Veel actueel nieuws over de ontwikkelingen in Spanje en op Tenerife rond het corona virus staan in het Nederlands op de onderstaande links.

Indien u de actuele  aantallen over corona slachtoffers wilt weten kunt u alle informatie vinden op:


Stoplicht!

Sinds 26 september zijn op de Canarische Eilanden maatregelen genomen om de verdere toename van de aantal besmettingen met het Coronavirus af te remmen. Men geeft dit aan met de term Sémaforo oftewel waarschuwingsstoplichten. 

DIt heeft echter niets te maken met het toerisme en het wel of niet reizen. 

Als er op een van de Eilanden een gemeente is waar bij meer dan 100 gevallen per 100.000 inwoners in de voorgaande zeven dagen besmettingen zijn vastgesteld, krijgt het eiland de code stoplicht Rood. 

Op Tenerife is dat Santa Cruz met ruim 120 besmette personen per 100.000 inwoners.

De volgende maatregelen zijn daarom genomen: 

1. Massa-evenementen worden beperkt tot 10 personen. 

2. Het ministerie van Volksgezondheid kan wijzigingen aanbrengen in de capaciteit die is toegestaan ​​voor de verschillende activiteiten, afhankelijk van de risico-situatie.

3. In alle horeca-gelegenheden geldt een sluitingstijd van uiterlijk 00:00 uur; na 23:00 uur mogen er geen nieuwe klanten worden toegelaten. 

4. Privé dagverblijven zijn gesloten. 

De maatregelen voor Tenerife gelden tot 10 oktober. Bij daling van de cijfers springt het stoplicht op groen, maar verbeteren de cijfers niet, dan blijft het stoplicht op rood staan. 

Globaal gezien doen de Canarische eilanden in zijn totaliteit het niet slecht en zijn zij erin geslaagd om de besmettingen in de afgelopen zeven dagen te laten dalen tot 53 personen per 100.000 mensen, vergeleken met 67 vorige week.


Nieuwe leefregels op de Canarische eilanden en de nu vereiste vluchtdocumenten die u op deze pagina kunt downloaden.


4-september  Wat betekenen de kleurcodes in Nederland en België?

Nederland:

  • Rood: advies om niet te reizen, geen reisverbod. Door ernstige veiligheidsrisico's kan voor reizigers een levensbedreigende situatie ontstaan. Reizigers die toch uit deze zones terugkomen, krijgen het dringende advies 10 dagen in quarantaine te gaan.
  • Oranje: alleen noodzakelijke reizen. In deze landen is het dagelijks leven ontwricht. Er geldt mogelijk een inreisverbod. Reizigers die toch uit deze zones terugkomen, krijgen het dringende advies 10 dagen in quarantaine te gaan.
  • Geel: let op, veiligheidsrisico's. In verband met corona hebben deze landen maatregelen getroffen die beperkte invloed hebben op het dagelijks leven.
  • Groen: geen bijzondere veiligheidsrisico's. In dit land of gebied zijn op dit moment geen coronamaatregelen die van invloed zijn op je reis of verblijf.

Bron: Ministerie van Buitenlandse Zaken

België:

  • Rood: een formeel reisverbod voor alle toeristische of "niet-noodzakelijke" reizen. Reizigers die toch uit deze zones terugkeren worden behandeld als 'hoogrisico-contacten'. Dit betekent dat ze verplicht getest moeten worden en in quarantaine of zelfisolatie moeten gaan.
  • Oranje: geen reisverbod. Reizigers uit oranje zones, worden gevraagd zich te laten testen en in quarantaine te gaan.
  • Groen: geen reisbeperkingen. Het blijft belangrijk het reisadvies te lezen vóór u naar uw bestemming vertrekt.

 

 

   Bron: FOD Volksgezondheid

Deze samenvatting is ontleend aan de berichtgeving van RTL4. 


4 september, België: code rood voor heel Spanje – Tenerife blijft op code oranje –

Vanaf vanmiddag 16u is heel Spanje – Tenerife uitgezonderd – verboden terrein voor Belgen. Buitenlandse Zaken verbiedt niet-essentiële reizen naar het land, en terugkeerders moeten een coronatest ondergaan en twee weken in quarantaine. 


24 augustus, Nederland: code oranje voor heel Spanje.

Vandaag om 24.00 uur is  een nieuw reisadvies voor Spanje van kracht. Ga alleen voor noodzakelijke reizen. Er geldt het dringende advies 10 dagen in quarantaine te gaan.


24 augutus, uitleg over de COVID-19 tracking app op de Canarische Eilanden.

Deze speciale corona app wordt ingezet om positief op COVID-19 geteste personen te volgen en de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Met de corona-volg-app Radar COVID wordt de gebruiker anoniem gewaarschuwd voor het mogelijke contact dat deze de afgelopen 14 dagen heeft gehad met een persoon die is geïnfecteerd.

De app is gebaseerd op de code van Apple en Google en werkt via bluetooth. Zoals met de meeste apps moeten de smartphone gebruikers zelf de app downloaden, alle waarschuwingen accepteren en installeren op hun telefoons. Radar COVID garandeert veiligheid en privacy en is 100% anoniem. Daarom vraagt men in de app niet naar een naam, telefoonnummer of e-mailadres.

Deze speciale corona app wordt ingezet om positief op COVID-19 geteste personen te volgen en de verspreiding van het coronavirus in te dammen.

Dit gebeurt door als je positief test, je dit stapsgewijs doorloopt in de app. Dan krijg je een code en die code vul je in en dan wordt iedereen die ook de app heeft gedownload en in je directe omgeving heeft bevonden, de afgelopen 14 dagen, gewaarschuwd en kun je je laten testen om te kijken of je positief wordt gevonden. Je wordt dus anoniem gewaarschuwd voor het mogelijke contact dat er is geweest met een persoon die is geïnfecteerd.


23-08  De mobiele tracking-app voor Covid is nu in gebruik op de Canarische Eilanden.

De Canarische overheid heeft aangegeven dat de app nu actief is op de Canarische Eilanden. De regering zegt dat de app  geïntegreerd met de Canarische gezondheidsdienst en met de systemen die zijn ingevoerd om de pandemie te beheersen.

Iedereen die het wil downloaden, hoeft alleen maar deze links over te nemen:

Android πŸ‘‰ n9.cl/olzo

IOS πŸ‘‰ apple.co/3fRQz0I


21 augustus

Er zijn aanvullende regels voor het nachtleven op de Canarische eilanden bij gekomen.

Klik op het vierkantje met het pijltje om het bericht te lezen.


20 augustus De nieuwe NL ambassadeur stelt zich aan u voor.  Leuk om die kennismaking even te lezen.


14 augustus

Recent zijn er op de eilanden extra regels van kracht die eerdere regels vervangen of aanvullen.

Dus ook de onderstaande regels van 22 juni blijven gelden.

Klik op het vierkantje met het pijltje om het bericht te lezen.


22 juni  Nieuwe regels, de oude vervallen.

Vanaf nu zijn voor onbepaalde tijd nieuwe regels van kracht op de Canarische eilanden.
Lees ze door te klikken op het document hiernaast of download het formulier helemaal rechts.

Klik op het vierkantje met het pijltje om het bericht te lezen.


Voor alle vluchten naar Spanje is (naast de ondergenoemde formulieren) nog een aparte QR code nodig. Die kunt u aanvragen via de link van Spain Travel Health

In het laatste besluit van de Spaanse Overheid (BOE-A-2020-6927) zijn nieuwe maatregelen gepubliceerd om de Canarische Eilanden veilig te houden voor het COVID-19-virus door inreisverkeer.

De maatregelen zijn getroffen om vroegtijdige indentificatie van virusgevallen vast te stellen en om de nodige bestrijdingsmaatregelen te kunnen nemen, teneinde verspreiding van de ziekte te voorkomen.

Op alle plaatsen waar personen Spanje binnenkomen, worden gezondheidscontroles uitgevoerd. Het gaat hierbij om:

a. het nemen van de temperatuur; deze wordt gemeten met contactloze thermometers of warmtebeeldcamera’s. Als grens wordt 37,5 ºC gehanteerd. Ook wordt er een visuele controle uitgevoerd. Mocht er twijfel zijn over de gezondheidstoestand van de passagier, dan volgt een tweede temperatuurmeting en een onderzoek door een arts. Indien uit de controle door de arts mocht blijken dat een passagier kan lijden aan COVID-19 of een andere overdraagbare ziekte, dan treedt er een protocol in werking (verwijzing naar een gezondheidsinstelling).

b. een gezondheidsverklaring

Het invullen van de gezondheidsverklaring moet vóór aankomst in Spanje worden ingevuld en is te downloaden op de SPTH-website (hierboven aangegeven). Zodra het formulier is ingevuld, krijgt de passagier een QR-code die bij aankomst in Spanje moet worden getoond.

Touroperators en reisbureaus, lucht- en ferrymaatschappijen (en anderen) die vluchten, zeereizen of gecombineerde tickets verkopen, moeten de passagiers aan het begin van hun reis naar Spanje informeren over de verplichte maatregelen en de in te vullen formulier. Bovendien dienen zij het formulier te verstrekken aan passagiers die niet in staat zijn geweest om het elektronisch in te vullen.

Er is een overgangsperiode ingesteld tot 31 juli 2020 voor gebruik van het papieren document.


ITV gemist?

Als u door de overheidsmaatregelen uw keuring voor de ITV heeft gemist zijn er nieuwe uiterste data bekend. Download hier de nieuwe data maar controleer het voor de zekerheid ook bij uw ITV station 

Itv
PDF – 50.0 KB 83 downloads

Alle vliegtuig passagiers moeten een gezondheidsverklaring en veelal een "public health passenger locator" PLC meenemen.

Gezondheidsverklaring
PDF – 99.8 KB 273 downloads

In tegenstelling tot wat sommigen denken, hoeft u zo’n gezondheidsverklaring niet bij uw huisarts aan te vragen of bij iemand anders. U  kunt het formulier gewoon downloaden, uitprinten en zelf naar waarheid invullen. Vervolgens neemt u het mee naar de luchthaven. Dat is alles.

Vergeet ook niet om een mondkapje mee te nemen. Het dragen is vanaf maandag verplicht bij de check-in, de security checks en het boarden. Bij vrijwel alle maatschappijen moeten passagiers er ook eentje in het vliegtuig dragen. Sommige maatschappijen delen ze gratis uit, maar de meeste niet.

 

Bron: Luchtvaartnieuws

Voor een aantal landen maar zeker voor een (terug) reis naar Spanje moet u voorafgaande aan de reis een formulier (public health passenger locator) in te vullen. Hierin geeft u  aan gezond te zijn. Het moet door iedere passagier van een vliegtuig worden ingevuld om te kunnen nagaan wie het land is binnengekomen en waar deze verblijft.

PLC
PDF – 148.5 KB 141 downloads

Er zijn hoge boetes bij niet naleving van deze regels.


De dienst voor de Volksgezondheid in Spanje verzoekt mensen dringend om op de juiste manier met de hulpdiensten om te gaan.

Het telefoonnummer 900.112.061 is door het ministerie van Volksgezondheid aangewezen voor het melden van het Coronavirus . 

Dit nummer is voor hulp aan iedereen die symptomen heeft (zoals hoesten, koorts, hoofdpijn, etc.) en die in contact is geweest met mensen uit een hoog risico gebied, zoals Madrid,

Baskenland en Italië.  

Aan de telefoon zal worden beoordeeld wat u moet doen en of u getest gaat worden. Het alarmnummer 112 is alleen voor noodgevallen.


Het is belangrijk om elkaar op de hoogte te houden van eventuele symptomen van het virus.

 

Zie voor het onderkennen van een symptoom de publicatie die hierover op deze pagina staat.Meldt uw bevindingen aan de redactie; blijf gezond en pas goed op elkaar!


Over nieuwe ontwikkelingen en wijzigingen zullen we u hier verdere informatie geven, over Tenerife en algemeen.


Op nevenstaande kaart worden de ontwikkelingen van de besmettingen bijgehouden. De gegevens op de kaart worden regelmatig ververst.


Als u even niet weet wat u de hele dag moet doen dan staan ruim 70 prachtige videos over Tenerife op De Teiding.