Lees de nieuwsbrief van maart over de oude steden op Tenerife en meer informatie over de zee. Klik rechtsonderaan op elke pagina.

Wilt u wat meer duidelijkheid over de horeca op Tenerife?

Moet u op Tenerife voor terras-service of voor het broodje waar u niet om heeft gevraagd betalen? Lees er hier meer over.

Duidelijkheid in de horeca op Tenerife. Lees hier wat op Tenerife de Spaanse regels zijn. Die gelden natuurlijk ook voor Tenerife. We hebben de meest voorkomende onverwachte extra kosten en eisen van horeca gelegenheden hieronder vermeld.


Moet u op Tenerife extra terrasservice betalen of voor het broodje waar u niet om heeft gevraagd?

Als u vooraf reserveerd mag een restaurant een bedrag als vooruitbetaling van u vragen bij een reservering. Dat bedrag moet echter afgetrokken worden van uw uiteindelijke rekening.

Op de menukaart van een restaurant, café of bar moet op de menukaart of anders op een hele zichtbare plek duidelijk aangegeven staan wat die hoereca gelegenheid u in rekening mag of zal brengen.
De Spaanse regelgeving wil uitsluiten dat u voor onverwachte verrassingen komt te staan.

Maar er is ook een regel dat u om kraanwater kunt vragen. Dat mag men u niet weigeren of er geld voor in rekening brengen. Ook niet met de mededeling dat het kraanwater niet lekker is.

Het broodje dat u vaak al voor uw bestelling vriendelijk aangeboden wordt is niet gratis. Volgens de Spaanse regelgeving moet de uitbater u dat vertellen voordat u het broodje krijgt zodat u de kosten niet onverwacht op de rekening ziet staan. Hetzelfde geldt voor het aperatief dat u aangeboden wordt.

Iets als extra geld vragen voor "terrasservice" is niet toegelaten behalve als men u dat voor de bestelling verteld of als dat heel duidelijk staat aangegeven op het terras en/of op de kaart.

Het moet duidelijk aangegeven staan als de horecagelegenheid van u een minimum bedrag voor uw totale consumpties eist of u aan een maximale verblijfsduur per consumptieronde houdt. Als dat niet aangegeven is moet men u dat bij uw aankomst vertellen.

Kosten voor bediening of voor het gebruik van messen, vorken en serviesgoed mag men u niet aanrekenen. Dat zit volgens de Spaanse regelgeving in de prijs.

Bij etenswaren waarvoor op de kaart "dagprijs" staat moet een richtprijs per gewicht hebben om u niet met een onverwacht bedrag te verrassen. Als men u een dagschotel adviseerd die niet op de kaart staat is men verplicht u de prijs daarvan te vertellen.

De btw of op Tenerife de IGIC moet in principe in de prijs op de kaart inbegrepen zijn. Als dat niet zo is moet dat duidelijk zichtbaar op de kaart staan of moet men u dat duidelijk vertellen voordat u besteld.

In Spanje is het vragen van een "doggybag" heel gewoon als u de maaltijd niet helemaal op eet. Daar mag een restaurant geld voor vragen maar alleen als dat duidelijk zichtbaar staat aangegeven.

Tot slot moeten alle rekeningen van een horecagelegenheid compleet zijn met een specificatie van alles wat u gebruikt heeft.

Deze basis voor deze lijst is samengesteld door de Spaanse consumentenorganisatie OCU.


Verwante onderwerpen:

Pagina: duidelijkheid over de horeca op Tenerife

deteiding.nl