Wandelgroep Anibal in het zuiden van Tenerife.

Dit is een actieve wandelgroep op Tenerife die geschikt is voor fitte 50-plussers of jongere sportieve deelnemers.

deteiding.nl


Informatie over hoe, waar en wanneer Anibal wandelt staat iets lager op de pagina.


Dit is een bezigheid van HC El Teide, een vereniging van Nederlandstaligen in Tenerife.

Er zijn meer activiteiten zoals deze.

Als u meer informate wilt over onze vereniging kan dat natuurlijk ook.

Op deze pagina staat ook veel informatie over tenerife. Bijvoorbeeld over alle plaatsen.

Locaties:  heel verschillend

Vraag informatie.

 

Contact:

Frederic Bax

+34 641 680 316

of stuur een berichtje naar: 

fredericbax@gmail.com


Beste wandelaar,

 

Informatie over wandelclub Anibal.

 

Mijn naam is Frederic en ik woon op Tenerife. In 2014 ben ik begonnen met wandelen op Tenerife, elke week twee of drie keer, in de zomermaanden minder vaak. Ik organiseer de Anibal-wandelingen het hele jaar door, maar de nadruk ligt op de periode oktober t/m april.

Wandelnavigatie

Ik maak gebruik van de wandel-app Wikiloc, via mijn telefoon verbonden met gps, dus we verdwalen nooit. Bovendien overlappen veel van deze Wikiloc-wandelingen de officiële geel/witte wandelroutes op Tenerife.

We wandelen over het hele eiland en het landschap is enorm gevarieerd: van oerbossen tot een gitzwarte vulkanisch omgeving. Vaak lopen we op een hoogte tussen de 400 en 1500 meter met veel groen, bossen en bergachtig terrein. Soms lopen we hoger, bijvoorbeeld in de omgeving van de Teide op 2500 meter. Als het weer wat tegenzit, kies ik een lager gebied of een mooie kustwandeling door de natuur met hier en daar een klein kustdorpje. We lopen veel in het zuiden, zuidoosten en westen van het eiland, onder andere omdat het weer daar 's winters het beste is. Soms gaan we naar het noorden, bijvoorbeeld naar het Anaga- gebergte of het oerbos Bosque de las Mercedes.

De wandeldag

Daags voordat we gaan wandelen ontvang je nuttige informatie via de groepsapp. Die bestaat uit een kaartje van het wandelgebied met een afbeelding van de route die we gaan lopen, hoe lang er gewandeld wordt, de te overbruggen hoogtemeters met daarbij de starthoogte en het hoogste punt dat we bereiken. Deze getallen zijn grafisch weergegeven in een kaartje waarop je ziet hoe het hoogteverschil overbrugd wordt.

Met deze info, de opgegeven 'bewogen tijd' en de duur van de wandeling krijg je een indruk van hoe zwaar hij is. Heb je wandelervaring in heuvellandschap en/of bergachtig gebied, dan weet je meestal wel wat je aankunt.

De moeilijkheidsgraad (T1-T5)

Alle wandelingen krijgen van mij een score van T1 tot T5 voor de moeilijkheidsgraad.

De T staat voor terrein, technisch kunnen en het valrisico i.v.m. smalle paadjes, stijgen en dalen.

Wandelingen met niveau T1 of T2(+) zijn in seizoen 2023/24 meestal op maandag. Geef ik een wandeling deze score, dan is die voor mij vrij makkelijk en voor een sportief persoon die jonger is dan ik supermakke- lijk. Voor een 70-plusser kan zo'n wandeling echter best pittig zijn, maar toch lopen er regelmatig mensen van die leeftijd mee, onder andere ervaren wandelaars uit wandelgroep De Zoolslijters van de Holland Club.

 

Deze wandelingen lopen we in 2 à 3 uur 'bewogen tijd'. De totale duur inclusief stopmomenten en drink/ eetpauzes is meestal een uur langer. Vaak is het een kustwandeling door natuurgebied of een bergwande- ling van 7 à 10 km met maximaal 400 meter hoogteverschil en enkele technische passages van smalle, steile paadjes. Ik raad lage of halfhoge wandelschoenen aan en eventueel speciale wandel/trekkingstokken.

De wandelingen met moeilijkheidsgraad T3 of T4(+) zijn meestal op de vrijdag. Het looptempo is hoger en met name het hoogteverschil groter, tussen de 400 en 700 meter. Er wordt ook langer gelopen, ongeveer 3 à 4 uur 'bewogen tijd'. Er zijn wat meer of langere 'technische stukken' steile en smalle paadjes en passa- ges – dus hier is technisch kunnen en een behoorlijke conditie van groter belang om goed mee te komen met de groep. In deze categorie zie ik veel fitte 60-plussers. Twijfel je, loop dan eerst een paar keer met de maandagwandelingen mee en/of overleg met mij of je de vrijdagwandelingen mee kan lopen.

De categorie T5(+) is nog weer wat pittiger, geschikt voor fitte 50-plussers of jongere sportieve deelnemers. Soms lopen we deze wandelingen op vrijdag als zich geen wandelaars voor de T3-4 wandeling aanmelden. Ik overleg dan met de gebruikelijke deelnemers aan die groep. Een enkele keer lopen we zo'n wandeling buiten de maandag en vrijdag om. Het looptempo is hetzelfde als op de vrijdag, maar het te overbruggen hoogteverschil kan meer dan 700 meter zijn en/of het terrein is nog iets lastiger. Ook de grote hoogte waar-

op we lopen kan in deze categorie behoorlijk zwaar aanvoelen, zoals rond de Teide, waarbij je boven de 2500 meter loopt en stijgt.

 

Deze wandelingen loop je op eigen risico. Het is aan te raden te controleren of je (reis)verzekering eventue- le medische kosten als gevolg van bergwandelingen dekt.

Tempo

Het tempo van de wandelingen is altijd aangepast aan het tempo van de groep als geheel. Ik probeer zoveel mogelijk rekening te houden met leeftijd, conditie en fysieke mogelijkheden. Veiligheid en je comfortabel voelen staat voorop en gezelligheid sluit daar direct op aan. Onderweg nemen we met regelmaat pauze om wat te drinken of te eten (zelf meenemen).

Vervoer, eten en drinken

Meestal kan je meerijden met wandelaars die permanent een auto op Tenerife hebben. Zelf kan ik bijvoor- beeld 4 passagiers meenemen. We hebben verschillende opstapplaatsen in het zuiden waar je op eigen ge- legenheid heen kunt. Meestal in de Costa Silencio, Guaza of op het het parkeerterrein bij het politiebureau vlak bij restaurant Mozzarella Santa Barbara.

Bij deze opstapplaats of in de buurt van de wandellocatie drinken we dan koffie/thee.

Na de wandeling rijden we naar een plaatselijk restaurant waar je goed kunt eten voor een redelijke prijs, vaak heerlijke Canarische gerechten.

Rijd je mee met een andere deelnemer, dan is het gebruikelijk om hem of haar 6 euro te betalen als bijdra- ge in de kosten (seizoen '23/'24). Het wordt op prijs gesteld als je tijdens het vervoer en in het restaurant je wandelschoenen voor ander schoeisel omruilt.

Weersvoorspelling

Op de dag van vertrek zet ik de weersvoorspelling van het gebied waar we gaan wandelen in de groepsapp. Wordt er op grote hoogte gewandeld en is er bewolking voorspeld, houd er dan rekening mee dat het weer kan omslaan. Vooral in het noorden kan het in december/januari zomaar een paar graden kouder worden met soms wat regen.

Je kunt je aanmelden door mij te mailen, appen of te bellen. Na dit contact zal ik je dan toevoegen aan de Anibal groeps app.

Hopelijk zie ik je snel tijdens een van mijn wandelingen. Heb je dan vragen of suggesties, dan kun je mij al- tijd appen of tijdens de wandeling aanspreken.

 

Met hartelijke groet, Frederic

E-mail: fredericbax@gmail.com

Tel: 0034-641680316


Pagina: Wandelgroep Zuid, Anibal.

deteiding.nl