Lees de nieuwsbrief van januari over corona, alcohol en verkeer, de stranden op Tenerife en verhuizen naar Tenerife. Klik rechts onderaan op elke pagina.

Hoe zijn de verkeersregels en het verkeer op Tenerife?

Op Tenerife zijn de verkeersregels en het verkeer niet veel anders dan overal elders. Toch zijn er wel een paar bijzonderheden die u écht moet weten.


Er is een aparte pagina over alcohol en drugs in het verkeer.


Een groep fietsers heeft in z´n geheel voorrang op een rotonde.

Als fietsers in een groep rondrijden heeft de hele groep voorrang als de eersten zich al op de rotonde bevinden. Andere weggebruikers moeten wachten tot de laatste rijder van de groep voorbij is.  Als de eerste fietser van de groep de rotonde nog niet bereikt heeft moet de hele groep fiersers wachten totdat de rotonde vrij is.

Als u een fietser wilt inhalen dan moet u een  tussen uw auto en de fietser een afstand van 1,5 meter houden. Daarnaast moet u vaart minderen om de fietser niet in gevaar te brengen.

In de Spaanse verkeersregels staat nergens dat het voor een fietser verplicht is om met licht aan te rijden, De meeste  fietsers hebben daarom niet eens verlichting op de fiets zitten.

Klik op het plaatje voor de hele afbeelding.  >>>


Wat moet u verplicht in uw (huur) auto hebben?

1. Een reflecterend vest. U moet dat aantrekken zodra u met pech of een andere reden in de berm of op de vluchtstrook staat. U moet er altijd twee in de binnenruimte van uw auto bij u hebben. Als u met meer dan twee personen inde auto rijdt neem dan meer reflecterende vesten mee. Het vest moet fluorescerend geel, oranje of rood en voorzien zijn van reflecterende stroken. De draagplicht bij pech of een ongeval geldt voor alle inzittenden.

2. Uw legitinatie bewijs en uw rijbewijs. De ITV kaart, dat is het bewijs dat uw auto goedgekeurd is. Bovendien moet de sticker van de goedkeuring in de rechterbovenhoek van de voorruit van de auto aanwezig zijn. Voor auto´s die nog geen 3 jaar oud zijn hoeft dat niet.

3 Er moeten altijd 2 gevarendriehoeken in uw auto aanwezig zijn als u een Spaans kenteken heeft en 1 als uw auto geen Spaans kenteken heeft. U moet, als u op de vluchtstrook of in de berm staat van een weg met verkeer in 2 richtingen, er één achter de auto en één voor de auto plaatsen op zo´n 50 meter afstand. Dat is alleen verplicht buiten de bebouwde kom maar ook binnen de bebouwde kom op een plek waar dat verboden is of als de auto een obstakel is voor ander verkeer. Bij 1 rijrichting is alleen de gevarendriehoek achter de auto nodig.
Als het verkeer te druk of te gevaarlijk is hoeven de gevarendriehoeken niet geplaatst te worden.

4. Er moet een reservewiel, een of thuiskomertje of bandenreparatieset is uw auto aanwezig zijn. Het bijbehorende gereedschap is eveneens verplicht.

5. Een reserve bril is niet meer verplicht maar als u een rijbewijs heeft waarin staat dat u een bril of contactlenzen draagt is het aan te raden om toch een reservebril mee te nemen. U kunt daarmee misverstanden met de politie voorkomen.


Er is een nieuwe beperking voor de maximum snelheid op Tenerife in de bebouwde kom.

Vertaling van de bovenste regel op de onderstaande afbeelding.

In de stad, 30 km/u.

Door de snelheid in de stad te verlagen van 50 km/u naar 30 km/u verkleint de kans op overlijden door een aanrijding met vijf keer.

De nieuwe snelheidslimieten in steden en op oversteekplaatsen zullen het naast elkaar bestaan ​​van de verschillende weggebruikers bevorderen.

20 km/u op wegen zonder hoogteverschil tussen weg en voetpad ongeacht de breedte.

30 km/u voor wegen met één rijstrook in elke richting en een verhoogd voetpad.

50 km/u op wegen met 2 of meer rijstroken in elke richting en een verhoogd voetpad.

Boetes of multas bij overtredingen.

De maatregel treft ongeveer 70% van de Spaanse straten en de limieten zijn verplicht voor alle chauffeurs, die boetes riskeren tussen 100 euro en 600 euro als ze de maatregel niet respecteren, en tot 6 punten op het rijbewijs kunnen verliezen.


Op veel wegen is de verkeers handhaving een taak van de Guardia Civil.

Wat moet u doen als u wordt aangehouden door de Guardia Civil.

De regels voor een controle of aanhouding zijn goed omschreven en moeten voor iedereen voldoende duidelijk zijn volgens de politiediensten.

 

  • Stop zo snel mogelijk. (Dat staat niet in het lijstje van de Guardia Civil).
  • Zet zodra u stilstaat uw motor uit.
  • Als het donker is moet u de binnen verlichting van uw auto aanzetten.
  • Het raam van uw auto moet u zo snel mogelijk naar beneden doen.
  • Plaats uw handen zodat ze zichtbaar zijn. Ofwel het stuur vasthouden.
  • De bevelen of verzoeken van de politieagent moet u opvolgen.

Gooi geen brandende sigaret of iets anders waar vonken in zitten uit het raam.

Het gooien van een sigarettenpeuk tijdens het rijden (of zelfs stilstaan in een file of zo) is een overtreding is die kan resulteren in een boete van € 200 en 4 punten (als u een Spaans rijbewijs heeft.

 

Als het weggooien van een sigaret een bosbrand veroorzaakt, kunt u een gevangenisstraf van 6 jaar verwachten.


De verlichting van uw auto op Tenerife.

Slecht of niet verlicht rijden kost op Tenerife veel geld. Een overtreding van de regels kan 200 euro kosten.

In de onderstaande gevallen moet u altijd uw verlichting, het dimlicht, aandoen.

  • Tussen zonsondergang en zonsopkomst.
  • In tunnels, hoe klein dan ook.
  • In omstandigheden met slecht zicht.

Motoren moeten altijd hun lampen aan hebben

Uw grootlicht mag u uitsluitend tussen zonsondergang en zonsopgang gebruiken op slecht verlichte wegen waar met een snelheid van meer dan 40 km/u gereden kan worden. Als u tegenliggers regenkomt moet u uw grootlicht weer uitdoen.

  • Als één van uw lampen het niet doet is het verboden om met uw auto te rijden.

Als u andere onderwerpen behandeld wilt zien kunt u een bericht sturen naar de redactie.