Berichten die nieuws bevatten of op een andere manier relevant voor u kunnen zijn.

Voor alle sites met nieuws over Tenerife, België of Nederland klikt u  hier.


Er komt waarschijnlijk gratis openbaar vervoer op de Canarische eilanden.

De Coalitie van de Canarische Eilanden heeft met de regering van Spanje een akkoord bereikt om vanaf 1 januari gratis bussen en trams te laten rijden op alle Canarische eilanden.

Er wordt overwogen om daarvoor nu een mogelijk nog uit te breiden bedrag van 81 miljoen euro beschikbaar te stellen gedurende het komende jaar, een maatregel die, zoals verzekerd werd die "alle burgers van de Canarische Eilanden ten goede zal komen."


Nieuw hulpplan voor de Canarische eilanden: “Plan Reactiva Canarias”

De Spaanse overheid heeft ingestemd met het “Plan Reactiva Canarias” dat door de Canarische regering is ontwikkeld.

Het plan betreft het geven van een nieuwe impuls aan de economische en sociale ontwikkeling van de Canarische Eilanden. Hiervoor is een bedrag begroot van in totaal € 5,7 miljard over een periode tot 2023; in het komend jaar zal hiervan € 1,44 miljard beschikbaar komen.

Het doel van dit plan is verbetering van de gezondheidssector en de situatie van sociaal zwakke groepen.

Het devies luidt: “niemand zal buiten de boot vallen”.


Het vaccin tegen corona.

In Tenerife is men druk doende om de verstrekking van het vaccin tegen corona te organiseren. De  bevolkingsgroepen die het vaccin het eerst zullen krijgen zijn hetzelfde  als die voorgesteld zijn door de regering van Spanje. Er is daarbij voorrang voor gezondheidspersoneel en mensen die ouder zijn dan 64 jaar. Op dit moment worden de Logistieke mogelijkheden en beperkingen onderzocht om de distributie zo geleidelijk mogelijk te laten verlopen.


Woelige baren.

In deze tijd van het jaar waarin er al diverse lagedrukgebieden over de eilanden zijn getrokken, laat de zee zich ook niet onbetuigd. Fascinerende golven, die schitterende plaatjes opleveren, beuken tegen de kusten van onze eilanden. Prachtig, maar niet ongevaarlijk! Golven van af en toe 8 meter werden geregistreerd. Hierdoor werd begin november de kustweg in Garachico afgesloten voor het verkeer en werden de zeezwembaden in Puerto de la Cruz en Bajamar gesloten.


Tunnel Teno-gebergte.

Ten westen van het Teno-gebergte in Santiago del Teide, is men begonnen met de aanleg van een van de langste tunnels op Tenerife. Er wordt een 5 kilometer lange dubbele tunnelbuis door de berg geboord. Het is een enorm bouwproject; tot nu toe een van de grootste van de Canarische Eilanden met een budget van € 240 miljoen. Het is de bedoeling dat het project in 32 maanden is afgerond en mede daarom wordt ook ‘s nachts doorgewerkt.


Er meerde weer een cruiseschip aan op de Canarische eilanden.

Mein Schiff 2 is het eerste cruiseschip dat sinds het begin van de corona crisis aangemeerd is in Las Palmas de Gran Canaria.  Dat is weliswaar niet op Tenerife maar het signaal is duidelijk. De cruiseschepen komen weer.  De overheid heeft twee cruisemaatschappijen toestemming gegeven weer gebruik te maken van de havens op Gran Canaria en Tenerife. Dat zijn Mein Schiff II van  TUI Cruises met als basis Las Palmas de Gran Canaria en de Europa II van Hapag lloyd die Santa Cruz de Tenerife als basis heeft. De cruiseschepen mogen tot 60% of 70% van de capaciteit benutten en alle gasten moeten een PCR-test ondergaan voordat ze aan boord mogen.  Zie ook: Corona nieuws / PCR.


Ondanks mist toch landen.

De luchthaven Noord krijgt een nieuw landingssysteem. In het gebied waar de luchthaven Noord (Los Rodeos) ligt, komt vaak mist voor. Op korte termijn zal daarom het vliegtuig-landingssysteem wat nu in gebruik is vervangen worden. Het nieuwe systeem heet “Normarc GBAS”.

GBAS helpt de piloten om ook onder ongunstige omstandigheden een precieze landing uit te voeren.

Nu is het nog zo dat als op 140 meter hoogte het zicht niet voldoende is, het vliegtuig moet doorstarten.


Akkoord over reis-veiligheidscontroles.

In  oktober j.l. hebben de Spaanse overheid en die van de Canarische eilanden en Balearen een overeenkomst bereikt over de controles w.b. het toeristenverkeer. Als toeristen afkomstig zijn uit een gebied met een groot risico van Covid-19, dan moet men een negatieve Corona-test overleggen, die niet ouder is dan 48 uur. Ook bij vertrek geldt een soortgelijke procedure: een negatieve Covid-19 test ( max. 48 uur oud) moet worden overgelegt; deze test is gratis.

Blijkt de test positief te zijn, dan gaat de thuisreis niet door en draait de eilandregering op voor de daarmee samenhangende kosten.


Uitzichtpunt Humboldt is weer geopend.

Het heeft zes jaar geduurd en het is niet de eerste keer, maar sinds 8 oktober heeft de burgemeester van La Orotava het uitzichtpunt Humboldt weer geopend. Ook het restaurant zal binnenkort weer worden geopend.

Voor degenen die het niet kennen: het uitzichtspunt (mirador) biedt een schitterende blik over het Orotava-dal. Het is 221 jaar geleden dat Alexander von Humboldt het eiland Tenerife bezocht. In zijn logboek schreef hij dat het punt waar hij zich toen bevond het mooiste uitzichtspunt was wat hij tot dan toe in zijn leven gezien had.


Karnaval 2021.

U had het vast al vermoed: Karnaval 2021 gaat niet door.

Men was al met de voorbereidingen bezig – het Karnaval vindt immers in februari 2021 plaats - , maar de onzekerheid of dit ook werkelijk doorgang zou kunnen vinden, was te groot.

Daarom is besloten het karnaval van 2021 af te blazen.

Elk Karnaval zorgt voor mensenmassa´s op straat. In deze tijden kan dit risico niet genomen worden en daarom heeft men dit besloten.


Armoede op de Canarische Eilanden.

In Spanje totaal bedraagt het percentage armoede 25,3%. De Canarische Eilanden steken daar negatief bij af; hier is dat 35%. Een belangrijke reden is de hoge werkeloosheid, wat weer samenhangt met de terugval van het toerisme. Er was een 10-jarenplan voor de bestrijding van deze armoede, maar helaas zijn de doelstellingen niet gerealiseerd. Men bestudeert nu hoe de plannen herzien kunnen worden, om deze doelstellingen alsnog te halen.


Reizen naar de Canarische Eilanden kan weer.

Na Duitsland en het Verenigd Koninkrijk gaat Nederland morgen 27 oktober reizen naar alle Canarische Eilanden niet meer ontraden. Dat betekent dat onze Eilanden nu een geel reisadvies hebben. Geel betekent let op, veiligheidsrisico’s. Dus die waarschuwing blijft van kracht.

Voor de overige delen van Spanje blijft vooralsnog de oranje code gelden. Dat staat voor het advies om alleen noodzakelijke reizen te ondernemen.
Nu maar hopen dat er weer veel toeristen uit het Verenigd Koningkrijk, Duitsland en Nederland deze kant op komen.


Aena stemt in met veilige corridor.

Om het toeristisch winterseizoen te redden willen de werkgevers op de Canarische eilanden veilige corridors en gebieden opzetten voor toeristen. Daarbij is de medewerking van de luchthaven beheerder Aena essentieel. Na een eerder nee zijn zij daar nu wel toe bereid.
Nu het zomerseizoen vrijwel volledig mislukt is hoopt iedereen dat het lukt om de enige toeristische winterbestemming in Europa te worden en daarmee nog een mooi winterseizoen met werk voor zoveel mogelijk mensen te kunnen creëren.


Hoop voor het winterseizoen?

TUI, de grootste touroperator van Europa hervat zijn vluchten naar de Canarische Eilanden met zeven vluchten per week. Zaterdag 3 oktober wordt begonnen met twee vluchten naar Tenerife en Fuerteventura. In totaal gaat het om 12.500 toeristen per week.

Dit bericht werd op 30 september j.l. bekend gemaakt door de Canarische regering.

Een mooi resultaat van besprekingen tussen managers van Duitse bedrijven, de president van de regering van de Canarische Eilanden, Ángel Victor Torres en verdere betrokkenen.

Er wordt nog gesproken over de invoering van veilige omstandigheden op de luchthaven. Over het algemeen is men zeer tevreden met de uitkomst van de besprekingen en geeft dit perspectief voor andere touroperaters, zodat het toerisme weer op gang kan komen.


Verdere beperkingen in toegang naar Punta de Teno.

De eilandsregering heeft de toegang naar Punta de Teno verder beperkt. Met name het parkeerprobleem was een grote ergernis voor de bewoners van Buenavista del Norte. Al enige tijd was het niet mogelijk om in het weekend met de auto naar de vuurtoren te rijden. Met de eigen auto is dit op andere dagen nu ook niet meer mogelijk. Op bepaalde tijden rijdt er een pendelbus tussen Buenavista del Norte en Punta de Teno.

In oktober wordt de regeling weer bijgesteld.


De pier van Los Cristianos wordt versterkt.

In de haven van Los Cristianos is men begonnen met de versterking van de pier. De haven zal hierdoor over een lengte van 155 meter beter tegen zware zeegang worden beschermd.

Om dit te bereiken zijn de eerste 660 betonblokken aangeleverd. Om het verkeer in de haven niet te veel te hinderen, werkt men tussen 20.00 uur en 06.00 uur.   Het project kost 2,29 miljoen euro.


De hotelprijzen dalen met 30 procent.

De vraag naar hotelkamers is drastisch verminderd. Om toch nog een bepaalde bezetting te bereiken, zijn de kamerprijzen met gemiddels 30 procent gedaald. Niet duidelijk is of de prijsverlaging ook geldt voor reeds gedane reserveringen.

Op de Canarische Eilanden is men nog optimistisch voor het komende winterseizoen; op de Balearen is men pessimistischer.


Startklaar voor een nieuw seizoen (?)

Het hoogseizoen voor de cruiseschepen start normaal gesproken in de herfst. En inderdaad zijn eind oktober de eerste cruisereizen gepland. Tot nu toe ziet er naar uit dat aan de voorwaarden voor de reizen is voldaan. Dit blijkt uit besprekingen tussen de autoriteiten van de diverse eilanden. Dit alles is natuurlijk afhankelijk of de verspreiding van het Coronavirus in de hand gehouden wordt.


Zorgen om toestroom migranten.

Dagelijks komen boten met migranten vanuit Afrika richting de Canarische Eilanden.

Die toestroom is nu zo groot geworden (tussen 1 en 15 september kwamen 56 boten aan met 1.277 vluchtelingen), dat er problemen zijn wat betreft de huisvesting.

Overheidssteun vanuit Madrid is er nauwelijks. Men zat aanvankelijk met de handen in het haar, maar het ziet er naar uit dat leegstaande hotels op Gran Canaria en Tenerife uitkomst bieden.


Buskaarten  Titsa.

Titsa regelt alle openbaar vervoer op Tenerife. De kaartjes en de abonementen  voor die diensten zijn bij diverse kiosken, bakkers en andere winkels voor dagelijkse benodigheden te koop. En natuurlijk bij Titsa zelf.

De buskaarten van Titsa zijn sinds juli dit jaar 5 jaar geldig.


Coronaboetes

De Canarische overheid heeft een overzicht gepubliceerd waarin de Coronaboetes opgenomen zijn voor de verschillende overtredingen.

Men onderscheidt lichte, ernstige en zeer ernstige overtredingen.

Informatie hierover kunt u vinden op het BOC (Boletín Oficial de Canarias).


ITV gemist?

Als u door de overheidsmaatregelen uw keuring voor de ITV heeft gemist zijn er nieuwe uiterste data bekend. Download hier de nieuwe data maar controleer het voor de zekerheid ook bij uw ITV station.


Vroege wijnoogst.

De hoge temperaturen in het voorjaar en in de zomer hebben ervoor gezorgd dat de wijnoogst dit jaar aanzienlijk vroeger is begonnen. Normaliter begint de wijnoogst midden augustus, maar in bepaalde streken op het eiland is men al half juli met het oogsten begonnen.

De wijnbouwers verwachten door de gunstige omstandigheden betere resultaten; men verwacht 50% meer opbrengst dan vorig jaar.

Ondanks de minder gunstige economische vooruitzichten hopen de wijnbouwers op een goede afzet. Het helpt natuurlijk wanneer u Canarische wijn koopt in de supermarkt of deze wijn drinkt als u buiten de deur eet.


Carnaval 2021.

In navolging van de beslissing op Gran Canaria, overweegt het stadsbestuur van Santa Cruz het carnaval van februari 2021 naar de maand juli te verschuiven. Een beslissing hierover wordt in september of oktober genomen.


“Mercadeando” in Adeje.

Van 27 augustus tot 20 september is er in Adeje een cultuur en gastronomie markt op een terrein in Urb. Jardines del Duque, op de hoek van Avda. Moscú en Calle Helsinki.

Elke week op donderdag en vrijdag van 17.00 tot 22.00 uur en op zaterdag en zondag vanaf 12.00 uur.


Nieuw reisadvies.

Voor verdere tips en adviezen kunt u terecht op de website van het ministerie van buitenlandse zaken.


Code oranje voor heel Spanje.

Vandaag om 24.00 uur is  een nieuw reisadvies voor Spanje van kracht.

Zodra het nieuwe reisadvies op de site van de overheid staat zullen we het hier publiceren.


Uitleg over de COVID-19 tracking app op de Canarische Eilanden.

Deze speciale corona app wordt ingezet om positief op COVID-19 geteste personen te volgen en de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Met de corona-volg-app Radar COVID wordt de gebruiker anoniem gewaarschuwd voor het mogelijke contact dat deze de afgelopen 14 dagen heeft gehad met een persoon die is geïnfecteerd.

De app is gebaseerd op de code van Apple en Google en werkt via bluetooth. Zoals met de meeste apps moeten de smartphone gebruikers zelf de app downloaden, alle waarschuwingen accepteren en installeren op hun telefoons. Radar COVID garandeert veiligheid en privacy en is 100% anoniem. Daarom vraagt men in de app niet naar een naam, telefoonnummer of e-mailadres.

Deze speciale corona app wordt ingezet om positief op COVID-19 geteste personen te volgen en de verspreiding van het coronavirus in te dammen.

Dit gebeurt door als je positief test, je dit stapsgewijs doorloopt in de app. Dan krijg je een code en die code vul je in en dan wordt iedereen die ook de app heeft gedownload en in je directe omgeving heeft bevonden, de afgelopen 14 dagen, gewaarschuwd en kun je je laten testen om te kijken of je positief wordt gevonden. Je wordt dus anoniem gewaarschuwd voor het mogelijke contact dat er is geweest met een persoon die is geïnfecteerd.


De mobiele tracking-app voor Covid is nu in gebruik op de Canarische Eilanden.

De Canarische overheid heeft aangegeven dat de app nu actief is op de Canarische Eilanden. De regering zegt dat de app  geïntegreerd met de Canarische gezondheidsdienst en met de systemen die zijn ingevoerd om de pandemie te beheersen.

Iedereen die het wil downloaden, hoeft alleen maar deze links over te nemen:

Android 👉 n9.cl/olzo

IOS 👉 apple.co/3fRQz0I


Aanvullende regels voor het nachtleven op de Canarische eilanden.


De nieuwe NL ambassadeur stelt zich aan u voor. Leuk om die kennismaking even te lezen.

 


Nieuw reisadvies


Aanvullende nieuwe regels.

Vandaag zijn er op de eilanden  regels van kracht die eerdere regels vervangen of aanvullen. Ook voor in de auto is er een verandering.

Dit zijn aanvullingen, dus ook de onderstaande regels van 22 juni blijven gelden.

U heeft deze informatie ook per email ontvangen.


De regionale overheid van de Canarische Eilanden dekt de kosten van iedere toerist die tijdens een bezoek of vakantie te maken krijgt met corona.


Vluchten naar Spanje.

Voor alle vluchten naar Spanje is (naast de ondergenoemde formulieren) nog een aparte QR code nodig. Die kunt u aanvragen via de link van Spain Travel Health.

 


Alle vliegtuig passagiers moeten een gezondheidsverklaring en

veelal een "public health passenger locator" of PLC meenemen.

Gezondheids verklaring

PLC


ITV gemist?

Als u door de overheidsmaatregelen uw keuring voor de ITV heeft gemist zijn er nieuwe uiterste data bekend. Download hier de nieuwe data maar controleer het voor de zekerheid ook bij uw ITV station 


Vanaf nu zijn voor onbepaalde tijd nieuwe regels van kracht.


De dienst voor de Volksgezondheid in Spanje verzoekt mensen dringend om op de juiste manier met de hulpdiensten om te gaan.

Het telefoonnummer 900.112.061 is door het ministerie van Volksgezondheid aangewezen voor het melden van het Coronavirus . 

Dit nummer is voor hulp aan iedereen die symptomen heeft (zoals hoesten, koorts, hoofdpijn, etc.) en die in contact is geweest met mensen uit een hoog risico gebied, zoals Madrid,

Baskenland en Italië.  

Aan de telefoon zal worden beoordeeld wat u moet doen en of u getest gaat worden. Het alarmnummer 112 is alleen voor noodgevallen.


Alle oudere berichtgeving en de noodzakelijke downloads om te kunnen reizen staan op:

Een aantal berichten staat nu twee keer op de site om de overgang soepel te laten verlopen.


Het is belangrijk om elkaar op de hoogte te houden van eventuele symptomen van het virus.

 

Zie voor het onderkennen van een symptoom de publicatie die hierover op deze pagina staat.

Meldt uw bevindingen aan elkaar.

Blijf gezond en pas goed op elkaar!

 

 

 


* Dit is een nieuwe pagina. Door de vele en soms verwarrende berichten over corona hebben we ervaren dat er behoefte is aan een stabiele bron met informatie die maanden later nog op dezelfde plek te vinden is.  Deze pagina zal ook ander nieuws brengen dat een permanente invloed heeft en interessant voor u kan zijn.