Haring Dag 2019, Nederlands feest met Spaanse invloeden dat we vieren op Tenerife.

Voor de één is het de seizoensopening, voor de ander een late viering van Leidens ontzet.

Op 27 oktober viert de Nederlandse gemeenschap op Tenerife met Spaanse gasten traditioneel het ontzet van Leiden., Dit vindt plaats in Club Miramar in La Romantica, Los Realejos. U wordt verwacht om 13:00 uur en verwelkomt met een kopje koffie en een koekje De traditionele haringen en hutspot worden om ca. 13:30 uur geserveerd. Bij de haringen wordt een glaasje Corenwijn aangeboden. Indien u niet van haring houdt kunt u kiezen voor Nederlandse ballen gehakt. De kosten zijn €10,- voor leden en € 15,- voor gasten, exclusief dranken. U wordt verzocht de kosten bij aankomst te voldoen.

 

Leidens ontzet in historisch perspectief

De bevrijding van Leiden wordt jaarlijks op 3 oktober gevierd. De belegering van Leiden van 1573 tot 1574 door de Spanjaarden wordt herdacht en het daarop volgende ontzet op 3 oktober 1574 gevierd.

Tradities

De Watergeuzen staken de dijken door en het water dat werd opgestuwd door een zuidwester storm kwam zo hoog te staan in de polders dat de Spaanse troepen vluchtten. Hierdoor konden de haringen en wittebrood met schepen de uitgehongerde stad binnen worden gebracht. Traditioneel wordt op 3 oktober naast de haring ook hutspot gegeten. Het was de kleine weesjongen Cornelis Joppenszoon die in de verlaten Spaanse legerkampen ketels met hutspot vond en de burgers berichtte dat er eten in het Spaanse legerkamp was.

Aanleiding

Het beleg en bevrijding van Leiden speelde zich af tijdens de Tachtigjarige Oorlog tussen Spanje en de Nederlanden (1568-1648). Aanvankelijk bleef het stadsbestuur van Leiden trouw aan koning Filips II van Spanje. Deze benoemde in 1567 de hertog van Alva tot landvoogd van Nederland. Alva nam diverse impopulaire maatregelen, o.a. tegen de godsdienstvrijheid. Hierdoor koos de stad in juni 1572 de kant van prins Willem van Oranje

 

 

De Haring Dag op Tenerife

 

De Haring Dag is één van de meest gewaardeerde en drukst bezochte evenementen van de nederlandstalige vereniging El Teide waar velen, leden maar ook niet leden, naar uitkijken. Vaak waren er meer dan honderd aanmeldingen en moesten we enkele leden teleurstellen.

De Tennisclub Miramar heeft een maximale capaciteit. Meldt u dus bijtijds aan bij ons secretariaat om eventuele teleurstellingen te voorkomen.De haring wordt schoongemaakt en diepgevroren geleverd door Dick Parlevliet via de firma Parlevliet & Van der Plas .

Dick heeft ervoor gezorgd dat de zending is meegegaan met een zending vis naar Loro Parque . De club spaart hierdoor dus de verzendkosten van de haring uit. Vanzelfsprekend is er zoals altijd gratis busvervoer vanuit het zuiden naar Miramar. De bus vertrekt om 11.00 uur vanaf de gebruikelijke plek, te weten: Terras Infante Leonor aan de achterkant van het Cultureel Centrum aan de Avenida Juan Carlos in Los Cristianos.

Denk eraan dat in de nacht van zaterdag 26 op zondag 27 oktober de Wintertijd ingaat en de klok een uurtje terug gaat. Wij hopen op uw komst. U kunt zich tot 22 oktober a.s. aanmelden bij het secretariaat

 

HARING BESTELLEN

Op de Haring Dag zelf kunt u de resterende gehaktballen en de ontdooide haring mee naar huis nemen ad € 2.00 per stuk. Deze mag u niet opnieuw invriezen. Ook is het mogelijk om op de Haring Dag vacuüm verpakt en bevroren haring mee naar huis te nemen. Het zijn doosjes van 10 stuks.

De kosten per doosje bedragen € 20.00 Deze haring dient van te voren te worden besteld bij het secretariaat.

Bestellingen worden geregistreerd op volgorde van binnenkomst.