Lees de nieuwsbrief van september over officiële zaken bij het kopen van een huis en over voorrang van fietsers op een rotonde Klik rechts onderaan op elke pagina.

Wilt u meer over de belastingen in Tenerife weten?

Lees de informatie over wanneer u belastingplichtig op Tenerife bent, de belasting aangifte en de controle van de Spaanse fiscus. 


Shakira beweert dat er geen bewijs is dat zij tussen 2012 en 2014 in elk van die jaren meer dan 183 dagen in Spanje verbleef”.

Dat was een recente krantenkop. Op dit moment woedt er een ware oorlog tussen de advocaten van Shakira en de Spaanse fiscus. Inzet zijn de al dan niet verschuldigde belastingen die zij mogelijk moet betalen aan de Spaanse balastingdienst.

Inzet is de 183 dagen regeling.

De vraag is wanneer wordt u zowel juridisch als fiscaal als belastingplichtige in Spanje gezien?
Kort gezegd, als u in enig jaar 183 dagen of langer op Spaans grondgebied verblijft.
Na die 183 dagen wordt u als ingezetene van Spanje. Dat betekent dat u juridisch en fiscaal resident bent. U dient dan ook een NIE nummer aan te vragen. Dus als u 183 dagen per jaar in Spanje woont of enige vorm van economische activiteit in het land verricht of gewoonweg activa in Spamje bezit, zult u belasting moeten betalen. Ook als u geen inkomen uit Spanje  heeft maar uit een ander land terwijl u meer dan 183 dagen in Spanje woont.

Als de belasting dienst vastgesteld heeft dat u in Spanje belastingplichtig bent is het aan u om te bewijzen dat zij ongelijk hebben. De omgekeerde bewijslast dus. Shakira zal daarom moeten bewijzen dat zij elk jaar minder dan 183 dagen in Spanje verbleef.

Bedenk daarbij dat als eenmaal door de Spaanse belastingdienst is vastgesteld dat u meer dan 183 dagen in enig jaar in Spanje verbleef u ook juridisch een Spaans onderdaan bent en u dus alleen in Spanje uw gelijk kunt halen als u het niet met de belastingdienst eens bent.


Volgende onderwerp:  de werking van het belastingverdrag tussen Spanje en andere landen.