Monument voor de grootste vliegramp ooit, het Tenerife Memorial.


Het Tenerife Memorial is het monument voor de grootste vliegramp uit de geschiedenis die plaatsvond op de luchthaven Los Rodeos in Tenerife.

Het monument voor de 583 slachtoffers van de vliegramp op Tenerife dat op 27 maart 2007 werd ingehuldigd ligt op de berg Mesa Mota. Vanaf dat punt is er een prachtig uitzicht op de luchthaven Los Rodeos, Tenerife Noord.
De 18 meter hoge sculptuur toont een wenteltrap die een spiraal als onderwerp heeft: een symbool van oneindigheid. Het lijkt een oneindige beweging te zijn maar de spiraalbeweging houdt plotseling op. Het is als een open einde, maar een oneindige beweging. Het lijkt daarmee een onvoltooide vorm die plotseling gestopt is, zoals de levens van de slachtoffers.. Maar boven op de berg maakt de trap ook een miniem contact met de lucht of met de oneindige sterrenhemel, die als het ware even wordt aangeraakt.


Bekijk de twee video´s over de onthullingsplechtigheid en de herdenkingsbijeenkomst op`27 maart 2007.


De grootste vliegtuigramp uit de geschiedenis van de luchtvaart vond plaats op 27 maart 1977 op de Noordelijke luchthaven van Tenerife, Los Rodeos. Twee Boeings 747, één van Pan-Am en één van de KLM botsten op de baan van de luchthaven tegen elkaar. Door de botsing en de enorme brand daarna kwamen 583 mensen om het leven. Slechts 61 inzittenden van het Pan Am-toestel overleefden de ramp. Alle KLM passagiers kwamen om het leven.

Het Tenerife memorial ligt aan de Camino Mesa Mota, 60-97, 38206 Santa Cruz de Tenerife.