10de wijnproeverij van de Holland Club El Teide.

Tenerife, 25 april 2021.  Beste wijnvrienden en -vriendinnen!

De 10de en laatste wijnproeverij moeten wij helaas wéér uitstellen. De door de experts voorspelde daling zet niet door. De opgebouwde immuniteit door vaccinatie en besmettingen is nog niet voldoende om het tij te keren en wij willen niet in het zicht van de haven stranden. De besmetting cijfers blijven onveranderd hoog, met per 24 april 379 patiënten in Canarische ziekenhuizen waarvan 79 op de IC. Dus voor Tenerife blijft fase 3, (semáforo rojo), van kracht tot en met 29 april

Het 7 daags voortschrijdend gemiddelde is op Tenerife 78,07. Weliswaar met het zwaartepunt in Santa Cruz met 179,26, maar ook in het gebied waar wij de wijnproeverij houden is het flink opgelopen. Kortom, het risico willen wij zoveel mogelijk beperken, ook omdat een enkeling onder ons nog niet gevaccineerd is.

Grote voorzichtigheid blijft dus geboden.

Wij hebben de voorlopige datum 15 dagen verschoven tot vrijdag 14 mei a.s.

Onze nationale filosoof Johan Cruyff leerde het ons: “ieder nadeel heb zijn voordeel”.

Ook in dit geval.

De wijngaarden staan in mei prachtig in bloei en een gedeelte van de wijn van de jaargang 2020 is op fles gebracht.

De kwaliteit van de proeverij zal door dit alles alleen maar stijgen.

Het belooft een unieke ervaring te worden.
Wij blijven dus optimistisch!
 
Met vriendelijke groet,

Tino & Henk


Beste wijnvrienden,

Ondanks de Corona crisis proberen “de Leeuwen” een aantal activiteiten en evenementen door te laten gaan of te organiseren. Zo zijn de koffieochtenden in het noorden en het zuiden, de diverse wandelclubs, het borreluurtje op vrijdag, met uitzondering van de korte “lockdown” periode, het hele jaar door gegaan.

Ook zijn er 4 gastronomische lunches georganiseerd en doorgegaan.

Wij hebben een poging gedaan om een Haring / Vlaamse / Sinterklaas dag te organiseren. Toen alles in de steigers stond hebben wij dit door het aanscherpen van de restricties te elfder ure moeten afzeggen.

Vervelend natuurlijk maar het zijn onzekere tijden. Het is nu eenmaal makkelijker om een evenement op het laatste moment af te zeggen dan het op het laatste moment te organiseren. Dus beter te beginnen dan te wachten.

Met de Corona crisis houden wij nu 1 jaar rekening. Mensen hebben behoefte aan contacten maar het moet wel veilig gebeuren.

 

Op Tenerife hebben wij ten opzichte van Nederland op dit moment veel vrijheden.

Dus zijn wij aan de gang gegaan om onze traditionele wijnproeverij met aansluitende lunch te organiseren.

Het wordt alweer het 10de wijn evenement.

Als datum hebben wij 18 maart geprikt, tijd van 09:30 uur tot ca. 18:00 uur voor de zuiderlingen.  De deelnemers uit het noorden gaan zich om 11:00 uur aansluiten en kunnen na de lunch huiswaarts keren.

Ook wordt er weer voor busvervoer gezorgd.

Natuurlijk staat er het zinnetje “IJs, weder en Corona dienende” bij.

Wij zoeken naar de pareltjes, zowel wat de bodega’s betreft als het restaurant.

Na onze proeverij de laatste keer in het zuiden te hebben georganiseerd in het wijngebied D.O. Abona, richten wij ons dit jaar op het noorden en het wijngebied D.O. Tacorante-Acentejo.

Familie bodega’s zijn er overvloedig op Tenerife.

Door de invloed van de jongste generatie wijnmakers uit die families die goed geschoold zijn als oenoloog wordt een significante niveau stijging gehaald.

Zij doen dit o.a. door over te schakelen op kwaliteit in plaats van kwantiteit.

De bodegas Ferrera, Suertes del Marqués en Altos de Trevejos die wij met de meeste van jullie bezochten zijn hier voorbeelden van.

Na het nodige onderzoek en bezoeken aan bodega’s zijn wij uitgekomen bij Bodegas Loher in Victoria.

De historie van dit familiebezit gaat terug tot het begin van de vorige eeuw. Veel wijnranken zijn hierdoor oud. De meesten hebben onze gemiddelde leeftijd.  Generaties werden er druiven verbouwd voor tafelwijnen die de bewoners met mandflessen direct bij de finca kwamen kopen en voor andere bodega’s.

Zo’n 25 jaar geleden is Lorenzo Hernández begonnen met zijn eigen bodega.

Hij gaf zijn bodega de naam LoHer, de samenvoeging van de eerste 2 letters van zijn voornaam en de eerste 3 letters van zijn achternaam.

Sinds een paar jaar is ook zijn enthousiaste en charmante dochter Fatima Hernández als oenologe betrokken bij het wijn maken.

Door haar worden wij ontvangen. Eerst op de finca en daarna gaan wij naar de bodega.

Wij zullen 6 wijnen gaan proeven, 2 witte, 1 rosé en 3 rode wijnen vergezeld van wat kleine hapjes.

Wij sluiten af met een creatieve 5 gangen lunch bij Paula en Jorge Bosch in het restaurant La Bola, op korte afstand van de bodega.


De kosten!

Door de deplorabele financiële toestand waarin bedrijven zich juist op Tenerife bevinden hebben wij dit keer de prijzen niet tot op het bot uit onderhandeld maar de vraagprijs geaccepteerd.

Wij komen tot de volgende opstelling:

Busvervoer € 15, wijnproeverij € 20 en de lunch € 35 exclusief wijn, water en koffie wat in de praktijk zal neerkomen op ca. € 50 inclusief dranken per persoon voor de lunch.

Alle voorbereidingskosten nemen Henk en Tino weer voor eigen rekening om de prijs voor de deelnemers zo laag mogelijk te houden.

Jullie kunnen je zoals gebruikelijk inschrijven bij Hannie of Henk van den Herik tijdens de koffieochtenden, per telefoon no. 922790871 of mobiel 0031625590633. Het kan ook per WhatsApp 0031625590633 of E-mail critiansur.violeta@gmail.com

Wij sluiten de inschrijving op zondag 14 maart. Omdat wij een gedeelte van de kosten vooruit moeten betalen vragen ook wij jullie € 30 vooruit te betalen. Dit kan contant of door overschrijving op banknummer NL56 INGB 0653013973 t.n.v. HT van den Herik.

Bij voldoende belangstelling kan er ook een busje worden ingezet vanaf Puerto de la Cruz.

Namens “de Leeuwen”

Tino Zundorf en Henk van den Herik