De historie van de Canarische en Tenerife wijnen.  Deel 1, 1400 - 1553

De productie en handel in Canarische wijnen was afhankelijk van geopolitieke ontwikkelingen, sociaaleconomische omstandigheden en veel externe factoren


1402-1450  Vreedzame bezetting van Lanzarote met toestemming van de Koning Enrique III van Castille door de graaf uit Normandië; Juan de Bethencourt.

De eerste wijnstokken worden op Lanzarote geplant. Geen wonder, want Juan de Bethencourt is ook

Heer van Sancerre in Frankrijk, bekent voor zijn wijn.

Het zijn de wijnstokken van de Malvasia druif die geïmporteerd werden vanuit Griekenland.

Afbeelding: Juan de Bethencourt.

De naam Malvasia is een Italiaanse verbastering van het Griekse Monemvasia, een in de Middeleeuwen belangrijke Zuid-Griekse havenstad op de Peloponnesos

Afbeelding: Malvasia druif

Moremvasia, een belangrijke havenstad van waaruit wijn van de Malvasia druif uit de Peloponnesos werd geëxporteerd.. In de 15de eeuw behorend tot Venetië.

 

 

Afbeelding: Moremvisa in de huidige tijd

1337-1453

De 100 jarige oorlog tussen Engeland en Frankrijk bemoeilijkt de wijnhandel tussen Bordeaux en Engeland. Engelse handelaren zoeken nieuwe wijngebieden en sommige ontdekken Lanzarote als wijneiland en voeren er op beperkte schaal handel mee.

1478

In Engeland wordt voor het eerst melding gemaakt van Canarische wijn van Lanzarote. In een legende wordt verteld dat George of Clarence, broer van Edward de Vierde in een vat Malmsey, zoals de wijn van de malvasia druif werd genoemd, verdronken werd nadat hij de koning tot val had proberen te brengen.

Afbeelding: de verdrinking van George of Clarence in een vat Malvasia

1491

Don Guzmán el Bueno, Hertog van Medina Sidonia, Heer van Sanlucar de Barrameda hief de export belasting op voor wijn uit het sherry gebied. Gunstig voor de wijnen uit dit gebied.

1494-1496

De Spaanse Conquistadores onder leiding van Alonso Fernández de Lugo, moorden de Guanches op Tenerife uit of nemen ze gevangen om als slaven te verkopen.

 

Afbeelding: Alonso Fernández de Lugo

De Guanches kenden geen druiven of wijn maar de Conquestadores namen de eerste wijnstokken mee. Zoals ook op Lanzarote was het van het ras Malvasia, die zij uit Kreta en van Lanzarote haalden.

1500

De export van Tenerife wijn werd moeilijk gemaakt doordat de invoerhaven Sevilla hoge belastingen hief op Canarische producten om hun eigen producten, (o.a. sherry) te beschermen.

1517

Engelse handelaren kregen een bevoorrechte status in het sherrygebied

1520

Canarische wijnen beginnen naam te maken in Europa.

1553

Door de scheiding van Henry de Achtste en Catherina van Aragon kwam de relatie Engeland - Spanje onder druk te staan. Door de breuk van Engeland met de Rooms Katholieke kerk werden Engelse handelaren in Spanje slachtoffer van de Spaanse Inquisitie. De sherryhandel tussen Jerez de la Frontera en Engeland wordt zwaar aangetast en Engelse en Nederlandse handelaren gaan op zoek naar vervangende producten. Begin van de opkomst van de Canarische wijn.

De Engelse handelaren en investeerders gingen de Canarische wijnindustrie steeds meer domineren.

De Geschiedenis van de Canarische en Tenerife wijnen.  Deel 2, 1564 - 1776

1564

Sir John Hawkins, de latere Engelse zeeheld, noemt de wijn van de Canarische eilanden in Engeland kortweg "Canary" genoemd: "Beter dan welke Spaanse wijn ook" Hij bezoekt in 1564, als slavenhandelaar, de Canarische Eilanden bezocht op weg naar Sierra Leone.

1580

De Koning van Portugal sterft zonder troonopvolger. Koning Philip de Tweede van Spanje eist zijn rechten op en veroverd Portugal. Hij geeft opdracht tot de invasie van Engeland.

Philippe II

Spanje start met het bouwen van de Armada in Cadiz. Hierdoor komt de sherry export naar Engeland tot stilstand, verdere opkomst van de Canarische wijn.

1590

De Canarische wijn wordt mateloos populair in Engeland en speelt een belangrijke rol in het dagelijks leven aan het hof en in de kroegen.

1595

Shakespeare schrijft over Canary wine in zijn komedie “ De Vrolijke vrouwtjes van Windsor”.

Foto:  Shakespeare                                                boven foto:    Philippe II

 

 

 

1597

Shakespeare schrijft het historische toneelstuk “Henri de Vierde”.

Zoals ook in “De Vrolijke vrouwtjes van Windsor” speelt Sir John Falstaff een hoofdrol. Omdat deze gek was op Canarische wijn, werd hij ook wel Sir John Canary benoemd.

1601-1602

Shakespeare schrijft over Canary wine in zijn komedie “Twelfth Night”

In Nederland bekent als “Driekoningen avond”.

In totaal refereert Shakespeare in zijn werken 134 keer aan Canarische wijn

1ste helft 17de eeuw

Wijn is dan het belangrijkste export product van de Tenerife. De belangrijkste markten waren Engeland, de Spaanse - en Britse kolonies in Amerika en in mindere mate de Noord-Europese landen. De wijnbouw neemt zoveel agrarische grond in beslag dat basisvoedsel vanuit Lanzarote en Fuerteventura moet worden geïmporteerd. De prijs van basisvoedsel steeg hierdoor explosief. Hierdoor werd door sommige landeigenaren de keus gemaakt om wijnslokken te rooien en weer basisvoedsel te gaan verbouwen.

1620-1630

De 1ste wijncrisis. De handel met Amerika werd gecontroleerd door de Casa de la Contratación in Sevilla. Zij stellen import quota's in voor de Britse en Spaanse kolonies en Spanje zelf waardoor de prijs van wijn sterk daalt.

1640

Portugal maakt zich los van Spanje. De export naar Portugal en de Portugese kolonies komt tot stilstand.

Foto: Falstaff

1650

Door het huwelijk van Charles de Tweede van Engeland met de Portugese Catalina de Braganza werd de export naar de Engelse, de Caribische - en Amerikaanse markt gedecimeerd doordat Engeland de handel met Portugal ging bevorderen.

1666

Omdat de favoriete wijn van de Engelsen van de Malvasiadruif steeds minder vanuit de oost Mediterranée kon worden gehaald door de opkomst en veroveringen van het Ottomaanse rijk kreeg de wijnhandel vanuit Tenerife een nieuwe impuls.

Foto: Monument in Garachico ter herinnering aan de wijnopstand in 1666

1670-1700

De laatste decennia van de 17de eeuw was er nog maar weinig over van de eens zo bloeiende wijnindustrie op Tenerife

1703

Opkomst van de Port wijn. Door het Methuen verdrag, waarbij Portugal politiek en economisch afhankelijk werd van Engeland, kregen wijnhandelaren import belasting voordeel bij het importeren van de Portwijn.

1706

De uitbarsting van de vulkaan El Teide verwoest het stadje en de haven van Garachico. De belangrijkste exporthaven voor Tenerife wijn.

 

Afbeelding van Garachico van de vulkaanuitbarsting in 1706

18de eeuw

Er werd geprobeerd de Canarische wijnindustrie nieuw leven in te blazen door imitatie Madeira op de markt te brengen. Deze actie was direct verantwoordelijk voor de introductie van de rode druiven rassen op Tenerife.

1ste helft 18de eeuw

Naast de imitatie Madeira en veel eenvoudige wijnen, werd er ook een aantal goede wijnen gemaakt

.

Foto:  George Washington

2de helft 18de eeuw

Het smokkelen van wijn naar de Brits-Amerikaanse koloniën om de handelsbeperkingen en het toezicht vanuit Sevilla te ontlopen neemt door de ligging van Tenerife enorm toe

1770

Canarische wijnen waren erg populair in Amerika, George Washington en Thomas Jefferson waren er dol op.

1776

Onafhankelijkheidsverklaring van Amerika, Tenerife kan vrij exporteren naar dit land

Antonio José Ruiz de Padrón, geboren op La Gomera en vóór zijn emigratie naar America inwoner van Tenerife, heeft een bescheiden rol gespeeld bij het opstellen van deze verklaring.