Costa Adeje, video, foto´s, weer en nuttige informatie?

Bekijk het weer, de kaart, een foto selectie, een video, bezienswaardigheden, vakantie tips en alle informatie over Tenerife en Adeje.

Informatie video van Costa Adeje.

Algemene kenmerken.

Costa Adeje heeft mooie zandstranden, een heerlijke boulevard en de fraaiste hotels die men zich voorstellen kan. Toeristen die van een weelderige of luxueuze vakantie houden in een altijd vriendelijk klimaat bezoeken juist dit deel van het eiland vanwege die al deze voordelen.  Daar staat tegenover dat Costa Adeje het duurste gebied van Tenerife is. Zowel de accommodaties zijn hooggeprijsd als het vrij dure eten en drinken. Voor veel vakantiegangers die andere delen van Tenerife gewend zijn is het wat duurdere verblijf op de Costa Adeje even wennen. Dit gebied kent dan ook de grootste concentratie 5-sterren hotels van Europa. Mooi, luxueus maar kostbaar. De gasten van deze unieke kuststrook kunnen zich koesteren in het heerlijke klimaat van Adeje met ongeveer 300 zonnedagen per jaar en een gemiddelde dagtemperatuur van rond de 24 graden terwijl het overdag in de winter maar zelden onder de 21 graden wordt en het in de hoogzomer niet vaak warmer wordt dan 29 graden. In de zee is de temperatuur het hele jaar door tussen de 19 en 24 graden. Er zijn een aantal organisaties die uitstapjes op zee aanbieden variërend van tochten met een onderzeeboot tot het varen op een luxe privé jacht en allerlei soorten excusries daar tussen in.


Winkelen in Adeje.

Alle informatie over winkelen in Adeje vindt u op de pagina winkelen in Adeje.


De boulevard van Adeje.

Adeje heeft een mooie, groene boulevard met veel afwisseling en wordt ook wel de boulevard van Costa Adeje genoemd. De wandelpromenade is in Adeje een geliefde manier om gedurende dag of in de avonduren een wandeling langs de zee te maken. De vele restaurants, cafés en bars langs die boulevard nodigen uit om even te gaan zitten en een verfrissing te drinken of iets te gaan eten.

Een deel van deze wandelpromenade wordt de boulevard van Playa del Duque↗ genoemd omdat aan dat deel van de boulevard van Costa Adeje het Gran Hotel Bahia del Duque ligt. 

Foto selectie van Adeje.


Feestdagen en Fiestas.

Adeje kent net zoals veel andere plaatsen op Tenerife een aantal lokale feesten , fiestas, romeria´s , markten  en feria´s die natuurlijk allemaal gratis te bezoeken zijn. Bovendien zijn alle cafe´s, bars en restaurants in de buurt van het feest vaak open en is er extra horeca wat u veel onverwachte genoegens biedt. Als het om een romeria gaat, wordt er vaak wat te eten vanaf één van de door ossen getrokken boerenkarren afgeworpen maar het kan ook een processie zijn met beelden van heiligen of een verkoop tentoonstelling van plaatselijke kunstnijverheid gecombineerd met een markt die lokale producten toont.

In Adeje of in de directe omgeving zijn 15 fiestas te vinden op de pagina over feestdagen bij Adeje↗


Belevenissen.

Naast veel zon, zee en strand is het kenmerkend voor toeristische vakantie gebieden dat er een groot gastronomisch   aanbod is en er vrij veel bezienswaardigheden zijn waar doorgaans veel te beleven valt. Dan gaat het niet alleen over restaurants, bars en cafés maar ook over monumentale gebouwen, attractieparken en winkelcentra. Op dat gebied is Adeje geen uitzondering.

Zie wat is er te doen in Adeje  voor het hoofdartikel over dit onderwerp.


Het sterke huis.

Het oudste gebouw van Tenerife kunt u ook in Adeje vinden. In 1556 begonnen de Spaanse troepen  met  de bouw van "La Casa Fuerte"  op een heuvel bij wat nu het hoogste deel van de stad is. Het is dus nu ruim 460 jaar oud. Geen  enkel bouwwerk op Tenerife is ouder.

Kerken.

In de Iglesia de Santa Úrsula uit de 16e eeuw huist de beschermheilige van Adeje, Nuestra Señora de la Encarnaciónde. Als u de processies bezoekt kunt u haar en de devotie voor haar verschijning bewonderen. De kerk met een relatief eenvoudig interieur in de stijl  van de Spaanse barok is het bezichtigen meer dan waard. Het gebouw  heeft anders dan de meeste kerken op het eiland 2 beuken met een beschilderd houten balken plafond in lokale Mudejar-stijl. 

Stranden.

Costa Adeje heeft een lange kust met een aantal bekende stranden . Het zijn: Playa Duque Norte,  Playa de Troya,  Playa del Bobo,  Playa de La Pinta,   Playa de Torviscas,   Playa de Fañabé,  Playa del Duque,  Playa de La Enramada,  Playa de Diego Hernández,  Playa del Puertito de Adeje,  Playa Las Salinas,  Playa El Pinque.  Playa de Las Galgas.


Klimaat.

De hele kuststrook in het westen van Tenerife kan zich koesteren in een zacht mediterraan klimaat met warme winters. Adeje kent dus vrij hoge temperaturen in de winter en milde temperaturen in de zomer. Vaak wordt gezegd dat het gebied maar twee seizoenen kent, de zomer en de lente. Overal aan de kust kunt u in dit klimaat en de goede weersomstandigheden op een terrasje wat eten of drinken en toe in de late avonduren is het heerlijk toeven op de lange boulevard van Adeje. De wind is zelden krachtig en regenval komt wel voor maar meestal is dat weinig en op slechts weinig dagen per maand.

Zie weer en klimaat van Adeje  voor het hoofdartikel over dit onderwerp.


Natuur.

Op het land bij Adeje is niet veel bijzondere natuur ↗  te vinden maar in zee des te meer. Net zoals overal op Tenerife iDe gemeente​_s de zee  goed gevuld met plantaardig en dierlijk leven met een aantal unieke soorten. Langs de westkust van Tenerife zijn vrijwel altijd grote scholen van walvisachtigen te vinden die in het gebied komen om te foerageren. De meest aangetroffen zeezoogdieren zijn dolfijnen, orka´s en grienden en dat zijn alle drie dieren die met een grote regelmaat het water uitkomen en daarmee een uniek schouwspel voor u opvoeren. Als u geluk hebt is het goed mogelijk dat u ook één van de grote walvissen kunt zien. Blauwe vinvissen en potvissen komen hier regelmatig langs op weg naar een ander deel van de Atlantische oceaan.

Het hele kustgebied van Adeje is door de honderden soorten vis die er voorkomen een geliefd duikgebied voor de vakantiegangers die daar van houden. Het heldere water en de aangename temperaturen daarvan maken diepzeeduiken het hele jaar mogelijk en daarvoor beschikt de plaats over vele duikcentra om u te begeleiden als u duiklessen wilt nemen of de benodigde uitrusting kunnen leveren aan iedereen die al ervaren is in het duiken op een wat grotere diepte. Voor echte beginners zijn er in de baaien van Adeje mogelijkheden om te snorkelen of om te varen met boten die een glazen bodem hebben.


Geschiedenis.

De streek rondom het huidige Adeje is één van de drie oudste gebieden van Tenerife dat miljoenen jaren geleden nog uit drie vulkanische gebieden ↗ bestond die door de oceaan van elkaar gescheiden waren. De middelste delen van Tenerife zijn veel jonger dan deze eerste drie delen. De oudste geologische formaties en gesteenten zijn dan ook in  deze omgeving gevonden.

Toen de Spanjaarden nog geen bezit van Tenerife hadden genomen was de onbetwiste heerser van het huidige grondgebied van Adeje de krachtige leider of mencey Tinerife, stamhoofd van de daar aanwezige Guanchen . Uiteindelijk konden de Guanchen de ongelijke strijd met de Spanjaarden niet winnen en gingen de veroveraars bepalen hoe het er in het gebied verder aan toe zou gaan.

Één van de oudste herinneringen daaraan is het kleine centrum dat op 3.5 km. van zee werd gebouwd en dat de bedoeling had om weerstand te kunnen bieden aan zeerovers die het op de eilanden gemunt hadden. Rondom het Plaza de España in het oude Adeje zijn daar nog delen van te zien. In de tijd van de beginnende kolonisatie was er ook al snel behoefte aan een haven om goederen van het ene deel van Tenerife naar het andere deel te vervoeren. Dat kon alleen per boot omdat er nog geen wegen waren die geschikt waren voor transport. Dat haventje is het huidige dorpje La Caleta en daarmee is die plaats één van de oudste nederzettingen op in de geschiedenis van Tenerife  en het oudste deel van de huidige gemeente Adeje.

In de eerste tijd van de kolonisatie speelde de Familie Ponte een grote rol in de ontwikkeling van het gebied. Zij hadden grote stukken grond verkregen en en werden rijk door de verbouw van suikerriet. Hun huis was beschermd tegen aanvallen en eventuele roof van hun bezittingen en is nog steeds bekend als het versterkte huis "La Casa Fuerte" dat in vervallen toestand nog steeds aan de rand van het dorp staat.

Het is opmerkelijk maar wel tekenend voor het hele verloop van de geschiedenis van Adeje dat er tot de komst van het toerisme in 1987 maar weinig veranderde, veel later dan de aangrenzende vakantie gebieden. De structuren en de instituties zijn honderden jaren ongewijzigd gebleven met als enige uitzondering de komst van bevloeiingstechnieken in het begin van de 20-e eeuw. 


Economie.

Het toerisme en dus de dienstensector is de belangrijkste economische activiteit, in het bijzonder in Costa Adeje, het strand en vakantie gebied van de plaats. Het aantal 5 sterren hotels aan de kuststrook is de grootste concentratie van deze luxe hotels van Europa en geeft werk aan bijna 13.000 mensen, variërend van de bedienden in de hotels en restaurants tot aan de mensen van de reisorganisaties die lokaal allerlei diensten verzorgen. Een ander deel van de tewerkstelling rond de hotels en appartementen complexen is met honderden mensen goed voor de verzorging van de tuinen en zwembaden in het gebied.

Zie vakantie in Costa Adeje  voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De tweede pijler van de economie in Adeje is de de bouw- en onderhoudssector die goed is voor enkele duizenden mensen die zorgen voor de unieke uitstraling van de wegen, parken en gebouwen aan de Costa Adeje. Elk jaar weer ontstaan er in Adeje weer enkele paleisachtige hotels die voorzien worden van de modernste infrastructuur en de beste materialen die er verkrijgbaar zijn. De werknemers hiervoor komen uit alle delen van Tenerife omdat er veel specialisaties gevraagd worden.

Een nieuwe en kleinere sector is ontstaan sinds de komst van het topsport centrum Tenerife Top Training ↗. Het is een voor Europese begrippen uiterst modern centrum met een geavanceerde uitrusting die speciaal ontwikkeld is om op topniveau te kunnen presteren. Het  hydrodynamisch zwemkanaal is een bijzonderheid die een groot aantal sporters aanspreekt. Het complex zorgt door de bijzondere faciliteiten voor een behoorlijke werkgelegenheid die inmiddels een substantiële bijdrage levert aan de lokale economie.

In het landelijke gebied rondom Adeje is op beperkte schaal nog werk in de primaire industrie waar enkele honderden gezinnen in werkzaam zijn op de bananen en tomaten plantages.


Samenvatting.

Costa Adeje is één van de best verzorgde badplaatsen   van Tenerife met een veelheid aan mogelijkheden voor elke vakantieganger die iets hogere eisen aan de omgeving stelt. Er is voldoende vertier en afleiding voor zelfs de meest verwende toerist. Naast zon, zee en strand zijn er ruime mogelijkheden om u tijdens uw vakantie niet te hoeven vervelen.