aan de rand van de Cañadas. Het stadje zelf heeft een aantal bijzondere monumenten en is een (niet al te lang) bezoek waardig.

reisgids tenerife granadilla de abona