Bezienswaardigheden en wat is er te doen in Candelaria?

Bekijk alle bezienswaardigheden en attracties in Candelaria en lees wat er te doen of te bezoeken is als u op Tenerife met vakantie bent.

.


Plaza de la Patrona de Canarias, een plein met bezienswaardiheden. 

Het grote plein tussen de Basílica Nuestra Señora de Candelaria, de beeldenrij van de Guanche "koningen", het stadscentrum en een klein parkje heet het Plaza de la Patrona de Canarias. Op deze plaats bevond zich vroeger het Playa de la Arena, waar ook de oude kerk van de Virgen de Candelaria met het klooster waren. Er middenin stond het fort van San Pedro uit 1697 dat was ontworpen om het geheel te verdedigen tegen aanvallen van piraten. 

In 1826 werd het fort vrijwel geheel verwoest door de storm die ook het oorspronkelijke beeld van de Maagd van Candelaria deed sneuvelen. Het Plaza de la Patrona de Canarias  is de belangrijkste bedevaartsplek van de Canarische Eilanden. Het ligt naast de Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Candelaria (Patrones van de Canarische Eilanden) en is de ontmoetingsplaats voor pelgrims bij de belangrijkste festiviteiten. 


Basílica Nuestra Señora de Candelaria

Omdat deze basicale kerk het het beeld van de Maagd van Candelaria herbergt is het wellicht de belangrijkste  sacrale gebouw op Tenerife en mogelijk van alle eilanden. De Maagd Onze-Lieve-Vrouw genaamd La Morenica van Candelaria is de beschermvrouwe van alle Canarische Eilanden Zij is bovendien ere-burgemeester van alle gemeenten van Tenerife. en nog vele andere gemeenten op de archipel-

Het wordt geacht het eerste Maria- en Christelijk Heiligdom van de Canarische Archipel te zijn omdat de oorspronkelijke beeltenis al werd vereerd door de Guanches in de nabijgelegen Achbinicó-grot. Zij genoot toen de naam Chaxiraxi ofwel Vrouwe van de Wereld.

Bovenop een vorige kerk werd in 1959 de huidige kerk gebouwd. De initiator hiervan  was bisschop Domingo Pérez Cáceres. Het is gebouwd in een bescheiden neo barokke stijl  met drie beuken. Het meest indrukwekkend is de 45 meter hoge toren met daarop een Canarisch balkon. De binnenzijde van de koepel toont de schilden van de 7 eilanden en het plafond is bekleed met imitatie hout in Arte mudéjar stijl. De kerk is een belangrijke bezienswaardigheid op Tenerife.

Twee maal per jaar is het plein voor de kerk, de Plaza de la Patrona, gevuld met duizenden gelovigen: op 2 februari, het fiesta de la Candelaria en op 15 augustus (ter herdenking van de dag van de verschijning van de maagd). Aan de basiliek is een Dominicaans klooster verbonden waar zich ook een museum voor heilige kunst bevind.


Chaxiraxi, ofwel La Virgen de Candelaria, de patroon heilige van de Canarische eilanden.

Ergens tussen 1392 tot 1401, voordat de Spanjaarden in Tenerife kwamen, verscheen er een beeld van de Maagd van Candelaria bij het strand Güímar. Dat beeld werd door de  Guanches aanbeden en ze gaven het de naam Chaxiraxi, de zonnenmoeder.  Ruim 120 jaar later, in 1526 werd het in een kapel geplaatst waartoe opdracht werd gegeven door Pedro Fernández de Lugo, de tweede gouverneur van de Canarische eilanden. 

Jaren later is de maagd van Candelaria is in 1599 door paus Clemens de 8ste tot patroon heilige van de Canarische eilanden verklaard. Het feest ter ere van haar wordt op 15 augustus, met veel vertoon, deelname van verschillende folkloristische groepen en als Guanches verklede mannen gevierd in Candelaria. Daar komt een groot aantal pelgrims van over het hele eiland hulde brengen aan hun beschermheilige. Velen brengen de nacht ervoor door op de wegen die naar de stad leiden. Het echte beeld is er helaas niet meer omdat het in 1826 verdween in een overstroming. De kopie die u vandaag ziet is in 1827 gemaakt door Fernando Estévez, een lokale beeldhouwer.


Los Menceyes de Candelaria

Er wordt wel eens gezegd dat de beelden van de Negen Menceys samen één van de meest belangrijke monumenten van de eilanden zijn omdat ze de Guanchen herdenken. Op deze wijze is de beeldengroep een verdiende eer aan de bevolking die hier oorspronkelijk leefde. Ze staan direct naast de Basiliek en vormen bij elkaar door hun omvang en onderlinge afstand een indrukwekkend schouwspel. 

Deze enorme bronzen beelden vervangen sinds 13 augustus 1993 de vroegere beelden van vulkanisch gesteente en zijn gemaakt door de beeldhouwer José Abad, Het zijn de negen leiders van de negen menceyatos ofwel de zelfstandige pre-Spaanse gebieden, vaak koningkrijken genoemd. Deze negen Guanche leiders en waren de nakomelingen van Mencey Tinerfe el Grande, zoon van de Mencey Sunta, die over het hele eiland heerste en zijn basis had in de Menceyato de Adeje.


Er komen steeds meer tips op de site.

Maar U kunt ons ook helpen met leuke "tips om te doen".

Met een paar regels tekst en 6 of meer door u zelf gemaakte foto´s maken wij uw tip compleet.