Bezienswaardigheden en wat is er te doen in Garachico?

Bekijk alle bezienswaardigheden en attracties in Garachico en lees wat er te doen of te bezoeken is als u op Tenerife met vakantie bent. Bekijk het in deze reisgids.

Garachico is één van de bekendste plaatsen op Tenerife vanwege de vele bezienswardigheden en wat er allemaal te doen is.  Centraal in de stad lgt het Plaza de la Libertad met direct daarnaast het Casa Palacio de los Condes de La Gomera en de Iglesia matriz de Santa Ana. Iets verder naar zee staat het bekende  en fraai gerestaureerde huis Casa de los Ponte Garachico met iets verderop het oude en eveneens goed gerestaureerde Convento de concepcionistas Franciscanas. Andere bekende gebouwen zijn het Casa del Marqués de la Quinta Roja en het eveneens bekende klooster Convento Agustino de San Julián Garachico.dat de moeite waard is om te bezoeken. Aan zee kunt u het oude fort Castillo fortaleza San Miguel.bezoeken en vanaf die plek over enkele trappen naar de hoofdkerk van de staat gaan,  de Iglesia matriz de Santa Ana. Aan de stille oostelijke zijde van Garachico is nog een aardige attractie, de watermolen voor koren, Casa de los Molinos.


Plaza de la Libertad.

Dit is een plein met een rechthoekig plan dat omgeven is door enkele van de meest belangrijke gebouwen van Garachico die allen op zich al een bezienswaardigheid zijn. Maar in het midden staat de muziekkiosk, het belangrijkste deel van het plein. Het houten gebouw heeft 2 verdiepingen met onder het podium een café. Het plein is het middelpunt van het culturele leven in het stadje en er zijn elk jaar een groot aantal evenementen te bewonderen.


Casa Palacio de los Condes de La Gomera.

Dit type gebouw met veel lokaal natuursteen is één van de voornaamste huizen van Garachico.  Het ligt aan de  voorkant van de Plaza de la Libertad en is gebouwd vanaf 1570 met later aangebrachte toevoegingen. Aanvankelijk behoorde het tot de almachtige familie Ponte, maar het werd toegevoegd aan het erfgoed van de familie Codes de la Gomera door huwelijk.


Castillo fortaleza San Miguel.

De precieze bouwdatum van dit fort is niet beken omdat de verschillende bronnen elkaar tgenspreken maar in 1552 had het één stuk artillerie, in 1575 werd het certificaat met de instructies uitgegeven, in 1587 wordt het als voltooid beschouwd en in 1589 hat het al zeven stuks geschut. Het fort heeft de tijd vrijwel  ongewijzigd doorstaan. De wapenschilden boven de ingang zijn bezienswaardigheden op zich.,


Casa de los Molinos

In Garachico is één watermolen voor koren in  stand gebleven. Het ligt wat lager dan de straat en je ziet het dus snel over het hoofd. Het gebouwtje is een restant van een groter geheel dat  al heel lang verdwenen is. In deze molen is een klein museum over de vulkanologische geschiedenis in de gemeente en handeld voor een groot deel over de vulkaan uitbarsting in 1706 die een aanzienlijk deel van de stad en de haven verwoeste. 


Iglesia matriz de Santa Ana.

De kerk, voltooid in 1542, werd zwaar beschadigd bij de vulkaanuitbarsting van 1706 en is destijds zonder grote wijzigingen van de oorspronkelijke plannen hersteld zodat we hier een goede indruk hebben van een bezienswaardig kerkelijk gebouw uit de 16e eeuw op Tenerife. De kerk werd in 1520 gesticht door  Cristóbal de Ponte op inspiratie van zijn vrouw, Ana de Vergara. Zij stamden uit een destijds voorname familie uit Garachico. 

De Iglesia de Santa Ana heeft 3 eenvoudige beuken die onderling verbonden zijn door pilaren met natuurstenen bogen. Het plafond heeft een houten casette plafond, gedeeltelijk uitgevoerd in de lokale mudejar stijl. De kerk kent verschillende (zeer) barokke altaarstukken en kostbare gravures in haar kapellen. Een andere bijzonderheid is het marmeren doopvont uit de 17e eeuw.

Opmerking: de beschrijvingen dat de hele kerk uit het begin van de 16e eeuw stamt lijkt betwijfeld te kunnen worden omdat o.a. de plaats Garachico destijds bij lange na niet het inwonertal had dat bij de huidige omvang hoort. En zeker de toren is van een (veel) later datum.


Casa de los Ponte Garachico.

Dit 45 bij 30 meter grote complex is één van de grootste huizen van Tenerife. Het was het eigendom van de familie Ponte. Het was deze familie die de stad Garachico gesticht en tot bloei gebracht heeeft.  Op dezelfde plek als dit "nieuwe huis" stond het eerste huis van de familie Ponte maar na een brand is dit huis in de 18e eeuw gebouwd. Na een zeer omvangrijke restauratie is het thans in gebruik als hotel.


Convento de concepcionistas Franciscanas.

Dit klooster heeft alle rampen in Garachico redelijk ongeschonden doorstaan. Het is ontstaan in 1643 en doorstond de vulkaan uitbarsting van 1706. In 1709 was er een grote brand die in het gebouw geen grote problemen opleverde en de stormvloed van 1856 heeft het begouw niet noemenswaardig aangetast. De architectuur van het gesloten klooster is uiterst sober. Alleen de natuursteen omlijsting van de portalen in een late renaissance stijl vallen op.


Plaza Juan González de la Torre.

Het huidige plein ligt op de plek van het voormalige driehoekige plein achter de Puerta de Tierra (de poort van de aarde). Dat waren twee aarden wallen parralel aan elkaar en aan de zee met een ingang op zee niveau en een uitgang op het wat hoger gelegen pleintje. Door de vulkaanuitbarsting is het niveau nu echter meters hoger dan het pleintje en de poort. Die poort was bedoeld om de passagiers en de goederen te controleren die door de poort naar binnenkwamen of de haven gingen verlaten.

Voorbij het hek zijn trappen naar beneden. Daar, meters lager, zijn de resten van de oude haven van Garachico te zien. Het is slechts een klein gedeelte maar het geeft een goede indruk van de enorme laag lava en stenen die bovenop de oude haven terecht gekomen is.


Convento Agustino de San Julián Garachico.

Dit uit 1621 daterende gebouw was een college en huisveste tevens de kluizenaars van San Agustín. Het stond bekend om zijn rijke kunstwerken. Op 19 maart 1697 werd het gebouw door brand verwoest maar daarna weer opgebouwd. In 1825 verbrande het opnieuw. Van dat gebouw rest alleen nog de halfronde boog in de gevel. en een aantal muuresten die door de vele veranderingen niet meer zichtbaar zijn.

De huidige kozijnen, luiken en ramen horen bij het huidige pand van latere datum en tonen fantasievolle en decoratieve bewerkingen. Het huidige gebouw met de kleine kapel en  het binnenplein is vrij toegankelijk en heeft nu verschillende funties.


Casa del Marqués de la Quinta Roja.

Dit huis is in de 16e eeuw gebouwd maar in 1706 zwaar beschadigd geraakt door de vulkaan uitbarsting. Op basis van de resten is het in zijn oude vormen hersteld. Het is één van de omvangrijkste huizen in Garachico en heeft een eenvoudige atchitectuur met een prachtige binnenplaats en een bijzonder trappenhuis. Het ligt aan het monumentale Plaza de la Libertad tussen de meest bezienswaardige gebouwen van Garachico.


Vlakbij Garachico, Iglesia de San Juan Bautista in San Juan del Reparo.

In dit kleine drop staat één van de charmantste kerken van Tenerife. Het is in de 16e eeuw gebouwd als een kerk met een enkel schip met een slanke toren aan de voorzijde. In 1964 is die toren vervangen door de huidige toren die wat fors aandoet in vergelijking met het kerkje. Het interieur heeft een plafond in een eenvoudige mudejar uitvoering met mooi houtsnijwerk in het casetteplafond van de hoofdkapel.


Bezoek ook het Museum voor Natuurwetenschappen en het Museum voor Plaatselijke Geschiedenis in het Convento de San Francisco

Andere interessante bezienswaardigheden in Garachico zijn:  Convento de San Francisco  -  Parroquia de San Pedro de Daute  -  La Casa de Piedra  -  Iglesia Nuestra Señora de los Ángeles  -  Museo de Arte Sacro  - Piscinas Naturales El Caletón  en nog enkele andere gebouwen en natuurgebieden.


Een andere bezienswaardigheid en beslist leuk om eens te doen is een bezoekje aan de lokale markt, de Mercadillo de Garachico.


Fiestas en Feestdagen in Garachico. 

Ook rondom bezienswaardige fiestas, romerias, markten en feestdagen is er veel te doen want in Garachico zijn maar liefst 15 lokale feestdagen, fiestas en  andere evenementen waar u altijd gratis naar toe kan gaan. Bovendien zijn alle cafe´s, bars en restaurants vaak open en is er extra horeca wat u veel onverwachte genoegens biedt.
Hou er rekening mee dat het op die dagen druk kan zijn en dat het parkeren bij die evenementen soms lastig kan zijn.


Voor meer bezienswaardigheden en informatie over wat er te doen is kunt u terecht bij het toeristische kantoor in Garachico.

Bureau voor toeristische informatie Garachico:

  • Adres: Av. República de Venezuela, 38450 Garachico,
  • Routecode: 96CJ+PV   Locatie ↗
  • Telefoon: 922 133 461
  • Openingstijden ma-vr:  10.00-18.00,  zat.: 11:00 -14:00 en 15:00 - 17:00.  Op zon- en feestdagen gesloten.

Pagina: doen in Garachico

deteiding.nl