Een uitstapje bij Tenerife, bezoek La Gomera eens.

Op Tenerife zijn veel dagtochtjes mogelijk maar er is er maar één die daarbuiten mogelijk is. Het heerlijke eiland La Gomera verwelkomt u graag.


In Los Cristianos is een kleine veerhaven waar de rederijen Fred Olsen en Armas een korte reis naar La Gomera aanbieden. Een klein eiland net naast Tenerife dat iedereen die in het zuiden of zuid-westen geweest is kent. Gomera is vanaf de stranden en uit de appartementen vrijwel altijd duidelijk te zien.

Om er te komen neem u de veerboot en in 50 minuten bent u over. Er zijn 7 afvaarten per dag. Bij aankomst kunt u eventueel in de terminal een auto huren.


De stad San Sebastián.

Na de boottocht komt u in de hoofdstad van La Gomera aan, San Sebastián de la Gomera. Dat is een stadje met slechts 2500 inwoners en dus niet zo groot. Er zijn dan ook niet zoveel bezienswaardigheden in die stad maar de de Iglesia de Nuestra Señora de la Asunción ofwel de Maria Hemelvaartkerk is het waard om te bezoeken.

Aan de zeekant van de stad ligt een groot plein waarop een standbeeld van Columbus staat. Naar links is een betrekkelijk groot park, het Plaza de las Américas, met een oude verdedigingstoren die de naam Torre del Conde ofwel de toren van de graaf draagt. Het dateerd uit de vijftiende eeuw en wordt in redelijke staat gehouden.

Aan de rechterkant van het plein ziet u nog een paar huizen uit de glorietijd van San Sebastián.
Rechts achter het standbeeld van Columbus is het met hoog geboomte gevulde Plaza de la Constitución waar ook nog een paar monumentale huizen staan. Het plein heeft een gezellige sfeer door het pavillioen in het midden en de terrasjes er om heen.

De straat waar u dan bent heet de Calle Real ofwel de koningklijke weg. Dat is de hoofdstraat van de stad en u vindt daar een aantal gezellige cafés. Iets verder staat de bovengenoemde kerk met een unieke, wandvullende fresco met 15e eeuwse schepen. De kerk heeft een schitterend plafond in de lokale mudéjar stijl. Dit monument is de moeite waard om te bekijken. Buitenkomend kunt u linksom lopen en daar ziet u het "Museo Arqueológico de La Gomera". Een kijkje in dat museum is vanwege de collectie én het gebouw zeker de moeite waard. Uit het museum komend gaat u naar rechts en dan kunt u het charmante straatje Calle Virgin de la Guadeloupe in lopen. Deze straat eindigt weer op het Plaza de la Constitución. Met deze route heeft u het interessante deel van de stad gezien.


De Natuur van La Gomera.

Vanaf de stad kunt u ook de bus of een taxi nemen om een rondtocht over La Gomera te maken en de wonderschone natuur van het eiland te zien. Het Nationaal Park Garajonay is één van de oudste natuurlijke en nu nog bestaande bossen ter wereld. Het is ongeveer 40 km2 groot en er groeien door de bijzondere weersomstandigheden 450 verschillende soorten planten en bomen. Dat aantal op zo´n kleine oppervlakte is uniek voor de natuur. U kunt laurierbomen, vetplanten, cactussen en vele soorten varens zien. Het Parque Garajonay staat dan ook op de werelderfgoedlijst.

In het noorden liggen de Los Órganos (de 'orgelpijpen'), het zijn steile zeshoekige basalten kolommen. Tezamen vormen ze een zeldzaam beeld van wat een vulkaanuitbarsting kan doen. Dit fenomeen is allen te zien als u een tochtje met een boot boekt om te duiken of om dolfijnen te bekijken kijken.


De stranden van La Gomera.

Wellicht wilt u één van de stranden bezoeken, het charmante Playa de Santiago ligt hemelsbreed 10 kilometer van de stad af. U kunt daar met de bus of taxi naar toe over een lange kronkelige weg langs zee. De reis duurt ruim een half uur met de taxi. Bij Playa de Santiago komen twee baranco´s bij elkaar, de Barranco de los Cocos en Barranco de Santiago. Het is een bekende badplaats op La Gomera met een groot hotelcomplex, Jardín Tecina met bungalows die in een plaatselijke stijl zijn ontworpen.

Helemaal aan de andere (west)kant van La Gomera vind u het gebied Valle Gran Rey met het gelijknamige strand. Dit gebied is het grootste toeristencentrum van La Gomera. Het heeft een beperkt aantal logies accomodaties die verspreid langs het strand liggen. Het piepkleine dorpje Gran Rey heeft een korte maar heel charmante boulevard aan zee.


Overnachten in de Parador.

In San Sebastian de la Gomera staat ook een prachtig gerestaureerde Parador waar u kunt overnachten. Uiteraad zijn er nog tal van andere hotels en appartementen waar u kunt overnachten,

Tot slot.

Er zijn diverse uitzichtpunten op La Gomera waar vandaan u een prachtig uitzicht heeft op de standen en gebouwen van Tenerife. Met een wat scherpere lens kunt u mooie foto´s maken van het gebied waar u tijdelijk of permanent verblijft.


Pagina: La Gomera

deteiding.nl