Jan Koster, erelid

Jan Koster? Wie is dat?

Is dat uw reactie, dan wordt het tijd om kennis met hem te maken; Jan is namelijk op de Algemene Ledenvergadering van 21 januari 1998 benoemd tot erelid van de nederlandstalige vereniging El Teide.

 

Bij de oudere leden een goede bekende, maar de jongere en nieuwe leden kennen hem niet. Dat is ook niet verwonderlijk, want Jan is 90 jaar en woont sinds geruime tijd in Nederland. Door het Coronavirus en gezondheidsperikelen is hij al een tijdje niet op het eiland geweest. Iets wat hij ontzettend mist, maar door een trouwe vriend wordt hij op de hoogte gehouden van het reilen en zeilen van de nederlandstalige vereniging op Tenerife.

Jan, geboren in 1930 kwam na zijn loopbaan als kolenboer en houthandelaar rond 1980 op Tenerife terecht. Jopie – zijn vrouw – was hier al een paar jaar in de winter geweest met een vriendin en die perioden deden haar zo goed, dat de familie Koster besloot naar Tenerife te verhuizen. Eerst een huisje gehuurd, toen gekocht en later in een huis dat ze zelf hadden laten bouwen in Palm Mar. Maar de sociale contacten ontbraken toch een beetje en het Nederlands onder elkaar praten. Gelukkig hoorde hij via via over het bestaan van de nederlandstalige vereniging El Teide en drie jaar na de oprichting van vereniging (in Puerto de la Cruz) werden Jan en Jopie in 1983 lid van de vereniging.

De vereniging was gevestigd in het noorden, maar er bleek in het zuiden ook behoefte te bestaan om als Nederlandstaligen bij elkaar te komen. Tijdens een jaarvergadering werd dit onderwerp door de toenmalige secretaris Hans Klarenbeek aan de orde gebracht en Jan zou Jan niet zijn om zich onmiddellijk aan te melden als coördinator.

Wat een geluk dat dat gebeurde, want Jan pakte het goed aan in het zuiden. Al gauw had hij een groepje Nederlanders bij elkaar en werd er koffiegedronken samen. Als thuisbasis werd Happy Days gekozen in Las Galletas en jarenlang werd dit hier volgehouden. Geen wonder danook dat hij het zuiden in het bestuur ging vertegenwoordigen.

Jan was de organisator van vele evenementen zoals allerlei uitstapjes naar o.a. de waterfabriek in Vilaflor, bezoek aan La Gomera, organiseren van Spaanse les (onder leiding van Jopie) en het uitzetten van vele puzzeltochten met de auto.

Hij presteerde het zelfs om voor Sinterklaas te spelen; kortom Jan was onmisbaar in Tenerife-zuid en was bij (bijna) alle evenementen aanwezig en een enthousiaste deelnemer (zie foto van Carnaval 2004). Speciaal voor de entertaining tijdens bbq’s e.d. maakte hij het befaamde “paardenspel”.

Helaas ging het door allerlei omstandigheden rond 2003 niet goed met de nederlandstalige vereniging El Teide en dreigde er een opheffing. Een paar leden staken de koppen bij elkaar en werd de Club gered van de ondergang; natuurlijk was Jan hierbij betrokken en stortte hij zich weer met volle overgave in het verenigingsleven en bekommerde hij zich over het financiële wel en wee van de vereniging.

Omdat hij toch ook regelmatig in Nederland verbleef, ging hij de Nederlandse Dag organiseren in Nederland. Elk jaar op een dag in augustus organiseerde bij (soms met behulp van andere leden) een geheel verzorgde dag in een stad in Nederland. Altijd een hele klus, maar hij deed het graag.

Na het overlijden van Jopie bleef Jan een tijdje in Nederland in zijn flatje in Heiloo en leerde hij Els (Dirven) kennen. Met haar was hij nog enkele jaren heel gelukkig en samen bezochten ze vele malen Tenerife, waar ze in Els´ huis in Las Galletas verbleven.

Helaas kwam hier ook een eind aan door het overlijden van Els en Jan trok zich terug in Made in een flatje. Wat een geluk voor hem dat dit recht tegenover het huis was van zijn steun en toeverlaat Dit (Muis).

Met het stijgen van de jaren ging het met de gezondheid minder, maar Dit sleepte -en sleept nog steeds – hem overal doorheen. Ook met haar heeft hij vele keren het eiland bezocht.

Tot begin van dit jaar toe heeft hij deel uitgemaakt van het bestuur en met pijn in zijn hart heeft hij hier afscheid van genomen.

We hopen dat zijn gezondheid het toelaat dat hij zijn geliefde Tenerife nog een keer kan bezoeken.  Wij mogen hem niet vergeten en houden hem in ere: ons erelid Jan Koster.

Ere wie ere toekomt!