Branden op Tenerife.

De afgelopen maanden zijn we getroffen door grote branden die zich vanuit het gebied Candelaria - Arafo verder ontwikkeld hebben in de richting Orotava en La Matanza.


Geen enkel gevaar voor toeristische gebieden.

Ten behoeve van de toeristen dit dit verslag lezen; er is geen enkel gevaar voor of bedreiging van de toeristische gebieden op Tenerife. Zowel de stranden, de badplaatsen als de historische steden lopen geen enkel risico om bij de branden betrokken te raken. die zijn daarvoor veel te ver weg. Er zijn geen snelwegen gesloten en beide luchthavens hebben geen last van de branden. Behalve een aantal wegen hoog in de bergen zijn alle wegen open en er zijn geen aanwijzingen dat daar verandering in komt. Alleen wandelaars op Tenerife kunnen een deel van de bergen niet in. Er zijn gelukkig nog voldoende andere wandelgebieden over.Het laatste nieuws over de branden op Tenerife en de nasleep daarvan.


Maandag 23 oktober 22.05.

Het gaat goed.
De afgelopen dagen was het weer zeer behulpzaam bij het uitdoven van de laatste smeulende delen die er nog waren overgebleven van de bosbranden.
Vanaf nu is er geen berichtgeving meer nodig.
Zodra er weer vuren ontstaan kunt u daar op deze pagina opnieuw kennis van nemen.
Voor nu, dank voor uw bezoek aan deteiding.nl

Nog iets anders:
Fundacion Foresta, de Canarische Stichting voor Herbebossing, heeft de actie Tenerife Renace opgezet en is druk doende om daarmee een netwerk van acties te creeëren teneinde de bossen te herstellen, burgerparticipatie te vereenvoudigen. fondsen te werven en technische kennis over branden te genereren en te leren over hersteltechnieken in de ecosystemen die door dit soort catastrofes zijn beschadigd.


Zondag 23 oktober 23.34.

Regen helpt.
Er is geen nieuws over de bosbranden maar zeker is dat de regenbuien van de afgelopen dag geholpen hebben om de smeulende ondervuren te doven. Voor vannacht wordt er nog meer regen verwacht terwijl het morgen in de getroffen gebieden droog zal blijven volgens de verwachtingen.
Bekijk de video "Vliegen over de verbrande toppen op Tenerife" met luchtopnamen van de getroffen bosgebieden.


Zaterdag 21 oktober 23.05 uur.

Regen.
Na de komst van de eerste regenbuien is in de belangrijkste bosgebieden een gemiddelde neerslag van ongeveer 25 liter per vierkante meter geregistreerd wat het werk heeft vergemakkelijkt.
Ondanks de komst van de regen is de smeulende onderlaag nog niet overal gedoofd maar er zijn ook geen oplevingen van vuren meer geweest. Morgen wordt er weer wat regen verwacht


Vrijdag 20 oktober 21.50 uur.

Regen.

Volgens de weersverwachting kan er vannacht en de komende dagen regen vallen en dat zou de werkzaamheden om de nog steeds smeulende ondergrond te doven enorm helpen. In het Ravelo-gebied heeft een kleine opleving van vuur plaatsgevonden terwijl er ook kleine bluswerkzaamheden zijn geweest in de omgeving van Cuatro Caminos (Tacoronte) en La Vica (La Matanza).


Donderdag 19 oktober 20.18 uur.

Lichte regen.
De lichte regen, wat motregen en de temperatuursdaling in de afgelopen 24 uur hebben het werk van de brandweer eenvoudiger gemaakt. Er zijn vannacht en vandaag geen oplevingen meer geweest. Maar nog steeds zijn er overal smeulende resten die een risico zijn voor oplaaiende vuren. Er wordt 24 uur per dag gewerkt om die risico´s overal uit te sluiten.


Woensdag 18 oktober 21.38 uur.

Blijven doven.
Hoewel er nergens branden zijn geweest breidt het smeulende vuur zich hier en daar toch, gedeeltelijk ondergronds, uit. Dat zijn de gevaarlijkste bronnen van oplaaiend vuur en die zijn nog steeds heel moeilijk te bestrijden.

Iedereen die de gebieden waar dit zich voordoet kent weet hoe dik de onderlaag van jarenlange, deels vergane, bladafval in die gebieden is.


Dinsdag 17 oktober 21.30 uur.

Geen serieuze oplevingen.
Voor de tweede dag achter elkaar zijn er geen echte oplevingen van de branden geweest maar op veel plaatsen is de grond nog (heel) heet en zijn er smeulende resten. Dat betekent dat het risico van oplevingen nog steeds reëel is.
Er gaan steeds maar paden en wegen open maar daar waar nog een risico bestaat van vallende bomen, takken en aardverschuivingen blijven de wandelpaden en wegen afgesloten. Een aantal wegen blijft dicht om de auto´s van hulpdiensten onbelemmerde doorgang te verlenen in geval van calamiteiten.


Maandag 16 oktober 21.34 uur.

Rustig.
Vandaag waren er twee kleine oplevingen boven Santa Ursula en boven Ravello. De helikopters hebben het vuur heel snel onder controle gekregen. De luchtvochtigheid is elke dag wat hoger en dat maakt dat het weer nu ook een beetje meewerkt.


Zondag 15 oktober 21.45 uur

Verwachting voor morgen.
Er zijn de afgelopen nacht en vandaag geen oplevingen van de bosbranden geweest en een paar helikopters zijn terug naar La Palma gegaan. De verwachting voor de komende nacht en morgen zijn iets minder gunstig. Door de meteorologische veranderingen die er aan komen worden de risico´s op herleving van smeulend vuur groot geacht.


Zaterdag 14 oktober 20.35.

Veel oplevingen van vuur.
Het blijft lastig voor de brandweer om alle smeulende resten te beheersen door de grote omvang van het gebied.
Er waren vandaag en vannacht 17 Incidenten bij:
Montaña El Haya en La Hornaca in de gemeente Tacoronte,
La Vica in de gemeente La Matanza,
Las Calderetas, Las Aguilillas en Campo de Tiro in de gemeente El Sauzal,
Las Charquitas, Pino Alto, Barranco Seco, Las Toscas en Farrobillo in de gemeente Santa Úrsula,
Mamio en Ramón Caminero in de gemeente La Orotava
en in Montaña del Cerro, in de gemeente El Rosario.
De afgelopen nacht waren er oplevingen in:
Pista Los Órganos en Casa del Agua in de gemeente La Orotava en in Salto Molino, in de gemeente La Matanza.
Al die oplevingen van de bosbranden zijn in de loop van de dag geblust.
Belangrijk is dat geen van de vuren plaats vond buiten het al in augustus getroffen gebied.
Vannacht zijn er intensieve surveillancetaken uitgevoerd met drones en felle schijnwerpers in het Aguilillas gebied bij Ravelo.
Er is niemand geëvacueerd en er zijn geen gebouwen beschadigd.

De brandweer bestrijdt een opleving

Een recente video van een opleving bij Ravello, vlakbij of in de laurierbossen.


Vrijdag, 13 oktober 21.50.

Oplaaiend vuur boven La Orotava.
Vandaag was er een flinke reactivering van de bosbrand op Tenerife in de gemeente La Orotava bij het recreatiegebied Ramón el Caminero. De brand heeft een grote rookkolom gegenereerd die zichtbaar was vanuit vrijwel de hele La Orotava-vallei.


Donderdag 12 oktober 21.56.

Geen nieuwe branden.
Het voortdurende werk van de brandweer om ook de laatste resten smeulend materiaal te blussen zijn vandaag doorgegaan met helicopters en mensen op de grond. Er zijn een paar hele kleine oplevingen geweest, wederom in de bosgebieden boven Ravello en Santa Ursula.


Woensdag 11 oktober 22.02 uur.

Geen branden vandaag.
Alle oplevingen van de branden zijn nu helemaal geblust en er zijn maar een paar nieuwe vuren opgelaaid die snel gedoofd konden worden. De controles en de bewaking van risicovolle plekken gaat de hele nacht door.
Alle evacuees zijn weer thuis.


Dinsdag 10 oktober 22.05.

Controle.
De brandweer geeft aan dat alle branden nu onder controle zijn. Vandaag zijn er branden op 25 plaatsen opgelaaid binnen het eerder getroffen gebied. Al die reactiveringen zijn geblust. Dit geeft aan hoe moeilijk en riskant de situatie nu is door de hoge temperuren en de heersende wind. De komende dagen lijkt daar geen verandering in te komen.


Maandag 9 oktober 20,55.

Oplaaiend vuur groter,
De bosbrand boven Ravello, gemeente El Sauzal zijn vanacht weer actief geworden en nog niet bedwongen. Het vuur breidt zich uit in de richting van Tacoronte en de verwachting is niet dat het deze nacht gedoofd kan worden. Deze brand verdient extra aandacht omdat daar de oudste leurierbossen van Tenerife liggen.
110 bewoners van het gebied Las Calderetas, de Firing Range en Carril del Polvo, in Ravelo zijn uit voorzorg geëvacueerd.


Zondag 8 oktober 22.30 uur.

Kleine vuren buiten het eerder getroffen bos gebied.
Vandaag zijn er weer verschillende vuren opgelaaid in het Mamio-gebied boven La Orotava en bij Las Aguilillas boven Ravello. Beide vuren zijn na korte tijd geblust.
Buiten het Corona Forresta zijn kleine brandjes ontstaan in het Anaga gebergte, bij Buenavista del Norte en bij Santiago del Teide.
9 helicopters staan klaar om elke nieuw brand te onderdrukken maar duidelijk is dat de risico´s op nieuwe branden hoog is.
De hele nacht door zal er extra bewaking in alle bosgebieden zijn.


Zaterdag 7 oktober 21.56 uur,

2 kleine bosbranden.
In het gebied Pino Alto boven La Orotava en bij Las Aguilillas, boven Ravelo zijn vandaag kleine oplevingen van vuur geweest die vrij snel bedwongen konden worden.
Dat geeft aan dat er nog steeds een hoog risico bestaat op andere oplevingen, reden waarom ook de komende nacht het toezicht verscherpt is.
Het is nog steeds verboden om waar dan ook en op welke manier dan ook in het gebied van het Corona Forrestal vuur te maken of machines te gebruiken die vonken kunnen geven.
Er is een dringend advies om nergens in dat gebied de bossen in te gaan.


Vrijdag 6 oktober 22.20 uur.

Geen bosbranden meer.
Er zijn vandaag geen branden meer geweest en er zijn nergens vuren opgelaaid. Het nathouden van de gebieden boven Santa Ursula, La Orotava en Ravello gaat nog door. De komende nacht zullen met extra controles de gebieden bewaakt worden.
Alle geëvacueerden zijn weer thuis behalve één gezin waarvan het huis verloren is gegaan. Het eerste verbrande huis in dit jaar.


Donderdag 6 oktober 11.10 uur.

Geen nieuwe vuren.

In de afgelopen nacht zijn er geen nieuwe vuren ontstaan.
De weer opgeleefde branden zijn welliswaar onder controle maar er is in dat gebied van 60 hectare nog veel broeiend ondervuur dat de hele dag nat gehouden zal worden door de 10 beschikbare helicopters en 120 brandbestrijders.


Woensdag 5 oktober 22.21 uur.

Het wordt spannend.
De gisteren ontstane heropleving van de twee bosbranden ​​in het Aguamansa-gebied, La Florida en Los Arroyos, gemeente La Orotava zijn geblust. Eerder was het vuur in boven het dorp Ravelo, gemeente El Sauzal al gedoofd.
Het grotere vuur bij Las Charquitas in Santa Úrsula is later in het begin van de avond gedoofd met behulp van 10 helikopters en 150 brandweerlieden met 26 voertuigen en 60 soldaten.

De, inmiddels 3200 geëvacueerde, mensen kunnen nog niet naar huis en een aantal wegen boven Santa Ursula zijn afgezet.

Er wordt nu een "gespannen en gecompliceerde" nacht verwacht vanwege de mogelijkheid dat één van de nu gedoofde vuren weer gaat oplaaien door de weersomstandigheden daar. Ook al gezien het weer zijn verdere oplevingen van oudere vuurhaarden elders niet uitgesloten door het aanhoudende warme weer en de aanwezige wind.

Voor hen die niet op Tenerife wonen; In de bergen is het nu zo´n 29 graden en aan de kusten is het 25 tot 26 graden bij een kalme wind. De luchtvochtigheid zit rond de 40%.


Woensdag 4 oktober 22.06 uur.

Opnieuw bosbranden.

Bij een temperatuur van 38 graden of meer en een stevige wind in de bergen is de kans op oplevingen van branden groot. Vandaag gebeurde dat bij Carril del Polvo in El Sauzal, bij Finca Los Arroyos in La Orotava en bij Las Charquitas in Santa Úrsula. Dat laatste vuur heeft ondersteuning uit de lucht gekregen maar brande in de avond nog steeds. Het geeft de brandweer reden tot ongerustheid en er zijn 2700 mensen uit de plaats Pino Alto geëvacueerd. Er zijn eerder op de dag ook zeer beperkte evacuaties geweest in El Sauzal.


Nadat een gedeelte van de wegen in de bergen van Tenerife weer open gegaan zijn, zijn er vanaf deze week ook weer een aantal recreatiegebieden toegangkelijk. Het blijft echter verboden om vuur aan te steken in de recreatiegebieden.
De nu weer toegangkelijke gebieden zijn Las Raices en Lomo de la Jara in Tacoronte en Chanajiga , in de gemeente Los Realejos.

De omgeving van die gebieden blijft voor een groot deel gesloten en dus is het wandelen daar maar beperkt mogelijk.
De beperkingen op de wegen in de bossen blijven van kracht en worden op die wegen ook duidelijk aangegeven. Niet harder dan 50 km/uur en het is ook nog niet toegestaan om op die wegen met de fiets of de motor te rijden.


Bovendien kunt u nu over de toegangswegen van het eiland naar Teide rijden en toegang krijgen tot het nationale park, zij het met minder dan 50 kilometer per uur. Aan de andere kant blijft het verbod op het rijden op motorfietsen, fietsen en voertuigen met een lengte van meer dan twaalf meter bestaan. Ook de toegang tot de getroffen gebieden blijft beperkt.

In de getroffen gebieden boven La Ortotava laaien de vuren hier en daar nog steeds op, zij het op heel beperkte schaal. Die brandjes bevinden zich in de verbranden gebieden en zijn niet gevaarlijk omdat de vuren volledig onder controle zijn.

Verwacht wordt dat in de loop van deze maand de paden en recreatiegebieden die niet in de verbrande zone´s liggen allemaal weer toegankelijk worden. Na oktober zal het langzame proces beginnen om de verbrande gebieden weer open te stellen naar gelang de opruimwerkzaamheden van gevallen takken gevorderd zijn en de risicoloze doorgang voor voetgengers verzekerd is.


De branden op Tenerife zijn onder controle maar er blijven maatregelen van kracht vanwege gevaar voor vallende bomen of delen daarvan en landverschuivingen.


Belangrijke wegen weer open.

De wegen TF-24 La Esperanza naar El Teide en de TF-21 La Orotava naar el teide zijn, met beperkingen omdat de vangrails ontbreken, weer open. De wegen blijven verboden voor motoren en fietsers. Met een auto mag niet harder rijden dan 50 km. Het is op alle wegen in de bergen verboden om te stoppen en te parkeren langs de weg en bij uitkijkpunten.
De maatregelen op de TF-24 gelden voor onbepaalde tijd vanaf La Esperanza tot en met Izaña en op de TF-21 vanaf de toegang tot La Caldera tot El Portillo.

Veel wegen in de hoogst gelegen delen van een aantal gemeenten zijn nog steeds afgsloten. Dat gaat over de gemeenten Fasnia, Güímar, Arafo, Candelaria, El Rosario, Tacoronte, El Sauzal, La Matanza de Acentejo, La Victoria de Acentejo, Santa Úrsula, La Orotava en Los Realejos. U kunt op veel wegen in die gemeenten natuurlijk wel rijden.

Vuur en recreatiegebieden.

Het verbod op het gebruik van vuur (gas)kachels, barbecues en ander open vuur blñijft verboden in alle gebieden binnen het natuurpark Corona Forestal in bovengenoemde gemeenten dei door de bosbranden zijn getroffen.

Om veiligheidsredenen zijn de volgende recreatiegebieden tot nader bericht gesloten: Chanajiga (Los Realejos), Hoya del Abade (La Victoria), La Caldera (La Orotava), La Laguneta Chica (Santa Úrsula), Las Calderetas ( El Sauzal), Las Raíces (El Rosario), Lomo La Jara (Tacoronte), Los Frailes (Arafo) en Ramón El Caminero (La Orotava).

Wandelingen.

Een groot, maar niet gespecificeerd deel, van de wandelpaden in de bossen is nog afgesloten met rood-witte linten. Dat betekent dat u er niet door mag. Op wandelen achter die linten staan strenge straffen.


Nieuwe uitbraak.

Gisteren was er een behoorlijke uitbraak van een brand in Santa Ursula bij de berg La Atalaya

Deze uitbraak heeft plaatsgevonden bij eucalyptusbomen die aan de rand van het verbrande gebied staan, in het gebied dat bekend staat als Las Charquitas. Er is geen verdere schade en evacuaties waren niet nodig.
Er zijn geen verdere mededelingen over het verloop van de werkzaamheden of beperkende maatregelen.


Dinsdag 11 september.


Alle branden zijn onder controle.

De brandweer heeft aangegeven dat alle branden onder controie zijn. Berichten over het eventueel opheffen van de beperkende maatregelen volgen zo spoedig mogelijk.

Er zijn geen berichten dat er beperkende maatregelen zijn ingetrokken. Die blijven dus van kracht.

Herhaling beperkende maatregelen:

Recreatiegebieden.

Er blijven recreatiegebieden gesloten. Dat zijn: Chanajiga (Los Realejos), Hoya del Abade (La Victoria), La Caldera (La Orotava), La Laguneta Chica (Santa Úrsula), Las Calderetas (El Sauzal). ), Las Raíces (El Rosario), Lomo La Jara (Tacoronte), Los Frailes (Arafo) en Ramón El Caminero (La Orotava).

Werken met vuur is verboden.

In de omgeving en binnen de omtrek van de gebieden Güímar, Arafo, Fasnia, Candelaria, El Rosario, Tacoronte, El Sauzal, La Matanza de Acentejo, La Victoria de Acentejo, Santa Úrsula, La Orotava en Los Realejos blijft het verboden om in recreatiegebieden en paden enige vorm van vuur te maken. Dat houdt in dat het verboden is om te roken en kachels, barbecues, gaskachels aan te steken. Ook het gebruik van machines en gereedschappen die vonken veroorzaken is verboden. Ook het rijden met motorvoertuigen op bospaden te rijden voor recreatieve doeleinden is verboden.

Afgesloten wegen.

De wegen TF-24 en TF-523 blijven afgesloten en dat zal nog wel even duren omdat die wegen ook beschadigd zijn. De TF-21 is alleen afgesloten tussen La Orotava en El Portillo.
Vrijwel alle binnenwegen rondom het getroffen gebied zijn weer vrijgegeven maar enkele doodlopende wegen zijn voor de toegang tot de bossen afgesloten.

Openbaar vervoer.

De enige Titsa-lijn die niet rijdt is de rit 348 van 348 Puerto de la Cruz naar Orotava-Teide National Park. De lijnen 345 en 346 van Puerto de la Cruz-Orotava-Aguamansa rijden tot Velo. Lijn 342 Costa Adeje-Cristianos-Vilaflor-Teide National Park rijdt tot de kabelbaan die naar de top van El Teide gaat.

Afgesloten wandelpaden.

Informatie voor wandelaars in het hooggebergte rond El Teide is er een overzicht van de wandelpaden die in vernband met de branden op Tenerife afgesloten zijn.

Route nr. 1.- La Fortaleza (in zijn geheel)
Route nr. 2.- Arenas Negras (in zijn geheel)
Route nr. 4.- Siete Cañadas (Gedeeltelijk: vanaf het begin
door het Centrum van el Portillo. Voor bezoekers van El Portillo tot aan het contact met pad nr. 30 Los Valles
Route nr. 8.- El Filo (in zijn geheel)
Route nr. 14.- Alto de Guamaso (in zijn geheel)
Route nr. 17.- Igueque (in zijn geheel)
Route nr. 20.- Fasnia-vulkaan (in zijn geheel)
Route nr. 21.- Corral del Niño naar La Yegua Blanca (in zijn geheel)
Pad nr. 22.- Lomo Hurtado (Gedeeltelijk: vanaf het begin in contact met pad nr. 1 La Fortaleza tot het contact met pad nr. 33
Montaña negro)
Pad nr. 25. - Verbrand (in zijn geheel)
Route nr. 29.- Degollada del Cedro (in zijn geheel)
Route nr. 34.- Montaña Limón (in zijn geheel)
Route nr. 36.- Alto de La Fortaleza (in zijn geheel)
Route nr. 37.- Cerrillar - Carnicería (in zijn geheel)

Meer informatie kunt u verkrijgen bij het telefoonnummer 922 922 371


Maandag 10 september.


Er zijn geen nieuwe berichten, ook niet in de ochtendkranten.


Zondag 9 september.


Er is geen actuele informatiebron die enige nieuwswaardige feiten noemt. Morgen gaan we kranten kopen want hier en daar zijn vanaf de snelwegen nog wel kleine rookkolommen in de bergen te zien en er is geen instantie die aangegeven heeft dat het vuur al volledig onder controle is. Alle maatregelen rondom de geraakte zone´s zijn nog van kracht.


Zaterdag 9 september.


Geen nieuwsmeldingen.


Vrijdag 8  september.


Er is geen enkel nieuws over de bosbranden op Tenerife. Alle maatregelen blijven van kracht en er is nog geen verklaring dat de branden onder controle zijn.


Donderdag  7  september.


Laurierbossen zijn gered.
Het deel van Tenerife waar het best bewaarde laurierbos te vinden is, bij Agua Garcia in Tacoronte, kon worden gered door intensief werk van de brandweer maar ook omdat laurierbomen een hoog vochtpercentage hebben ook al zien hun bladeren er nu droog uit.

Verder nieuws is er niet. De situatie is de afgelopen dagen niet veranderd en de brandweer geeft aan dat geen enkel deel van het aangetaste gebied volledig onder controle is. De toegangsbeperkingen zoals eerder aangegeven blijven ook de komende dagen volledig van kracht.


Woensdag  6  september.


Restaurants Cañadas weer toegangkelijk.

El Portillo en de restaurants op die plek zijn nu bereikbaar voor verkeer. De route van Vilaflor naar El Teide was alleen maar open tot aan de kabelbaan naar de top van El Teide en er is besloten om het gedeelte van de kabelbaan naar El Portillo ook open te stellen zodat bezoekers van de Cañadas en El Teide toegang hebben tot de restaurants in dat gebied.

Er zijn nog enige honderden brandweerlieden aan het werk om de kleine oplaaiende vuren en smeulende resten onder controle te krijgen en er is inmiddels gestart met het herstellen van een aantal bospaden.


Dinsdag 5 september.


Ongewijzigde omstandigheden.

De situatie rond de branden, de afgezette wegen en de waarschuwingen voor het onbevoegd betreden van afgesloten bosgebieden is niet veranderd.

Zie de berichten daarover hieronder. De afgesloten wandelgebieden staan bij het nieuws van 30 augustus.


Maandag 4 september.


Regen.
In de afgelopen nacht en een deel van de dag regende het in het hooggebergte. Op de brandjes en de smeulende resten heeft dat een gunstige uitwerking maar er stond tegenover dat de helicopters niet konden worden ingezet.

Die regen vergroot het risico op aardverschuivingen, het vallen van stenen en kan het omvallen van bomen veroorzaken. Dat betekende dat de brandweerlieden uiterst voorzichtig moeten zijn bij hun werk.

Er is nog geen melding dat een gedeelte van de oppervakte van de branden onder controle is en dat betekent dat alle beperkende maatregelen op afgsloten wegen en paden onveranderd zijn.


Zondag 3 september.


Nog steeds gevaar.
Net zoals gisteren zijn er geen grote vuren meer ontstaan maar de brandweerlieden zijn nog steeds bezig om elke vierkante meter onder controle te krijgen.

De regering van Tenerife geeft nogmaals aan dat het ten strengste verboden is om door de bergen van de door de brand getroffen gemeenten te wandelen. Gisteren zijn talloze mensen aangehouden die op de wandelpaden liepen. Dat is overal in de getroffen gebieden verboden en dus zijn ze overgedragen aan de Guardia Civil. Om die reden zullen de controles overal geïntensiveerd worden.

Men roept iedereen op om niet naar de bergen te gaan omdat de brand niet onder controle is en er nog steeds oplevingen van de branden zijn of kunnen ontstaan.

Alle maatregelen zoals die vrijdag van kracht waren zijn nog steeds van kracht.

Kijk hieronder voor de afgsloten wegen en de gestremde buslijnen.


Zaterdag 2 september.


Geen grotere branden meer.

Het belangrijkste nieuws is wellicht dat er geen nieuws is. Er zijn geen branden opgelaaid en nergens hebben de brandweerlieden groot materieel te hoeven gebruiken. Wel is men nog steeds druk om smeulende resten te doven.

Alle maatregelen zoals die vrijdag van kracht waren zijn nog steeds van kracht.


Vrijdag 1 september.


Recreatiegebieden.

Er blijven recreatiegebieden gesloten. Dat zijn: Chanajiga (Los Realejos), Hoya del Abade (La Victoria), La Caldera (La Orotava), La Laguneta Chica (Santa Úrsula), Las Calderetas (El Sauzal). ), Las Raíces (El Rosario), Lomo La Jara (Tacoronte), Los Frailes (Arafo) en Ramón El Caminero (La Orotava).


De brandweer werkt door.

Er werken nog 114 brandweerlieden aan het beëindigen van de vuren en er zijn 4 blushelicopters actief. Dat is nog steeds nodig om oplaaiend vuur te kunnen bestrijden. Vannacht zijn er weer branden ontstaan in de bergen boven La Orotava en La Maranza de Acentejo. Daarnaast werkt de bandweer nog in het hele gebied om oplevingen van smeulende resten te bestrijden.


Werken met vuur is verboden.

In de omgeving en binnen de omtrek van de gebieden Güímar, Arafo, Fasnia, Candelaria, El Rosario, Tacoronte, El Sauzal, La Matanza de Acentejo, La Victoria de Acentejo, Santa Úrsula, La Orotava en Los Realejos blijft het verboden om in recreatiegebieden en paden enige vorm van vuur te maken. Dat houdt in dat het verboden is om te roken en kachels, barbecues, gaskachels aan te steken. Ook het gebruik van machines en gereedschappen die vonken veroorzaken is verboden. Ook het rijden met motorvoertuigen op bospaden te rijden voor recreatieve doeleinden is verboden.


Verwoeste gebouwen.
Bij de brand zijn een aantal kleinere gebouwen verwoest zoals schuurtjes, gereedschap opslagplaatsen en kleine stallen. Er zijn aantallen per gemeente bekend. 111 in Tacoronte, 12 in El Rosario, 43 in Güímar en176 in La Orotava.
Er zijn geen huizen of andere gebouwen die voor bewoning bedoeld zijn getroffen.


Donderdag 31 augustus.


Openbaar vervoer.

De enige Titsa-lijn die niet rijdt is de rit 348 van 348 Puerto de la Cruz naar Orotava-Teide National Park. De lijnen 345 en 346 van Puerto de la Cruz-Orotava-Aguamansa rijden tot Velo. Lijn 342 Costa Adeje-Cristianos-Vilaflor-Teide National Park rijdt tot de kabelbaan die naar de top van El Teide gaat.


Afgesloten wegen.

De brand is nu bijna een week gestabiliseerd maar is niet onder controle. De wegen TF-21, TF-24 en TF-523 blijven afgesloten en dat zal nog wel even duren omdat die wegen ook beschadigd zijn.
Vrijwel alle binnenwegen rondom het getroffen gebied zijn weer vrijgegeven maar enkele doodlopende wegen zijn voor de toegang tot de bossen afgesloten.


Oplaaiend vuur.

Vannacht zijn er een aantal kleine oplevingen van de vuren geweest die echter snel geblust werden. Nergens zijn nog grote gevaren maar het risico van oplaaiend vuur is niet verdwenen. De brandweer blijft alle gebieden actief controleren totdat elk risico van heroplevend vuur verdwenen is,


Woensdag 30 augustus.


Toegang paden mag weer.

Vanaf vandaag, woensdag, zijn jachtactiviteiten, bosbouw en motorvoertuigen toegestaan ​​op de bospaden voor recreatieve doeleinden. Op dezelfde manier kunt u reizen over bospaden en gebruik maken van recreatiegebieden, kampeerterreinen en campings voorzover die niet gesloten zijn, (zonder gebruik van kachels of gas), evenals sportevenementen en pelgrimstochten over bospaden.

Hiernaast ziet u een afbeelding van het laeurierbos.


Gesloten recreatiegebieden.
De recreatiegebieden Chanajiga (Los Realejos), La Caldera (La Orotava), Ramón El Caminero (La Orotava), La Laguneta Chica (Santa Úrsula), Hoya del Abade (La Victoria). ), Las Calderetas (El Sauzal), Lomo La Jara (Tacoronte), Las Raíces (El Rosario) en Los Frailes (Arafo) blijven gesloten.
Daarnaast is het overal in de bossen verboden om vuur te maken, van welke aard dan ook.


Waar brand het nog.

135 brandweerlieden en vier helicopters zijn nog steeds actief om de smeulende resten en de kleine brandjes te onderdrukken. In het nieuws komt nog maar weinig informatie binnen over grote, actieve vuren.

Er zijn nog wel kleine maar hardnekkige branden op enkele moeilijk bereikbare plaatsen zoals in La Resbala (La Victoria), Pinolere (La Orotava) en Ravelo (Sauzal).
Omvangrijke smeulende resten met het gevaar van heropleving van de branden bevinden zich in de gebieden La Matanza, Santa Úrsula, La Orotava en Güímar. Zolang die resten en kleine branden niet stoppen kan de brand niet als gecontroleerd worden beschouwd.


Eën van de natuurlijke iconen is verloren gegaan.

In Aguamansa is een prachtige, ruim 500 jaar oude, kastanjeboom met de naam Castaño de las Siete Pernadas verloren gegaan. De boom met een stamomtrek van meer dan 13 meter behoort tot de historische en monumentale bomen van de Canarische Eilanden. Daarmee verliest Tenerife één van zijn natuurlijk iconen.


Afgesloten wandelpaden.

Informatie voor wandelaars in het hooggebergte rond El Teide is er een overzicht van de wandelpaden die in vernband met de branden op Tenerife afgesloten zijn.

Route nr. 1.- La Fortaleza (in zijn geheel)
Route nr. 2.- Arenas Negras (in zijn geheel)
Route nr. 4.- Siete Cañadas (Gedeeltelijk: vanaf het begin
door het Centrum van el Portillo. Voor bezoekers van El Portillo tot aan het contact met pad nr. 30 Los Valles
Route nr. 8.- El Filo (in zijn geheel)
Route nr. 14.- Alto de Guamaso (in zijn geheel)
Route nr. 17.- Igueque (in zijn geheel)
Route nr. 20.- Fasnia-vulkaan (in zijn geheel)
Route nr. 21.- Corral del Niño naar La Yegua Blanca (in zijn geheel)
Pad nr. 22.- Lomo Hurtado (Gedeeltelijk: vanaf het begin in contact met pad nr. 1 La Fortaleza tot het contact met pad nr. 33
Montaña negro)
Pad nr. 25. - Verbrand (in zijn geheel)
Route nr. 29.- Degollada del Cedro (in zijn geheel)
Route nr. 34.- Montaña Limón (in zijn geheel)
Route nr. 36.- Alto de La Fortaleza (in zijn geheel)
Route nr. 37.- Cerrillar - Carnicería (in zijn geheel)

Meer informatie kunt u verkrijgen bij het telefoonnummer 922 922 371

Video van het gebied Siete Cañadas.

Video van het gebied Alto de Guamaso


Dinsdag 29 augustus.


Weinig nieuws en spaarzame informatie.

Er is vandaag weinig nieuws te melden. Op enkele plaatsen is te zien dat er smalle rookkolommen oprijzen in de berggebieden. Af en toe zijn er brandweerwagens in de hoger gelegen dorpen te zien maar voor het overige is het rustig. Het lijkt erop dat de branden in bijna alle getroffen gebieden onder controle is. Morgen weten we meer.


Resten van vuur.

De bestijding van de branden concentreert zich in de noordelijke zone, van Tacoronte tot de Vallei van La Orotava. vooral in het gebied van La Hornaca (Tacoronte) en Santa Úrsula zijn er nog zorgen en kleinere branden omdat er nog smeulende en brandende stronken in de ondergrond zitten. Rond een aantal andere plekken op het eiland worden nog steeds warme plekken door nog niet helemaal gedoofde asresten gevonden en bestreden. Dat kan nog geruime tijd duren.


Regie van de branden op eiland niveau.

Vanaf vandaag neemt het provinciebestuur van Tenerife de regie van de bosbranden over. Tot dusver was de leiding in handen van de deelstaatregering van de Canarische eilanden vanwege het eiland overschreidende balang en personele bezetting. De wijziging geeft ook aan dat de brandweerlieden van de overige eilanden niet meer actief zijn op Tenerife.


Maandag 28 augustus.


Copernicus.

Het Europese sateliet systeem Copernicus heeft een kaart gemaakt waarop het door de branden aangetaste gebied op Tenerife goed te zien is. De kleuren geven de data aan waarop de opname´s gemaakt zijn en zeggen niets over de intensiteit van de branden. Op de afbeelding zijn de gespaarde gebieden binnen de hele omtrek ook niet te zien. Toch is het de beste kaart die er op dit moment voorhanden is.

Vandaag zijn er geen noemenswaardige ontwikkelingen omtrent de branden geweest.


Waarom zo moeilijk te bestrijden.

Een paar alinea's hieronder is op maandag al het één en ander geschreven over de vraag wat de oorzaken zijn van de omvang van de branden op Tenerife. Te lezen is onder meer dat de 30-30-30 regel bij dit soort branden een grote rol speelt. Nu de vraag waarom de branden zo moeilijk te bestrijden waren.

Er zijn meerdere antwoorden. Dit zijn de belangrijkste,

Dichte bebossing.

Een voor de hand liggende reden is de enorme dichtheid van de bossen met Canarische dennen. Takken van verschillende bomen grijpen metershoog in elkaar en steken elkaar daardoor in de brand. Die dennenbomen verliezen elk jaar één derde deel van hun naalden waarvoor nieuwe naalden terugkomen. De gevallen naalden die men hier "pinocha" noemt werden vroeger van de grond geraapt en als een soort stro in de stallen voor het vee gebruikt. Dat gebeurt nu niet meer waardoor er tot 30 centimeter hoge lagen naalden op de rond onder de bomen lag. Die naalden verbranden vaak niet volledig maar kunnen wel onder het oppervlak blijven smeulen, een beetje zoals de veenbranden die wij kennen. Dit is verraderlijk, omdat het vuur op onverwachte plaatsen plotseling kan oplaaien. Het dagen later plotseling branden van gebieden vindt daar z´n oorzaak. Het is niet uit te sluiten dat na vandaag het opleven van vuren door smeulende rsten nog doorgaat. Immers alle mogelijke bronnen van hernieuwde branden zullen moeten verdwijnen voordat het echt over is.

Bekijk het opruimen van de pinocha.

Lastig terrein en het weer.

De orografie van Tenerife ofwel de vorm van het terrein en de bergen met z´n baranco´s en diepe kloven op de plaatsen waar het vuur lastig te bestrijden was speelde daarbij een belangrijke rol. Zo kwam het dat de brandweer vuurhaarden niet kon bereiken door de steile hellingen of de ontoegangkelijkheid van de gebieden voor brandweerauto´s. Tenerife kent gebieden waar ervaren bergbeklimmers maar nauwelijks kunnen komen maar waar wel veel bossen zijn. De orografie van het eiland heeft ook in vloed op het weer in de bergen. Regelmatige wandelaars weten en herkennen dat maar al te goed. In het algemeen heeft de vorm en ligging van hoge bergen invloed op de weerpatronen en de luchtcirculatie. Op lokaal niveau hebben bergen ook invloed op het weer. Het reliëf van de aarde beïnvloedt in en rond de baranco´s en daarboven de bewolking, de temperatuur, de wind en de regen of nevel.
Bij het blussen van branden speelt met name de wind een verradelijke rol. Op onverwachte momenten kan het vuur zich plotseling tegen de brandweer keren en moet het blussen in een zone gestaakt.

Zie hoe de winden met het vuur spelen.

Het algemene nieuws heeft weinig of geen antwoorden gegeven omtrent bovenstaande vragen. Daarom deze verduidelijking over de vraag waarom de branden op Tenerife zo moeilijk te bestrijden waren.


Nog brand in het nieuws?
Er zijn vrijwel geen gegevens en spaarzame informatie over de plaatsen waar nu nog vuren zijn. De hoorbare helicopters indiceren echter dat er hier en daar nog kleinere of grotere vuurhaarden zijn. Nadere berichten wachten we af.


Verdwijning van vegetatie.
Door de brand is één van de Teide-iconen, de Retama del Teide ofwel de Teide bezem, voor een aanzienlijk deel verdwenen. Het kost deze langzaam groeiende struik 20 tot 25 jaar jaar om weer de omvang te bereiken die het voor de branden had. Positief is dat de oeroude laurisilva bossen de voortgang van de branden beter hebben weerstaan en dat de Canarische den over enkele maanden al weer nieuwe naalden zal gaan krijgen. Over andere soorten van vegetatie is nog maar weinig informatie, men is nu druk bezig om invertarisaties te maken.


Het is nu zondag 27 augustus.


Oorzaken?

Er zal nog heel lang doorgepraat worden over de branden op Tenerife die wereldnieuws werden.

Er wordt gesproken over het verlaten en vervolgens verwaarlozen van de hoger gelegen landbouwgebieden. Het vele gras en struikgewas dat in die verlaten gebieden spontaan ontstond werd zo tot een ideaal verspredingsmechanisme voor het vuur.

Sommige onderzoekers noemen de laatste herbebossing als problematisch. De overbevolking van Canarische dennensoorten in een aantal gebieden heeft geleid tot een dichtheid die functioneerde als enormen brandstofcellen.

Anderen denken wereldwijd en noemen de klimaatverandering als grootste oorzaak.

Er is ook een neutrale standpunt te horen, de 30-30-30 regel, meer dan 30 graden warmte , minder dan 30% luchtvochtigheid en een wind hoger dan 30 km/per uur.

Ook zonder glazen bol is te voorzien dat dit onderwerp voor de nodige discussies zal gaan zorgen waarbij nu al vast staat dat de verschillende meningen, al of niet onderbouwd, niet snel bij elkaar zullen komen in een gemeenschappelijke conclusie.


La Orotava.

De luchtkwaliteit in La Orotava blijft ongunstig. Het is daarom beter als u niet te veel buiten komt, niet te veel lichamelijke activiteiten onderneemt en ramen en deuren gesloten houdt.
Rook van bosbranden bestaat uit een mengsel van gassen en kleine deeltjes die vrijkomen bij de verbranding van vegetatie.


Oplaaiende branden.

Vandaag zijn er meerdere oplevingen van de branden in het bosgebied van La Esperanza, gemeente El Rosario en in de omgeving van het uitkijkpunt La Atalaya in de gemeente Santa Úrsula. Deze oplevingen zijn vervelend voor iedereen maar goed beheersbaar.
Vanwege deze branden is er 1 huis geëvacueerd in Las Rosas bij La Esparanza en zijn er 6 huizen geëvacueerd in het hooggelegen deel Vera del Barranco in Santa Úrsula.

Overal in de door de brand getroffen gemeenten is het niet mogelijk om de bergen in te gaan omdat er door de brandweerdiensten gewerkt wordt en het nodig is om de wegen vrij te houden voor brandweerauto´s en andere voertuigen. Dat betekent nog steeds dat u er ook te voet niet mag komen.


Samenvatting van zaterdag,

Er was vandaag niet veel nieuws te melden maar wel het volgende. De vijf watervliegtuigen zijn terug getrokken. De maatregel werd genomen nadat vastgesteld werd dat de branden waren gestabiliseerd. Door de regen in de nacht van vrijdag op zaterdag kon het vuur van de bosbranden goed afkoelen.

Verschillende helicopters moesten in actie komen na kleine uitbraken in Santa Úrsula. Ze werkten in het gebied rond la Atalaya en La Corujera om de brand te blussen.

Verkenningsvluchten over het getroffen gebied bevestigden dat de hele omtrek van de brand gestabiliseerd gebleven is.
In Tacoronte en La Matanza is het bluswerk ook vandaag nog doorgegaan maar die branden zijn niet buiten de gestabiliseerde zone gekomen.

De luchtkwaliteit is de afgelopen dagen aanzienlijk verbeterd, bijzondere zelfbeschermingsmaatregelen zijn niet meer nodig.

De toegangen tot het Teide Nationaal Park via de TF-24 (La Esperanza), de TF-21 (La Orotava) en de TF-523 (Subida a Los Loros) zijn nog steeds gesloten. Ook een fors aantal lokale wegen en paden blijven afgesloten.

De verwachting is dat morgen, zondag, alle vuren gedoofd zijn en dat de kans op herleven van de branden vrijwel afwezig is.

2 video´s van de nu terug getrokken blusvliegruigen.


Geen nieuws.

Na een nacht vol regen is er nergens enig nieuws te vinden over de branden op Tenerife. Zodra we een nieuwtje vinden geven we het aan u door.


Het is nu zaterdag 26 augustus.


Regen!
Toch nog heel goed nieuws. Het regent behoorlijk in het hogere berggebied. Dat betekent dat talloze smeulende brandresten zullen doven en geen behandeling door de brandweer nodig hebben. En dat verkleint de kans op herleving van vuren.


Het nieuws herhaals zichzelf.

Het enige dat nu op allerlei niewswebsites staat zijn herhalingen van wat gisteren en vanmiddag al bekend was. Echt nieuws is er op dit moment niet.

Maar zodra er echt nieuws is kunt u het hier lezen.


Enkele wegen weer open.
Een aantal wegen is weer open. De overheid geeft echter het dringende advies om de bergen op geen enkele plek in te rijden tenzij u daar echt moet zijn. De wegen TF-24, TF-21 en Los Loros blijven gesloten en alle toegangen tot de aangetaste berggebieden en de paden naar het bos blijven gesloten om te voorkomen dat iemand risico's neemt. Ook toegang tot het noodgebied is verboden. Dat noodgebied is groter dan het verbrande deel van Tenerife. Zodra het nieuws komt dat delen van het bosgebied weer toegangkelijk zijn kunt u het hier lezen.


Branden zijn gestabiliseerd.

Het Directoraat van de Civiele Bescherming en het Noodaandachtsplan voor Bosbranden van de Canarische Eilanden (INFOCA), heeft verklaard dat de branden nu zijn gestabiliseerd op grond van het gegeven dat de brand zich niet meer verder ontwikkeld buiten het verbrande gebied zoals dat gisteren is vastgesteld.
De bluswerkzaamheden zijn nu gericht op controle van de nog aanwezige branden.


Geen actieve fronten meer.

Op dit moment zijn er nergens in het gehele door de brand getroffen gebied actieve, zich uitbreidende, fronten aanwezig, hoewel er in sommige zone´s wel veel rook is als gevolg van herlevingen van eerdere brandhaarden.
De  zwaarste brand woedt in Tacoronte op de berg La Hornaca. Door het draaien van de wind heeft de rook van die vuren zich naar La Esperanza en La Laguna verplaatst. De brandweer werkt ook aan de opgeleefde vuren die zich nog steeds in de gemeenten La Matanza, La Victoria, Santa Úrsula en de Vallei van La Orotava bevinden. Daarbij worden ook helicopters en blusvliegtuigen ingezet.


Waar zijn nog hevige branden.

Het niet goed mogelijk om te achterhalen waar het nu nog brand maar boven Güimar, in La Matanza bij de bergen Hornaca en in El Sauzal bij la Vica wordt nog hard gewerkt met vuurbestrijding uit de lucht en vanaf de grond..


Huidige situatie.
De brandweerdiensten geven aan dat er ook vandaag nog nieuwe oplevingen van de branden kunnen ontstaan, vooral op de warmste uren van de dag is dat risico groot. De brandweer is overal in de getroffen gebieden met 600 mensen nog hard aan het werk om smeulende resten en kleine vuren te doven.


Het is nu vrijdag 25 augustus.


Brand gestabiliseerd.
De brand op Tenerife is negen dagen na het begin gestabiliseerd en heeft een gebied van 14.624 hectare getroffen in een omtrek van 88 kilometer,.
De president van de Canarische Eilanden, maar niet de brandweerdienst, heeft op een persconferentie aangegeven dat deze stap wordt gezet nadat 48 uur zijn verstreken zonder dat de omtrek van de branden is uitgebreid en de brandweerdiensten deze "redelijk onder controle" hebben.


Steeds minder nieuws.
Gelukkig hoort het bij een brand dat er steeds minder nieuws komt omdat elke brand uiteindelijk geblust wordt. Na 9 dagen is dat ook zo bij de bosbranden op Tenerife. De laatste dagen kwam er al steeds minder nieuws en dat is goed nieuws.
Nog niet overal is de brand helemaal beheersbaar zoals u vandaag heeft kunnen lezen maar de brandweerlieden zijn al wel zo ver dat heftige branden nog maar heel beperkt voorkomen.
Over die branden blijft u berichten ontvangen tot het sein "brand meester" is gegeven.
Dus hoe beperkt dan ook, zolang er nog berichten over de brand zijn kunt u het hier lezen.

Bekijk een korte maar veelzijdige samenvatting van de branden.


Geëvacueerden.
Vanaf deze avond zijn er in Tacoronte geen geëvacueerde gebieden meer, net als in Santa Úrsula.
Behalve in het gebied Las Lagunetas zijn er ​​in El Sauzal ook geen geëvacueerden meer. In La Orotava is het enige gebied dat geëvacueerd blijft het deel van Izaña dat tot de gemeente La Orotava behoort.
Samenvattend zijn er op Tenerife nu dus nog maar twee kleine zone´s waar de bewoners nog niet naar huis kunnen.


Nog steeds branden.
Er woeden nog verschillende branden op Tenerife, voornamelijk en vooral op de oostelijke zijde van het hooggebergte boven Güimar. Er is nog één brand bij Tacoronte, de berg La Hornaca en bij La Matanza is een herleving van de brand op de berg bij La Vica. Kennelijk is de brand bij Baranco Hondo boven Candelaria weer onder controle.
De brandweer geeft aan dat binnen de oppervlakte van de verbrande gebieden nog niet alle brandgevaarlijke plekken volledig gestabiliseerd zijn en dat het door de nieuwe branden slechter is gegaan dan gisteren werd verwacht maar dat het positief is dat de oppervlakte van de branden niet groter is geworden.


Waar wordt nu geblust.

Het blussen gaat nog volop door in drie gebieden waarvan twee opnieuw zijn gaan branden.
- La Hornaca en Montaña El Cerro in de bergen van Tacoronte waar ook een paar huizen heel dicht bij het vuur staan,
- Barranco Hondo boven Candelaria, met aanzienlijke reactiveringen van de brand.
De branden boven Güímar, waar de brandweer al dagen met man en macht aan de gang is om het vuur te bestrijden.

In veel andere gebieden vinden kleinere bluswerkzaamheden plaats om nieuwe oplevingen te voorkomen en smeulend vuur te onderdrukken.


Gestabiliseerd?

De brand op Tenerife is voor het eerst geen vierkante meter groter geworden maar de brandweerleiding zal tot vanmiddag of morgen wachten om te beslissen of de brand als gestabiliseerd kan worden beschouwd omdat de hoge temperaturen voortdurende herlevingen van de brand kunnen veroorzaken.


Luchtkwaliteit.
Op de noordelijke hellingen en rond Arafo en Güimar is de luchtkwaliteit nog niet goed. Met name in de nacht en de ochtend moet u voorzichtig zijn, u niet te veel inspannen en wat minder naar buiten gaan. De vooruitzichten voor de komende dagen zijn goed. Zodra daar nieuws over is kunt u het hier lezen.


Enorme hoeveelheid water.
De helicopters en blusvliegtuigen hebben inmiddels 5.163 vluchten gemaakt en daarbij 8.885.700 liter water op de branden laten vallen. vuur. Dat is het equivalent van meer dan 18 mammoettankers van 350 meter lang. Of anders gerekend, dat zijn ruim 75.000 volle badkuipen.
Daarmee kun je 205 jaar lang elke dag een bad nemen.


Nog één actieve brand.
In de nacht van woensdag op donderdag zijn er oplevingen van de vuren geweest in Aguamansa en in La Orotava. Bij Güimar zijn de branden nog actief in de zone van Las Dehesas . Dat deel van de bergketen tussen Izaña en Guaza ligt aan de noordkant daarvan. Dit nieuws zou betekenen dat het overige deel van de bergen boven Güimar gestabiliseerd of onder controle zijn. In het gebied worden nog steeds helicopters en blusvliegtuigen ingezet.


Het is nu donderdag 24 augustus.


39 vogelsoorten bedreigd.

De branden op Tenerife zijn een bedreiging voor 39 vogelsoorten die in verschillende habitats met een grote diversiteit aan ecosystemen leven. Met name de Canarische dennen en het laurierbos (een subtropisch nevelwoud) zijn getroffen.
De bedreiging is aanzienlijk voor de grote bonte specht, de sperwer, zangvogels zoals de herrerillo of de gewone kanarie en blauwvinken van Tenerife. Deze laatste, een vogel die vrijwel alleen op Tenerife vookomt zou veel van zijn leefgebied kunnen verliezen omdat deze vogel vrijwel uitsluitend van de Canarische dennen afhankelijk is. De aanhoudende brand heeft veel vogels gedwongen te vluchten en elders hun leefgebied te zoeken.

Video over enkele vogelsoorten op Tenerife begint op 35 seconden.


Alle branden gestabiliseerd.
De Canarische regering is van plan de brand op Tenerife deze donderdag als gestabiliseerd te beschouwen.
In de verklaring aan journalisten hierover werd bericht over de opwinding die werd ervaren na bijna negen dagen van onvermoeibaar werk van de vier betrokken overheidsdiensten omdat “het licht aan het einde van de tunnel” te zien is. De verklaring benadrukt dat de zuidelijke zone al behoorlijk geconsolideerd is na dat er de hele woensdag intens is gewerkt met helicopters en blusvliegtuigen aan het Güímar-front, waardoor er met enige voorzichtigheid op vertrouwd kan worden dat de brand als gestabiliseerd kan worden beschouwd.

Aldus de regering.

Algemene toelichting over gestabiliseerde branden:
Een brand is gestabiliseerd als actieve branden zich niet meer verspreiden. De kans op nieuwe uitbraken of oplaaien van branden is echter nog steeds aanwezig afhankelijk van de huidige of toekomstige windkracht, temperatuur en luchtvochtigheid. Het blussen is in het stadium van een gestabiliseerde brand echter nog in volle gang op de grond en in de lucht.

Het volgende stadium dat nu op Tenerife nog niet volledig bereikt is, de brand is onder controle:
Het brand nog wel maar het vuur verspreidt zich niet meer en de angst voor nieuwe uitbraken of branden is volledig weggenomen en de zorg voor de omwonenden is weg. De brandweer heeft al het signaal "brandmeester" gegeven en de brand zal binnenkort volledig geblust zijn. Hier is nablussen van toepassing. De luchttoestellen zijn niet meer nodig want alles kan vanaf de grond plaatsvinden.

Het laatste stadium is gedoofd.
De brand is dan helemaal uit en er zijn geen zichtbare vlammen of brandbronnen meer. De rookontwikkeling is gestopt en er zijn geen zorgen meer dat de brand opnieuw zal oplaaien.


Einde evacuaties.
De evacuaties in Tacoronte, El Sauzal en Santa Úrsula eindigen nu vrijwel volledig op enkele schaars bewoonde gebieden die in het in het bosgebied liggen na.


Aangetaste vegetatie.

30 en 40 procent van de bossen binnen de omtrek van de brand is ernstig aangetast maar in de overige 60 tot 70 procent kan de natuur in vrij korte tijd weer opleven.

De overtuiging groeit daardoor dat de bergen zich goed zullen herstellen, zoals het altijd in de geschiedenis van  Tenerife gebeurd is bij andere grote branden en vulkaanuitbarstingen. De endemische soorten hebben een door evolutieprocesen bepaalden weerstand tegen bosbranden en vulkaanuitbarstingen zoals we dat heel sterk bij de Canarische den zien.

Bij soorten die wat minder tegen branden kunnen zoals de Retama del Teide ofwel de Teide-bezem kan het herstel veel langer duren en dat zou duiden op wellicht onherstelbare schade aan de bijzondere habitat waarin deze struik en andere vegetatie groeit.

Gelukkig bevinden zich binnen het omvangrijke gebied waarin de branden hebben gewoed ook grote stukken bos met geen of minimale schade en delen die geërodeerd zijn maar dat die erosie de kans aan andere boom- en struiksoorten geeft om zich een plek in de open gebieden te veroveren waardoor de biodiversivteit van de bossen zal toenemen.


Weinig nieuws,
Het lijkt erop dat er vandaag niet zo heel veel nieuws over de bosbranden bij komt nu de situatie vrijwel overal gestabiliseerd is. Belangrijke ontwikkelingen zullen hier snel worden weergegeven zodra er vermeldenswaardige nieuwsberichten binnenkomen.


Stabilisatie.

Volgens de technische mensen van de brandweerdiensten is er nu sprake van een stabilisatie van de branden. De totale omvang van de branden is sinds afgelopen maandag vrijwel niet toegenomen waardoor er nu sprake is van een beheersbare situatie. Op nagenoeg alle plekken waar de brand heeft gewoed is het nu rustig en de kans op nieuwe vuren is overal aanzienlijk afgenomen of zelfs niet meer aanwezig.

We kregen nog een prachtige foto uit Candelaria binnen. Klik om te vergroten.


Vallei van Güímar.
In de Vallei van Güímar is de intensiteit van de brand afgenomen maar er zijn nog steeds veel onverbrande massa´s en groene gebieden in de diepste delen van de ravijnen en baranco´s waarin de vuren sterk kunnen gaan oplaaien. Op veel plaatsen in die ravijnen is het niet mogelijk om de onderste delen de ravijnen te bereiken om zo de bronnen van de branden te kunnen bestrijden.


Oplaaiende vuren.

In de gebieden van Tacoronte, Güímar, La Victoria, El Sauzal, La Orotava en Santa Úrsula, waar nog steeds oplaaiende vuren zijn is de brand om die reden nog niet helemaal onder controle. Gisteren kon het overgrote deel van de mensen uit die gebieden naar huis maar er zijn in die omgeving nog 3.109 mensen die niet naar huis kunnen. Daarover worden vandaag verdere beslissingen genomen afhankelijk van de ontwikkelingen rondom de branden.


Het is nu woensdag 23 augustus.


Aantal hectares.
Voor het eerst sinds dagen is er van officiele zijde geen opgave van het aantal hectares dat er vandaag en in totaal verbrand is..


7.500 of 15.000 hectare?
Mandag zijn er om 12.00 uur opnamen gemaakt door het EU-satellietobservatieprogramma Copernicus en dat bureau schat dat er door de brand op Tenerife 7.577 hectare is verwoest. Dat is 1.703 hectare meer dan de eerdere opname van vorige week vrijdag.
De laatste meting van de Canarische regering, eveneens op maandag, gaf 14.878 verbrande hectare aan.
De groep noodmanagers van de Canarische overheid vroegen na het begin van de branden om medewerking van het Copernicus-systeem.


Einde evacuaties.
Een groot gedeelte van de mensen die geëvacueerd zijn mogen naar hun huizen terugkeren.
> In El Rosario: Alle gebieden behalve de huizen die in het bosgebied van Las Lagunetas liggen.
> In El Sauzal: Alle gebieden behalve de huizen die bij het hippisch centrum El Manchon liggen.

> La Mantanza: Alle gebieden behalve de huizen die in het bosgebied van Las Lagunetas liggen.
> La Victoria: Alle gebieden
> Santa Ursula: Alle gebieden behalve de huizen die het Farrobillo gebied liggen
> La Orotava; Alle gebieden behalve het Izaña-gebied en het Parador Nacional de El Teide-gebied.
> Los Realejo's: Alle gebieden

In alle plaatsen in het noorden van Tenerife zijn de bosbranden dus niet bedreigend meer voor de bewoners van de bosgebieden op een beperkt aantal zones na die dieper in het bos liggen.


Verwoeste natuur.

De grote bosbranden op Tenerife hebben maar liefst acht beschermde natuur gebieden getroffen waaronder het nationale park El Teide maar ook twee integrale natuurreservaten:

Pinoleris in de gemeente La Orotava en
Las Palomas in de gemeenten Santa Úrsula en La Victoria.

Getroffen zijn ook de 2 zogenaamde natuurmonumenten barranco de Fasnia en de barranco Güímar.
Drie beschermde landschappen zijn bij de branden betrokken:
Las Lagunetas in de gemeentes El Rosario, Candelaria, El Sauzal, La Matanza, La Victoria, Santa Úrsula en Tacoronte.
Las Siete Lomas en Los Campeches in de gemeenten Candelaria en Arafo,
Los Campeches, Tigaiga y Ruiz in de gemeente Los Realejos.

Deze beschermde gebieden liggen allemaal in het Corona Forrestal.

De twee landelijke parken: Het Teno massief en het Anaga.gebergte zijn niet bij de brand betrokken geweest,

Video van een klein del van Las Lagunetas, Barranco de Lere.


Licht aan het einde van de tunnel.
Het vuur biedt nog steeds grote weerstand in het Malabrigo-gebied, in de gemeente Güímar waar vandaag het werk van gespecialiseerde troepen, helicopters en vliegtuigen zal worden geconcentreerd vanwege de complexiteit van het gebied met de talloze en zeer steile ravijnen, baranco´s en hoge bergtoppen.Het is het enige front dat nog oprukt en zich nog in een kritieke fase bevindt. De inspanningen lijken nu succes te hebben omdat de uitbreidingen van de branden in het gebied stagneren.


Branden in Tacoronte.
In de bergen boven Tacoronte zijn nog steeds veel brandweerlieden actief omdat er nog veel kleine branden zijn met soms behoorlijk rookkolommen. Die kunnen uitgroeien tot grotere vuren en dat wil men ten koste van alles voorkomen. Het blussen en afkoelen gaat daar nog geruime tijd door. Het is vrijwel zeker dat in dat gebied de ecacuees die huizen aan de bosranden hebben nog niet naar huis kunnen.


Stabilisatie van de branden.
De omvang van de brand op Tenerife begint zich te stabiliseren en de verwachting is dat grootste deel van de vuern onder controle zal zijn. Dat wil echter niet zeggen dat alle vuren uit zijn. Overal in de bergen zijn nog kleinere en grotere rookolommen te zien die duiden op kleine en grotere oplevingen van lokale vuurtjes of smeulende gebieden die nog niet helemaal gedoofd zijn. Het is niet uit te sluiten dat één of meer van die oplevingen weer tot een groot vuur kan uitgroeien.


Verwoeste gebieden per gemeente.

Op dit moment zijn de meest getroffen gemeentes op Tenerife in hectares: Arafo, 1.626; Candelaria, 1751; El Rosario, 538; El Sauzal, 490; Fasnia, 453; Guimar,757; La Matanza, 287; La Orotava, 5.505; La Victoria, 522; De Realejo's, 1.017; Santa Úrsula, 1.065 en Tacoronte, 308 hectare.


Gúimar.
Op dit moment is het tegenhouden van het zich nog steeds uitbreidende vuur in de hoogtes boven Guimar de grootste zorg. Met man en macht wordt er gewerkt om de voortgang van het vuur tegen te houden maar de talloze baranco´s en kloven maken dat werk heel lastig. De inzet van bijna alle middelen wordt nu aangewend om het vuur op die plek onder controle te krijgen. Zoals het nu lijkt is dit deel van Tenerife het laatste gebied waar de brand nog oncontrleerbaar is.


Wegen afgesloten.
De wegen naar de berggebieden zijn allemaal afgesloten. Het is niet mogelijk om de omgeving van de branden te bereiken. Als u het gebied al wilt bezoeken moet u zich melden bij de bewaking langs de wegen, uw doel aangeven en als men vindt dat u goede redenen heeft om het gebied te betreden krijgt u een begeleider om u naar uw doel te brengen. Dat kan gepaard gaan met een flinke omweg om veiligheidsrisico´s te vermijden. Deze procedure is er om u te beschremen én de mensen die u, in geval van een calamiteit, moeten komen redden. Indien u langs sluiproutes toch het bos ingaat kunt u er op rekenen dat u enige tijd van staatslogies met volledige verzorging kunt gaan genieten.
De afzetting van de wegen zal nog weken voortduren en het kan nog maanden duren voor u het bosgebied weer mag betreden.


Smeulende resten.
Op talloze plekken binnen de verbrande gebieden zijn nog smeulende resten van verbrand hout te zien waarvan een deel kan zorgen voor nieuwe branden als de temperatuur hoog genoeg wordt. Deze smeulende resten zijn een probleem omdat ze permanent bewaakt moeten worden totdat het zeker is dat het risico van verspreiding nihil geworden is. Alleen al deze bewaking houdt een paar honderd brandweerlieden zo bezig dat ze niet op andere plaatsen kunnen worden ingezet zoals in het gebied Mal Abrigo of de hoogten boven Guimar.


Oplaaiende vuren.
In de gemeente El Rosario is op de berg Birmagen vannacht het vuur weer opgelaaid, net zoals in verschullende delen van Santa Ursula. In beide gemeenten zijn deze branden nu weer onder controle


Verwachting vandaag.
Het Ministerie van Territoriaal Beleid heeft aangegeven dat zij verwacht dat het vandaag, dinsdag, mogelijk zal zijn om de branden binnen de hele omtrek te kunnen beperken, hoewel dit vanwege de omvang niet gemakkelijk zal zijn.

Het is het vandaag ook de bedoeling om de veiligheid van alle getroffen gebieden te beoordelen om aan de hand van die beoordeling een een plan op te stellen teneine de evacuaties te kunnen beëindigen.


Nacht zonder grote schokken.
In de nacht en vroege ochtend hebben brandweerlieden gewerkt aan het consolideren van van de situatie langs de hele omtrek op de plaatsen waar het vuur gedoofd is en aan het verzorgen van reproducties en koeling met behulp van het leggen van slangen.

"het verzorgen van reproducties" Dit is een stukje dat letterlijk zo vertaald is. Het lukt niet om op dit moment een betere vertaling te verkrijgen. Het is dus niet helemaal duidelijk wat er precies in dit stukje staat. De orginele tekst is: "labores de consolidación de perímetro, atendiendo reproducciones y refrescando con apoyo de tendido de manguera" Eruit af te leiden zou kunnen zijn dat met reproducties nieuwe vuurhaarden op oude plekken bedoeld wordt.


Het is nu dinsdag 22 augustus.


14.878 hectare.
Het vernietigde gebied heeft volgens de laatste telling een oppervlakte van bijna 14.878 hectare bereikt met een omtrek van 108 kilometer. Van het totale bosgebied van Orotava is nu 36% verbrand. Van het hele gebied dat het Corona Forrestal omvat is nu al 33% verwoest.

Op bijgaande afbeelding is te zien hoe de uitbreiding van de branden zich ontwikkeld heeft. Ofschoon de schaalverdeling niet helemaal zuiver is, is de grote stijging van het aantal verbrande hectaren na 17 augutus wel goed te zien. Dat markeert de nacht dat het vuur over de bergkam naar de noordelijke helft van Tenerife kroop om daar in de bosrijke omgeving z´n verwoestingen aan te richten zoals we die nu kennen in de noordelijke gemeentes van het eiland.

Klik voor een vergroting van de grafiek


Geëvacueerden.
Afgezien van de mensen in Arafo en La Esperanza / El Rosario is er nog geen besluit genomen over de geëvacueerden in de andere gebieden. De opvangcentra blijven dus nog nodig in alle andere getroffen gemeenten. Het vuur is in geen van die gemeenten onder controle. In de meest gemeenten lijkt de situatie voor de brandweerlieden wel beheersbaar. Toch wordt overal een plotselinge nieuwe en onverwachte uitbraak niet uitgesloten. In de loop van morgen, dinsdag, zal er weer overwogen worden om een aantal evacuaties op te heffen, afhankelijk van de ontwikkeling van de branden in de komende nacht.


Huidige strategie
Het idee is om te proberen het bovenste deel van de branden die (al naar beneden kruipend) nog in het zuiden boven Guimar, Fasnia, Arico en bij Izaña woeden verder te bestrijden en te consolideren en de noordelijke zone van La Matanza tot La Orotava "af te koelen." Door deze strategie komen er langzamerhand manschappen vrij voor de grotere vuren elders. In de loop van de nacht en morgen zal men proberen deze operatie langzaam uit te voeren.


Afnemende kracht.
Het vuur dat al zes dagen tegen de bergen van Tenerife woedt, neemt duidelijk in kracht af en de voortgang is ook in de afgelopen uren vertraagd, dus als deze trend doorzet en als de weersomstandigheden goed zijn, zou het kunnen dat men erover kan beginnen te praten dat het vuur wordt gestabiliseerd. Daarvoor heeft de brandweer rustig weer in het hooggebergte nodig.
Op de website Windy.com is te zien dat er vannacht op 2000 meter hoogte vrijwel geen wind is uit het zuidoosten (donkerblauwe kleur) en dat helpt enorm. Voor morgen wordt ook rustige wind verwacht maar de wind draait dan op die hoogte naar het noordoosten.
De gebieden tussen La Orotava en Guimar / Fasnia die nu de meeste problemen kennen kunnen wellicht morgen getemd worden. De brandhaarden bij La Orotava zelf lijken onder controle maar ook daar is men nog steeds bang voor oplaaiend vuur.

Klik voor een vergroting van het weerbeeld


Tegenvuur.
Het brandt nog steeds hevig in het gebied tussen Izaña en Guaza. De omgeving van het observatorium, dus dicht bij Izaña, is nu vrij van vuur maar in andere delen van het gebied is het vuur niet onder controle. De brandweer wil een tegenvuur maken, een zelfgekozen stuk grond dat men laat verbranden en weer blust zodat er voor het grote vuur een gebied zonder "voeding" ontstaat. Dat kan alleen bij rustig en voorspelbaar weer. Zo´n maatregel is niet zonder risico.


Rustige branden.

De situatie in Tacoronte en El Sauzal is overzichtelijk, er zijn op diverse plekken nog rustige vuren die voor een deel lastig te bereiken zijn. De brandweer lijkt het onder controle te hebben maar men wil een plotselingen uitbraak zoals vannacht bij Santa Ursula op kunnen vangen. Het is daarom dat er nog geen personeel verplaatst wordt van dit gebied naar  het gebied tussen Izaña en Guaza waar het vuur nog hevig woedt. Om dezelfde reden is besloten de geëvacueerden nog niet naar huis te laten gaan in Tacoronte en El Sauzal.


Landelijke steun.
Er blijkt een landelijke ondersteuningsdienst te zijn voor (bos)branden in heel Spanje. Een flinke eenheid daarvan is nu onderweg naar Tenerife om morgen (dinsdag) de Canarische brandweerlieden te ondersteunen.
De BRIF bevindt zich nu op de luchthaven Barajas in Madrid om naar Tenerife te vertrekken en de brandbestrijding te ondersteunen. De vlucht van de Brif vertrekt nu, maandag om 19:00 uur.

Onderstaand is gecopieerd van de Brif website:
"De Forest Fire Reinforcement Brigades (BRIF) zijn per heli vervoerde eenheden van zeer gespecialiseerd brandweerpersoneel. Ze bieden een ondersteunende dienst aan de autonome gemeenschappen en kunnen overal op het nationale grondgebied optreden, inclusief de Canarische Eilanden".


Vogels.
De brand op Tenerife heeft het leefgebied van 39 vogelsoorten aangetast in beschermde gebieden met grote ecologische waarde, waaronder het Teide National Park. Het meest getroffen deel is het Corona Forrestal dat het Nationale park omringt. Het zal voor veel vogels lastig worden om een nieuwe habitat te vinden nu er zoveel natuur voor hen verdwenen is.
De zeldzame blauwe vink zal wellicht z´n toevlucht zoeken in tuinen maar zal daar geen of nauwelijks voeding vinden omdat deze vogel sterk gebonden is aan bossen met de Canarische den. De blauwe vink komt alleen voor op het Canarische eiland Tenerife en in kleine aantallen op Gran Canaria. U herkent de vogel vast wel als u de video heeft gezien. De vogel is 16 tot 18 cm lang.


Geen nieuws.
Om het nieuws over de bosbranden op Tenerife te kunnen maken wordt er gekeken naar 7 nieuwsbronnen met actuele informatie.
Afgezien van presidentiële en koninhklijke bezoeken en de daaraanverbonden toezeggingen en plichtplegingen is er kennelijk weinig te melden. Er is dus nu geen echt nieuws. Zodra er weer interessante ontwikkelingen over de branden zijn staat het weer op deze website.


Einde evacuatie in Arafo en El Rosario.
Alle bewoners van Arafo kunnen terug naar hun huizen.
In de gemeente El Rosario wordt het einde van de evacuatie aangekondigd voor de Barrio de Las Barreras en in de Calle El Preventorio vanaf de kruising van de TF-24 naar het recreatiegebied Las Raíces.

In El Rosario kan dus bijna iedereen naar huis.


Enkele buslijnen rijden niet.

De busmaatschappij op het eiland, Titsa heeft om veiligheidsredenen enkele interplaatselijke vervoerslijnen in Tenerife moeten opschorten. De door de brand getroffen lijnen zijn de volgende:
Lijn 342 Costa Adeje – Cristianos – Vilaflor – Teide National Park: vanaf Costa Adeje gaat het slechts tot Vilaflor en keert dan om.
Lijn 348 Puerto de la Cruz – Orotava – Nationaal Park Teide: opgeschort.
Lijn 347 La Orotava – Palo Blanco -Realejo Alto: geschorst.
Lijn 373 Las Dehesas – La Florida – La Piedad: opgeschort
Lijnen 345 en 346 Puerto de la Cruz – Orotava – Aguamansa: de bussen gaan tot de halte 4235/ 4271
Lijn 380 La Corujera – Tigaiga: Deze gaat maar tot aan Chimaque.
Lijn 330 Los Realejos – San Vicente – Las Llanadas: deze gaat maar tot Las Llanadas.
Lijn 054 La Laguna – Altos del Sauzal: deze gaat niet verder dan het Crematorium Agua García.


Vernietiging per gemeente.
De verdeling van de vernietigde gebieden per gemeente is nu ook bekend.
De cijfers zijn hectares.
Arafo, 1.627; Candelaria, 1.752; El Rosario, 538; El Sauzal, 490; Fasnia, 146; Guimar, 600; La Matanza, 287; La Orotava, 4.933, La Victoria, 823; Los Realejos, 859, Santa Úrsula, 1,20 en Tacoronte, 309 hectare.

Uiteraard zullen deze cijfers in een aantal gemeenten nog gaan toenemen.


Weinig activiteit in het noorden.
in het noorden is het vuur weinig actief en gedurende de nacht was het mogelijk om goed te werken, alhoewel er een zeer "opvallende" reactivering was in Santa Úrsula. Als het bluswerk echter de hele dag door effectief blijft kunnen verdere uitbreidingen worden voorkomen. De belangrijkste zorg is nog steeds het Izaña-gebied, waar gisteren het vuur "sterk en met grote intensiteit" toe nam en er tussen elf uur in de avond en twee uur in de nacht hele lastige momenten waren voor de brandbestrijders.


De brand heeft bijna 14.000 hectare getroffen. 
Het verwoeste gebied op Tenerife heeft al een oppervlakte van 13.883 hectare en een omtrek van 88 kilometer. Er zijn hoopvolle ontwikkelingen maar het vuur heeft nog steeds een aantal open fronten.
Het werk om de branden te laten uitsterven zal zich vandaag concentreren op de gebieden van Izaña en de hooglanden van Güímar.
Daar gaat vandaag "met geweld" aan gewerkt worden zoals de brandweer het uitdrukt.


Kiezels en stenen in de brand.
Op de foto´s van de branden op Tenerife zien we bijna altijd hoge vuren en brandende bomen. Toch brandt er ook veel dor gras en lage struiken, wellicht is dat zelfs het grootste deel van het getroffen gebied. Ook de begroeing op stenen kiezels kan goed branden zoals de foto laat zien.

Klik voor een vergroting


Slechte luchtkwaliteit.
Er is sprake van een verslechterde luchtkwaliteit, met name in de gemeenten Los Realejos, La Orotava en Arafo.
Iets beter maar nog niet goed gaat het in de gemeenten La Matanza de Acentejo, La Victoria de Acentejo, Santa Úrsula, Puerto de la Cruz, Los Realejos, Buenavista del Norte, Los Silos, Garachico , Icod de los Vinos, La Guancha, San Juan de la Rambla, Candelaria, Güímar, Fasnia en Arico
De overheid adviseert om niet te veel buiten te blijven en het verrichten van intensieve of langdurige lichamelijke activiteiten te vermijden.
Men raadt ook aan om deuren en ramen te sluiten en als u airconditioning hebt, zet deze dan in recirculatiestand met schone filters.
Buiten wordt het gebruik van een FFP2-masker aanbevolen.


Reparatie waterleiding.

De waterleiding van La Orotava naar Santa Cruz de Tenerife is nog niet hersteld. Als voorlopige maatregel is overgegaan tot het omleiden van stromen via de zogenaamde Bajante de la Morra om vandaar uit te worden verdeeld. Ter illustratie over het belang van die leiding, voor de beschadigingen aan die leiding vervoerde het 800.000 liter water per uur.


Waar wordt nu hard gewerkt.

Na een nacht met enkele complicaties op de top tussen Izaña en Guaza is het ergste van de branden voorbij als er geen abnormale omstandigheden zijn.
Alhoewel een groot gedeelte van de branden onder controle is wordt er vandaag gekeken of alle fronten kunnen worden gestabiliseerd om van daaruit te werken aan de controle over alle brandhaarden.
Het Cañadas del Teide National Park wordt vanwege de verandering van de wind extra beschermd om te voorkomen dat de branden die richting op kunnen gaan. Die bescherming geldt ook voor het Observatorium voor Astrofysica bij Izaña.
Het meest gecompliceerde deel bevindt zich in Cho Marcial boven Güímar waar hard wordt gewerkt om te voorkomen dat het vuur zich in dat gebied verder verspreid. Met wil daar "met geweld" aan het werk gaan.

Het gebied van Cho Marcial met op de achtergrond de stratovulkaan El Teide. Klik voor een vergroting


3 nieuwe gemeenten getroffen.
De gemeenten Los Realejos, Fasnia en Arico zijn nu ook door de brand getroffen. Gisteravond bereikten de vlammen de toppen van de bergen bij Fasnia en Arico. Het gaat dus om en heel klein deel, hoog in de bergen van die gemeenten.


Terug naar huis.

De bewoners die geëvacueerd zijn uit het bovenste deel van de Araya-ravijnen en uit Cruz del Camino naar het recreatiegebied Los Brezos, in de gemeente Candelaria mogen terug naar hun huizen.


Het is nu maandag 21 augustus.


​​12.813 hectare vernietigd.
De verwoesting door de brand op Tenerife heeft nu een oppervlakte van 12.813 hectare en een omtrek van 90 kilometer. Voor het eerst is de brandweer optimistisch over het verloop van de bluswerkzaamheden en het komende einde daarvan.


Het blussen vannacht.

Vannacht en morgen zal het werk om het vuur te doven intensiveren in de meest gecompliceerde gebieden zoals de Vallei van La Orotava, en dan vooral in het gebied van El Portillo en Mal Abrigo waar veel activiteit is en in het gebied rond Cho Marcial, in Arafo. El Portillo is bij veel mensen een bekend punt omdat daar de driesprong is van  de wegen naar La Esparanza, La Orotava en via de Cañadas en El Teide naar Vilaflor / Santiago del Teide.

De meeste zorg gaat nu echter uit naar het gebied tussen Izaña en Guaza waar de vele diepe, niet betreedbare kloven het blussen erg lastig maken.


Branden bij La Orotava.
De bospaden in het recreatiegebied Chanajiga worden door soldaten bewaakt om te voorkomen dat het vuur zich verder ontwikkelt richting Realejo Alto, en op de Camino de Candelaria, om te voorkomen dat het vuur verder gaat richting Santa Úrsula.
Dat zou kunnen betekenen dat de branden boven Santa Ursula onder controle zijn.

In het kort iets over de Camino de Candelaria: dat is een eeuwenoud, goed afgezet pad dat door de bossen over de bergkam heen gaat en gebruikt werd en wordt door pelgrims die te voet van Santa Ursula naar Candelaria over de bergen wandelen om daar de heilige feesten bij te wonen. Er zijn soortgelijke paden vanuit La Victora en Tacoronte.
U kunt die paden herkennen aan het hiernaast afgebeelde schildje,


Mededeling.
Er kwam, in het Spaans, een bericht binnen met het verzoek of er een speciale mededeling in het Nederlands op de website geplaatst kan worden.
Bij deze:
Als iemand, om wat voor reden dan ook, naar binnen wil, moet zij of hij naar het beveiligingspersoneel gaan, zijn haar of zijn doel voorleggen en daarna onder begeleiding worden binnnen geleid. Dat is belangrijk omdat onbegeleid naar binnen gaan niet alleen de mensen zelf in gevaar brengt maar ook degenen die later naar binnen moeten gaan om ze te redden.
(Met "naar binnen" wordt het afgezette of verboden gebied bedoeld).


Intensief werk om de brand voor de nacht te bedwingen.

Op dit moment wordt er hard gewerkt in de omgeving van Izaña. Er is een brede inzet van lucht- en grondmiddelen om te voorkomen dat de brand door het dennenbos naar beneden gaat en opnieuw naar het zuiden van het eiland oprukt.
De helicopters werken in de laatste lichte uren om het vuur in de meest gecompliceerde gebieden te beheersen, zoals bij de bossen boven La Orotava, in het gebied van El Portillo en Mal Abrigo waar nog veel brandhaarden zijn en in het gebied van Cho Marcial, in Arafo, waar de zwaarste middelen zijn ingezet om te voorkomen dat het vuur zich verspreidt.
De branden in dit gebied hebben geleid tot de evacuatie van de Parador Nacional del Teide. Brandweerlieden werken ook flink door bij Santa Úrsula, richting de Barranco de Las Palomas, een ander zorgwekkend gebied.
Tijdens deze zondag is er een, waarschijnlijk geslaagde poging, gedaan om de branden bij Tacoronte te consolideren, waardoor het vandaar tot voorbij La Victoria controle is.


610 mensen blussen.
Tijdens deze zondag zijn 610 mensen bezig om de brand te blussen, waarvan 275 brandweerlieden, 115 soldaten, 40 mensen in de logistiek, 20 coördinatoren en 160 vrijwilligers, terwijl er 22 vliegtuigen of helicopters zijn waarvan twee voor coördinatie.
Verder komt er het laatste uur weinig nieuws binnen. Geen goed en geen slecht nieuws.


De evacuatie eindigt gedeeltelijk.
In Arafo mogen de mensen naar huis die wonen in de Camino de Los Loros, naast de Regionale Wijnmakerij; Lo de Cartas, Ajafoña en La Tapia, Camino Cosme en La Montañeta, maar alleen de delen die toegankelijk zijn via de TF-523. Ook de inwoners van Los Eres, La Haya, El Perú, Lo de Ramos en Las Vigas mogen weer naar huis.

In Candelaria: het bovenste deel van Igueste de Candelaria, het gebied rond de Camino La Cuestita, van de spliting met de Caminos La Morrita tot de omgeving van de watertank. Ook de bewoners van het bovenste gedeelte van Araya van Cruz del Camino tot Los Brezos mogen weer naar huis.


Nieuwe evacuaties in Santa Úrsula.

Een deel van het gebied boven de straat Cuesta Perera wordt nu geëvacueerd. De bewoners kunnen naar drie in de buurt gelegen hallen toegaan waarvan er één is voorbereid om dieren te huisvesten. De informatie vermeld niet of het daarbij om vee gaat of om huisdieren.


Nu 11.612 hectare verbrand.

Zojuist is bekend gemaakt dat er nu 11.612 hectare verbrand is met een totale omtrek van 84 kilometer. We gaan naar de situatie toe dat 30% van het Corona Forrestal vernietigd is. Voor een uitleg over het Corona Forrestal kunt u de bijdrage hieronder lezen met het kopje "ter overdenking".


Mensen en huisdieren in opvangcentra.
Van de ruim 12.000 mensen die geëvacueerd zijn zitten er 1.004 in de erkende opvangcentra, de meerderheid is verhuisd naar huizen van familieleden. Er zijn ook 310 huisdieren bij de mensen die zich in die opvangcentra bevinden.

In de loop van de middag kunnen honderd inwoners van de hoogst gelegen dorpjes in de gemeente Candelaria naar hun huizen terugkeren.


Noordelijke zone is te bedwingen.

Boven het gebied van Tacoronte tot en met Santa Ursula is het vanaf nu de bedoeling is om vandaag nog de hele dag verder te werken aan het consolideren van de noordelijke zone om de gebieden die nu onder controle zijn niet weer te verliezen. Daarmee zou het mogelijk zijn dat de meest ernstige risico´s in de noordelijke zone vandaag zouden kunnen verdwijnen. In dat gebied zijn weinig baranco´s die het werk lastig maken zoals dat in de vrijwel niet te bestrijden branden boven La Orotava en bij Roque del Mal Abrigo tussen Izaña en Guaza wel het geval is.


Parador ontruimd.

De Parador Nacional de El Teide, een historixh gebouw, midden in de Cañadas is preventief geëvacueerd oog op de opmars van de bosbrand. Dat betekent dat de branden de randen van de Cañadas hebben bereikt. De Cañadas is het relatief vlakke gebied dat de stratovulkaan El Teide aan de zuidranden omgeeft.


10.000 hectare.

Volgens de laatste schattingen hebben de vlammen al 10.000 hectare land verwoest en eem omtrek van zo'n 70 km bereikt.

Daarmee is een kwart van de corona forrestal vernield. Corona forestal betekent overigens "het hart van de bossen".


Vrijwilligers.

Niet vergeten moet worden dat er ook duizenden vrijwilligers actief zijn om een verdere uitbreiding van de branden te vermijden. Met name het opruimen van de dennennaalden is belangrijk om een verdere verspreiding te voorkomen. Die 30cm lange naalden van de bomen zijn een katalysator bij de verspreiding van de brandhaarden.

Bij veel huizen in risico gebieden stonden olietanks en ander brandbaar materiaal dat opgeruimd moest worden. Ook dat is door vrijwilligers gedaan.

Vrijwilligers helpen ook bij het opvangen en verzorgen van de evacuees door gebouwen geschikt te maken en alles klaar te maken voor die groep mensen om ze een paar dagen een goede nachtrust te bezorgen.

Huisraad van de huizen die in bedreigde gebieden woonden werden op vrachtwagens geladen en mensen die minder goed ter been zijn hebben vervoer nodig.

Tot slot zijn er mensen die overal vee in veilgheid hebben gebracht. Nergens is een schatting te vinden van het aantal vrijwilligers maar het moeten er duizenden zijn.
We kregen daar een paar foto´s van. Klik erop voor een vergroting.


Zuidoosten gestabiliseerd.

Het zuidoostelijke deel van het front is gestabiliseerd, van Arafo tot La Esperanza. Dat is van groot belang omdat naarmate er meer gestabiliseerde gebieden zijn er maar middelen ingezet kunnen worden om op andere plaatsen het vuur te bestrijden.


Meest kritieke punt.

De omgeving van Roque del Mal Abrigo, boven en oostelijk van Izaña tot Guaza zuidelijk van Guimar, is nu het gebied dat de meeste zorgen geeft, ook al omdat er het risico is dat delen van de rotsen naar beneden komen. Volgens Pedro Martínez, technisch hoofd van risicodienst voor het hooggebergte is dit nu het meest kritieke punt voor een mogelijke uitbreiding van de brand. Dit gebied ligt aan de zuid-helling van de bergkam tussen El Teide en La Esparanza.


De branden op Tenerife zijn aangestoken.

De president van de Canarische Eilanden, Fernando Clavijo, bevestigde zondag dat de brand die Tenerife treft in de nacht van 14 op15 augustus is aangestoken. Er zijn inmiddels drie onafhankelijke onderzoeken die dat aangetoond hebben.


Snelweg niet afgesloten.
Informatie voor degenen die binnenkort naar Tenerife op vakantie gaan. Op sommige webstes staat dat de snelweg naar Puerto de la Cruz gesloten is.
Voor alle duidelijkheid: de snelweg van het zuiden naar Puerto is niet gesloten, niet gesloten geweest en er is geen enkel voorteken dat de die snelweg gesloten gaat worden. Alle afgesloten wegen bevinden zich uitsluitend hoog in de bergen.


Vuur Agua Garcia tegen gehouden.
De brigade van La Palma is erin geslaagd om de voorste delen van de branden tegen te houden bij de Ermita de las Cruces. Dat is vrij hoog boven Agua Garcia. Als het vuur daar blijvend kan worden tegengehouden is het meest bijzondere deel van de laurierbossen gered.
Nu is het afwachten of het vuur ook kan worden tegengehouden onder de kruising La Paz boven La Vica waar het andere deel van de laurierbossen staat.


Extra luchtcapaciteit.
We lezen dat er vandaag in totaal 23 vliegtuigen en helicopters actief zullen zijn. Dat is 4 meer dan gisteren. We kennen geen deteils over de herkomst van de extra luchttoestellen en we weten ook niet of er helicopers of blusvliegtuigen bij gekomen zijn.


Thermische beelden.

Er is vannacht een thermische opname gemaakt die alle fronten van de branden op Tenerife laat zien.

De Militaire Noodeenheid heeft videobeelden gemaakt die zijn opgenomen door een thermische camera van een drone. Het beeld is opgenomen net ten oosten van La Orotava en vanaf zee gezien.


Verminderde luchtkwaliteit (herhaling).

De regering van de Canarische Eilanden heeft de kwaliteit van de lucht in een aantal gebieden "ongunstig" verklaard vanwege de rook, de kleine stofdeeltjes en de gassen die de branden veroorzaken.
De gebieden waar deze verminderde luchtkwaliteit gemeten is zijn Los Realejos, El Sauzal, La Matanza de Acentejo, La Victoria de Acentejo, Santa Úrsula, La Orotava, Puerto de la Cruz, Los Realejos, Buenavista del Norte , Los Silos, Garachico, Icod de los Vinos, La Guancha, San Juan de la Rambla, Arafo, Candelaria, Güímar, Fasnia en Arico.
U kunt ervan uitgaan dat als er grotere en kleinere asdeeltjes op de grond in uw straat liggen de luchtkwaiteit verminderd is.


Zorgen aan het noordfront.
Door het werk van de helicopters, blusvliegtuigen, soldaten en brandweerlieden op de gond is 90 procent van de omtrek van de zuidelijke vuurfront stabiel. Aan de andere kant is de situatie in de noordelijke zone van Tenerife nog heel gecompliceerd en is nog maar 20 procent van de omtrek gestabiliseerd. Het was in het noorden een zeer moeilijke nacht, omdat de vlammen opnieuw zijn geactiveerd. Vooral de gebieden Tacoronte en El Sauzal wzijn getroffen. Daarnaast blijven de diepe kloven bij Santa Ursula en La Orotava voor problemen zorgen bij de bluswerkzaamheden.


Geen 26.000. getroffen mensen.
Het aantal door overheidsmaatregelen getroffen mensen is niet de 26.000 die in een aantal beeldmedia is genoemd maar 13.721  minder 12.279 dus. Dat aantal gaat dan over het aantal mensen dat geëvacueerd is plus het aantal mensen dat hun woning niet mag verlaten. Een aantal daarvan, met name in La Esperanza is daar gisteren overigens van ontheven. De laatste evacuaties vinden sinds vrijdagavond plaats in het bovenste deel van de gemeenten La Orotava, La Matanza, La Victoria, El Sauzal, Santa Úrsula en Los Realejos.


Regen.
In de nacht heeft het in de bergen licht geregend. Dat zal niet veel helpen maar op de plaatsen waar het niet brand kan het wellicht een beetje helpen. Hoger in de bergen hangt er een dikke nevel. Dat is wel een probleem omdat de blusvliegtuigen dan hun werk niet kunnen doen.


Het is nu zondag 20 augustus.


Ter overdenking.

Het hele gebied van de corona forrestal is 41067 hectare groot en alle branden van de afgelopen dagen waren in dat gebied of hebben daar gewoed. Zie nogmaals het kaartje hiernaast. Het groene gebied is het corona forrestal. Dat betekent dat nu al meer dan 20% van het corona forrestal verbrand is. 8400 hectare.
Dit gebied is in z´n geheel een natura 2000 gebied en dus zwaar beschermd. De afgelopen jaren is er hard gewerkt om het in goede conditie te houden, zo niet te verbeteren en dat wordt nu dus voor een substantieel deel in 5 of 6 dagen te niet gedaan.
We hebben het dan nog niet over de unieke en oeroude laurierbossen boven Tacoronte en El Sauzal.


De afgelopen dagen zijn er 28 vragen binnengekomen omdat we schrijven dat een Canarische den wel kan branden maar niet kan verbranden en na een paar maanden al weer verse naalden op de takken krijgt. Een deel van de vragenstellers geloofd dit niet en een ander deel vraagt zich af of de canarische den ook kan herstellen bij de hoge temperaturen waaraan ze nu worden blootgesteld.
Het antwoord is dat we dat af moeten wachten maar zeker is dat canarische dennen ook weer naalden kregen na de vulkaanuitbarsting op La Palma. Een deel daarvan stond met het onderste deel van de stam in de gloeiende lava. We blijven hopen dat we de corona forrestal bossen binnen enkele jaren weer in een groene kleur kunnen zien.


Als er brand komt, of al is, in de prachtige laurierbossen zijn die wel voor de eeuwigheid verloren.

Klik voor een vergroting

Klik voor een vergroting


74 kilometer en 8400 hectare.

Volgens Fernando Clavijo, president van de Canarische Eilanden, is vanavond 8.400 verbrande hectare bereikt en de omtrek van het verbrande gebied is nu 74 kilometer. 


Brand van de zesde generatie.

Volgens de technisch directeur van het bluswerk, Pedro Martínez, is het vuur op dit moment niet meer te blussen en vertoont het kenmerken van een brand van de zesde generatie. Dit soort branden staan erom bekend dat ze niet meer met water te bestrijden zijn omdat het water door de hitte rondom de brand verdampt is voordat het water bij de vlammen kan komen.

Bij dergelijke branden verandert de aanpak van de brandweer: de prioriteit gaat dan uit naar het redden van dorpen en huizen en het concentreren op de brandhaarden om verdere verspreiding te voorkomen. Dat laastste is juist zo moeilijk in de gebieden waar de branden zijn vanwege de vele baranco´s en de steile hellingen die niet of moeilijk toegankelijk zijn.


Geen huizen verbrand.

Beeldmedia berichten dat er tot nu toe geen huizen verbrand zijn. Dat zou te mooi zijn voor woorden maar we melden het toch omdat het zou betekenen dat de hulpdiensten zeer prudent te werk gaan en dat is een groot compliment waard.


6 mammoettankers met water.
Inmiddels wordt duidelijk dat het vuur op de zuidelijke flanken, waar de branden begonnen zijn, vrijwel onder controle is. De hoge bergen boven Santa Úrsula, La Orotava en Güímar blijven een reden tot grote zorg terwijl het boven La Matanza ook nog stevig brandt.De afgelopen 4 dagen is er door de vleigtuigen en de helicopters in totaal 2,7 liter miljoen water op de branden gestort. Dat is het equivalent van bijna 6 mammoettankers van 350 meter lang.


Nieuwe evacuaties in Tacoronte.
De herleven van sommige branden heeft tot een nieuwe evacuatie in de gemeente Tacoronte geleid. De buurtschappen La Hornaca, Los Laureles, Hoya de Manzaneros, Lomo La Jara, Monte Verde zijn nu geëvacueerd. De opvangplaats van de bewoners is het Los Laureles Paviljoen.

Dit kan betekenen dat de branden bij een draaiende wind weer in de richting van het gisteren vrijgegeven dorp La Esparanza gaan.


Al 6.791 hectare getroffen.

De brand heeft al 6.791 hectare getroffen en de inspanningen van de hulpdiensten richten zich nu voornamelijk op de bescherming van de dorpen en gehuchten De omtrek van het getroffen gebied is nu ongeveer 62 kilometer. Het hele gebied meet ongeveer 2% van de oppervlakte van Tenerife.


Waar zijn nu bosbranden.

Ondanks de ongunstige omstandigheden heeft het slechtst denkbare scenario zich niet voltrokken.

Momenteel zijn er drie hoofdfronten. Eén bij de Hoya Marcial boven Güímar die langzaam brandt. Een ander gebied waar het nog brandt ligt hoog in de gemeente Santa Úrsula op een helling waar het onmogelijk is om personeel te in te zetten. De blusvliegtuigen doen daar wat ze kunnen. De derde groep brandhaarden bevinden zich in het gebied boven El Sauzal en La Matanza. Over de situatie daar zijn (nog) geen mededelingen.


Blusvliegtuig.
Ter illustratie van de brandbestrijding hebben we een video gekregen die door middel van een camera aan de vleugel laat zien hoe het blussen van de branden op Tenerife gaat.
De twee extra blusvliegtuigen die eerst vrijdag zouden komen komen nu vandaag, zaterdag.


Verminderde luchtkwaliteit.

De regering van de Canarische Eilanden heeft de kwaliteit van de lucht in een aantal gebieden "ongunstig" verklaard vanwege de rook, de kleine stofdeeltjes en de gassen die de branden veroorzaken.
De gebieden waar deze verminderde luchtkwaliteit gemeten is zijn Los Realejos, El Sauzal, La Matanza de Acentejo, La Victoria de Acentejo, Santa Úrsula, La Orotava, Puerto de la Cruz, Los Realejos, Buenavista del Norte , Los Silos, Garachico, Icod de los Vinos, La Guancha, San Juan de la Rambla, Arafo, Candelaria, Güímar, Fasnia en Arico.
U kint ervan uitgaan dat als er grotere en kleinere asdeeltjes op de grond in uw straat liggen de luchtkwaiteit verminderd is.


Over welk bos hebben we het.

Op diverse websites en zelfs kranten wordt aangegeven dat het parque natural de corona forestal een gebied bij La Oratava zou zijn. Het zit iets anders. Het corona forestal park heeft een omvang van 41067 hectare en is het grote , zwaar of licht beboste, gebied om het hele nationale park El Teide heen. Het bos bij La Orotava dat nog niet brand maar wel gevaar loopt is het natura 2000 gebied Reserva Natural Integral de Pinoleris. Dat bosgebied is dus een deel van het park corona forestal. Op de kaart is ook te zien dat de laurisilva bossen bij Agua Garcia geen deel uitmaken van het corona forestal gebied.

Het parque natural de corona forestal is op de kaart het gestreepte gebied.

Klik of de afbeelding voor een vergroting.


Kaart met geëvacueerde gebieden.

Er is een kaart gemaakt met de situatie van de branden op Tenerife.
Het grijze, rood omlijnde gebied zijn de plaatsen waar het gebrand heeft, nu brandt of wat gevaar loopt om te gaan branden.
De geel gestreepte delen zijn de gebieden waarin buurtschappen geëvacueerd zijn. Het blauw gestreepte gebied is de zone waar de het verbod om het huis te verlaten is opgeheven. Het groen gestreepte gebied is het deel van het eiland waar de luchtkwaliteit slechts is. Ook de gemeentes staan op de kaart vermeld.

De diepgroene kleur duidt op de bossen in het noorden.

Klik op de kaart voor een vergroting


Inwoners van de berggebieden in vier gemeenten worden geëvacueerd.

In La Matanza wordt deels geëvacueerd.
Ook de inwoners van de gemeente La Matanza hebben een ontruimingsbericht ontvangen in de wijken van San Antonio, van de calle San Cristóbal tot de bergen en de buurt La Resbala, van de San Cristóbal-snelweg tot de bergen. De bewoners kunnen terecht in het gemeentepaviljoen van het sportcomplex La Matanza.

 

La Victoria de Antejo gedeeltelijk ontruimd
De buurten La Resbala en boven de weg San Juan de La Resbala naar La Vera worden geëvacueerd. De bewoners worden ondergebrachtsportpaviljoen aan de Añate weg.

 

Evacuatie van wijken in El Sauzal
De gemeente El Sauzal is geëvacueerd van Las Baboseras naar Ravelo alto richting de bergen, met als ondergrens de straat San Cristóbal en de straat Real Orotava. De bewoners kunnen terecht in La Pirámide in het stedelijk gebied van El Sauzal.

 

Evacuatie van buurtschappen Santa Úrsula
De bewoners worden geëvacueerd van Vera del Barranco (Pino Alto) naar Tosca de Ana María richting de bergen, met als ondergrens de straten Aino Alto, Guanches, El Cantillo, Cuesta Perera, Fuente Gonzalo, Tosca Barrios, Morra Los Willows, La Rana en Tosca de Ana María. De bewoners kunnen naar het terrein van Lucha de Santa Úrsula.


Rook en as.
Door de iets veranderde wind komt de rook van de branden langzaam in de richting van de grotere plaatsen La Orotava en Puerto de la Cruz. In die gebieden valt ook as naar beneden. Dat is in mindere mate het geval in de plaatsen Tacoronte, El Sauzal. La Matanza en La Victoria.


Meer helicopters, vliegtuigen en soldaten.
Op zaterdag worden er weer meer helicopters en vliegtuigen ingezet. 19 in totaal. Dat is inclusief de grote komov helicopter die vandaag toegezegd is en 4500 liter water kan vervoeren. De brandweerlieden uit La Plma, Lanzarote en Gran Canaria kunnen nu volledig worden ingezet en het aantal soldaten dat ingezet wordt zal langzaam groeien.  Er zijn nu 206 soldaten en 46 voertuigen van de Militaire Noodeenheid ingezet en er zijn 232 agente van de Guardia Civil ingezet met 102 voertuigen en een coördinatiehelikopter


6 dorpen boven La Orotava geëvacueerd.

De dorpen hoog boven Orotava worden nu geëvacueerd. De evacuatielijn loopt over de TF-21 en de TF-326 tot Los Realejos. De ecacuaties betreffen de dorpen en buurtschappen  Aguamansa, Pionelere, Chasna, El Sauce, Hoya Farrais en Benijos.


Brand daalt de helling boven La Orotava af.

De hoge en vlagerige wind heeft het in de hand houden van de branden op de hellingen van Orotava onmogelijk gemaakt waardoor de brand in zeer korte tijd een grotere omvang heeft bereikt. De windvlaag die vanaf de top naar beneden is gekomen, heeft de situatie enorm gecompliceerd en alle brandweerlieden zij teruggetrokken om de huizen van vier dorpen te beschermen.


Nu al 5000 hectare getroffen.
De brand op Tenerife breidt zich nog steeds uit en er zijn zojuist nieuwe cijfers gepubliceerd. Er is nu ongeveer 5.000 hectare getroffen met een omtrek van 50 kilometer. Dat komt voor een groot deel door de uitbreidng van de branden bij Guimar.
Het brand natuurlijk niet overal meer. Het cijfer geeft weer waar de brand verwoestingen heeft aangericht en waar het nu nog brand


La Esperanza niet meer op slot.
Door een gunstige ontwikkeling van de brandhaarden bij La Esperanza hoeft niemand daar nog verplicht in huis te blijven. Het gebruik van gemotoriseerde voertuigen moet echter beperkt blijven tot het absoluut noodzakelijke om het verkeer van de hulpverleners niet te hinderen.
Noot: dat wordt zo geregeld omdat de weg door La Esperanza de hoofdtoegang tot de weg is die over de bergkam heen gaat; de TF-24 loopt van die plaats tot aan de Teide en is tijdens de branden voortdurend in gebruik gebleven ten behoeve van alle betrokken hulpdiensten. Vanaf de TF-24 gaan talloze brandgangen de bossen in. Iedereen op Tenerife is benieuwd wat we op die weg gaan zien als de weg weer open is. Het zal een rit worden met aan beide zijden kilometers lange uitzichten op verbrande bossen.

Bekijk een video hoe de TF-24 er tot voor kort uitxag. 

Een canarische den kán niet verbranden.

De rit op de video over de TF-24 lijkt wellicht wat eentonig maar de weg loopt op 2200 tot 2700 meter hoogte over de bergkam heen en biedt aan weerszijden spectaculaire vergezichten over het eiland en de omliggende eilanden. Dat zal zo blijven ook al zijn de uitzichtpunten van hun aankleding ontdaan. Maar zoals eerder geschreven, een canarische den brandt goed maar kan niet verbranden. Na een paar maanden komen de eerste naalden alweer te voorschijn en na drie jaar zijn de bomen weer groen. Gelukkig . . . . . . . . . . . 


Een tiende gemeente is getroffen.
Een klein deel van het grondgebied van Guimar is betrokken geraakt bij de branden en daaron zijn er nieuwe gebieden geëvacueerd. Het gaat om gehuchten in de buitengebieden van de dorpen Las Dehesas en Los Pelados.


Elektriciteitsvoorziening kan getroffen worden.

Er is een opnieuw een waarschuwing dat de elektriciteitsvoorziening op Tenerife getroffen kan worden. Het advies is om kaarsen en zaklantaarns bij de hand te houden en de telefoons steeds op te laden.


Geen gevaar voor toeristische gebieden.

Ten behoeve van de toeristen dit dit verslag lezen; er is geen enkel gevaar voor of bedreiging van de toeristische gebieden op Tenerife. Zowel de stranden, de badplaatsen als de historische steden lopen geen enkel risico om bij de branden betrokken te raken. Alleen wandelaars op Tenerife kunnen een deel van de bergen niet in. Er zijn gelukkig nog voldoende andere wandelgebieden over.


De branden hebben tot nu toe, vrijdag  om 20.00 uur bijna 3.800 hectare verteerd.

De meest recente gegevens zijn dat er 3.797 hectare verwoest is met een omtrek van 41.9 km dat is 1.6% van de totale oppervlakte van Tenerife. Er  zijn 3.000 mensen geëvacueerd en er zijn 3.800 mensen die hun huis niet mogen verlaten. Daarbij zijn voorzover wij weten geen Belgen of Nederlanders betrokken.
Het voortschrijden van de branden, de rook en de voorspelling van een temperatuurstijging zullen het werk morgen, zaterdag opnieuw lastiger gaan maken.

Klik op de NASA kaart voor een idee waar de branden zijn.


De branden zijn nu definitief over de bergkam heen. La Caldera brandt.

Op dit moment komen de branden naar beneden richting Aguamansa. Dat dorp ligt buiten de bossen. Net daarboven brand het nu bij één van de grootste recreatieparken van Tenerife, La Caldera met de bijbehorende Camping. Het iets oostelijk daarvan gelegen gebied Órganos staat al in brand. De inwoners van Aguamansa zullen met bezorgdheid kijken naar de branden die steeds dichterbij komen. Aguamansa ligt een eind boven La Orotava.


Tacoronte is de 9e gemeente met branden.

Bij de gemeenten die getroffen zijn door de branden schreven we eerder over 8 gemeenten. Inmiddels is er een negende gemeente bijgekomen, Tacoronte. De andere 8 gemeenten zijn Candelaria, El Rosario, La Victoria, La Matanza , Santa Úrsula, El Sauzal en La Orotava.


Uniek stuk oerbos bedreigd.

Tacoronte heeft maar een klein stukje bos en is hoofdzakelijk bekend om z´n wijngaarden, uitstekende wijnen en bodega`s maar op het grondgebied van die gemeente ligt wel het bosque de Agua García met z´n sinistere grotten van Toledo en de unieke guardianes centenarios ofwel 100-jarige bewakers. Dat unieke stukje oerbos ligt weliswaar nu nog niet zo dicht bij de brandhaarden maar laten we er voor duimen dat zo´n oud bos behouden blijft.


Candelaria, zuinig met water.

Het bestuur van de gemeente Candelaria en het bedrijf dat verantwoordelijk is voor het beheer van de gemeentelijke waterdienst, Aqualia, hebben het publiek gevraagd om verantwoord gebruik te maken van het leidingwater vanwege het bestrijden van de bosbranden waardoor de watervoorraden behoorlijk zijn uitgeput. Dus geen auto´s wassen en zwembaden vullen.


Branden gedragen zich nu normaal.

De brandweer heeft aangegeven dat de branden zich nu "normaal" gedragen zonder nu precies duidelijk te maken wat hij bedoelde. Het lijkt er om te gaan dat de vuurkolommen zoals we die in de zuidelijke baranco´s hebben gezien bijna niet meer voorkomen.

De foto toont een vuurkolom zoals die op Tenerife voorkwam. Klik op de afbeelding voor de hele foto.


Nog 1.671 mensen verplicht thuis.

Het aantal mensen dat in huis moet blijven is gedaald tot 1.671. Deze beperkende maatregel geldt nu alleen nog in gebieden waar de huizen heel dicht bij of in de bossen liggen maar niet dicht genoeg bij de branden om een evacuatie voor hen te organiseren.


Branden kruipen langzaam naar beneden.

Op de foto ziet u de branden langzaam naar beneden kruipen hoog boven La Orotava. Wat u ziet is echter het Reserva Natural Integral de Pinoleris een beschermd natuurgebied dat heel lastig te betreden is en waar geen weg recht of horizontaal loopt.

Als dat gebied met een grotere brand geconfronteerd wordt zal het blussen heel moeilijk worden ook al omdat het een vrij groot bosbestand van dennen kent naast een oud bestand van laurierbomen.


Verbod thuisblijven gedeeltelijk opgeheven.

Het verbod om het huis te verlaten in La Esperanza wordt gedeeltelijk opgeheven. Het komt erop neer dat iedereen die westelijk van het centrum woont nog even binnen moet blijven. Gelukkig staan daar veel huizen met een tuin. De overige inwoners, vanaf het centrum tot La Laguna kunnen weer doen wat ze willen. Dat betekent dat het gevaar voor La Esperanza voorlopig veel kleiner is geworden. Er woont 1 lid van onze vereniging in deze plaats die dus gelukkig niet geëvacueerd is.


50 paarden net niet geëvacueerd.

Reddingswerkers stonden op het punt om 50 paarden te evacueren uit een stal in Los Brezos, Aguagarcía. Gelukkig is dat niet meer nodig door de veranderde windrichting. Juist bij deze stal waren gisteren geiten en ander klein vee gebracht die dus nu ook op die plek kunnen blijven.


Extra, grotere helicopter.

Morgen, zaterdag, komt er een Kamov-helikopter met een capaciteit van 4.500 liter aan op Tenerife om te helpen met het bestrijden van de branden. Het is inmiddels onzeker of de toegezegde 2 extra blusvliegtuigen wel zijn gekomen.


Wind is gedraaid.

vrijdag, 13.30 uur
Wie zojuist in La Laguna of Santa Cruz is geweest of daar woont, zal gemerkt hebben dat de rookkolom niet meer boven deze steden hangt. Dit komt omdat de wind nu uit het oosten komt en de rook stuwd in de richting van de bergen hoog boven Güímar. Die oostelijke wind is ook goed nieuws voor La Esperanza maar iets minder goed nieuws voor de bossen boven Agua Garcia, Ravello en La Matanza.


Baranco´s lastig te bereiken.

Er kwam een vraag waarom die baranco´s op Tenerife zo lastig te bereiken zijn. Kijk eens naar de foto. Onderin zit de meeste begroeing omdat een baranco ook een watergang is met een afvloeing naar zee. Als het daar onderin brandt kan geen enkele brandweerploeg daarbij komen terwijl de wind vanaf zee het vuur wel omhoog stuwd.

En als dan ook nog eens het water dat er met een vliegtuig ingegooid wordt verdampt voordat het water de grond bereikt wordt het wel heel lastig.

Klik op de afbeelding voor een vergroting


Beschermen van La Esparanza en gebied boven La Orotava.

De inspanningen van de brandweer en de soldaten zijn nu gericht op twee punten: het veilig houden van de grotere plaats La Esperanza en het voorkomen van een uitbreiding van de brand in de richting van de stad La Orotava. Als dat bij La Esperanza lukt kunnen de brandweerlieden die nu bij die plaats zijn ingezet worden op  de meer perifere plekken waar nog branden woeden.


Verkeer loopt vast.

Het verkeer boven El Sauzal loopt een beetje vast door kijklustigen die niet verder kunnen.

Even herhalen: alle wegen boven de weg tussen Agua Garcia en La Victoria zijn afgesloten. Dat is voor een groot deel de calle San Cristobal, de wijnroute van Tenerife en een gedeelte van de weg van Agua Garcia richting de luchthaven Los Rodeos.


Grote waterleiding kapot.

De belangrijke Aguamansa waterleiding, dat een gedeelte van de watervoorziening op het eiland verzorgt is beschadigd. Dat zal gevolgen hebben voor de noordelijke plaatsen die zich boven de snelweg TF-5 bevinden. Het zal ook gevolgen hebben voor El Baldío in La Laguna, en El Sobradillo in Santa Cruz de Tenerife. Als u in die gebieden woont moet u rekening hoeden met een sterk verminderde waterdruk.


Verbrande gebieden per gemeente.

De aangetaste gebieden bevinden zich nu voornamelijk rond de berg La Esperanza en op de bergkam daarvan. De getroffen gemeenten zijn Candelaria met 1.154 hectare, Arafo 1.435 ha, El Rosario 505 ha, La Orotava 299 ha, Santa Úrsula 162 ha, La Victoria 183 ha, El Sauzal 39 ha, Tacoronte 12 ha en La Matanza met vier hectare. Daaruit blijkt dat de brand tot dusver voornamelijk de zuidelijke berghellingen heeft getroffen en de waardevolle natuurgebieden aan de noordkant nog niet of veel minder.


Weersverwachting voor vandaag, 18 augustus.

De weersverwachting voor Tenerife geeft voor vandaag, vrijdag een matige tot sterke noordoostelijke wind aan voor de zuidelijke kusten en het hogere binnenland maar zwak op de toppen. Heldere lucht behalve ochtendwolken en late uurtjes op de noordhelling. Lokale maximumtemperaturen 30 graden in het noorden tot 32 graden in het zuiden en lichte nevel in de hoogte.


Vliegtuigen weer in de lucht.

Vijf blusvliegtuigen en twaalf helicopters zijn nu (10 uur) constant in de lucht om de vuren te blussen. Klein weetje: een helicopter mag op Tenerife een particulier zwembad gebruiken om de waterzak onder het toestel te vullen. De busvliegtuigen halen hun water in de haven van Santa Cruz de Tenerife. Ze hebben daarbij voorrang op binnenvarende schepen.

Een korte video van 1 uur geleden met een samenvatting van de beelden van gisteren.


Het vuur is vannacht met succes ruim voor La Esperanza tegen gehouden. Daarmee lijken de risico´s voor dat groetere dorp voorlopig te zijn afgewend.


Luchtkwaliteit.

De luchtkwaliteit in de gemeenten Güímar, Arafo, Candelaria en El Rosario is door de rook en de as zo slecht dat er een aantal adviezen zijn voor de bewoners van die gebieden.

- Kom niet te veel naar buiten en doe geen intensieve of langdurige fysieke activiteiten.
- Sluit deuren en ramen en als u luchtkoeling heeft zet deze dan in recirculatiestand met schone filters.
- Buiten wordt het gebruik van een FFP2-masker aanbevolen om ademhalingsproblemen te voorkomen.
- Bescherm buiten uw ogen zo goed mogelijk en was ze eenmaal binnen goed.


Samenvatting problemen brandweer.

Een samenvatting van de problemen waarmee de brandweer op Tenerife te maken heeft.
- Het water van de blusvliegtuigen en helicopters is vaak al verdampt voordat het water de grond bereikt. Op gewone hellingen speelt dit niet maar in de diepere ravijnen waar warmte zich kan ophopen gebeurt dat wel.
- Juist in die kloven en ravijnen, baranco´s in het Spaans, kan de brandweer ook niet te voet of met auto´s komen. Dat is des te lastiger omdat ook daar een "schoorsteen effect" zorgt voor het aanwakkeren van de branden.
- Gloeiende asresten worden door opstijgende luchtstromen tegen de hellingen op tot op grote hoogte naar boven gestuwd. Eenmaal weer op de grond veroorzaken die gloeiende resten opnieuw kleine branden.
- Ofschoon er op Tenerife geen watertekort is moet in de bossen al het bluswater met tankwagens worden aangevoerd. De brandgangen die in de bossen zijn gemaakt zijn niet allemaal bruikbaar of geschikt voor die tankwagens.

- Op de grond onder de dennenbomen ligt altijd een laag van soms wel 20 cm gevallen naalden. Bij het ontstaan van een brand vormen die een prima verspreidingsbron voor het vuur als er eenmaal een brand uitbreekt. Op dit moment zijn vrijwilligers overal rond de brandhaarden die naalden, pinocha in het Spaans, aan het opruimen om verdere verspreiding tegen te gaan.


Omtrek branden 41 kilometer.

De eerste metingen van deze ochtend geven aan dat de branden op Tenerife nu een omtrek van 41 kilometer hebben. Dat getal is niet helemaal nauwkeurig omdat de rookwolken op een aantal plekken het zicht op de branden verhinderen.

Op de satelietopname van Tenerife is de rookkolom en de omvang van de brand te zien. 


Branden langzamer vooruit.

Een deel van de branden blijft voortschrijden, maar in een langzamer tempo. Het meest actieve deel bij La Orotava kan naar verwachting worden gestabiliseerd bij het bosgebied Monteverde omdat dat deel van de bergen uit loofhout bestaat dat de uitbreeiding van de branden minder waarschijnlijk maakt.


Troosteloze indruk.

De plaatsen waar de branden zijn uitgewoed laten een troosteloze indruk achter en lijken wel besneeuwd door de vele as die op de weg ligt.
Maar zoals hieronder staat herstellen de canarische dennen zich vrij snel. Na drie jaar zijn ze vrijwel helemaal weer groen hoe onwaarschijnlijk dat nu ook lijkt.


Uitzichtpunt verbrand.

Eén van de mooiste uitzichtpunten op Tenerife, de mirador de Chipeque is geraakt door de branden. Vanaf deze plek is een prachtig zicht over een wolkenzee naar naar de stratovulkaan El Teide te zien.

Het is interessant om te weten dat de canarische den branden overleeft, De naalden vallen af en de schors is na een brand hevig geblakerd maar na een maand of 7 zijn de er weer wat naalden aan die bomen te zien. Na 3 jaar zijn vrijwel alle naalden terug en is de boom weer groen..


3273 HA verbrand.

Volgens de laatste gegevens van de overheid is er 3273 hectare gras, landbouw en bosgebied getroffen door de branden.


Geen vuren meer op bergkam La Victoria.

Op vrijdag om 7.00 uur zijn er op de kammen van de bergen geen vuren te zien. Dat zou betekenen dat het vuur zich in de kritieke gebieden bij La Matanza en La Victoria niet heeft uitgebreid. Het is ons nog onbekend of het vuur buiten het gebied rondom La Esperanza is gehouden. Het is op zeeniveau windstil en de temperatuur is nu 23.8 graden.


Branden niet meer te zien.

Er is nu een heldere hemel, een half uur na middernacht. Volgens een ooggetuige zijn de branden niet meer te zien boven La Matanza en La Victoria. Zou het lukken om de vuurhaarden op die belangrijke plekken langs de El Dorsal-weg vannacht tegen te houden en daarmee de spectaculaire bossen in het noorden te sparen? Morgenvroeg weer bellen met elkaar.


La Esperanza in gevaar.

Eén van de belangrijkste prioriteiten tijdens de nacht zal zijn om de evolutie van het vuur richting La Esperanza te beheersen. Dat is de enige grotere plaats die op dit moment gevaar loopt. Net westelijk van die plaats ligt een oerbos, het Bosque del Adelantado. Hopelijk kan dat ook gespaard blijven.
Een uitgestrekt oerbos met lauruerbomen ofwel bosque de Laurisilva met stokoude laurierbomen bevindt zich tussen Agua Garcia en Ravello. Sommige stammen daarvan hebben omvang van 10 meter. Je moet er niet aan denken dat zulke monumentale bossen verdwijnen. Dit hele bos ligt in de afgesloten zone.


Extra brandweerlieden naar Tenerife.

Naast Fuerteventura hebben de besturen van Gran Canaria, La Palma en Lanzarote contingenten personeel en uitrusting naar het eiland Tenerife gestuurd om te helpen bij de bestrijding van de bosbrand. Dat past in het plan ter bestrijding van bosbranden binnen de Canarische Eilanden. Met die hulp kan een nog grotere groep brandweerlieden die gespecialiseerd zijn in bosbranden meehelpen met de bestrijding van de branden op Tenerife.


3068 mensen geëvacueerd.

Er zijn nu 3069 mensen geëvacueerd en 3820 mensen mogen hun huizen niet verlaten om de hulpdiensten ongestoord hun gang te kunnen laten gaan. Overal dwarrelen nu hele kleine hoeveelheden as neer.


8 gemeenten getroffen.

De brand woedt nu in acht gemeenten en 3200 hectare is daarbij geraakt. Daarbij moet bedacht worden dat er aan de zuidkant van de bergkam veel dor grasland, wat vroegere landbouwgronden waren, in die 3200 hectare meegerekend zijn. Het dus zeker niet alleen bos wat getroffen is.
Aan de noordkant is dat anders, Daar zijn het vrijwel uitsluitend bossen. Ook acht gemeenten lijkt veel maar vrijwel elke gemeente op Tenerife reikt tot aan de bergkam en de weg daarover is dan de gemeentegrens. Bijna alle noordelijke gemeenten hebben dus een zuidelijke buurgemeente.

De getroffen gemeentes zijn de zuidelijke gemeenten: Arafo, Candelaria en El Rosario voor een groter deel en de Noordelijke gemeenten El Sauzal, La Orotava, La Victoria, La Matanza en Santa Ursula voor (vooralsnog) een klein,deel. Bij La Orotava gaat het alleen maar over een klein deel naast Santa Ursula.

Klik op de afbeelding voor een vergroting


Voor het eerst vuur bij La Matanza.

Het is nu donderdag kwart over 10 in de avond. Voor het eerst zijn er vuren boven La Matanza en La Victoria te zien vanuit het Noorden. Dat betekent dat er nu branden over de bergkam heengekomen zijn.


Militaire drones.

Deze nacht zullen er drones van de "Militaire Noodeenheid" beschikbaar komen om de verspreiding van de vuurhaarden beter in beeld te kunnen krijgen aldus een belofte van Rosa Dávila. de eiland president van Tenerife.


Ter toelichting. 

De brand is bij de blauwe stip begonnen en breidt zich in zuid-westelijke en noor-oostelijke richting uit..

Van linksboven naar rechtsonder loopt een bergkam van zo´n 2200 tot 2700 meter hoog die duidelijk zichtbaar is en het eiland in tweeën verdeeld. De brand is op een paar plekken over die bergkam gekropen, bij de rode stippen. Juist dat probeert men nu verder te voorkomen.

Zuid-westelijk van de blauwe stip is de beheersing van de brand bijna onmogelijk vanwege de diepe ravijnen die zich daar bevinden. Het is een gebied waar je niet kunt "handelen" zoals de brandweercommandant schrijft. De hoop is dat de brand daar in een kaal gebied stopt of tot een gebied gaat waar het effectief te stoppen is. Noord-oostelijk van de blauwe stip wort het grotere dorp La Esparanza bedreigd.

Klik op de afbeelding voor een vergroting

De groene stip geeft de plaats van de grootste vulkaan op het eiland aan, El Teide van 3715 meter hoog. Te zien is dat de branden daar ver van verwijderd zijn.


Brand tegen houden op de Dorsalweg.

De technisch manager van de brand op Tenerife, Pedro Martín, heeft gezegd dat er een poging zal worden gedaan om de brand niet verder te laten komen dan de El Dorsal-weg in het noorden. Dat is een brede grindweg omzoomd door loofbomen. Laten we hopen dat het lukt.


2 extra blusvliegtuigen.

Morgen komen er naast de 3 blusvliegtuigen die er al zijn nog 2 bij. De 13 helikopters blijven allemaal actief. Laten we hopen dat het voldoende is Er werken vannacht 250 brandweerlieden in de nacht door.


Wegen afgesloten.

Alle wegen boven de weg tussen Agua Garcia en La Victoria worden nu afgesloten. Dat is voor een groot deel de calle San Cristobal, de wijnroute van Tenerife.


Agua Mansa geëvacueerd.

Agua Mansa, een stuk boven La Orotava wordt nu ook geëvacueerd. We zijn benieuwd hoe dat zal gaan met de kamelenboerderij die daar zit.


Extra brandweerlieden.

Het Fuerteventura Emergency Consortium komt vanavond met een ploeg van 14 brandweerlieden de vuurvechters van Tenerife helpen. Goede solidariteit tussen de eilanden..


6 gehuchten in de bossen ontruimd.

Het is nu donderdag 20.00 uur.
In de gemeente El Sauzal worden de gehuchten Baboseras Altas, Camino El Pozo, Lomo Piedra tot aan het gebied van de Calderetas nu ontruimd. Die buurten liggen allemaal boven grote grindpad van La Esperanza naar La Vica in La Matanza. Juist daar bevindt zich de mooiste bloemenvallei van Tenerife. In La Matanza worden de buurtjes La Vica en El Pirul geëvacueerd. De opvangplaats voor de bewoners is het paviljoen La Perdoma, in de gemeente La Orotava. Voor de duidelijkheid: in die gebieden zijn nog geen branden maar ook deze gebieden liggen aan de Noordkant van de bergkam, Tot dusver woedt het vuur alleen aan de zuidkant.
Las Calderetas kennen we want net iets daaronder hebben we met de Nederlandstalige vereniging onze laatste picknick gehouden.


Dorp bij Orotava ontruimd.

Het kleine bergdorp Pino Alto in La Orotava is preventief ontruimd. Dat betekent dat de brand nu echt aan de noordkant over de bergkam heen dreigt te komen. Volgens berichten was dat vanmorgen al even zo. We kennen het dorpje Pino Lero vrijwel allemaal vanwege de geweldige wandelmogelijkheden.


Asresten.

Tot in El Toscal worden asresten op stoelen en kussens aangetroffen. Dat is ruim 15 km verwijderd van de bosbranden.


Blusvliegtuigen aan de noordkant.

Er is een melding dat de blusvliegtuigen nu ook langs de noordkant naar de branden toevliegen.


Branden in 7 gemeenten.

De branden woeden nu in de gemeenten Arafo, Candelaria, Santa Úrsula, La Victoria de Acentejo, El Rosario en La Orotava. Bedenk daarbij dat alleen de hoger gelegen wijken van deze gemeenten in de gevarenzone zitten. Daar liggen ook de buurtschappen van de plaatsen waar mensen geëvacueerd zijn.


7600 mensen uit huis of verplicht in huis.

Inmiddels zijn er 7600 mensen geevacueerd of thuis geconfineerd om de wegen vrij te houden en bij nood snel te kunnen evacueren. We spreken over geconfineerd als mensen hun huis niet uit mogen.


Toegangen naar nationaal park El Teide afgesloten.

Vanaf donderdag 18.00  uur zijn alle toegangen tot het Teide Nationaal Park afgesloten. Dat betekent dat u er via Arafo, La Esperanza, La Orotava, Santiago del Teide en Vilaflor niet meer kunt komen. Het is niet bekend gemaakt of de grindpaden nog toegang geven. Daarmee is ook het werelwijd bekende Instituto de Astrofísica de Canarias (IAC ) gesloten. Het hotel en restaurant Parador Nacional, de kabelbaan, de IAC en de restaurants van Las Lagunetas zijn dus ook niet bereikbaar. Buslijn 348 rijdt dus ook niet meer.


3 buurten geëvacueerd.

Een gedeelte van Barranco Hondo en de buurtschappen Las Rosas en Los Apaches-Camino La Huerta is nu geëvacueerd als mede het landelijke gebied daaromheen. Voor de geëvacueerden is het gemeentelijk Paviljoen van El Chorrillo in San Isidro ingericht als opvangcentrum.


663.100 liter water.

Voor de statistiek: De vliegtuigen voerden tot vanmiddag 3 uur 572 lozingen uit en storten daarmee 663.100 liter water op de brandende gebieden op Tenerife.


Stroom kan uitvallen.

Er is voor grote delen van het eiland een advies om telefoons opgeladen te houden en zaklantaarns en kaarsen bij de hand te houden voor het geval de stroomkabels geraakt worden door de brand.


2800 HA in de brand.

Het getroffen gebied heeft nu een oppervlakte van 2800  hectare en een omtrek van 31 kilometer, met zeer moeilijk toegankelijke gebieden waar hulpverleners om veiligheidsredenen niet kunnen werken.


Ook vee geëvacueerd.

De veestapel is  in een aantal dorpjes meegegaan met de evacuaties. Er zijn meer dan 200 honden, 230 geiten van vier boerderijen en ongeveer duizend kippen op andere plaatsen ondergebracht.


4 dorpen geëvacueerd.

Donderdagmiddag is ook de bevolking van de dorpjes El Pinalete, Galván, Las Vigas en Lo de Los Ramos geëvacueerd. Ook deze liggen in Arafo. Mocht u iemand zoeken, het opvangadres is sportcentrum Andrés Orozco College in de plaats Arafo zelf.


Meest complexe brand in 40 jaar.

De president van de regering van de Canarische Eilanden Fernando Clavijo bevestigde dat de brand de meest complexe is in de afgelopen 40 jaar. De brand heeft geleid tot meer evacuees en extreme voorzorgsmaatregelen in andere gebieden vanwege de vonken die kleine losse branden hebben veroorzaakt en nog zullen veroorzaken. Zie hieronder ook de uitleg van de meteorloog.


Ravijnen niet te bereiken.

De brandweer doet wat het kan maar de diepe ravijnen en kloven zijn bijna niet te bereiken voor de barndweer en veelal verdampt het water van de helicopters en blusvliegtuigen voordat het op de grond valt. In andere baranco´s en ravijnen ontstaat het schoorsteen effect waardoor kleine vuurtjes naar boven gezogen worden.


4 dorpen geëvacueerd.

De geëvacueerde dorpjes tot nu toe zijn: : Camino de La Graja, Los Eres, Lomo en Juan Lian. Allen in de gemeente Arafo.


Nog nooit zulke branden gezien.

De adviseur van Meteorologie van de regering van Tenerife, Vicky Palma, heeft uitgelegd dat het eiland "wordt geconfronteerd met een vuur dat we nog nooit op de Canarische Eilanden hebben gezien". "Het vuur genereert convectie en de vuurzuil bevind zich tussen de 3 en 6 kilometer hoogte, zelfs 's nachts. Dit genereert zijn eigen weersomstandigheden en die kolom kantelt alleen als deze erg hoog is. Het potentieel van de rookkolom om kleine deeltjes op te laten stijgen, zorgt ervoor dat sommige kolommen vuur laten vallen en secundaire branden veroorzaken."


We zijn deze berichtgevingen op donderdagmorgen 18 augustus begonnen. De dag na de nacht dat het vuur niet meer onder controle bleek te zijn. We hopen alle leden van de Nederlandstalige vereniging op Tenerife voortdurend tijdige en juiste informatie te kunnen verstrekken.


Pagina; branden op Tenerife

deteiding.nl