Tenerife bezienswaardigheden, 20 tips, suggesties en informatie.

Er zijn duizenden kleine en grote bezienswaardigheden op Tenerife. Naast informatie en tips kunt u er hier ruim 350 vinden.


Niet alle bezienswaardigheden op Tenerife zijn dezelfde als de meest getipte. Er zijn een aantal leuke plekjes, dorpjes en steden op Tenerife waar niet iedereen naar toegaat en die toch de moeite waard zijn om te bekijken. Een aantal daarvan staan hieronder maar u kunt nog veel meer tips, informatie en suggesties vinden op de kaart van Tenerife met ruim 350 bezienswaardigheden. Lees er alles over. Of u nu op vakantie bent op Tenerife, er overwinterd of er woont.


20. Het "wijnmuseum" casa de vino in El Sauzal.

De prachtig gerestaureerde finca "La Baranda" uit de 16e eeuw huisvest het bezoekerscentrum voor wijn in El Sauzal. Dit museum "Museo Insular de la Vid y el Vino de Tenerife" ofwel casa de Vino documenteert de geschiedenis en ontwikkeling van de wijnbouw op Tenerife. Op de binnenplaats van het landgoed staat een indrukwekkende houten wijnpers in zijn oorspronkelijke staat. In het gebouw daarnaast is een museumzaal met presenteerborden en typische wijnbouwvoorwerpen die een overzicht van de wijnbouw op Tenerife geven. In een ander deel van het gebouw is een grote selectie van wijnen uit Tenerife te bekijken, te proeven en te kopen. De entree is gratis.


19. Museo de la Naturaleza y la Arqueología in Santa Cruz.

Dit museum dat tot enkele jaren geleden bekend stond als Museo de la Naturaleza y el Hombre is gevestigd in het oude ziekenhuis van de stad dat gebouwd is in een sombere neo-classisistische architectuur. Het is een combinatie van 3 musea, te weten het Archeologisch Museum van Tenerife, het Canarische Instituut voor Bioantropologie en het Museum voor Natuurwetenschappen van Tenerife. Dit museum een grote collectie over de Guanchecultuur waaronder de bewaarde mummies van de Guanchen. U vindt er archeologische overblijfselen uit de prehistorie van Tenerife en een grote collectie fossielen en opgezette dieren. Het museum heeft een prachtige binnenplaats.


18. Parque García Sanabria.

Wandelen tussen onder hoog geboomte en tussen exotische bloemen, verborgen beelden en klaterende fontijnen kan midden in Santa Cruz. Het ruim 67.000 m2 grote García Sanabria park is in feite een bonte verzameling van tuinen die toch in harmonie met elkaar zijn aangelegd. Brede lanen wisselen smalle paadjes af en zonovergoten delen vindt u vlak naast schaduwrijke plekken. En steeds komt u de meest fantastiche beelden tegen op telkens weer een onverwachte plek. Bij de (stads) ingang van het park staat de bekende bloemenklok en een goed verzorgde kiosk om met een kop koffie even aan de stadsdrukte te ontsnappen.


17. Masca.

De huisjes in het gehucht Masca staan ​​alsof ze tegen de bergrug staan ​​opgesteld ​​aan de rand van een afgrond die wordt gezien als één van de diepste kloven van het eiland. Vanaf het uitkijkpunt El Mirador de Cherfe heb je een prachtig panoramisch uitzicht over de Masca.

Het gehucht is een van de grootste schatten van het landschapspark Teno, aangezien de elementen die de traditionele bouwstijl van Tenerife zo bijzonder maken hier dicht bij elkaar staan: het gebruik van puin en hout; conceptuele eenvoud en volledige aanpassing aan de omgeving.


16. Lomo Morín-waterval bij Los Silos.

De laatste tijd is deze afgelegen waterval één van de meest populaire plekjes van Tenerife. Het is een kunstmatige waterval die ontstaan is doordat water van een hoger gelegen kanaal door een ravijn naar beneden geleid wordt en in een lager gelegen kanaal wordt opgevangen.

Het is niet gemakkelijk om deze bijzondere plek te vinden maar op het internet staan goede routes om er te komen. Mocht u er zijn dan is het de moeite waard om even te blijven kijken naar de vele bezoekers die zich graag onderaan de waterval laten fotograferen. 


15. Playas de Troya.

In Adeje zijn de stranden Troya 1 en 2 de oudste stranden van de omgeving. Er is meestal een rustige zee met weinig golven en een bedeesde wind. Het zijn geen oorspronkelijke stranden die er altijd al waren maar aangelegde stranden van een grijs gekleurd vulkanisch zand. De plezierige sfeer die er heerst is lastig te omschrijven maar als u er eenmaal bent voelt u die sfeer direct. Al was het maar door de rietgedekte parasols. Achter het strand kunt u een rustige wandeling over de boulevard maken of de winkelcentra, bars en restaurants bezoeken die er in ruime mate aanwezig zijn. 


14. Het laurisilva bos bij Agua García.

Van alle bezienswaardigheden op Tenerife is dit de oudste. Laurisilva, een gematigd regenwoud of boslaurifolia genoemd , is een soort sub-tropisch nevelwoud dat zich miljoenen jaren geleden uitspreidde over Zuid-Europa en Noord-Afrika, en nu alleen nog bestaat op de archipels van de Azoren, Madeira en de Canarische Eilanden. Het laurisilva bos (klik link) in Agua García is één van de meest omvangrijke voorbeelden van dit type bos op Tenerife. Er zijn prachtige en oeroude bosformaties te vinden en overhangende wortelstelsels waaraan te zien is dat ze de eeuwen getrotseerd hebben.  U kunt er prachtige wandelingen maken zonder het gevoel te hebben dat het er druk is.


13. Calle de la Noria in Santa Cruz.
Eén van de populairste straatjes in Santa Cruz is de Calle de la Noria. Het is een voetgangersgebied en heeft een hele ontspannen sfeer met z´n kleine huizen in allerlei kleuren en de vrolijk wuivende palmbomen. Daar tussen bevind zich de oudste Murga van Santa Cruz, Nifu Nifa. (klik link) De straat loop vanaf de Plaza de la Iglesia de la Concepción tot aan de brug die de Mercado de Nuestra Señora de África met de Calle del Castillo verbindt.  "La Noria"  heeft veel bars en restaurants met verkoelende terrassen onder de bomen die tot in de kleine uurtjes open zijn.


12. Playa de Las teresitas.

Dit is het één van de bekendste stranden van Tenerife. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt is het geen kunstmatig strand. Het is een eeuwenoud strand dat tot in de jaren 70 zwart was en Tras la Arena werd genoemd. In 1976 is men begonnen om een dam voor het strand aan te leggen waardoor erosie van het geplande gele strand moest worden voorkomen. In hetzelfde plan ontstond het grote parkeer terrein langs de hele landzijde van het strand. Nadat het zand over de volle lengte was aangebracht zijn er talloze palmen geplant om het geheel een serene tropische sfeer te geven. Er is zo een bijzondere bezienswaardigheid ontstaan.


11. Parque del Drago in Icod.

Het Drago-park is veruit de voornaamste bezienswaardigheid van Icod en mogelijk zelfs van Tenerife . De duizendjarige drakenboom (hoewel de leeftijd momenteel wordt geschat op ongeveer 300 jaar) is een  belangrijk natuurlijk monument op Tenerife, De boom is ruim 16 meter hoog en meet aan de voet 20 meter in omtrek.  Dat is des te opmerkelijker omdat het eigenlijk een plant is. Op het  kerkplein naast de drago staan ​​nog andere interessante botanische bomen.  Op talloze andere plaatsen staan exemplaren van deze hele herkenbare bomen op dorps pleinen en in tuinen. 


10.  El Sitio Litre of de orchideeëntuin in Puerto de la Cruz.

Oorspronkelijk was het huis achterin de orchideeëntuin een een herenhuis dat in 1730 als klooster gebouwd is en 44 jaar lang als zodanig gebruikt is.  Veel later, in 1996 kocht ene John Lucas het huis van de engelse Molly Smith die er sinds jaar en dag liederijke feesten gaf.

De nieuwe eigenaar stelde de tuin tegen betaling open voor publiek  en sinds die tijd kunt u de uitbundige en sierlijke tuinen bezoeken. Een deel van de tuin staat vol met ruim 200 soorten orchideeën. Daarnaast staan er bougainvilles, bromelia's, palmen, hibiscussen, flamboyants en een veelheid aan soorten bloemen die elke hoek van de tuin een andere geur geven.


9. Plaza San Francisco in Santa Cruz de Tenerife.
Het is één van de stilste pleinen in het oude centrum van Santa Cruz de Tenerife. Eromheen zie je oude gerestaureerde huizen. Het zijn de typische Canarische huizen, geel of rood geverfd, Er heerst een gezellige, rustige sfeer op het plein en men kan er op de terrasje goed eten. Aan de korste zijde staat een voormalige apotheek waarin nu een goed restaurant gevestigd is.
Het plein is heel schaduwrijk dankzij de aanwezigheid van verschillende grote oude bomen.

Aan de noordkant is er de oude rechtbank, een goed gerenoveerd formeel gebouw met een prachtige façade, direct daarnaast staat de kerk van San Francisco.


8. Playa de La Tejita. 

Dit is het grootste natuurlijke strand van Tenerife. Het is vaak in een magisch rood licht gehuld door het bijzondere zonnespel op Montana Roja, dat te zien is aan de westkant van het strand.

De afgelegen ligging van het zandstrand is ideaal voor lange wandelingen en zonnebaden. Door de ligging is er een zekere bescherming tegen de harde wind die vaak op de andere stranden van El Medano te vinden is.

Vrijwel op het strand ligt de charmante bar Chiringuito Pirata, Ook die is een bezoekje waard.


7. Los Lavaderos, een wasplaats voor lakens en kleding uit vervlogen  tijden.

Los Lavaderos is een wasplaats om kleding en ander wasgoed zoals lakens en dergelijke te wassen.

Wasplaatsen waren vroeger op veel plaatsen te vinden maar slechts enkelen zijn bewaard gebleven waaronder deze in El Sauzal. Het is één van de sfeervolste bezienswaardigheid op Tenerife. Bekijk het stromende water dat vers, ruisend en tintelend uit de rotswanden komt.

In het park staat een café met een schitterend uitzicht.


6. Het dorpscentrum van Los Silos.

Dit charmante en rustige, historische stadscentrum ligt onder de berg Aregume. Rondom een behoorlijk groot dorpsplein met uiteraard een kiosk voor muziek uitvoeringen e.d. liggen de belangrijkste gebouwen van het dorp. Iets naast het plein staat de kerk met een strak wit suikertaart ontwerp.

Dankzij de bevoorrechte locatie heeft Los Silos een enorm gebied binnen het gemeentelijk gebied dat wordt gekenmerkt door een buitengewone biodiversiteit.  Ten noord-westen van het dorp kunt u kilometers lang langs de zee wandelen.


5. Mirador de El Lance.
Op de weg die naar beneden gaat van Icod el Alto naar Los Realejos bevindt zich dit indrukwekkende uitzichtpunt. Deze Mirador heeft een prachtig uitzicht over de vallei van La Orotava en de gementen die daar in liggen: Los Realejos, La Orotava en Puerto de la Cruz.

Direct ernaast staat het enorme bronzen beeld van Mencey Bentor, hij werd bekend omdat hij zich liever naar beneden storte dan dat hij zich gevangen liet nemen door de Spanjaarden die bezig waren Tenerife te veroveren.

Op de mirador een kleine kiosk en een restaurant aanwezig.


4. De maagd van het licht bevindt zich in Los Silos.

In de 16e-eeuwse kerk van Nuestra Señora de la Luz, bevind zich een kostbaar beeld van de Virgen de La Luz. Volgens de legende werd het aan de kust gevonden door een Portugese visser. 

In september viert men de verheffing van de maagd. Dit proces bestaat uit het plaatsen van het beeld van de Maagd in haar kleedkamer van het hoofdaltaar door middel van een mechanisme waarbij, handmatig, de troon met het beeld langzaam omhoog wordt gebracht in een structuur die doet denken aan een lier van typische Canarische wijnmakerijen. Dit bezienswaardigheid is uniek op de canarische eilanden.


3. Niet zo bekend maar fascinerend, Cueva del Viento ofwel de grotten van de wind.
Met deze grot heeft Tenerife een heel bijzondere atractie ontdekt:  de langste ondergrondse lava grot van Europa. Deze grot is 17 kilometer lang. Helaas is alleen een klein deel ervan  toegankelijk voor het publiek. Maar toch geeft dit stuk een uniek inzicht in een adembenemende natuurlijke omgeving onder de grond.

Bezoek aan de grot kan alleen met een rondleiding. Het ecosysteem van Cueva del Viento is erg kwetsbaar en daarom kan een bezoek aan de grot maar 4 keer per dag met een gids plaatsvinden op dinsdag t/m zaterdag.

Om teleurstellingen te vermijden kunt u het beste van tevoren reserveren.


2. Het Palmetum van Santa Cruz de Tenerife is een botanische tuin gespecialiseerd in palmen. Het ligt op een heuvel met uitzicht op de oceaan in Santa Cruz. De tuinen bevatten naast de ruim 600 sooreten palmen, watervallen, beekjes en vijvers, een museum gewijd aan palmen en een schaduwhuis. Het project is in 1995 gestart op een voormalige stortplaats en is in 2014 voor het publiek geopend. De waardevolle palmcollectie is gericht op palmen uit alle delen van de wereld. Daarnaast zijn er bomen en struiken van andere planten te zien die samen met de palmen georganiseerd zijn in "biogeografische secties".

Alle tuinen worden onderhouden zonder pesticiden en zonder kunstmest.


1. Agrarische markt in Tacoronte.

Deze markt wordt gehouden in de Barrio de San Juan in Tacoronte en biedt de boeren uit de omgeving de mogelijkheid hun waren direct aan de consument aan te bieden. Er worden lokale groenten, fruit en verse vis aangeboden, en ambachtelijke producten die nog volgens de traditionele methoden van Tacoronte bereid worden, zoals gebak, kaas, honing etc.

De markt wordt op zaterdag en zondag gehouden van 09.00-14.00.


Pagina: tenerife tips

deteiding.nl