Bezienswaardige historische-gebouwen in La Laguna deel  2.

Bekijk alle bezienswaardige attracties in La Laguna zoals historische-gebouwen als u die stad bezoekt of er met vakantie bent.

.


Casa Peraza y Ayala.

Als u met de tram La Laguna in komt staat dit huis iets verder aan de linkerkant. Het is het enige huis in die straat dat niet vervangen is door nieuwbouw. Bij het huis hoort de kleine Ermita La Trinidad en met een binnendeur is het met elkaar verbonden. Het geheel is tussen 1761 en 1769 gebouwd. Het huis is heel diep, heeft een grote binenplaats en is opvallend breed met drie verdiepingen waarvan de onderste een pakhuisfunctie had. Het kleine balkon heeft een rasterwerk dat het zicht naar binnen kijken lastig maakt.


Casa Granero.

Dit bijzondere huisje is één van de oudste in de stad die nog geheel in de oorspronkelijke staat is. Het is door de huidige eigenaar in de canarische stijl van die tijd gerestaureerd. Vanaf 2013 is het huis toegankelijk in de eerste dagen van mei. Op de verdieping is de oude graan opslag in oude ere hersteld en in het huisje zelf is door de eigenaar een kleine kapel gebouwd met een zelf gemaakt altaar en kruisbeeld.


Casa Mesa.

In het midden van de 18e eeuw werd dit huis gebouwd en al in 1765 werd het gestuct en van een nieuw wapen voorzien. Het huis heeft een grote patio, een kapel die toegankelijk is via een boog van rood metselwerk en één van de rijkste interieurs van La Laguna. In het begin van de 20e eeuw is de gevel aangepast aan de toen heersende eclectische stijl. De ingangspartij is alle verbouwingen ongeschonden doorgekomen maar is wel steeds geverfd. Kennelijk wilde men de hoge leeftijd van het pand benadrukken.


Casa Bigot.

Aan de gevel van dit opvallende huis is alles nieuw behalve het balkon dat in de loop van de tijd wel de nodige veranderingen heeft ondergaan. Toch heeft men bij de restauratie de oude stijl van La Laguna in de gevel aangebracht op een manier die goed aansluit bij het balkon. De toegangsdeuren en de ramen in de gevel zijn symmetrisch verdeeld ten opzichte van de hoofdas en omlijst in grijs metselwerk dat gedeeltelijk gemaakt is van lokale natuursteen.


Casa Montañés.

Dit voorname huis is in 1746 gebouwd in een barokke stijl. Het heeft drie verdiepingen en een tussenverdieping. Boven de ingangsdeur bevind zich een voluten fronton met twee pinakels en een wapen. De ramen zijn gemaakt in de klassieke Canarische stijl met tralies voor de ramen van de kelder. Het gebouw heeft een rijke patio met fraaie houtsnijwerk en een stenen fontein. Binnenin het huis, net voorbij de deur zijn twee stenen urinoirs aan de muur bevestigd.


Casa Mustelier.

De gevel van dit huis heeft een zeldzame opbouw van ramen en deuren met boven de deur maar tussen de ramen een sierlijk gebogen fronton. Dat fronton bevat twee inscripties met als bovenste tekst "IHS 1739", het jaar waarop het juis gebouwd is en "Ave María SPC" ofwel "gegroet Maria heilige zuster Carmela". Carmela verwijst dan weer naar de berg Karmel. Het huis heeft een gedeeltelijk stenen en houten trap en een patio met houten kolommen. Let op het bijzondere slot in de voordeur.


Casa San Martín.

Het huis Martin dateerd uit de 16e eeuw, het is (op de schuiframen na) nog in originele staat en is nog nooit gerestaureerd. Dat is goed zichtbaar aan de sterk verweerde natuursteen elementen. Het meest bijzondere kenmerk van de gevel is het centrale deel, waar de deur wordt geaccentueerd door natuurstenen kolommen met een duidelijk basement en kapiteel waarboven een groot raam is opgetrokken waarbij het patroon van van de zuilen zich herhaald.


Casa van Damme.

De asymmetrische gevel met drie schuiframen heeft een garage ingang aan de linkerzijde en en klein raam aan de rechterzijde. Rechts van het midden is de entree partij die omlijst is door gedeeltelijk oude en gedeeltelijk nieuwe natuursteen. Het raam en het balkonnetje boven de deur zijn niet meer aanwezig. Daarboven is een wapen aangebracht van één van de bewoners. Het pand is vrij diep en heeft een kleine binnenplaats.


Casa Porlier.

Het charmante huis Porlier heeft op straat hoogte 2 ramen die toe deuren zijn gemaakt en een oorspronkelijke deur die spaarzaam omlijst is. Daarboven steekt een elegant balkon een stuk uit de gevel temidden van twee ramen. Het derde niveau heeft een drietal, voor La Laguna, ongebruikelijke ovalen ramen die er oorspronkelijk niet waren. Het huis uit de 16e eeuw kreeg zijn huidige uiterlijk in 1923 en werd intern nog gewijzigd na een brand in 1986. Aan de hoekstenen is de ouderdom van het huis nog goed te zien.


Casa Ossuna.

Dit één van de weinige voorname huizen in La Laguna die over een, voor Tenerife, zo kenmerkende balkon beschikt. De bouw is begonnen in 1657 en het huis was klaar in 1664. Nadien zijn er geen wezenlijke veranderingen aan het huis geweest. Het is gevormd rondom een centrale U-vormige binnenplaats met gallerijen aan drie zijden. Opmerkelijk is dat de ingang van het huis niet in de as van het huis ligt maar aan de linkerzijde. Dat heeft te maken met een onderkeldering aan de rechterzijde.


Casa Riquel.

Het huis Riquel is een iets minder breed huis dat met donker hout en opvallende rode stenen gedecoreerd is. In het midden is er een resaliet dat bekroond word door een golvend fronton met twee kleine bol-vormige pinakeltjes. Daaronder is het familiewapen van de bouwer te zien. In de middenpartij zijn de (lage) toegangsdeur en een venster opgenomen. Op alle centrale bouw elementen is een zelfde versiering aangebracht in de vorm van een vierkante kopspijker.


Casa de los Jesuitas.

Met een L-vormige plattegrond is dit gebouw iets anders dan de meeste voorname huizen. De patio is daardoor ook kleiner en minder "voornaam". Het werd in 1733 gebouwd door de Sociëteit van Jezus door pater Gómez als opleidingscentrum. De gevel heeft links en rechts donkere hoekstenen en in het midden bevindt zich een monumentale ingangspartij met een hele eenvoudige omlijsting. Het origineel is nooit in ere hersteld. Er boven is een gespleten barok fronton aangebracht met twee pinakels en een wapen.


Casa Linares.

De tekst volgt.


La Laguna bevat een ongekende hoeveelheid monumenten voor de beperkte omvang van het oude centrum. Het zal even duren voordat er van allen een beschrijving is.

Interessante bezienswaardigheden in La Laguna zijn:

Plaza de la Concepción  -  Plaza de Santo Domingo  -  Plaza del Cristo  -  Plaza Doctor Olivera  -  Plaza de los Remedios  -  Plaza Mencía Díaz de Clavijo

Antiguo Colegio de las Dominica  -   Ayuntamiento de San Cristóbal de La Laguna  -  Convento de San Francisco y Santuario del Cristo  

Casa Museo de Los Sabandeños  -  Baltasar Gabriel Peraza de Ayala  -  Casa de Carta

Museo de arte sacro La Laguna  -  Museo de Historia Natural del I.E.S. Cabrero Pinto  -  Museo de la Ciencia y el Cosmos  -  Museo  casa Lercaro  -  Museo de la Historia y Archivo Insular deTenerife  - Casa Museo de Los Sabandeños  -  Antiguo Edificio Central de la Universidad de La Laguna  -  Real Sociedad Económica de Amigos del País de Tenerife  -  Real Sociedad Económica de Amigos del País de Tenerife  -  Fundación Cristino de Vera  -  Instituto de Astrofísica de Canarias  -  bisdom Nivariense in casa Salazar  -  Museo de Historia de Tenerife

...... en nog enkele andere gebouwen en natuurgebieden in en rond La Laguna.