Wat is een Calima op Tenerife? 15 nuttige tips.

De lucht wordt geel en wazig van het stof en zand, de temperaturen lopen op en de luchtvochtigheid neemt af. Hoe heeft u er zo min mogelijk last van?

deteiding.nl


Bij een calima bevat de lucht in meer of mindere mate kleine stof- en zanddeeltjes die door de lucht uit de Sahara naar Tenerife over komen waaien. Deze wazige luchtlaag uit de Sahara is een extreem droge, hete en vaak met stof beladen laag in de atmosfeer die over de minder warme en meer vochtige luchtlagen van de Atlantische Oceaan ligt. 

Dit atmosferische fenomeen kan soms meermaals per jaar voorkomen op Tenerife. Maar wat is de calima op Tenerife precies? Waardoor ontstaat een calima, wat zijn de gevolgen voor de het dagelijkse leven en uw gezondheid en wat moet u doen als een calima over Tenerife trekt als u daar op vakantie bent, er overwinterd of er woont?


Calima versus nevel en waas.

Op Tenerife wordt een lucht met nevel met enige regelmaat ook een calima genoemd wat ook verklaarbaar is door het gecombineerde begrip. De vertaling van Calima in het Nederlands is immers waas of wazig en dat doet zich voor bij zowel een lucht die stof bevat als bij een lucht die minuscule waterdruppeltjes ofwel nevel bevat. Het verschil tussen een lichte calima of Saharaanse luchtlaag en nevel is vaak niet of nauwelijks te zien terwijl de gevolgen heel verschillend voor u uitpakken en waar u in het geval van stof en zand in de lucht meer last van zult ondervinden. Door nevel kan er ook een stoflaagje op bijvoorbeeld auto´s ontstaan omdat de minuscule waterdruppeltjes van nevel gecondenseerd zijn op condensatiekernen, zoals op fijnstof, pollen en met name zoutkristallen. Een kenmerkend verschil is dat een calima altijd uit het oosten of zuidoosten komt. Als de wind uit een andere richting komt wordt de waas door nevel veroorzaakt. Nevel onderscheid zich van mist doordat het zicht meer dan 1000 meter is.

Met een calima op deze pagina gaat het alleen maar over het meteorologische verschijnsel waarbij zand en stofdeeltjes in de lucht aanwezig zijn en dus niet over nevel.


Creatie.

Een calima bestaande uit fijne stof- en zanddeeltjes begint in de Sahara en kan vaak al op de grond tientallen kilometers groot zijn voordat de zand- en stofwolken naar het westen worden gedreven. De laag met zand en of stof wordt over de Atlantische Oceaan getransporteerd door een reeks wervels die vaak 1.500–4.500 meter hoog boven zee niveau kunnen reiken. Eenmaal boven de Atlantische Oceaan wordt de calima tot boven de dichte zeeluchten getild waarbij door inversie of omkering de temperatuur toeneemt met de hoogte en de luchtvochtigheid sterk afneemt. Hoe verder de wolken met stof en zand naar het westen drijven hoe lager de lagen boven de zee komen en uiteindelijk op land of in de zee terechtkomen. Per jaar wordt zo een hoeveelheid van 60 tot 200 miljoen ton aan fijne stofdeeltjes van de  Sahara woestijn naar het westen gevoerd waarvan een heel klein deel op Tenerife terecht komt. Het zijn alleen de kleinste stofdeeltjes die boven de oceaan komen. De grotere deeltjes vallen in de Sahara voordien terug.

Calima betekent dus waas in het Nederlands en ziet eruit als een lichtgrijze, gele of oranje mist die het zicht weinig tot sterk vermindert en een laag stof over alles kan afzetten. Die deeltjes zijn tussen 1 μm en 74 μm groot en kunnen door minuscule hoeveelheden klei er in wat vettig zijn. 1 μm is een duizendste deel van een millimeter, oftewel 0,001 mm. De neergeslagen hoeveelheden kunnen heel weinig zijn maar doorgaans wel zoveel dat er een stoffig laagje op auto´s te zien is tot een dikke, wat vettige laag bij een hele ernstige calima. In een aantal gevallen kan het tot ademhalingsproblemen leiden en af en toe kan het zo erg zijn dat het openbare leven vrijwel helemaal tot stilstand komt. Op 9 januari 2009 was het in sommige gebieden van Tenerife zo erg dat het zicht minder dan 100 meter was en op 8 januari 2002 was het zicht zelfs minder dan 50 meter waardoor de luchthaven zuid geen vliegtuigen met vakantiegangers meer kon ontvangen.

 

Ofschoon bovengenoemde voorbeelden extreem zijn is een calima is dus niet iets wat ongemerkt voorbij gaat al was het maar vanwege de duidelijke zichtbaarheid. De effecten die wat minder snel opvallen zijn vaak vervelender. Er kan wat stof in uw huis komen en uw auto kan bedekt zijn met een dun laagje poeder. Het wordt al wat vervelender als u last van uw ogen of als u ademhalingsproblemen krijgt want bij een calima holt de luchtkwaliteit omlaag. Zeker als u op Tenerife met vakantie bent kan dat onplezierig zijn maar hou ook rekening met gesloten ramen en deuren.

De video hiernaast laat een kort maar duidelijk voorbeeld zien van een serieuze calima.

Een uitgebreide uitleg staat op de pagina van Geoenciclopedia   Dit is een automatische vertaling naar het Nederlands door Google Vertalen. Als u "waas" leest in de tekst wordt er meestal Calima bedoeld. Calima is immers Spaans voor waas of wazig.


Lees deze 15 tips en adviezen om zo min mogelijk last van een Calima te hebben.

 

 • Sluit uw ramen en deuren om het stof zoveel mogelijk buiten te houden.
 • U kunt beter niet te veel naar buiten gaan. De wind voert vaak niet alleen zand mee, maar kan ook gevaarlijke gassen van het Afrikaanse continent meevoeren.
 • Bij erg hoge temperaturen is het bij tijdens een calima nog belangrijker om binnen te blijven en niet te veel activiteiten te ondernemen. Als u op Tenerife met vakantie bent bieden de centrale ruimtes van een hotel of appartementen complex vaak een goede oplossing.
 • Bij een zware calima kunt u overwegen om buiten een masker te dragen. Dat voorkomt dat de kleinste deeltjes via uw luchtwegen in uw bloedbaan terecht komen.
 • Drink, zeker als u buiten bent, veel water. Hydrateren zorgt er voor dat u uitdroging voorkomt door voldoende vocht in te nemen.
 • Ga niet in de buitenlucht sporten tijdens een calima, een verhoogde stofconcentratie inademen is niet goed voor uw longen.
 • Doe buiten uw huis ook geen zware lichamelijke activiteiten.
 • Zet uw airconditioning uit. De vele stof- en zanddeeltjes in een calima kunnen uw systeem verstoppen.
 • Stap niet te snel in uw auto, een calima is niet overal even dicht en u kunt in een "mist" van stof terecht komen.
 • Als u erge last van droge ogen hebt bevochtig ze dan met oogdruppels of kunsttranen.
 • Als u last van allergieën of van uw longen heeft, neem dan antihistaminica en een inhalator naast uw gebruikelijke medicijnen.
 • Bij ademhalingsproblemen of andere ernstige klachten kunt naar het plaatselijke gezondheidscentrum (Centro de Salud) of naar de “Urgencia” van een ziekenhuis gaan. Als u dat niet kunt belt u 112.
 • Wees voorzichtig met alle vormen van vonken en vuur. Zeker buiten kan bij de droge lucht van een calima snel een bosbrand ontstaan.
 • Op hoogtes boven de 1500 meter zit u vaak boven de calima en is de lucht zuiver, helder en veel koeler. Overweeg dus een uitstapje in de bergen. Zeker voor vakantiegangers is dat de moeite meer dan waard.
 • Reinig na afloop van een calima de oppervlakken in uw woning met een vochtige doek.

Als er een Calima met Sahara zand en stof aan komt houdt de Spaanse meteorologische dienst AEMET daarvoor een actuele situatie en een voorspelling van bij.

Kijk daarvoor op de website: Calima Aemet


10 vragen en antwoorden over een Calima.

Wat is een calima precies?

Een echte Calima is een laag van fijn zand en stof dat ontstaan is in de Sahar als gevolg van een lokale zandstorm. Met de winden naar het westen wordt droge lucht met dat zand en stof meegevoerd naar Tenerife en slaat daar neer op de straat, planten, huizen en auto´s.

Veranderd het weer bij een calima?

Ja, het kan heel warm worden bij een lage luchtvochtigheid. Dat is ook tijdens uw vakantie niet leuk en als u er gevoelig voor bent kunt u last krijgen bij het adem halen. Zie hiervoor bovenstaande tips.

Is het verstandig om naar buiten te gaan?

Die afweging moet u zelf maken maar als u snel last heeft van stof bij het ademen kunt u beter binnen blijven en uw ramen gesloten houden alhoewel dat misschien lastig is tijdens een vakantie. Meer over deze vraag leest u hierboven bij de 15 tips en adviezen die we voor u hebben gemaakt.

Is er verschil tussen de ene en de andere calima?

Ja, een calima kan slechts een klein beetje zand en stof bevatten zodat u er, afgezien van een niet al te scherpe horizon maar weinig van merkt. Een calima kan echter ook het zicht vrijwel volledig beperken zoals de zware calima op 19 januari 2008.

Komt een calima vaak voor?

Gelukkig is een calima met zand en stof uit de Sahara vrij zeldzaam. Gemiddeld niet meer dan 2 of 3 keer per jaar en in de meeste gevallen is het niet zo heel ernstig. Een benevelde lucht komt vaker voor en dat noemen de bewoners ook vaak een calima terwijl het dat eigenlijk niet is omdat het zand ontbreekt.

Komt een calima op heel Tenerife voor?

Op zee niveau is de calima meestal op het hele eiland te zien. Als u buiten de calima wilt komen kunt u hoog de bergen in gaan bijvoorbeeld naar de Cañadas en de Teide. In een aantal gevallen is daar geen calima door de grote hoogte. Dat is bovendien een leuk uitstapje voor vakantiegangers.

Hoe lang kan een calima duren?

Soms duurt een calima maar een paar uur en ziet u er niet zo veel van. Het kan echter ook dagen duren tot heel af en toe een week.

Heeft het (lucht)verkeer last van een calima?

Het verkeer op Tenerife kan ernstig verstoord raken als de calima erg zwaar is. Dat komt dan door het slechte zicht dat de stof en zand wolk veroorzaakt. Op luchthavens hebben vliegtuigen er doorgaans niet veel last van omdat de nadering-systemen van de luchthaven wel blijven werken.

Is speciale kleding nodig bij een calima?

Nee, u draagt gewoon wat u wilt en u kunt rustig in badkleding op het strand gaan liggen tijdens uw vakantie op Tenerife. Het kan natuurlijk wel zo zijn dat er wat meer zand in uw kleding terecht komt. Hou er wel rekening mee dat er wat minder zonneschijn is.

Is een calima leuk?

Dat zal voor iedereen verschillen maar er zitten zeker positieve kanten aan een calima. Hieronder staan die positieve kanten bij elkaar. Vooral fotografen vinden een calima een uitdaging om de mooiste foto´s te maken want een echte zware calima is wel spectaculair.


De positieve aspecten van een Calima.

Een schitterend onderdeel van een calima zijn de spectaculaire zonsondergangen met oranje en rood licht die bijna nergens anders voorkomen.

Fotografie liefhebbers kunnen de meest indrukwekkende beelden schieten van versluierde gebouwen en bossen in een gele of oranje gloed.

Vakantiegangers beschouwen een calima als een fantastische en kleurrijke bezienswaardigheid als een onderdeel van het eiland en hun vakantie  en genieten ervan.

Een aantal bezoekers van Tenerife komt speciaal voor een calima naar Tenerife onder het motto dat je dit fenomeen één keer in je leven gezien moet hebben.

Tenerife ligt tenslotte in Afrika en is voor velen een exotisch eiland dat juist door dit fenomeen ook een Afrikaans aspect laat zien.


Conclusie.

Een calima op Tenerife is een vervelend verschijnsel voor de bewoners van Tenerife, maar wellicht leuk om mee te maken voor vakantiegangers. Het is een fenomeen dat niet iedereen zo maar kan meemaken en dat maakt het voor vele bezoekers van Tenerife een interessant verschijnsel. Voor mensen die snel last hebben van hun ademhaling kan een calima heel vervelend zijn.


Verwante onderwerpen:

Pagina: calima op Tenerife

deteiding.nl