Reisgids, de plaatsen van de stedelijke regio Tenerife.

Tenerife reisgids stedelijke regio, Santa Cruz, La Laguna, San Andrés, Santa María del Mar, Radazul, Las Caletillas, Candelaria. De área metropolitana.

Dit stedelijke gebied is de belangrijkste regio van Tenerife en heeft in Spanje de status van "Stedelijke metropool" en is officiëel 1 van de 52 of Áreas metropolitanas de España met de naam: Área metropolitana de Santa Cruz de Tenerife. In dit gebied woont bijna de helft van de totale bevolking van Tenerife en de hoofdkantoren van de belangrijkste bedrijven zijn er gevestigd. In deze stedelijke metropool zijn bijna eindeloze winkel voorzieningen die echter wel verspreid over de plaatsen aanwezig zijn.  La Laguna is de oudste stad van de metropool en herbergt de meest monumentale gebouwen maar ook in Santa Cruz is veel cultureel erfgoed te vinden. Samen met Candelaria zijn Santa Cruz en La Laguna de meest bezienswaardige steden van het stedelijke gebied van Tenerife.


1. Santa Cruz de Tenerife.

Santa Cruz is de hoofdstad van de provincie Tenerife en samen met Las Palmas op Gran Canaria de gedeelde hoofdstad van de Canarische eilanden. De stad heeft veel culturele bezienswaardigheden, een groot uitgaanscentrum en lange winkelstraten om uitgebreid te kunnen winkelen en iets te kunnen eten op de talloze terrasjes. Zie verder in deze reisgids.


2. San Cristobal de la Laguna.

Met z´n vele momumenten is San Cristobal de La Laguna terecht opgenomen in de werelderfgoedlijst. Dat heeft ook te maken met de gaafheid en de ouderdom van veel van die monumenten. Daarnaast heeft de stad vrij veel horeca gelegenheden waar u zich goed kunt ontspannen tussen de studenten van de universiteit. De pagina´s over wat er te doen is in deze reisgids tonen u de vele monumenten.


3. Tegueste.

De gemeente Tegueste is volledig omsloten door La Laguna maar is wel zelfstandig gebleven. De economie van Tegueste is hoofdzakelijk gebaseerd op landbouw en dus heeft het ook een goede versmartkt. Het centrum biedt niet veel maar als u er in de buurt bent is een wandeling toch een interessante en ontspannen bezigheid.


4. San Andrés.

Dit aan zee gelegen dorp maakt formeel deel uit van de gemeente Santa Cruz en is ook de badplaats daarvan. Net voorbij het dorpje ligt het Playa de Las Teresitas. De plaats heeft een kleine boulevard waaraan een aantal restaurants gevestigd zijn die hoofdzakelijk visgerechten verkopen. Een kleine wandeling is het dorpje is de moeite waard. Zie elders in de reisgids.


5. Santa María del Mar.

Santa María del Mar staat wel in deze reisgids maar is in feite een heel groot winkelcentrum met een beperkt aantal inwoners. De plaats ligt aan zee maar heeft afgezien van wat vrijwel onbereikbare rotsachtige strandjes geen echt strand. De plaats is een uitbreidingswijk van St Cruz waar behalve grote winkels verder vrijwel geen voorzieningen aanwezig zijn.


6. La Esparanza - El Rosario

Dit was vroeger de laatste plaats voordat de lange tocht over de bergen naar de Teide begon en dat verklaart waarom er aan de westkant van het dorp nog steeds zoveel cafe´s gevestigd zijn. Er was ook een bosje waar hout voor het maken van gereedschappen groeide, het Bosque del Adelantado.  Dit is nu een klein park met een monument voor de dekens die in dit dorp gemaakt werden.


7. Radazul.

Radazul behoort bij de gemeente El Rosario - La Esperanza en is derhalve een onderdeel van de área metropolitana. Het is een luxe wijk met grote appartementen en met een eigen strand en uitgebreide watersport faciliteiten. Er is van alles te doen maar het is tevens één van de weinige plaatsen in deze reisgids waar u vrijwel uitsluitend Spanjaarden tegenkomt.7. Candelaria.

Candelaria is formeel geen onderdeel van de área metropolitana. Het staat roch op deze plek in de reisgids van de stedelijke regio van Tenerife omdat Candelaria er economisch erg mee ver bonden is. De plaats is een bezoek meer dan waard door de geschiedenis, z´n plaats in de Canarische geloofsgemeenschap en de bezienswaardige monumenten. 


8. Las Caletillas.

In elke reisgids zitten onverwachte dorpjes. Las Galetillas is zo´n dorp. Al vrij snel kunt u de kleine stranden vinden maar het bijzondere zit in de rots-zwembaden die het dorp heeft. Er is slechts 1 groot hotel en niet al te veel horeca. Toch maakt een wandeling langs zee door het dorp een bezoek de moeite waard.


Dit zijn de belangrijke plaatsen van de stedelijke regio op Tenerife, gebaseerd op het aantal keren dat bezoekers van onze reisgids die plaatsen bekeken hebben. De inwoners van Tenerife horen graag dat u het over de Área metropolitana de Santa Cruz de Tenerife heeft.

Tacoronte en  El Sauzal maken formeel ook deel uit van de área metropolitana van Tenerife maar worden in deze reisgids bij het groene noorden beschreven. Niets in deze twee gemeenten doet denken aan een stedelijk gebied. Het zijn echte dorpse gemeenten met alleen maar rustige wijken.


Pagina: reisgids stedelijke regio tenerife

www.deteiding.nl