Bezienswaardigheden en wat is er te doen in La Guancha?

Bekijk alle bezienswaardigheden en attracties in La Guancha en lees wat er te doen of te bezoeken is als u op Tenerife met vakantie bent. Bekijk het in deze reisgids.

La Guancha is één van de onbekende plaatsjes in deze reisgids en toch is het de moeite waard om het te bezoeken. In het centrum is een gezellig oud stukje Tenerife rond de hoofdkerk te zien. Rond het dorp is wat meer te doen, bossen genoeg en aan zee is er het Charco del Viento. In en rondom La Guancha staan vrij veel kleine kerkgebouwen zoals de Ermita de Santa Catalina. Dicht bij het centrum staat de Capilla de el Calvario. Westelijk is de Ermita de San Antonio de Padua te bewonderen en iets ten noorden de Ermita de Nuestra Señora del Coromoto en de Ermita de Santo Domingo. Midden in het centrum staat aan een klein plein de hoofdkerk van La Guancha, de Iglesia del Dulce Nombre de Jesús. In de bossen te noorden van het dorp kunt u een mooie barbecue organiseren in het Parque Recreativa El Pinalete. Iets verderop is één van de beste uitzichtpunten van Tenerife te vinden, de Mirador El Topete. Een klein maar zeer bezienswaardig dorp dat bij La Guancha hoort is het goed geconserveerde Santa Catalina met de eerder genoemde ermita.


Ermita de Santa Catalina.

Deze ermita is in 1878 in gebruik genomen en is gebouwd ter ere van Santa Catalina de Alejandría, waarschijnlijk vanwege de toewijding die de eerste bewoners uit Portugal toentertijd beleden.. Het heeft een eenvoudig ontwerp dat niet in een stijl is onder te brengen is. Ook in Portugal zijn er geen stijl  overeen komsten. Binnenin is weer de lokale variant van de mudéjar stijl aan het casseteplafond te bewonderen. Deze ermeta staat op een klein plein met enkele bezienswaardige huizen.


Charco del Viento.

Dit zijn natuurlijke zwembaden, waar u kunt genieten van een zwemmen met spectaculaire stukjes zee tussen de rotsen. Vissen of gewoon ontspannen genieten van de rust kan natuurlijk ook. Het is een onbekend stukje Tenerife waar je tot voor kort niet kon komen. Het ligt in een gebied met meerdere gelijkwaardige rotskusten die in de toekomst allemaal bereikbaar zullen worden.


Capilla de el Calvario.

Deze kapel heeft een Christusbeeld met een aantal werkende gewrichten in de armen die het mogelijk maken om het beeld in de heilige week, Semana Santa, van het kruis af te laten dalen. De naam van de kerk is dan ook genoemd naar de berg Calvario, de vertaling daarvan is Golgotha. De kapel dateert uit de 20ste eeuw.


Ermita de San Antonio de Padua.

Dit charmate kerkje staat in de bosrijke wijk El Pinalete. Het is pas in 1959 opgericht door het watergemeenschap "San Antonio del Pinalete" en in 1961 gewijd aan de heilige San Antonio de Padua. Het ontwerp oogt klassiek maar heeft geen herkenbare stijlkenmerken. De kapel of de Ermita ligt in een beboste omgeving waar de watergallerijen in beheer van de stichtenden watergemeenschap zijn.


Ermita de Nuestra Señora del Coromoto.

De Ermita staat in La Guancha de Abajo ofwel La Guancha baneden en werd in 1957 gebouwd als schenking van een buurman die naar Venezuela emigreerde. Onze Lieve Vrouw van Coromoto is de beschermheilige van Venezuela en de naamgever van de kerk. De kerk heeft neo-gotische kenmerken wat goed te zien is aan het hoofdaltaar waarop de beeltenis van de Maagd van Coromoto te zien is.


Iglesia del Dulce Nombre de Jesús.

Deze kerk met de mooie naam "de zoete naam van Jezus" dateert uit 1630 en heeft sindsdien slechte een paar wijzigingen ondergaan waardoor het er nog heel oorspronkelijk uitziet. De uitzondering daarop is de toren die pas in 2002 aan de kerk is toegevoegd zonder dat het erg opvalt. Binnenin is deze bezienswaardige en vrij lage kerk rijk gedecoreerd, het goud is bijna overal. Boven het altaar is een zeer rijk bewerkt mudejar plafond te zien in een lichtere kleurzetting dan gebruikelijk.


Ermita de Santo Domingo.

In de jaren dertig van de twintigste eeuw werd deze Ermita gebouwd op een stuk grond dat door de toenmalige eigenaar van de grond aan het kleine dorpje Sto. Domingo. Het werd opgedragen aan Santo Domingo de Guzmán. De dorpsbewoners hadden vervolgens 13 jaar nodig om de eerste fase van de kerk te bouwen. Van 1031 tot 1943 werd er aan gewerkt waarna in 1944 de inzegening van de kerk plaatsvond. Inmiddels is er een heel leuk pleintje voor de kerk bijgekomen.


Parque Recreativa El Pinalete.

De wijk El Pinalete ligt aan de weg La Orotava - Icod de los Vinos, de zeer bezienswaardige TF-342. Het gebied heeft vele verrasingen door de waterstromen die en de galerijen die halverwege de jaren '40 aangeboord werden. In het recreatiepark El Pinalete staan goed verzorgde barbecue´s en picknicktafels waar ook stromend drinkwater is van natuurlijke kwaliteit.


Mirador El Topete.

De weg naar dit uitzichtpunt wordt El Balcón de La Guancha genoemd vanwege de mooie uitzichten op het valleigebied in de richting van Icos de Los Vinos. De plotselinge oneffenheden in het landschap zijn hier goed te zien. De Calle Las Eras La Guancha gaat van het dorp omhoog naar de TF-344, waar u naar links gaat. Uit het bos gekomen ziet u spectaculaire uitzichten naar links en naar rechts. In de andere richting is de TF-344 een niet al te lange maar hele bezienswaardige weg om te rijden en die weer uitkomt in La Guancha.


Santa Catalina.

Dit is het oudste deel van La Guancha waar nog betrekkelijk veel van de prachtige oude bebouwing en de loop van de straatjes in tact gebleven zijn. De Camino Real ofwel de Koninklijke weg was de verbindingsweg tussen Buenavista del Norte, La Laguna en verder naar Santa Cruz. Dat ging te voet of te paard maar er was behoefte aan wat zorg voor het lichaam en de geest waardoor Santa Catalina een pleisterplaats werd. 


In het centrum kunt u een bezoek brengen aan de monumentale bodega Viña Zanata, geopend van ma-vr van 9.00 - 15.00 uur.


Een andere bezienswaardigheid en beslist leuk om eens te doen is een bezoekje aan de lokale markt, de Mercado del Agricultor de La Guancha.


Fiestas en Feestdagen bij La Guancha.

Ook rondom bezienswaardige fiestas, romerias, markten en feestdagen is er veel te doen want in de buurt van La Guancha zijn maar liefst 15 lokale feestdagen, fiestas en  andere evenementen waar u altijd gratis naar toe kan gaan. Bovendien zijn alle cafe´s, bars en restaurants vaak open en is er extra horeca wat u veel onverwachte genoegens biedt.
Hou er rekening mee dat het op die dagen druk kan zijn en dat het parkeren bij die evenementen soms lastig kan zijn.


La Guancha heeft geen kantoor met toeristische informatie over bezienswaardigheden en informatie over wat er te doen is.

Pagina: doen in La Guancha

deteiding.nl