Overzicht van de geschiedenis van Tenerife.

De lange geschiedenis van Tenerife is niet in één algemene beschrijving te vatten maar bestaat uit 4 boeiende onderdelen.

deteiding.nl


De bekende geschiedenis van Tenerife is al heel vroeg begonnen sinds we weten dat de Feniciërs op de Canarische eilanden zijn geweest. De vondsten daarvan zijn aangetroffen in het gebied "Yacimiento de Buenavista" een Punisch - Fenicische nederzetting waar scherven van aardewerk zijn aangetroffen. De eerstvolgende vondsten zijn daarna zijn daarna gedateerd in 600 v.C. In een grot in Icod de los Vinos. In latere stadia zijn er reizigers geweest uit Griekenland, Rome, Carthago, Numidië en er was een ontdekkingsreis van de Arabieren. Pas is het jaar 1150 zijn er West-Europeanen naar Tenerife vertrokken en die kwamen er met enige regelmaat terug met als uitkomst de verovering van Tenerife op  25 juli 1496, De periode daarna kenmerkt zich door het vrijwel geheel verdwijnen van de oorspronkelijke bevolking, de Guanchen, en toenemende handels- en exploratie activiteiten van de Spanjaarden. Dat tijdvak eindigt aan het begin van de 20-e eeuw wanneer Tenerife een volledig economie ontwikkeld heeft. De periode daarna, met als slot de ontwikkeling van Tenerife tot een geliefd vakantie gebied, valt te beschouwen als de moderne geschiedenis van Tenerife en wordt op deze pagina´s niet besproken.


Wie heeft Tenerife ontdekt?

De Feniciërs zijn tussen het jaar 1200 - 800 voor Chr. aantoonbaar als eerste  op de eilanden geweest en dus hebben zij Tenerife ontdekt.


De algemene geschiedenis van Tenerife valt in 4 delen uiteen.

- Het deel over de oorspronkelijke bewoners, de Guanchen.

   Wie waren de Guanchen en waar kwamen ze vandaan? En hoe was hun cultuur, techniek en leefwijze. Wat was hun taal en schrift?

- Een deel over de eerste of oudste bezoekers. 

   De Grieken, de Romeinen, de Feniciërs, de Carthagers en de Nubiërs bezochten Tenerife en de Guanchen al duizenden jaren geleden.

- Een deel over de verovering van Tenerife door de Spanjaarden.

   De Geschiedenis van de strijd van de Guanchen tegen de Spaanse conquistadores op Tenerife.

- Een deel over de periode na de verovering tot het begin van de vorige eeuw.

  Dit deel is nog in bewerking.

  

Alle delen worden samengevat in een tijdlijn waarop alle belangrijkste momenten in de geschiedenis van Tenerife bij elkaar gebracht zijn.

Dit deel is nog in bewerking.


Verwante pagina´s:

Pagina: algemene geschiedenis van Tenerife

deteiding.nl